Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam pytanie do komornika wraz z mężem zabraliśmy kredy na zakup domu mąż stracił prace a ja nie pracuje bank wypowiedział nam kredyt co w takim razie może zrobić komornik czy jest możliwośc dogadania się z komornikiem że będzie mu się jakoś płaciło w jakiś ratach bo z bankiem nie mogliśmy się dogadać nie chcieli mam wydłużyć okresu kredytowania. Ajeśli nieszło by się dogadać z komornikiem to czy jest teraz eksmisja na bruk bo nie mam gdzie indziej mieszkać z dziećmi jak możemy sobie pomuc żeby nie stracić domu

camelgogus napisał:
Witam
mieszkam teraz w innym miescie w wynajmowanym mieszkaniu oczywiscie adres mu podam wiec zapewne bedzie chcial mnie odwiedzic,

Po jaką cholere chcesz komornikowi podawać adres? Żeby ułatwić prace? Jak masz mieszkanie wynajmowane na czarno to może Cie szukać do... ;)
Nie chce mi sie wierzć że jestes az tak głupi...
Nie obraź sie za ten epitet ale trzeba być ....... żeby podawać adres pod którym REALNIE mieszkasz jakiejkolwiek instytucji jeśli masz długi windykacje itp... I jeszcze piszesz że pod tym adresem masz bardzo drogi sprzet i 10tys w gotówce... :(
Weź się chłopie zastanów...

Witam.

Zrabiam 1000 złotych (tyle dostaję do ręki) i dzisiaj przyszło do mnie pismo z Urzędu Skarbowego o zajęciu komorniczym pensji: mam 2500 długu. Czy przy moich zarobkach mają prawo ściągać ode mnie pieniądze?

I drugie pytanie, czy w Urzędzie Skarbowym dostanę informacje na temat moich wszystkich długów? Bo mam kilka niespłaconych mandatów z czasów młodości (kilka lat wstecz) i chciałabym je wkońcu uregulować, ale było tego tyle, że nie wiem gdzie one wszystkie trafiają.

Sorry jeśli ktoś się uśmiał czytając moje wypowiedzi, ale kompletnie nie znam się na takich rzeczach

koziol napisał:
Po jaką cholere chcesz komornikowi podawać adres? Żeby ułatwić prace? Jak masz mieszkanie wynajmowane na czarno to może Cie szukać do... ;)
Nie chce mi sie wierzć że jestes az tak głupi...
Nie obraź sie za ten epitet ale trzeba być ....... żeby podawać adres pod którym REALNIE mieszkasz jakiejkolwiek instytucji jeśli masz długi windykacje itp... I jeszcze piszesz że pod tym adresem masz bardzo drogi sprzet i 10tys w gotówce... :(
Weź się chłopie zastanów...

Kozioł bingo ze nie chce Ci sie wierzyc :cool:co do adresu to tylko dlatego zeby nie przychodził do Matki :evil: to wszystko, pytania były czysto hipotetyczne , wszystko pod kontrolą pozdrawiam

Witam
Od 7 lat staramy się wyegzekfować odszkodowanie zasądzone przez Sąd.
Dwukrotnie kierowana była sprawa do komornika lecz nie udało się nic uzuskać.
Czy można takiego dłużnika podać do Krajowego Rejestru Dłużników.
Z góry dziekuje za pomoc.

Witam
1. Komornik zajął nieruchomość przez wpis do księgi wieczystej o egzekucji, dług był mały i szybko go spłaciłem, minął rok od otrzymania rozliczenia od komornika ale wpis nadal pozostał. Czy komornik ma obowiązek dokonać jakiś czynności aby ten wpis został z k.w. usunięty?
2. Nieruchomość która jest jeszcze zajęta pomimo spłaty długu jest współwłasnością kilku osób, nikt nie został poinformowany o zajęciu przez komornika. Czy komornik ma obowiązek poinformowania pozostałych współwłaścicieli o zajęciu nieruchomości?

Jeśli nie można wyegzekfować należności przyznanych przez sąd od dłużnika a komornik nie jest w stanie nic zrobić czy można sprawę skierować do sądu(Pierwsze przesłuchanie w Sądzie Grodzkim zakończyło się ugodą)

witam. zadałam juz pytanie na forum z prawa cywilnego i nie chce tutaj dublowac pytania ale jesli mógł by pan spojrzeć na moje pytanie i mógłby pan odpowiedzieć to była bym wdzięczna. moje pytanie jest zawarte pod nazwą ''eksmisja z mieszkania spółdzielczego i długi po rodzicach.''

Czy ktoś tu wogóle jest.
Wiem że te pytania mogą się wydać banalne, ale jeśli znalibyśmy na nie odpowiedzi nie zadawalibyśmy ich na tym forum.

akina napisał:
Czy ktoś tu wogóle jest.
Wiem że te pytania mogą się wydać banalne, ale jeśli znalibyśmy na nie odpowiedzi nie zadawalibyśmy ich na tym forum.
Zapewniam, iż bardzo dokładnie czytamy wszystkie pytania.
Ale po prostu w pewnych sprawach nie bardzo można coś doradzić :(

I tak właśnie jest z Pani sprawą.

czytamy, a odpowiadamy tylko na te, na które nie było odpowiedzi w poprzednich postach;

mamy w tym wątku 234 strony...ale niestety nikomu z zainteresowanych nie chce się ich szukać, najlepiej wpisać pytanie...i czekać;

a My (przynajmniej Ja) nie będe pisał po 20 razy dziennie: "było, proszę poszukać"; bo to nie mój interes; jak ktoś jest zainteresowany to znajdzie;

czy jeżeli wierzyciel zgłasza do komornika że dłużnik przebywa w Polsce to czy ten powinien dostarczyć pismo o wszczęciu egzekucji osobiście? Dodam że dłużnik nie odebrał ani jednego pisma od komornika będąc w Polsce a adresu za granicą nieznamy. i czy jeżeli podamy komornikowi nazwiska osób pokrewnych które znają obecny adres dłużnika czy ten może wezwać ich do podania mu tego adresu?

perot napisał:
Witam
1. Komornik zajął nieruchomość przez wpis do księgi wieczystej o egzekucji, dług był mały i szybko go spłaciłem, minął rok od otrzymania rozliczenia od komornika ale wpis nadal pozostał. Czy komornik ma obowiązek dokonać jakiś czynności aby ten wpis został z k.w. usunięty?
2. Nieruchomość która jest jeszcze zajęta pomimo spłaty długu jest współwłasnością kilku osób, nikt nie został poinformowany o zajęciu przez komornika. Czy komornik ma obowiązek poinformowania pozostałych współwłaścicieli o zajęciu nieruchomości?
1. To Ty możesz złożyć wniosek o wykreślenie wzmianki o wszczę ciu egz.
2. Tak.

Witam,mój mąż nie zapłacił dwóch rachunków za telefon wyłączyli juz mu telefon i teraz nie zapłacił raty kredytu który wzioł 3000zł.Komornik mu wejdzie na pnsje czy jak to się ma?

kiedy mozna oddac sprwe komornikowi jesli dluznik nie wywiazuje sie z placenia alimentow i jak dlugo trzeba czekac na wyniki pracy komornika????

mirfa
1. Po upływie terminu płatności wskazanego w tytule wykonawczym.
2. To jest pytanie do wróżki ;-) Zależy jaki dł. ma majątek, czy pracuje itp.

Zbyla- "tak się może mieć ..."

Witam
Kupilem auto od kuzyna ,bylo to 2 lata temu, jezdzielem nie przerejestrowanym, bylo tez pod zastawem u.skarbowego ale zostalo zwolnione-jest wbite w dowodzie rejestracyjnym,oplacilem umowe kupna/sprzedazy w u.skarbowym, nastepnie udalem sie do u.komunikacji celem przerejestrowania na siebie i tu "zonk" pani poinformowala mnie ze
nie moge przerejestrowac na siebie bo brak jest pisma o zwolnieniu z pod zastawu ,
a dokladniej tak mi podyktowal
"komornik sadowy przy sadzie rej.w ........... syg.akt"KM.../.. z dnia 14.12.2004 brak pisma o zwolnieniu z zastawu"

na chwile obecna jestem umowiony na 10.03.2010 na rozmowe z komornikiem, kuzyn (brak kontaktu od 2 lat) i oczywiscie twierdzi ze to jakas pomylka itd. (ale mu nie wierze)
jakie moga mnie czekac konsekwencje? jak wybrnac z tej sytuacji

pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedz

Witam,
komornik zajał mi ruchomość - samochód oraz nieruchomość -dom, złożyłam skargę do Sądu na czynności komornika ,jako że zajęcia powyższe są niecelowe gdyz juz wczesniej została zajęta moja inna nieruchomośc o dużo większej wartości i wystarczy na pokrycie moich długów.Skarga nie została jeszcze rozpatrzona a komornik wyznaczył termin licytacji samochodu za 2 tyg -23 marca br.Proszę o podpowiedż, co mogę zrobić aby wstrzymac licytacje do czasu rozstrzygniecia mojej skargi? Wniosłam o zabezpieczenie poprzez zawieszenie egzekucji na czas rozpatrywania skargi ale bez żadnego skutku.
Z góry dziękuję za odpowiedż.

Kozioł, ja nie potępiam ludzi Twojego pokroju, raczej podziwiam :wink:za "stalowe nerwy",powodzenia

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ala200 - doradzam wizytę w sądzie, nie jestem pewien czy skarga odniesie zamierzony skutek.

Za kolejny "post pod postem" udzielę ostrzeżenia - używaj opcji edytuj.

michupocichu, dziękuję ; będę pamietała o ewentualnej edycji posta

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót