G
gaban
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 110
czy komornik lub poborca skarbowy może zając towar w sklepie jeżeli właściciel twierdzi , że towar jest w komisie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ineks napisał:proszę o odpowiedź to naprawdę pilne
Jeżeli kalkulator mnie nie okłamujeineks napisał:BARDZO PROSZĘ O POMOC W WYLICZENIU ODSETEK
odsteki do dnia 25-08-2009 r - wynosza 8 302,71
w przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 26 -08 w wys. 8.7- zł dziennie wraz z należną od nich opłatą egzekucyjną w wysokości 15 %
czyli jak obliczyć sumę odsetek należną na dzień 2 paź???
pozostałe info:
należność główna 24 419, 75
odseteki - jak wyżej
koszty procesu - 1 221
koszty adw. 4 217,00
zastępstwa - 600
klauzuli- 132
wydatki 56,20
do każdej przekazywanej kwoty należy doliczyc opłate stosunkowa w wysokości 15% kwot przekazywanych oraz oplate za przelew 2 zł.
Bardzo prosze o przedstawienie jak to powinno byc wyliczone....bo czas leci
2 x takgaban napisał:czy komornik lub poborca skarbowy może zając towar w sklepie jeżeli właściciel twierdzi , że towar jest w komisie
oraz właśnie złożyła egzamin konkursowy na aplikację komorniczą takie informacje ma przecież w małym palcugaban napisał:pracuje w urzedzie skarbowym w egzekucji
nie mogła się powstrzymać...gaban napisał:sfrustrowana i zakompleksiona babka która chce sie dowartościować na forum
Ja osobiście jestem zdania, że w takim wypadku należy zastosować regulację z art. 829 ust.5 kpc i zwolnić spod zajęcia kwoty, które wpływają na konto z tytułu wolnej od zajęcia części wynagrodzenia. A co o tym sądzą moi szanowni "forumowi" koledzy? Będę wdzięczna za opiniekufelek007 napisał:Zajęcie rachunku bankowego, a zajęcie wynagrodzenia to dwie różnie sprawy. Komornik zgodnie z wnioskiem wierzyciela zajmie wynagrodzenie i rachunek bankowy. Przy zajęciu rachunku bankowego można zastanowić się nad "przywilejem egzekucyjnym" oraz, czy wolna od potrąceń część wynagrodzenia, która wpływa na zajęte konto nadal jest wynagrodzeniem, czy już "środkami na rachunku bankowym".
Kwota ta jest "środkami na rachunku bankowym" , a zarazem jest również i wynagrodzeniem. Pobranym, ale jednak wynagrodzeniem.kufelek007 napisał:czy wolna od potrąceń część wynagrodzenia, która wpływa na zajęte konto nadal jest wynagrodzeniem, czy już "środkami na rachunku bankowym".
lokata napisał:Jeżeli kalkulator mnie nie okłamuje, to do zapłaty na dzień 02-10-2009r będzie:
należność główna 24.419,75
odsetki do 02-10-2009r 8.633,21
koszty procesu - 1.221,00
koszty adw. 4.217,00
zastępstwa - 600,00
klauzuli- 132,00
wydatki 56,20
opłata stosunkowa 5.793,44
Razem: 45.072,60 + 2,00 (opłata za przelew) = 45.074,60
ale od 25-08-2009r mogła np. wzrosnąć wysokość poniesionych przez komornika wydatków gotówkowych, więc tak jak słusznie powiedział kufelek007, najpewniej będzie po prostu zadzwonić jutro do komornika i dowiedzieć się jaki dokładnie jest stan zadłużenia.
lokata napisał:A zwalniasz spod zajęcia "cały" rachunek bankowy czy tylko ograniczasz zajęcie?
Nie.marlena090 napisał:Mam wyrok w którym wierzycielem jest firma "Kowalski sp.c M. Kowalski K. Kowalska". Otrzymałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji od komornika a wierzyciel wskazany jest jako M. Kowalski bez drugiej soby, nazwy firmy, powołują się na wyrok w której wierzycielem jest spółka. Czy takie zawiadomienie jest prawidłowe???
Nie jest Pani dłużnikiem.marlena090 napisał:Skoro takie zawiadomienie nie jest prawidłowe co powinnam zrobić?? Zostałam wezwana do udzielenia wyjaśnienie odnośnie mojego majątku.
BARBARAP napisał:czy można dokonać darowizny nieruchomości z której jest wszczęta egzekucja komornicza i czy to ja wstrzyma