Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aha, czyli chodzi o nie stosowanie końcówek ?? No jeśli to ma oznaczać jakiś poziom to chyba nie zauważyłem tego w regulaminie... Jeśli tak to przepraszam bardzo... obiecuje poprawę.

Witam,

mam pytanie: w jakim terminie od spłaty zadłużenia komornik powinien wysłać pismo o anulowaniu zajęcia wynagrodzenia?

Zadłużenie zostało spłacone na początku stycznia, a pomimo to 20 stycznia część mojej wypłaty została przekazana komornikowi. W przyszłym tygodniu otrzymam sporą nagrodę z zakładu pracy - jak się zabiezpieczyć, by również z niej nie potrąco mi na rzecz spłaconego już długu? I w jakim terminie komornik powinien zwrócić mi pieniądze, które zakład pracy już przelał na jego konto?

Czy mogę domagać się od komornika natychmiastowego sporządzenia pisma anulującego zajęcie wynagrodzenia? Czy mogę natychmiast dostać kopię tego pisma, by samodzielnie przekazać ją do zakładu pracy?

Nurtuje mnie też kwestia odsetek: od 1400 zł komornik naliczył 700 zł, łącznie odsetek i swoich kosztów. Na jakiej podstawie? Ponadto doliczył 550 zł kosztów uzyskania informacji - co dokładnie obejmuje taka pozycja? Czy mogę dostać od komornika wyszczególnie kosztów?

I wreszcie: czy wobec zajęcia mojego wynagrodzenia na rzecz spłaconego długu mogę złożyć na komornika skargę?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

moja mama, z tytułu podziału majątku ma dług wobec ojca 110 tys, nie ma z czego mu oddać, planowała sprzedać mieszkanie ale się nie udało. wychowuje niepełnosprawnego wnuka na którego otrzymuje nie wielkie pieniądze z MOPS i ma 640zł alimentów od ojca.
1. czy komornik może ją pozbawić mieszkania?
2. czy musi zapewnić jej inne lokum?termin spłaty ojca już minoł a ojciec upomina sie o pieniądze.
3. czy jak zacznie mu spłacac po 100 zł wpisując w tytule przelewu spłata zadłużenia i nr wyroku to komornik może zająć mieszkanie (bo nic innego nie posiada)
4. czy komornik ze wgledu na trudną sytuacje może orzec umożenie długu?

Rodzice są po rozwodzie 6 lat, sa wspołascicielami mieszkania i niestety mieszkaja w nim razem. Ojciec w tym czasie narobił długów na prawie 100 tys w 10 roznych bankach. Ojciec ma emeryture 1800 zl. Czy komornik może zając mieszkanie jesli ojciec jest tylko współwłascicielem ? Czy mogą np. zlicytowac tylko jego udziały? jesli tak to co w tedy? ktos kto kupi jego czesc moze sobie wejsc do nas do mieszkania i sobie np zamieszkac w jednym pokoju :/??

Czarnulka212121 napisał:
Rodzice są po rozwodzie 6 lat, sa wspołascicielami mieszkania i niestety mieszkaja w nim razem. Ojciec w tym czasie narobił długów na prawie 100 tys w 10 roznych bankach. Ojciec ma emeryture 1800 zl. Czy komornik może zając mieszkanie jesli ojciec jest tylko współwłascicielem ? Czy mogą np. zlicytowac tylko jego udziały? jesli tak to co w tedy? ktos kto kupi jego czesc moze sobie wejsc do nas do mieszkania i sobie np zamieszkac w jednym pokoju :/??

My Ci każemy szukać, a Ty dublujesz wątki...

michupocichu napisał:
gazzda - tak
camelgogus - tak. Kredyt - jak każdy - trzeba będzie spłacić. Ważne jest również to, w jaki sposób kredyt był zabezpieczony.

michupocichu :)) chodzilo mi o to ze 2 kredyty sa normalne gotowkowe a 3 kredyt jest na samochod ktory splacam i do momentu splacenia wlascicielem jest bank,

no chyba nie jest tak ze komornik zajmie samochod ktory splacam dobrze a wlascicielem jest bank :D

tak naprawde samochod nie jest mi niezbedny ale jesli komornik go zajmie to co z kredytem samochodowym ??? chyba nie bede go musial splacac :D to troche nielogiczne :))

Ostatnia edycja:
michupocichu napisał:
camelgogus - bardzo logiczne

hmmm :))

czyli jesli kupilem samochod na kwote 50 000 zl splacilem kilka rat i caly czas dobrze splacam , wlascicielem jest bank , komornik zajmuje ten samochod za inne kredyty i zostaje do splaty np 45 000 zl , i w takiej sytuacji ja musze za darmo oddac 45 000 zl nie mając samochodu ???

jesli wlascicielem samochodu jest bank jak bank reaguje na to ze komornik zajął samochod ??? bank ma cos dopowiedzenia ?? jest zadowolony z tego ??

przeciez jak bylo zabezpieczenie na samochodzie to bank niech sobie zabierze samochod a nie ja za darmo mam oddac 45 000 zl nie majac samochodu :))

dzieki za odpowiedz , pozdro

Poszukaj odpowiedzi w tym temacie - było wiele razy o zajęciu ruchomości będących we władaniu dłużnika.

michupocichu napisał:
Poszukaj odpowiedzi w tym temacie - było wiele razy o zajęciu ruchomości będących we władaniu dłużnika.

napisalem wyzej ze siedzialem 3 godziny przeczytalem wszystkie strony wiele sie dowiedzialem ale na moje konkretne pytanie odpowiedz gdzies umkneła :((

czytalem tez o ruchomosciach bedacych we wladaniu dluznika, ja to rozumiem ze jak przychodzi komornik do miejsca zamieszkania to nie jest jasnowidzem i moze zajac wszystko a patem ja mam udowadniac co faktycznie jest moje lub nie moje i nie pyta czy ja tam sprzatam czy przyszedlem do kochanki :D wszystko sie zgadza , tylko interesuje mnie co z samochodem ktorego bank jest wlascicielem a ja splacam raty , co dalej z kredytem jesli komornik go zajmie i co na to bank ??? dzieki

po pierwsze zawiadom bank - jest on właścicielem (czyli było przewłaszczenie na zabiezpieczenie), jak rozumiem; to jego w zasadzie problem - zabrali mu jego rzecz;D

mam pytanie
w 21.03.2001 roku sad nadal tytul wykonawczy na mojego dluznika, ale niestety orzymalem pismo iz jest on niesciagalny. 4 tygodnie temu zostal nadany tytul wykonawczy na mazonke dluznika i teraz mam pytanie -
czy ten tytul jest jest wazny rowniez 10 lat (na malzonke)?

Sąd nadał klauzulę wykonalności na małżonkę dłużnika;

tytuł egzekucyjny jest jeden i przedawnia się co do należności głównej w terminie 10 lat od chwili prawomocnego zakońćzenia sprawy, a wniosek o egzekucję (jeśli nie został zwrócony, lub post. nie umorzono z uwagi na nie wykonanie zobowiązania przez wierzyciela) złożony do komornika spowodaował przerwanie biegu terminu;

10 lat nal. główna;
3 lata odsetki;

Mam takie pytanie... dotyczące moich rodziców, mają olbrzymie długi (około 500 tys.) i niebawem prawdopodobnie dom pójdzie do licytacji komorniczej. W związku z tym chciałbym zapytać czy mogą oni zostać wyrzuceni na bruk czy też wszystkim zameldowany w domu mieszkańców zostanie przydzielone jakieś mieszkanie zastępcze? Po drugie np. jeśli mieszkając w mieszkaniu jakimś zastępczym jeśli rodzice dostaną lub kupią sobie np. telewizor to czy komornik ma prawo im to odebrać?

1. nie dostaną mieszkania zastępczego, co najwyżej pomieszcenie tymczasowe;
2. kupią telewizor, jeśli będzie nadal nie spłącony dług, to komornik dalej będzie rpowadził egzekucję i im telewizor zajmie,a później sprzeda;

A co w przypadku, jeśli wśród tych rzeczy będą rzeczy należące do mnie (ich syna)?

petro1987 napisał:
A co w przypadku, jeśli wśród tych rzeczy będą rzeczy należące do mnie (ich syna)?

pytanie jest tendencyjne, pojawia się co kilka stron, a co kilkanaście pada na nie odpowiedź; nalezy w tym wątku przewertować kilka stron i odpowiedź będzie;

Mam pytanie do komornika.
Jako dłuznik poddałem się egzekucji komorniczej. W międzyczasie udało mi sie dogadać z wierzycielem i spłacic swoje zobowiazanie w stosunku do niego bezposrednio na jego konto wraz z kosztami postępowania. Wierzyciel to potwierdził i przesłał pismo do komornika z prosbą o zaprzestanie egzekucji komorniczej. Mimo tego otrzymałem od komornika zawiadomienie o koniecznosci opłacenia " opłaty stosunkowej " .
Mam pytanie: z czego wynika ta opłata i czy moge starac sie o jej czesciowe lub całkowite umorzenie??????

wojciech s. napisał:
Mam pytanie: z czego wynika ta opłata
Z treści art. 49 ust. 2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji
Przepis prawny:
Art.49 ust 2.W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5 % wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. (...)

wojciech s. napisał:
i czy moge starac sie o jej czesciowe lub całkowite umorzenie??????
W aktualnym obowiązującym stanie prawnym nie ma takiej możliwości, ale oczywiście zawsze może Pan złożyć skargę na czynności komornika z z art. 767 kpc.

Mam jeszcz jedno pytanie.
Egzekucję początkowo prowdził inny komornik w miejscu mojego zamieszkania, który to w pierwszej kolejności potrącił z mojego konta należne sobie koszty komornicze a nastepnie sprawa trafiła do kolejnego komornika, który teraz rząda opłaty stosunkowej.Czy jest to zgodne z pprawem. Dlaczego muszę po raz drugi ponosć koszty komornicze.????????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót