Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szt napisał:
czy 10 lat liczone jest bezwzględnie od momentu bezskutecznej egzekucji?
Tak.
Od dnia uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu postępowania.

szt napisał:
czy może jeśli próba egzekucji zostanie ponowiona w ciągu 10 lat, okres przedawnienia liczony jest od nowa?
W zasadzie tak.

Witam,
prosze o wyjaśnienie co sie stanie jesli dojdzie do licytacji mojej nieruchomosci mimo iz dług został juz spłacony;Już wyjasniam sytuacje ,jest ogłoszenie o licytacji i wyznaczony termin,w tym samym czasie dług zostaje uregulowany ale ja nie zawiadamiam o tym komornika ani nie wnoszę żadnego wniosku o umożenie egzekucji, licytacja wię, jak mniemam ,się odbywa i dochodzi do sprzedazy .Co dalej? Czy komornik przed przekazaniem wierzycielowi częsci pieniedzy ze sprzedazy domu sprawdza zasadność takiej decyzji czy "w ciemno" przesyła kasę? No i co dalej, jesli wierzyciel po otrzymaniu pieniedzy "odpisze" ze długu juz nie ma?:what:
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

Czy do ubezpieczenia na życia z funduszem zastosowanie ma również:

Rozporządzenia Ministra Finansów oraz Sprawiedliwości z dnia 4 lipca 1986 w sprawie określenia granic, w jakich świadczenia z ubezpieczeń osobowych i odszkodowania z ubezpieczeń majątkowych nie podlegają egzekucji sądowej (Dz.U. 1986, Nr 26, poz. 128). Zgodnie z tym rozporządzeniem, świadczenia pieniężne z ubezpieczeń osobowych i odszkodowania z ubezpieczeń majątkowych nie podlegają egzekucji sądowej w trzech czwartych częściach tych świadczeń i odszkodowań.
Jeśli nie proszę o wskazówki gdzie szukać odpowiedniego rozporządzenia?

mam pytanie przegladam forum od dwóch dni i nic nie moge znalesc
dwa lata temu sad przyznał alimenta na corkę zonie (dostała klauzule wykonalnosci)
alimenta terminowo płaciłem na konto wskazane przez nią po upływie trzech miesiecy zona wrociła do mnie razem z corką a ja wpłaciłem na konto kwote 16 tysiecy jako wpłate na alimenta(na konto wskazane przez zone a jest to konto wspolne) wszystko było dobrze do chwili jak zona wyprowadziła sie po raz drugi z domu
wraz z jej wyprowadzką zaczełem płacic alimenta w wyznaczonej kwocie przez sad
teraz zona udała sie do komornika i zarzadała spłaty alimentow za cały okres.
Poniewaz prowadze działalnosc gospodarcza to zona wskarze konto firmowe dla komornika w celu egzekucji
jak moge zablokowac egzekucje komornicza i dochodzic swoich praw zwiazanych z zapłaceniem elimentow.
czy nie bedzie tak ze komornik sciagnie najpierw pieniazki z mego konta a ja bede musiał sam dochodzic swoich praw w sadzie bez gwarancji ze kiedykolwiek odzyskam jakiekolwiek pieniadze od mojej zony?

W miarę mozliwości proszę o pomoc.
Mama zmarła w kwietniu 2009 r..Mieszkała w mieszkaniu komunalnym.Zostawiła długi.
Razem z siostrą i bratem który pozostał w tym mieszkaniu przyjęliśmy spadek z dobrodziejstwem inwentarza.Spis komorniczy do tej pory nie został sporządzony.
W ubiegłym tygodniu zmarł również brat zamieszkujący to mieszkanie.Brat również miał jakieś długi.
Mieszkanie komunalne wraca do Urzędu Miasta.Majątek czyli wyposażenie mieszkania (stare meble etc) mnie i siostry nie interesuje.(są to rzeczy znikomej wartości)
Zamierzamy znowu przyjąć po bracie spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Obawiamy się z siostrą jednej rzeczy.
Jeśli spis komorniczy nie zostanie przeprowadzony a mieszkanie zostanie opróżnione przez zarządcę czy wtedy wierzyciele moga od nas domagać się spłaty zadłużenia po bracie i mamie?Na podstawie czego ustala się wtedy wysokość spadku?
Czy lepiej samemu wynająć komornika by sporządził spis tak na wszelki wypadek?
Bardzo proszę o pomoc.

10.11. komornik poinformował mojego męża o zajęciu wynagrodzenia i zablokowaniu konta bankowego w związku z egzekucją podjętą na wniosek Banku. 17.11. Bank - wierzyciel wystąpił z wnioskiem do komornika o umorzenie postępowania względem mojego męża. Według informacji komornika wiadomość o umorzeniu postępowania została wysłana do Banku w którym mąż ma konto a które zostało zablokowane 18.11.- do tej pory nie dotarła. Pytanie moje brzmi w jakim czasie komornik ma obowiązek powiadomić bank w którym doszło do zablokowania konta o umorzeniu egzekucji ? Ponadto komornik nie wyegzekwował od męża do tej pory żadnej kwoty,gdyż wynagrodzenie otrzyma dopiero 01.12. W związku z umorzeniem postępowania naliczył mężowi koszty w wysokości ponad 600zł . Kwota zadłużenia do wyegzekwowania wynosiła 11560zł. Czy musimy pokrywać koszty komornicze, skoro nie doszło do żadnego zajęcia?

o kosztach komorniczych również była mowa; tak, musicie państwo, a raczej powinno być koszty są należne i zasadne; dlaczego? trzeba się wysilić i poszukać kilka stron wcześniej.

Witam,
mam zajete przez komornika konto osobiste,wiem ze jest kwota wolna od zajęcia tj. 9572,01zł i tu moje pytanie,czy ja moge bez żadnego problemu wypłacic tą kwote z konta ? A co jesli w banku mi odmówią? Co mam robic dalej?

rafal_26 napisał:
o kosztach komorniczych również była mowa; tak, musicie państwo, a raczej powinno być koszty są należne i zasadne; dlaczego? trzeba się wysilić i poszukać kilka stron wcześniej.

Wysiliłam się (niepotrzebna ta ironia) i czytałam to co było wcześniej napisane ale doczytałam się również o:

W*wyroku z*dnia 8 maja 2006 r, sygn. akt P18/05 Trybunał Konstytucyjny uznał, że ustawodawca przyjął model uzależniający opłatę egzekucyjną, będącą elementem wynagrodzenia komornika, od*skuteczności egzekucji. Tymczasem umorzenie postępowania ma miejsce wtedy, gdy egzekucja nie była skuteczna, ponieważ dłużnik spełnił świadczenie dobrowolnie. Dlatego zdaniem Trybunału sytuacja, gdy komornik pobiera 15-procentową opłatę, choć sam niczego nie wyegzekwował, narusza Konstytucję. Od*dnia opublikowania, wyroku w*Dzienniku Ustaw z*ustawy o*komornikach sądowych i*egzekucji znikają zapisy pozwalające komornikowi pobierać opłatę w*przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela lub z*mocy prawa.
Więc jak to w końcu jest?

fridka27:
to za mało się wysiliłaś;p

kilka stron wcześniej koleżanka lokata dokłądnie omawiała sytuacje prawną;

orzeczenie TK zostało jakby wykonane, ale niewiele się zmieniło;

Zapytam jeszcze raz.
Jakie są konsekwencje nie przeprowadzonego spisu inwentarza przez komornika w sytuacji przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza?
Po przyjęciu lokalu przez ZUK ten spis może już nie być możliwy.
Czy wierzyciele mogą wtedy żądać ode mnie spłaty długów? Do jakiej wysokości jeśli nie ma spisu inwentarza?
Bardzo proszę o pomoc.

fridka27 napisał:
Wysiliłam się (niepotrzebna ta ironia) i czytałam to co było wcześniej napisane ale doczytałam się również o:

W*wyroku z*dnia 8 maja 2006 r, sygn. akt P18/05 Trybunał Konstytucyjny uznał, że ustawodawca przyjął model uzależniający opłatę egzekucyjną, będącą elementem wynagrodzenia komornika, od*skuteczności egzekucji. Tymczasem umorzenie postępowania ma miejsce wtedy, gdy egzekucja nie była skuteczna, ponieważ dłużnik spełnił świadczenie dobrowolnie. Dlatego zdaniem Trybunału sytuacja, gdy komornik pobiera 15-procentową opłatę, choć sam niczego nie wyegzekwował, narusza Konstytucję. Od*dnia opublikowania, wyroku w*Dzienniku Ustaw z*ustawy o*komornikach sądowych i*egzekucji znikają zapisy pozwalające komornikowi pobierać opłatę w*przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela lub z*mocy prawa.
Więc jak to w końcu jest?
Tak to jest, że przytoczone przez Panią orzeczenie tyczy się Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji w jej poprzednim brzmieniu. W Pani zaś sprawie, jak się domyślam, ma zastosowanie aktualny stan prawny czyli:
Przepis prawny:
art. 49 ust 2*W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5 % wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Z treści powyższego przepisu zaś jano wynika, iż komornik prawidłowo obciążył dłużnika opłatą w wysokości 5% wartości roszczenia pozostałego do wyegzekwowania.

ala200 napisał:
Witam,
mam zajete przez komornika konto osobiste,wiem ze jest kwota wolna od zajęcia tj. 9572,01zł i tu moje pytanie,czy ja moge bez żadnego problemu wypłacic tą kwote z konta ? A co jesli w banku mi odmówią? Co mam robic dalej?
Wykazać odrobinę inicjatywy i poszukać odpowiedzi na swoje pytania min. na tym wątku np. na stronie 182 ;)

fridka27:

a poza tym jest już uchwała SNu w sprawie CZP, więc wątpliwości powinny się skończyć;p

oczywiście mówiąca o 5% sumy pozostałej do wyegzekwowania (w aktach komorniczych);

rady żadnej nie ma poza utrudnianiem i przeciąganiem postępowania;

duży jest to kredyt?

czy jest ktoś winnym wypadkowi męża?

Mam taki problem:
komornik z rachunku bankowego otrzymał w dniu 2 listopada kwotę ok 1 700 zł.
Myślałam, że to całość długu. Nie mieszkam pod adresem zameldowania, więc nie miałam pojęcia, że takie czynności się toczą. Wszystkie pisma obejmuje tzw domniemanie doręczenia.
W dn 26.11.09 dowiedziałam się, że również kwotę długu po raz drugi pobrano z wynagrodzenia. Komornik pobrał 2 razy należną kwotę!!
Co mogę zrobić? Skarga na czynności komornika? Muszę wykazać, iż prześłanka powiadomienia nie była spełniona, a zatem mogę składać skargę w terminie 7 dni od 26.11 kiedy dowiedziałam się o podwójnym potrąceniu?? Wykazanie będzie trudne, ale wiem, że można spróbować? A może jest szansa, że komornik zwróci nienależnie pobraną kwotę- czy dać mu jakieś pisemne wezwanie?
Czy w razie niewykazania braku zawiadomienia przysługuje mi roszczenie o naprawienie szkody?

witam serdecznie
Mam zaległość w wysokości 20tyś wobec ZUS-u . Sprawa jest u komornika , a ten złożył wniosek o wpis do hipoteki , posiadam dom o wartości 700-800tyś. Jestem samotnym ojcem , dziecko otrzymuje alimenty od byłej za pośrednictwem tego samego komornika, ja wraz z synem utrzymuję się tylko z wynajmu części mojego domu (nie pracuję).
pytania:
-jaką wartość domu może określić komornik ?
-czy mogę sprzedać dom z takim wpisem komorniczym? bo mam jeszcze trochę innych długów po swojej byłej
-czy komornik może zlicytować dom z którego się utrzymujemy i wyrzucić nas z domu?
-czy otrzymywane alimenty od tego samego komornika mogę przeznaczać na spłatę zadłużenia ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót