Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie: na czym mogę oprzeć swoje "dobre uzasadnienie"? Czy może na tym, że od początku "współpracowałem" z wierzycielem i spłaciłem dług przez co komornik nie musiał się napracować nad moja sprawą? Jakie sensowne argumenty Sąd mógłby wziąć pod uwagę?

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
Czy komornik może wszcząć postępowanie egzekucyjne w sprawie alimentów, kiedy były one regularnie płacone ?

Wyglądało to tak, że miałem ściągane alimenty z wynagrodzenia na podstawie wniosku złożonego przez reprezentantkę małoletniego. Był to zwykły wniosek do zakładu pracy, do którego pracodawca się przychylił i alimenty były przekazywane.

Kilkanaście dni temu miałem sprawę o podwyżkę alimentów i zapadł w tej sprawie wyrok. Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia i egzekucji alimentów w nowej wysokości. Czy to działanie jest zgodne z prawem? Przecież płaciłem alimenty w terminie i nadal bym płacił, a mimo to pojawiła się egzekucja i co za tym idzie jestem dodatkowo obciążony kosztami komorniczymi. Czy jest jakiś sposób aby nie była prowadzona egzekucja ? Czy jest szansa na zwrot kosztów egzekucji ponieważ wg. mnie jest ona bezpodstawna ?

Ostatnia edycja:
czy ktoś ma CI odpowiedź przeliterować:

zawsze musi pozostawić minimalne

jacek_en napisał:
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
Czy komornik może wszcząć postępowanie egzekucyjne w sprawie alimentów, kiedy były one regularnie płacone ?

Wyglądało to tak, że miałem ściągane alimenty z wynagrodzenia na podstawie wniosku złożonego przez reprezentantkę małoletniego. Był to zwykły wniosek do zakładu pracy, do którego pracodawca się przychylił i alimenty były przekazywane.

Kilkanaście dni temu miałem sprawę o podwyżkę alimentów i zapadł w tej sprawie wyrok. Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia i egzekucji alimentów w nowej wysokości. Czy to działanie jest zgodne z prawem? Przecież płaciłem alimenty w terminie i nadal bym płacił, a mimo to pojawiła się egzekucja i co za tym idzie jestem dodatkowo obciążony kosztami komorniczymi. Czy jest jakiś sposób aby nie była prowadzona egzekucja ? Czy jest szansa na zwrot kosztów egzekucji ponieważ wg. mnie jest ona bezpodstawna ?

Może jeżeli przedstawiciel ustawowy wierzyciela we wniosku o wszczęcie egzekucji wskazał, że jest miesięczna zaległość. Zakładam, że wyrok z podwyżką alimentów nałożył na Ciebie obowiązek od np. maja a zapadł w sierpniu. W takiej sytuacji zakład pracy nie może go zrealizować co do zaległych alimentów.

kufelek007 napisał:
Może jeżeli przedstawiciel ustawowy wierzyciela we wniosku o wszczęcie egzekucji wskazał, że jest miesięczna zaległość. Zakładam, że wyrok z podwyżką alimentów nałożył na Ciebie obowiązek od np. maja a zapadł w sierpniu. W takiej sytuacji zakład pracy nie może go zrealizować co do zaległych alimentów.

Owszem tak właśnie jest. Egzekucja może dotyczyć zaległej kwoty. Czy egzekucja kolejnych rat alimentacyjnych wymaga egzekucji ? Z tego co zrozumiałem zwolnienie wynagrodzenia z egzekucji to jedynie dobra wola wierzyciela i nie ma sposobu żebym odzyskał poniesione niepotrzebnie koszty komornicze. Wniosek przeciwko prowadzonej egzekucji ma w tym wypadku sens ?

Wiem,że dłużnik (ojciec dziecka) ukrywa swój majatek.Wszystko co kupi (ostatnio motor) rejestruje na swojego dziadka,z którym mieszka. Czy moge złożyc pismo do Komornika o wyjawienie majątku przez dłuznika? Jak to zrobić?
Do tej chwili Komornik nie ściągnąl od niego ani złotówki,zadowala sie pismami do ZUS raz na 6-7 miesięcy.
Czy Komornik ma obowiązek naliczac odsetki ustawowe skoro w wyroku pisze :
płatne do 15-tego...począwszy od..z odsetkami w wysokości 11.5% lub innymi ustawowymi odsetkami w razie opóźnienia w płatności którejkolwiek z rat.Czy nalicza to obligatoryjnie czy musze złozyc wniosek?
Ostatnio jak brałam zaświadczenie od komornika o stanie zaległości oraz bezskuteczności egzekucji alimentów ni tam nie było o odsetkach.

witam,
jestem osoba ktOra odbywala kare w areszcie 3 lata w tym czasie i rok wczesniej zadluzone zostalo mieszkanie podjolem prace na 1/2 etatu i moja pensja jest najnizsza krajowa czy komornik ma prawo zajac mi pensje badz jej czesc? mieszkam z mama i bracmi w kamienicy. czy administracja badz jakas inna instytucja moze oddluzyc te czesc za czas w ktorym mnie nie bylo jezeli mam potwierdzenie na papierze? nie zadawal bym tych pytan ylk nie rozumiem art.87,88 kodeksu pracy i czy moge sie zaliczac do art90 par.1 pozdrawiam i czekam na odpowiedz

rafal_26 tak wiem że musi zostawić minimalne no ale dlaczego w takim razie mam znajomych jak mrówków z minimalną pensją a komornik zabiera im 60% ???
I nie chodzi o alimenty ale zwykłe długi bankowe ....

I podczepiam się pod wypowiedź KARO 28,co jeżeli ktoś zarabia minimalne ustawowe bądź połowe i ma komornika,to co wtedy ? Komornik nie ma prawa nic z tego zabrać ??...

nie ma prawa;

cofnij się kilka postów powyżej, zobaczysz relacje ludzi, którym komornik zabrał wszystko z rachunku bankowego, pomimo iż było to wynagrodzenie za pracę;

niestety dziwne są historie, w takich sytuacjach trzeba automatycznie składać skargę na działanie komornika;

Wysokość kwoty wynagrodzenia wolnej od potrąceń zależy od rodzaju należności podlegających potraceniu. Jeżeli są to sumy egzekwowane na podstawie tytułów wykonawczych, innych niż na pokrycie należności alimentacyjnych - wolna od potrąceń jest kwota odpowiadająca wysokością minimalnemu wynagrodzeniu za pracę regulowanego ustawą o minimalnym wynagrodzeniu;

dadatkowo pozostaje ochrona środków na rachunku pieniężnym, według prawa bankowego jest to chyba co najmniej dwukrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia;

nie mam pojęcia z czego wynika fakt, iż czasem ktoś naciąga te sprawy;

:(jeestem tutaj nowy i napoczątek pozdrawiam wszystkich natym forum.Ateraz moje pytanie mam zajęcia komornicze wraz zrodziną mieszkam u ciotki i wuja mojej żony wynajmuja nam pokuj wzamian zaopiekie nadnimi. Dom jest ich własnościa czy komornik morze zająć karzdą ruchomość znajdującą się wtym domu i czy komornik morze przeszukać cały dom.Dodam że w domu tym jesteśmy zameldowani na stałe.Bardzo proszę o odpowiedż pana komornika.

Mam jeszcze jedno pytanie mam auto które kupiłem naraty wspułwłaścicielem auta jest bank czy ja lub komornik muszą powiadomić bank o licytacji i jej terminie.Czy ktoś z was miał li
cytowane auto gdzie wspułwłaścicielem auta był bank,i czy auta te znajdują szybko nabywców.Bo właśnie dostałem prace ale jak zabiorą mi auto to stracę pracę boniebędę miał jak dojechać,atym samym niebędę wstanie płacić innych zobowiązań niewspominając o utrzymaniu rodziny.Bardzo proszę wszystkich o odpowiedż. :(

bazyl-01 napisał:
Wiem,że dłużnik (ojciec dziecka) ukrywa swój majatek.Wszystko co kupi (ostatnio motor) rejestruje na swojego dziadka,z którym mieszka. Czy moge złożyc pismo do Komornika o wyjawienie majątku przez dłuznika? Jak to zrobić?
Do tej chwili Komornik nie ściągnąl od niego ani złotówki,zadowala sie pismami do ZUS raz na 6-7 miesięcy.
Czy Komornik ma obowiązek naliczac odsetki ustawowe skoro w wyroku pisze :
płatne do 15-tego...począwszy od..z odsetkami w wysokości 11.5% lub innymi ustawowymi odsetkami w razie opóźnienia w płatności którejkolwiek z rat.Czy nalicza to obligatoryjnie czy musze złozyc wniosek?
Ostatnio jak brałam zaświadczenie od komornika o stanie zaległości oraz bezskuteczności egzekucji alimentów nic tam nie było o odsetkach.

Jeżeli ten wątek juz był poruszany prosze dac mi znac przeszukam te 170 stron

Do Symbianos 88 - komornik dokonuje zajęcia pisząc pismo do pracodawcy.
To pracodawca jest dureń, że Ci zabiera i przekazuje do komornika więcej niż powinien - i to jego możesz upomnieć w tej sprawie ( nawet chyba zaskarżyć).
w saytuacji otrzymywania minimalnego wynagrodzenia pracodawca powinien napisać do komornika,że pracownik ma pensję minimalną i w związku z tym nie przekaże komornikowi żadnej kwoty.
Finito.

rafal_26 napisał:
nie ma prawa;

cofnij się kilka postów powyżej, zobaczysz relacje ludzi, którym komornik zabrał wszystko z rachunku bankowego, pomimo iż było to wynagrodzenie za pracę;

niestety dziwne są historie, w takich sytuacjach trzeba automatycznie składać skargę na działanie komornika;
Dzieje się tak dla tego, że ani bank, ani komornik nie mają szklanej kuli i wróżyć nie potrafią ;).
Bank nie wie, że dłużnik oprócz zajętego rachunku ma również zajęte wynagrodzenie, a poza tym interesuje go tylko ograniczenie wynikające z art. 54 prawa bankowego (trzykrotne przeciętne miesięczne wynagrodzenie).
Komornik zaś nie wie, że środki znajdujące się na zajętym rachunku bankowym to tylko wolna od zajęcia część wynagrodzenia. Trzeba mu o tym powiedzieć. Oczywiście można złożyć skargę na czynność komornika, ale to będzie trwało i kosztowało, ale często wystarczy wnieść do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia rachunku bankowego o kwoty wpływające z zakładu pracy/ZUS dłużnika i większość komorników taki wniosek bez gadania wykona. Niestety jeżeli nie zrobi się tego odpowiednio wcześnie (tj. przed momentem gdy wykorzysta się już całą kwotę wolną od zajęcia), to może okazać się, że pewnego dnia komornik "zabierze" część wynagrodzenia w związku z jego zajęciem, a resztę jako realizację zajęcia rachunku bankowego i dłużnik zostanie z tzw. "ręką w nocniku".

a jak się zabezpieczyć przed tymi problemami ??
Co zrobić żeby komornik nie zajął kasy i potem nie okazało się że nie mam kasy na koncie albo że wziął te 60% no i error ...

To co napisałam wyżej tj.
lokata napisał:
wystarczy wnieść do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia rachunku bankowego o kwoty wpływające z zakładu pracy/ZUS dłużnika i większość komorników taki wniosek, bez gadania, wykona.

RE: Pytania do komornika moje długi czy dotyczą rodziców

Witam,jestem tu nowy szukam odpowiedz, informacji ja wygląda w praktyce, a nie na papierze zajmowanie nieruchomości i ruchomości w przypadku takim:
staram sie o kredyt na firmę w wysokości ok800tys zł, firmę mam zarejestrowaną na mieszkanie rodziców, mam z nimi umowę podpisaną ponad 2lata temu o użyczeniu jednego pomieszczenia nieodpłatnie. i teraz czy jeżeli biznes mi nie wypali to komornik może zabrać moim rodzicom dom, samochód inne rzeczy z domu które znajdują sie poza moim pokojem?? czy ewentualnie jeżeli zamieszkam gdzieś indziej, ale sie nie wymelduje z tego miejsca zamieszkania to komornik mimo wszystko przyjdzie do moich rodziców?? ewentualnie jeżeli jednak sie wymelduje, to czy rodzice bedą mieli problem?? czy wystarczy że powiedzą "syn tutaj nie mieszka jego adres to...."
dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót