Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Już kładę - jeżeli chodzi o ruchomości, w Pana przypadku będzie to sprzedaż całej ruchomości (z tego co Pan pisze nie został zajęty udział lecz cały przedmiot), Komornik może zając ruchomość którą Pan włada lub współwłada nawet jeśli wchodzi ona w skład majątku dorobkowego. Współmałżonkowi przysługuje w takiej sytuacji powództwo przeciwegzekucyjne z art 841 kpc, szerzej na ten temat w orzeczeniu SN III CZP 59/75. Jeżeli małżonek takiego powództwa nie składa nie ma przeszkód do licytacji, jeżeli by złożył to o dalszym losie prowadzonej egzekucji z ruchomości rozstrzyga sąd.
Żeby lepiej naświetlić sytuację powiem przykładowo że nawet gdyby bylo tak że ma Pan w domu powiedzmy telewizor kolegi, przychodzi Komornik a Pan mu oświadcza że to jest telewizor kolegi (pożyczył Panu na tydzień) to Komornik powinien go i tak zająć i zawiadomić kolegę że jeżeli istotnie jest to jego rzecz i sprzeciwia się prowadzeniu z niej egzekucji powinien złożyć powództwo przeciwegzekucyjne z 841 kpc, jeśli kolega nie zrobi tego w ciągu miesiąca od powizięcia wiadomości o zajęciu nie ma przeszkód by komornik go licytował.
Jedyną osoba która mogłaby się sprzeciwić egzekucji z ruchomości objętej wspólnością majątkową jest pana małżonka.
O nieruchomościach wspomniałem (być może rzeczywiśnie niepotrzebnie wprowadzając zamieszanie) tylko po to żeby zaznaczyć że tam sytuacja jest przeciwna, jeżeli nieruchomość wchodzi w skład majątku wspólnego to komornik może tylko taką nieruchomość zająć, a do dalszej egzekucji (licytacji) potrzebna jest klauzula przeciwko współmałżonkowi lub przekszałcenie sie współwłasności w ułamkową.

Dziękuję.Małżonka raczej nie sprzeciwi się egzekucji, bo ona jest prowadzona na jej wniosek.
No to odbędzie się teoretycznie licytacja, zostanie sprzedana ruchomość, przypuśćmy za 10 000 zł.W tej kwocie mieszczą się udziały moje i żony.Wobec tego jaka kwota z tej sumy przypadnie na spłatę mojego długu ?

Od kwoty Pana zadłużenia zostanie w takim przypadku odjęte 10 000 zł, natomiast przy późniejszym podziale majątku małżonka prawdopodobnie będzie mogła podnieść iż z majątku wspólnego został w takiej kwocie zaspokojony Pana odrębny osobisty dług (ale co do tego to już nie jestem pewien, nie moja działka - może ktoś w dziale dotyczącym spraw rodzinnych rzuciłby na to więcej światła).

Długi rodziców, a moja pensja

Witam, piszę tu pierwszy raz ale bardzo zależy mi na odpowiedzi.
Mam następujacy problem: jestem zameldowany u rodziców, choć formalnie mieszkam gdzie indziej. Okazało się, że ze względu na ich długi (mieszkanie jest własnością ojca) w spółdzielni mieszkaniowej, komornik zajął mi pensję. Co można w takiej sytuacji zrobić, czy wymeldowanie się z mieszkania zmieni jakoś tą sytuację? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam forumowiczów.

Wymeldowanie się na pewno jest dobrym pomysłem, nie uchroni co prawda przed długiem który już powstał, ale zabezpieczy przed odpowiedzialnoścą z długi czynszowe które mogą powstać w przyszłości. Pana przypadek nie jest wbrew pozorom odosobniony, niedopełnienie obowiązku meldunkowego (poprzez niewymeldowanie się z lokalu w którym faktycznie sie już nie mieszka) może rodzić niestety odpowiedzialność za długi czynszowe. Tak naprawdę jednak to nie jest to pytanie do Komornika, komornik zajął Pana wynagrodzenie bo spółdzielnia złożyła u niego tytuł (wyrok) i wniosek przeciwko Panu, może któryś z ekspertów od prawa spółdzielczego wiedziałby czy taki wyrok da się podważyć. Jeżeli nie uda się panu obalić samego wyroku bedącego podstawą egzekucji komornika (o ile jest to na tym etapie jeszcze możliwe) pensja pozostanie zajęta do spłaty zadłużenia (chyba ze wynegocjuje Pan ze spółdzielnią cofniecie wniosku egzekucyjnego od komornika)

Witam serdecznie i jak łatwo się domyślić baardzo proszę o pomoc.
Czy ktoś wtajemniczony w komornicze klimaty może odpowiedzieć mi na następujące pytania:

- Czy w przypadku, gdy jedynym źródłem utrzymania dłużnika są wynagrodzenia z tytułu umowy o dzieło bądź umowy zlecenia, komornik może zająć całość tego wynagrodzenia? Jeśli nie to ile musi zostawić? W ustawie jest, ze powinien zostawić tyle środków żyby wystarczyły one na utrzymanie przez 2 tygodnie. Czyli ile? A potem co? Podkreślam, że wynagrodzenie tyt. umowy o dzieło to JEDYNE źródło zarobkowania.

- Firma dłużnika wysłała do komornika pismo o potwierdzenie sald, bo chce wypłacić dłużnikowi pieniądze (według kilku tytułów wykonawczych, które komornik przysłał do firmy, zajęcie na dzień wypłaty wynosi np. 200 zł, ale chcą się upewnić, czy komornik uważa tak samo). Komornik odpowiedział, że daje sobie 14 dni na poszukanie, czy nie znajdzie się coś jeszcze (postanowienia o zajęciu wierzytelności wysłał do tej firmy na początku tego roku, więc nie wiadomo czego jeszcze szuka). W czasie tych 14 dni wynagrodzenie (znacznie przekraczające zajętą kwotę) ma być zablokowane w całości i nie wypłacone. Czy komornik ma prawo tak postąpić? Cała sprawa i tak już długo trwa, a żyć trzeba. Te pieniądze to jedyne źródło utrzymania.

- Czy w przypadku gdy egzekucja jest prowadzona bezpośrednio z wynagrodzenia umowy o dzieło, koszty egzekucyjne wynoszą również 15% czy może 8% (Ustawa o komornikach sądowych i egzekucji Art. 49 pkt 1) ?

Bardzo proszę o odpowiedź. Chciałabym pomóc komuś, kogo nie stać na konsultacje u prawnika.

Czy Sąd może nie udzielić odpowiedzi na skargę na komornika?
Reakcją na skargę - było wezwanie wystawione przez komornika do zapłaty zaliczki na poczet powołania biegłego sadowego w celu dokonania nowej wyceny nier.
Zaliczki zbyt wysokiej i terminu zbyt krótkiego do zapłaty, nie wpłacenie tej zaliczki może spowodować oddalenie wniosku , art.39-41 ustawy o komornikach z 1997r.

Czy można zwrócić się do sądu o umorzenie tej zaliczki lub na potrącenie z kwoty po licytacji?

Czy składając wniosek o umorzenie , termin 7-dniowy wpłaty zaliczki się przedłuża?
Czy również może zostać przesunięty termin licytacji?

[cytat:31iw43mf]
Czy Sąd może nie udzielić odpowiedzi na skargę na komornika?
[/cytat:31iw43mf]
Nie. Skarga może zostać uznana (w części lub w całości) odrzucona lub oddalona.
Czy można zwrócić się do sądu o umorzenie tej zaliczki lub na potrącenie z kwoty po licytacji?
[/cytat:31iw43mf]Moim zdanie nie- art 39,40 uoksie.
Czy składając wniosek o umorzenie , termin 7-dniowy wpłaty zaliczki się przedłuża?
[/cytat:31iw43mf]
O umorzenie czego ?
Czy również może zostać przesunięty termin licytacji?
[/cytat:31iw43mf] Teoretycznie tak. Muszą o to wnioskować wszyscy wierzyciele, ponownie wpłacić zaliczkę na pokrycie kosztów ogłoszenia w prasie itp.

Dziękuję :)
Mówiąc o złożeniu wniosku o umorzeniu zaliczki (bardzo wysokiej), chodziło mi o to czy sam fakt złożenia takiego wniosku ma wpływ na termin wpłaty zaliczki komornikowi.
Termin wpłaty komornik określił bardzo krótki , kwota ta jest naprawdę bardzo duża.
Czy komornik może wydłużyć termin jej wpłaty? a co za tym idzie licytacja nie odbyłaby się w wyznaczonym terminie.
Chyba, że komornikowi zależy(może ma już klienta) na bardzo atrakcyjną nieruchomość za bardzo małe pieniądze?
Wycena jest z 1998r.

Ja mamm następujace pytanie.

Firma X jest kontrahentem Y.
X to sklep spożywczy Y powiedzmy cukiernia.
X codziennie za gotówkę kupuje od lat od Y pewną ilośc ciasta.

właściceil Y nie płaci alimentów na dzieci.

X dostaje zawiadomienei o zajęciu wierzytelnosci Y. X jako dłużnik zajętej wierzytelności zobowiazany jest o nieuiszczanie zaległego wynagrodzenia do rąk dłużnika Y, tylko na konto komornika.

I tu pojawia sie problem. Jesli X nie zapłacii Y to w tym momencie nie dostanie towaru... Poza bieżącymi zakupami X nie ma w stosunku do Y zadnego zobowiazania.

Co ma zrobić X?

Zajęcie wynagrodzenia czy wierzytelności - bo piszesz różnie ?

[cytat="michupocichu"]Zajęcie wynagrodzenia czy wierzytelności - bo piszesz różnie ?[/cytat]

przepraszam miało być świadczenia a nie wynagrodzenia.

Chodzi o zajęcie wierzytelności, a nie wynagrodzenia.

Wierzyciel może być obecny przy dokonywaniu zajęcia ruchomości umożliwia to art. 850 Kpc Pozdrawiam

Do bodgoski
Zgodnie z przepisami prawa regulowanymi przez Kpc nie można zająć niestety wszystkiego, wynika to bezpośrednio z art. 829 oraz art. 830 Kpc radzę się zapoznać z tym przepisem pozdrawiam Faktor

Możesz złożyć do sądu rejonowego skargę na czynności komornika podnosząc iz komornik nie przekazuje kwot ściągniętych dla wierzycieli po uprawomocnieniu się planu podziału sumy uzyskanej w toku prowadzonej egzekucji

Jeśli dzwoni osoba z firmy windykacyjnej i przedstawia się jako komornik to napewno nie jest ten prawdziwy komornik, zatem nie może on wejść do mieszkania chyba że Pan jego wpuści.
Jednocześnie prawdziwy komornik przedstawi tytuł wykonawczy przy pierwszej czynności egzekucyjnej lecz na wyraźne żądanie dłużnika.

Mam bardzo ważne pytanie.
Mąż jest zadłużony w ZUSie od 1999 roku, nie mamy rozdzielności majątkowej. Czy komornik może zająć zarejestrowany na mnie motor?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

Dłużnikiem jest mój mąż, zobowiązanie powstało jeszcze przed naszym ślubem, a na mnie jest zarejestrowany motyckl. Czy komornik może go zająć?

Pozdrawiam :)

[cytat="agata.25"]Dłużnikiem jest mój mąż, zobowiązanie powstało jeszcze przed naszym ślubem, a na mnie jest zarejestrowany motyckl. Czy komornik może go zająć?

Pozdrawiam :)[/cytat]

W praktyce komornik nie dochodzi tytułu własności, zajmuje wszystko, co znajduje się we władaniu dłużnika a potem zostawia czas na tłumaczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót