Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I stalo sie!!!W tym miesiacu juz mi komornik "siadzie"na pensje.Tak sie sklada,ze bedzie tez wyplacona nagroda z ZFSS.Przejzalam forum kadrowych i ksiegowych i dalej nic nie wiem.Czesc pan mowi,ze taka nagroda bedzie zabrana w calosci ,druga czesc,ze do polowy swiadczenia.Podpieraly sie tez jakimis paragrafami.To jak to jest -czlosc czy polowa.Niealimentacja.Jak myslicie,lepiej zrezygnowac z konta i brac to co mi zostanie w kasie?Czy bez roznicy?:rolleyes:

Mam pytanie do Pana Komornika:
Czy to prawda, że komornik może obecnie zająć stypendium socjalne i inne zasiłki? Utrzymuję się właśnie ze stypendium i z niewielkich alimentów (580zł/na miesiąc), to jest mój jedyny "dochód", jak mi Pan komornik zajmie konto, to najpewniej umrę z głodu.
Dziękuję za odpowiedź.

Witam, mam oddać ponad 7tys firmom przedstawiającym różne firmy komputerowe za nielegalne oprogramowanie zainstalowane na moim komputerze.

Nie stać mnie na płacenie rat po 100 czy nawet 200 zł (sumiennie spłacam kare w sądzie), a co dopiero na spłate całej kwoty w całości, czego jedna z firm ode mnie wymaga.. mam pytanie w związku z tym, czy jeśli będe im regularnie wpłacał po 20-30 zł miesięcznie to komornik może mi coś zrobić?? jeśli nie posiadam własnego majątku w Polsce (jestem za granicą)??

Co się może stać gdy egzekucja będzie nieskuteczna bo komornik nie będzie miał czego ze mnie ściągnąć? czy sprawa może trafić dalej do sądu??
czy przedawni się i po 10 latach będe miał spokój? czy przez ten okres moge mieć jakieś trudności z przekraczaniem granic kraju?? UK-PL ??

rafal_26 napisał:
po drugie, komornika nie interesuje, czy Ty tam przebywasz, przyszedłeś posprzątać, pobiegać, trawnik skosić, jeśli podałeś mu ten adres zamieszkania, to tam przyjdzie, sporządzi protokół, ale niczego nie zabierze, CHYBA ŻE wierzyciel mu każe zabrać rure od odkurzacza, wówczas to zrobi;

ale właściciel rury może wystąpić z powództwem przeciwko wierzycielowi i sprawę wygra, bo to przecież jego rura;p

Witam.

Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu z bratem. Moja matka ma niesplacony dlug i obecnie nie ma gdzie mieszkac. Nie stac mnie na splate jej zadluzenia. Z tego co przeczytalem, jezeli pozwole jej zamieszkac ze mna to naraze sie na wizyty komornika. Bedzie robil naloty i chcial zabrac ruchomosci bedace we wladaniu dluznika- czyli praktycznie kazda rzecz typu TV, komp, kuchenka, pralka, bo zawsze moze powiedziec ze matka ich takze uzywa. Ja moge potem starac sie je odzyskac, a w tym czasie bede siedzial w domu bez pralki i TV. Czy tak to wyglada w praktyce? Czy jest jakis sposob, abym mogl przyjac matke na utrzymanie, i nadal mogl w miare normalnie zyc bez obawy, ze ktos mi bedzie zabieral rzeczy z domu? Moze jakies rady jak mam postepowac w przypadku wizyty, bo raczej nie zdobede sie na to by powiedziec matce by poszla mieszkac do osrodka dla bezdomnych.

jesli są to długi banku, to w 99% banki nie robią z siebie idiotów.

Czyli jeśli komornik napisze, że w lokalu jest pralka itp, które według ośiwadczeń należą do innych domowników, to nikt ich nie zajmie;

jeśli są to firmy windykacjyne, to różnie może być;

Witam, w szczegolnosci uztkownika rafal_26.
Słuchaj-kiedys zaczalem temat z ojcem-"niespodziewany meldunek", nie wiem, moze kojarzysz.
Matka w dalszym ciagu przebywa za granica USA i szybko z tamtad najpewniej nie powróci.
Trudno-ojciec w dalszym ciagu mieszka ze mna, a nas (mnie, matki, braci) poprostu nie stac na spłate jego czesci domu ("nierównej" połowy).
Mam nowy-bardzo nieprzyjemny kłopot-mianowicie-wczoraj w drzwiach ujrzałem komornika, szczegół-dosc "przyjemny" pan, ponieważ stwierdził, ze nie bedzie spisywał, opisywal całego domu (czyt. rzeczy, które sie wnim znajduja) tylko ograniczy sie do pokoiku, w którym mieszka ojciec, a tam jak łatwo sie domyslec naprawde nie ma nic do hmm... zabrania za dług za izbe wytrzezwien.
I tu mam pytanie do prawnika/osoby znajacej sie na tych "sprawach"-czy ja-w zaden sposób nie upowazniony przez matke do reprezentowania jej osoby (chodzi mi o wpółwłasciciela domu) oraz ogolnie-"ja bo ja"-w jaki sposób mam wraz z matka zabezpieczyc sie przed ojca długami ???
A ma ich naprawde sporo: izby wytrzezwien, bilety miejskie, bilety pkp, alimenty i jeden dobry Bóg wie za co jeszcze.
Dodam, ze na niektóre (bardzo mało) rzeczy mam faktury z moim nazwiskiem, ale bardzo duzo rzeczy/nowych mebli/sprzetów kupowałem z dziewczyna np. poprzez Allegro i nie mam mozliwosci uzyskania za nich faktur, jedynie co mam jeszcze to pare paragonów z nazwa kupionego przez nas/przeze mnie towarów/mebli.
Podsumowujac: W JAKI SPOSOB JA MOGE ZABEZPIECZYC SWOJE RZECZY/MOJA WLASNOSC (czyt.moje, matki, braci) ???
Jestem załamany
Prosiłym o odpowiedz, z góry serdecznie dziekuje

P.S. Dodam jeszcze, ze naprawde nie potrafie znalezcv konkretnej odpowiedzi na moja opisana powyzej sytuacje.
O ile to mozliwe-prosiłbym o napisanie w miare konkretny i łatwy do "zrozumienia" sposob jak moge zabezpieczyc moje i matki rzeczy przed zajeciem przed komornikiem za długi ojca.
Gdzie/do kogo konkretnie mam sie udac, jakie wnioski/papiery przygotowac.
Dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi

mam pytanie czy wyplace pieniadze z konta jezeli komornik mi je zablokowal do kwoty wierzytelnosci czy moze to zrobic jesli sa to jedyne srodki utrzymania

macku, o tym wiele razy była mowa, a Ty w treści postu to potwierdziłeś, komornik też prawnik, chociaż nie zawsze i wie co powinien zrobić, a czego nie;

więc nie będzie stemplował całego domu;

tak samo będzie w innych sytuacjach, przed długami ojca pan się nie musi zabezpieczyć, są to jego długi, a nie całej rodziny;

zresztą te długi nie są wielkie w stosunku do długów, które robią przeciętni chorzy ludzie...

:rolleyes: prosze o odpowiedz to jedyne pieniadze z ktorych sie utrzymuje

prosze bardziej konkretnych pojęć używać;

co to są za środki - czy z wynagrodzenia za pracę, czy są to pierwsze środki zajete na rachunku bankowym, w jakiej wysokości?

Ok rafal_26 dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.
Wiem, ze np. za dlugi alimentacyjne ojciec trafi najpewniej do arszetu (czyt. kryminału), bedzie sprawa sadowa, sad ustanowi przysłowiowa "dniowke" dla ojca za rownowartosc długu alimentacyjnego i czas na wakacje =]
Jednak jezeli mozesz prosilbym o ostatnia odpowiedz - co robic w sytaucji kiedy komornik jednak spisze rzeczy znajdujace sie całym domu (i chyba je odrazu wycenia i zabiera, nastepnie daje jakis okres czasu na spłate długu, jezeli nie to rzeczy ida "pod młotek"-nie wiem czy dobrze pisze).
Co uczynic w tej konkretnej sytuacji ???
W jaki sposob mozna sie własnie ustrzec przed ich utrata ???
A jak wychodzi "z zycia" moze to nastapic w kazdym momencie.

jest to renta rodzinna i zasilek rodziny wszystkiego jakies 1300 zl a dlugu mam 1150 jest to rachunek ror a komornik go zajol na mocy artykulu 889 ,890 kpc:???:

i sa to pierwsze srodki zajete na koncie napiszcie bo ja sie chyba zalamie niebede miala z czego zyc caly miesiac

środki na rachunku bankowym do kwoty ponad 9.000 złotych nie podlegają zajęciu;

więc należy złożyć skargę na komornika;

w tym celu zapoznać się z kilknastoma postami powyżej, tam wszystko kilka razy zostało dokładnie wyjaśnione

zacytuje co napisal mi komornik:wzywam bank by niedokonywal wyplat z tego rachunku bez zgody komornika do pelnej wysokosci wyegzekwowanej kwoty lecz bezwlocznie przekazal ja bankowi.Czy oni moga mi niewyplacic zadnej kwoty z tego ror ? gdzies czytalam ze moga mi zablokowac konto komornik pieniedzy niedostanie ale ja tez niewyplace ich z konta

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót