Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam ja mam takie pytanie : czy komornik skarbowy moze zabrac mi od 70-90% wypłaty majac na utrzymaniu zone i 3 dzieci?... Jaka czesc wypłaty moze on zabrac? Dług pochodzi z ZUS-u...

wypłaty, czyli wynagrodzenia za pracę?

nie może.

Mam pytanie, osoba która dostała pismo od komornika sądowego aby przedstawić swój stan majątkowy w celu przeprowadzenia egzekucji w sprawie zadłużenia za niespłacenie 3 tyś, za telefon (abonament), osoba ta pracuje od miesiąca przebywając na okresie próbnym nie dostała jeszcze umowy o zatrudnieniu –w odpowiedzi na pismo podała aktualne dane firmy, jednak nie chce żeby zadłużenie ściągnięto z poborów a chce sama spłacić powstałe zadłużenie. Jednak nie ma możliwości spłacić go jednorazowo a w systemie ratalnym. Czy jest taka możliwość?

no cóż, nie będe się roztrząsa nad przyczynami, a skupię na efektach, przyznam szczerze przykrych. konkrety: do spłacenia 3 kredyty, do pewnego czasu spłacane terminowo, czesto z wyprzedzeniem, wypadek, utrata pracy, wyjazd na rehabilitację, zaległości, egzekucja komornicza. tak wygląda moja sytuacja, po krótce. aktuanie przebywam w Norwegii, w Polsce jestem zameldowana w domu rodziców, gdzie właśnie zjawił się komornik sądowy. w kraju ojczystym nie jestem posiadaczką żadnych ruchomości bądź nieruchomości, które mogłyby przedstawiac jakąkolwiek wartosc dla komornika, nie osiagam tam takze zadnych dochodow. pytanie: jak mogę doprowadzi do ugody z komornikiem? czy w takiej sytuacji moi rodzic moga z mojego powodu miec jakiekolwiek nieprzyjemnosci? prosze o odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a w Norwegii, to dalej kontynuujesz rehabilitację?

dogadać się to można tylko z wierzycielem, a nie komornikiem; dlaczego? a to co kilka stron znajdziesz odpowiedź;

nieprzyjemności, to zależy co przez to rozumiesz; na to pytanie też jest co kilka stron odpowiedź;

Witam
Wcinam się w watek ale bardzo proszę o odpowiedź!
Mam pytanie ,jestem przedsiębiorcą w ramach tej działalności mam podpisaną umowę agencyjną z firmą ubezpieczeniową ,czy komornik może zająć bezpośrednio w firmie ubezpieczeniowej moja prowizję.
Jeśli tak to czy tu też obowiązuje minimum socjalne bo prowizja ta stanowi właściwie jedyne źródło dochodu.

kus - odpowiedzi udzieliłem w Twoim identycznym wątku na cywilnym.
Ostrzegam.

Do pozostałych - uwaga wróciłem! :cool:

Ostatnia edycja:
nie w Norwegii żyję, po prostu. z moim przyszłym mężem jak mogę domniemac. czytałam wypowiedzi innych uczestników forum, ale kontaktowalam sie z biurem komornika i tam udzielono mi odpowiedzi, iz moga ustalic mi kwote comiesiecznych wplat, jednak odsetki prze biuro naliczane beda rosly nadal. co do moich rodzicow i nieprzyjemnosci, o ktorych pisalam, nie znalazlam podobnego watku, byc moze przeoczylam.

wiem, że w celu zawarcia ugody z wierzycielem powinnam złożyc wniosek o odstąpienie od dochodzenia należności, cyz wiesy moe jak takowe pismo winno wzgldac ?

nie wiem, o jakie pismo Ci chodzi;

mieszkasz tam, więc chyba Cię stać na spłatę należności w Polsce;

do wierzyciela możesz się i telefonicznie zwrócić, na jakiej podstawie ma odstąpić od tego, żebyś mu oddała jego pieniadze??

do rodziców może przyjść komornik i pytać się gdzie jesteś;p
raczej im rzeczy nie zajmie, jak Cię tam nie ma

moj stan majatkowy nie jest sednem sprawy i nie Tobie go oceniac. z pelnym szacunkiem, ale nie piszesz do byle szczeniary i Twoja impertynencja oraz zbyteczne uwagi sa conajmniej nie na miejscu. tak czy owak dziekuje za zainteresowanie problemem, choc przyznam, ze Twoje pojecie na temat powyzszy jest zblizone do mojego i zbyt wielu konkretow nie doszukalam sie w Twojej wypowiedzi. gdybym chciala "dobrych rad" napisalabym do przyjaciółki. dziekuje mimo wszystko

Do olivkaheha !

Raczej staram się nie ingerować. Jednak nie widzę nic niestosownego w treści postów rafala_26.
I tak dużo Pani napisał. Z mojej strony wyglądało by to inaczej :
olivkaheha napisał:
jak mogę doprowadzi do ugody z komornikiem?
Nie może Pani.
olivkaheha napisał:
czy w takiej sytuacji moi rodzic moga z mojego powodu miec jakiekolwiek nieprzyjemnosci?
Mogą mieć.

no tak, byc moze nie wyrazilam sie zbyt jasno, jednak rzecza niestosowna byla w moim mniemaniu aluzja co do mojego stanu majatkowego i miejsca zamieszkania, co przedmiotem sprawy raczej nie było. co do reszty...no cóż, powinnam była zadac konkretne pytania, jednak nie wydawalo mi sie to koniecznie, gdyz pytajac "czy" to chyba logiczne, ze chcialabym wiedziec takze "jakie", chociaz moze nie do konca i nie dla kazdego. suma sumarum moim zamiarem nie bylo pisanie zyciorysu i dzielenie sie swoimi przemysleniami, ktore nie koniecznie muszą innych interesowac, a uzyskanie odpowiedzi na zadane pytanie, ktore moge uscislic następująco: co powinnam zrobic w sytuacji, opisanej powyżej? *poza oczywistą spłatą*, jakie konsekwencje mogę ponieś ja oraz moi rodzice (opis patrz wyzej)? jakie pisma i do kogo winnam wystosowac w tej sytuacji?(patrz wyzej)
z góry dziekuje za pomoc i licze na profesjonalizm szanownych Panstwa.
mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam

Witam,
Jestem w posiadaniu wyroku eksmisyjnego wobec b. żony wraz z zasądzoną kwotą 2600 PLN + odsetki za bezumowne korzystanie z mieszkania (od grudnia 2007 r.) + koszty sądowe.
Wiem, że muszę wskazać komornikowi źródło, z którego może odzyskać dla mnie dług. W przypadku mojej b. żony jedynym udokumentowanym dochodem są płacone przeze MNIE na NIĄ (NIE NA DZIECKO - specjalnie podkreślam) alimenty w wys. 500 PLN. W związku z tym chciałbym zapytać:
1. Czy opierając się na prawomocnym wyroku, w którym wymienione są wszystkie elementy długu mogę samodzielnie potrącać sobie należne sumy wstrzymując wypłacanie alimentów, aż do całkowitego jego spłacenia? Jeśli tak, to czy mogę zatrzymywać calą miesięczną sumę czy jakąś jej część?
2. Jeśli wariant I jest niemożliwy do realizacji, to czy alimenty może zająć komornik i do jakiej wysokości (50%, 60% czy całość)?
Dodam, że b. żona osiąga nieudokumentowane dochody z korepetycji, do których otwarcie przyznała się na rozprawie (są zapisy w aktach mówiące o miesięcznych dochodach z tego tytułu rzędu 1500 PLN), a sąd uznał. że posiada zdolności zarobkowe i obniżył (w innym postępowaniu) płacone przeze mnie alimenty.
3. Czy egzekucję długu i eksmisję prowadzi ten sam komornik?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

w takim razie zapytam się pana, czy alimenty są na żone, czy na dziecko???

i tu ma pan odpowiedź na irracjonalny swój pomysł

Na żonę - czy można jeszcze jaśniej niż napisałem? Czy zechciałby by Pan uprzejmie wyjaśnić co jest irracjonalnego w tym, że zastanawiam się nad tym jak skutecznie wyegzekwować wyrok sądu?
Kogokolwiek innego proszę o prostą odpowiedź, a nie uwrażliwiającą polemikę i ocenę moich pomysłów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót