Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam chaciałabym się poradzić . Mieszkam wraz z meżem w mieszkaniu moich rodzicow mąż nie jest zameldowany w tym mieszkaniu czy komornik może wejść do mieszkania i zabrać jakieś rzeczy ? I jeszcze jedno czy jeśli komrnik może zająć pensje męża to czy też bedzie chciał zająć ine rzeczy np z mieszkania ? :-o Napiszcie mi też ile % może zająć komornik jeśli mamy jedno dziecko i czy komornik może wejść na pęsje jeśli maż pracuje na umowę o dzielo lub na umowę o zlecenie czy tylko jeśli ma umowę o pracę
DZIEKUJE:sad:

zacznę tak mieszkamy w jednym domu z rodzicami babcia i wujkiem wujkowi przyszedł dziś list od komornika o egzekucji i teraz nie wiadomo co dalej będzie wszyscy jesteśmy zameldowani w domu razem z wujkiem dom jest zapisany na moich rodziców a babcia ma posiedzenie do śmierci wujek jest zameldowany teraz nie wiemy czy jak przyjdzie komornik to może zająć nam coś co należy do nas a nie do wujka?(nie mamy na niektóre rzeczy rachunków ze są nasze więc może nam zabrać rzeczy z naszych pokojów w kturych wujek nie przebywa :?:)proszę o odpowiedz martwi mnie to

:sad:

0

babcia ma posiedzenie? hm, mi to się z jednym kojarzy;p

kasiu: odpowiedzi na Twojje pytania są kilka stron wcześniej i jeszcze kilka wcześniej, tak średnio co 5 stron;

komornik może, ale w 95% przypadków tego nie robi; jeśli zrobi, to nalezy wytoczyć powództwo przeciwkow WIERZYCIELOWI o prawo do tych rzeczy, które spokojnie wygracie;

Witam.Mieszkam z teściową męzem i dziecmi w jedynm domu.Dom ma obciążoną hipotekę w 1/3. My spłacamy kredyt mieszkaniowy.Teściowa nabrała kredytów na okoł 60 tyś .Niedawno wyszło że aż tak duża kwota.Oczywiście wszystkie są w windykacji,Bądź u komorników.Jest ona właścicielką 1/3 domu.Czy dom może być zlicytowany?.Dodam że ona zajmuje jeden pokój i tam są jej rzeczy.Reszta należy do nas a właściwie r-ki są na moje nazwisko,jedynie na kuchenkę i lodówkę nie mam,bo wsiąkły,a nie myślałam że będą potrzebne.A A teraz przyszło pismo od komornika o wyjawienie majątku. Jak to trzeba napisać np.jedna szafa z lustrem ....itp.Może wystawić wszystko na sprzedaż,i pójdzie wszystko na co pracuję do śmieci,bo i tak mąz będzie dziedziczył to i odziedziczy długi których nie będziemy w stanie spłacić ,jeżeli odrzuci to i tak to nie będzie jego.Wyjścia z tej sytuacji żadnej nie widzę.Bardzo dziękuję jeżeli zechce ktoś mi odpowiedzieć.

Witam,wiem,że komornik potrąca z wpłat mojego dłużnika kwoty.
Jeżeli on wpłaci 40 zł ja dostaje na konto 33 z groszami.
Wobec tego mam pytanie.Czy komornik ma prawo z tak niskich kwot potracac pieniadze???

rafal_26 napisał:
ale pani sama może zgłosić fakt podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 209 kk, czyli niealimentacji, jeśli przynajmniej 3 miesiaće nie płąci
Dzieki,ake sęk w tym,ze on mi wplaca od jakiegos czasu raz 20 zl raz 30zl
Nie wiem czyprokurator potraktuje to jako uchylanie się.

bazyl-01 napisał:
Witam,wiem,że komornik potrąca z wpłat mojego dłużnika kwoty.
Jeżeli on wpłaci 40 zł ja dostaje na konto 33 z groszami.
Wobec tego mam pytanie.Czy komornik ma prawo z tak niskich kwot potracac pieniadze???
Tak

Witam chaciałabym się poradzić . Mieszkam wraz z meżem w mieszkaniu moich rodzicow mąż nie jest zameldowany w tym mieszkaniu czy komornik może wejść do mieszkania i zabrać jakieś rzeczy ? I jeszcze jedno czy jeśli komrnik może zająć pensje męża to czy też bedzie chciał zająć ine rzeczy np z mieszkania ? Napiszcie mi też ile % może zająć komornik jeśli mamy jedno dziecko i czy komornik może wejść na pęsje jeśli maż pracuje na umowę o dzielo lub na umowę o zlecenie czy tylko jeśli ma umowę o pracę
DZIEKUJE

Witam

Mam pytanie jeżeli jestem winna firmie zapłatę za fv mam egzekucję komorniczą z pensji oczywiście na podstawie wyroku sądowego. Za te same faktury winna jest mojej firmie inna firma, mam również nakaz zapłaty, ale komornik umorzył już dość dawno postępowanie z powodu nie ściągalności. Sprawa ciągnie się już cztery lata, teraz zaczęłam pracować i komornik chce ściągać ze mnie tą wierzytelność. Czy mogę coś zrobić żeby nie odpowiadać za długi moich dłużników. W praktyce to wyglądało tak, że fabryka fakturowała na mnie, a ja jako pośrednik fakturowałam dla innych firm. Co mogę zrobić w tej sprawie i co jeszcze może zrobić mi komornik?

pozdrawiam Dziękuję za odpowiedzi

Odpowiedz na WSZYSTKIE Pani pytania były udzielane już w tym dziale wielokrotnie, więc jeżeli nie będą satysfakcjonowały Panią moje lakoniczne wypowiedzi, to proszę nie kopiować znów postów, tylko skorzystać z opcji "szukaj"
RYBUSIA napisał:
Mieszkam wraz z meżem w mieszkaniu moich rodzicow mąż nie jest zameldowany w tym mieszkaniu czy komornik może wejść do mieszkania i zabrać jakieś rzeczy ?
Tak

RYBUSIA napisał:
I jeszcze jedno czy jeśli komrnik może zająć pensje męża to czy też bedzie chciał zająć ine rzeczy np z mieszkania ?
Jeżeli będzie miał taki wniosek wierzyciela, to tak

RYBUSIA napisał:
Napiszcie mi też ile % może zająć komornik jeśli mamy jedno dziecko
Czy mają Państwo jedno dziecko, czy piętnaścioro, czy też nie mają ich Państwo wcale, to komornik zajmie 50% wynagrodzenia z tym, że wolną od potrąceń jest kwota najniższego wynagrodzenia (w przypadku egzekucji należności alimentacyjnych 60%, bez kwoty wolnej od potrąceń).

RYBUSIA napisał:
i czy komornik może wejść na pęsje jeśli maż pracuje na umowę o dzielo lub na umowę o zlecenie czy tylko jeśli ma umowę o pracę
Tak, może i może wówczas zająć 100% wynagrodzenia

Witam,
przychodzę do komornika z nakazem eksmisji lokatora z mojej nieruchomości, ile muszę zapłacić za to? Czy długi jest czas oczekiwania na taką "usługę"?

ala200 napisał:
Witam,
przychodzę do komornika z nakazem eksmisji lokatora z mojej nieruchomości, ile muszę zapłacić za to? Czy długi jest czas oczekiwania na taką "usługę"?
Art.*51.*1. ukse*"Opłata stała wynosi 40 % przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego za:
1) wprowadzenie w posiadanie nieruchomości i usunięcie z niej ruchomości; w przypadku przedsiębiorstw handlowych i przemysłowych opłatę pobiera się od każdej izby składającej się na pomieszczenie przedsiębiorstwa;
2) wprowadzenie zarządcy w zarząd nieruchomości lub przedsiębiorstwa oraz za wprowadzenie dozorcy w dozór nieruchomości;
3) opróżnienie lokalu z rzeczy lub osób, z tym że odrębną opłatę pobiera się od każdej izby.
2.*Przy opróżnianiu lokali mieszkalnych nie pobiera się odrębnej opłaty od pomieszczeń stanowiących: przedpokoje, alkowy, korytarze, werandy, łazienki, spiżarnie, loggie i podobnych.
3.*Przy opróżnianiu pomieszczeń i lokali niemieszkalnych, w szczególności garażu, stajni, obory lub sklepu, pobiera się opłatę za każde pomieszczenie, jak za izbę.

opłata jest stała, koleżanka lokata zna na pamięć, a ja nie, więc poczekaj, powinna odpisać;

usługa będzie zrealizowana o ile wskażesz pomieszczenie tymczasowe dla dłuznika

a ja mam pytanie do lokaty, bo jestem leniwy, a ona lubi pomagać;p

jak jest obecnie z egzekucją odszkodowań pracowych?

komornicy pobierają podatki, składki, czy coś jest bardziej pokręcone?

Lokata,to jest mój dom ,6 pokoi - ile wiec -około 1000zł czy wiecej? Rodzina w stosunku do której ma byc wydany nakaz eksmisji ma zameldowanie pod konkretnym adresem a takze możliwość aby tam zamieszakać ,czy to wystarczy aby móc wykonać eksmisję?

rafal_26 napisał:
a ja mam pytanie do lokaty, bo jestem leniwy, a ona lubi pomagać;p

jak jest obecnie z egzekucją odszkodowań pracowych?

komornicy pobierają podatki, składki, czy coś jest bardziej pokręcone?
Jest to bardziej pokręcone ;). Generalnie komornik jest obowiązany odprowadzić podatek (ZUS-u nie) od wyegzekwowanego wynagrodzenia za pracę. Ale nie pytaj mnie proszę o szczegóły, bo mnie to przerasta ;), nasz doradca podatkowy tym zarządza ;)

ala200 napisał:
Lokata,to jest mój dom ,6 pokoi - ile wiec -około 1000zł czy wiecej? Rodzina w stosunku do której ma byc wydany nakaz eksmisji ma zameldowanie pod konkretnym adresem a takze możliwość aby tam zamieszakać ,czy to wystarczy aby móc wykonać eksmisję?
40% przeciętnego wynagrodzenia to 1 031,32zł. Tysiąc złotych więc z trudem starczy na jedno pomieszczenie :(. Za eksmisję z 6 pokoi opłata zaś będzie wynosiła 6 187,92zł (+ 1 031,32zł za kuchnię). Niestety to nie będzie jeszcze koniec. Jeżeli czynności trzeba będzie przeprowadzić w asyście Policji dojdzie dodatkowo ok. 800,00zł, poza tym jeżeli dłużnik nie wyprowadzi się sam, wierzyciel będzie musiał ponieść koszty transportu jego rzeczy, ew. koszt ślusarza itp. Wierzycielowi oczywiście przysługuje później zwrot tych poniesionych kosztów od dłużnika, ale bardzo często zdarza się tak, że nie ma z czego ich wyegzekwować :(

mnie też sprawy pracownicze jako cywilistę przerażają;p

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót