Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
2000.10.10 wyrok SN V CKN 98/00 OSNC 2001/6/88
Poręczyciel wekslowy może uchylić się od skutków prawnych udzielonego poręczenia, jeśli działanie remitenta nosi cechy podstępu.

i tu się zgadzam w 100% jeśli wykaże, iż działanie wierzyciela wekslowego, to tak;

ale nie to, że w firmie go prosili i mówili, że poręcza w imieniu firmy;

tak zupełnie na marginesie, ja bym się nigdy nie podjął pracy w zarządznie nie znanej mi spółki, i nigdy bym nie podpisywał jak nie wiem co podpisuje, nie wiem czy pamiętacie film Flinstonowie (ten nie animowany), gdzie Fred poszedł na prezesa i podpisywał zwolnienia, zawsze jak czytajam takie historie, to mi się przypomina;

Morski: on za długi całej spółki będzie odpowiadał na podstawie ksh;p
nie wiem co lepsze, tam mu jeszcze koszty dojdą, za opinię biegłego (3 tysie) za pełnomocnika powoda (7.200) i pewnie jeszcze sam na mecenasów wyłoży, bo mu złote góry obiecają;

dlatego weksel z tymi niewielkimi kosztami...trzeba przełknąć;

Witam moze juz gdzies bylo to pytanie ( ale nie znalazlam ) wiec chcialam sie dowiedziec czy moze zostac zajete swiadczenie rehabilitacyjne wyplacane przez ZUS a jesli tak to w jakiej kwocie?

Mam pytanie,czy komornik ma prawo "zabrać" z odpisu podatku na dzieci?
Dziękuję.

Witam,
komornik może zabrać pieniądze pochodzące z ulgi na dziecko.
Znam to z autopsji.
Pozdrawiam forumowiczów.

Witam,jak wygląda sytuacja gdy mam zadłużenie wobec zus i sprawa została skierowana do komornika o ustalenie majątku.Jestem współwłaścielem 1/4 mieszkania które odziedziczyłem po śmierci taty.Czy komornik może zlicytować mieszkanie w którym mieszka mama i jest właścicielem 3/4 wyżej wspomnianej nieruchomości?Zona prowadzi firmę,czy komornik może zająć środki trwałe i konto firmowe żony?Nie mamy rozdzielności majątkowej.Ponadto mam niepełnosprawne dziecko i mieszkamy z mamą ale nie mamy tam meldunku.Proszę o informację w tej sprawie.Z góry dziękuję.:sad:

Ostatnia edycja:
Witam, mam następujący problem.

Moja mama ma obciążone konto przez komornika. Jest na świadczeniu emerytalnym i normalnie dostawał by ok. 1100 zł netto ale po zajęciu przez komornika dostaje 700zł. W danej chwili ma możliwość podjęcia pracy na etacie i odbioru wynagrodzenia do ręki. Jej zarobki z drugiego źródła wynosiły by ok. 1000 zł miesięcznie. Pytanie brzmi:

Ile może ściągać komornik z tego drugiego źródła dochodu( umowa o pracę) i po jakim czasie może się dowiedzieć o nowym dodatkowym źródle dochodu?

Problem polega na tym że mama boi się że gdy pójdzie do pracy to całą pensję zabierze jej komornik...

Proszę o pomoc!!!

Mam założoną blokadę na koncie w banku przez komornika.Na konto wpływa tylko wynagrodzenie minimalne/ok.930 zł-resztę komornik zabiera w zakładzie pracy oraz diety za podróże służbowe/zgodnie art.831 kpc nie podlegające egzekucji/Czy komornik ma prawo zająć powyższe składniki.Konto zablokował w całości.

marekk61 napisał:
Mam założoną blokadę na koncie w banku przez komornika.Na konto wpływa tylko wynagrodzenie minimalne/ok.930 zł-resztę komornik zabiera w zakładzie pracy oraz diety za podróże służbowe/zgodnie art.831 kpc nie podlegające egzekucji/Czy komornik ma prawo zająć powyższe składniki.Konto zablokował w całości.
Ten problem był już poruszany na tym forum wielokrotnie, między innymi na wątku "zajęcie komornicze" oraz tutaj np. na stronie 157.

Witam mam takie pytanie!

1.12.09 wraz z mężem kupiłam mieszkanie. W ten dzień w kancelarii notarialnej spisany był akt notarialny. W tym dniu księga wieczysta mieszkania nie była obciążona żadnym wnioskiem ani wpisem o zajęcie nieruchomości przez komornika, ani żadnego innego wierzyciela byłych właścicieli mieszkania. Obecnie wraz z mężem wpisani jesteśmy w księdze wieczystej jako właściciele mieszkania ( za dwa tygodnie wpis się uprawomocni). Moje pytanie brzmi czy z powodu długów byłych właścicieli ja z mężem możemy mieć jakieś problemy. Przychodzą do nas ludzie i pytają o byłych właścicieli zdziwieni, że sprzedali, pytają kiedy sprzedali, a kiedy my kupiliśmy.
Proszę więc o odpowiedź. Może moje pytanie jest głupie, ale nie znam się na prawnie, wiem, że nie można zająć mojej własności za długi byłych właścicieli, ale chciałabym usłyszeć to od osoby znającej się na prawie!

z góry dziękuję

jeśli kupiliście mieskzanie za cenę rynkową, to nie powinniście mieć żadnych prblemów;

niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.powiązane jest to z blokadą konta ale zgodnie z art.831 kpc są to kwoty wolne od zajęć.kto spróbuje mi to wyjaśnić.

rafal_26 napisał:
jeśli kupiliście mieskzanie za cenę rynkową, to nie powinniście mieć żadnych prblemów;
A znasz może rafal_26 stanowisko Sądu Apelacyjnego w Gdańsku w wyroku z dnia 28 października 1999 r. , I ACa 638/99 ?

zgadzam się z Tobą;

pod jednym warunkiem, iż nabywcy uzyskają korzyść majątkową...

a poza tym zauważ, iż w uzasadnieu tego orzeczenia SO wskazał jednak, iż nabycie nastąpiło za cenę niższą od rynkowej, a teza SA jest w zasadzie taka, że spadajcie z waszymi zarzutami, bo nawet jakbyście nabyli za cenę rynkową, to też (poza tym tam były osoby bliskie)...a tu nie można się zgodzić...przepis ma trzy warunki:

Jeżeli dłużnik dokonuje czynności prawnej, np. sprzedaży z pokrzywdzeniem wierzyciela,
a osoba trzecia uzyskała w ten sposób korzyść majątkową,
wierzyciel działał ze świadomością pokrzywdzenia ich.

rafal_26 napisał:
zgadzam się z Tobą;
...........
a tu nie można się zgodzić
......

Bez znaczenia przy tej ocenie jest, czy dłużnicy otrzymali od nabywców cenę odpowiadającą wartości rynkowej przedmiotu transakcji, czy też niższą. W art. 527 kc nie chodzi o korzyść majątkową w sensie potocznym, utożsamianą z np. nabyciem rzeczy za cenę niższą od wartości tej rzeczy - w takim przypadku za „korzyść” uważa się różnicę między wartością rynkową rzeczy, a zapłaconą ceną. Korzyścią majątkową w rozumieniu art. 527 kc jest nabycie przez osobę trzecią prawa majątkowego przedstawiającego pewną wartość, przy czym drugorzędne znaczenie ma cena nabycia.

Osoba trzecia uzyskuje korzyść majątkową w rozumieniu art. 527 kc także wtedy, gdy płaci za rzecz nabytą od dłużnika cenę odpowiadającą wartości rynkowej nabywanej rzeczy.
Nie dałeś się wpuścić w maliny :ok:

witam serdecznie chciałby sie dowiedzieć czy komornik ma prawo zająć działkę budowlaną o wartości 90.000 a wartość egzekucyjna komornika to 7,000

w skrócie jest tak, że komornik ma prawo zająć, ew. odpowiedzialność odszkodowawcza dłużnika...ale pod warunkiem, że przedstawisz inną rzecz do zajęcia...

niestety nie rozumiem
czyli może zająć ale inna rzecz a działki nie ??

Czy jesli dłuznik pisze skargę na czynnosci komornika do sądu i sad tą skargę oddala to czy komornik otrzymuje od sadu postanowienie nieprawomocne od ktorego moze się komornik odwołać ( nawet jesli jest na korzysc komornika)? Czy moze otrzymuje takowe postanowienie tylko do wiadomości??

Psujok napisał:
niestety nie rozumiem
czyli może zająć ale inna rzecz a działki nie ??

komornik może zająć działkę!!!!

jeśli przedstawisz mu w miejsce tej działki inną rzecz o wartości zbliżonej do sumy egzekwowanej z kosztami, to nie może już sobie zajmować działki;

jeśli nic nie zrobisz, to zajmie działkę i sprzeda;

jeśli udowodnisz, iż wierzyciel działał celowo i chciał twojego pokrzywdzenia, to masz prawo starać się o odszkodowanie od wierzyciela (szanse 0,1%);

maz ma komornika za alimenty czy ma on prawo siasc mi na konto bankowe konto jest tylko na mnie a komornik narazie sciaga z kuroniowki ale zaras sie konczy i sie boje ze moze mi zajac moje oszczednosc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót