Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na przedawnienie z Orange mam już za późno bo sprawa jest już rozstrzygnięta przez sąd że mam spłacać. Swoją drogą czy nikt nie ma obowiązku mnie poinformować ,że taka sprawa jest i że jest wszczęte postępowanie komornicze??
Komornik zajął mi całą wypłatę która wpłyneła na moje konto ponieważ było zablokowane. Bank odrazu przelał te pieniądze do niego. Po rozmowie z komornikiem dowiedziałam się ,że ta wypłata jest już nie do odzyskania i że mam se zmienić konto. Nic z tego nie rozumie. Proszę o pomoc a nie odsyłanie mnie do "setek" stron bo każdy problem jest inny.

Marcinitiom89 napisał:
Witam moja mama jest samotną matką i wychowuje trójkę moich nieletnich sióstr.
Komornik od października zajął jej 100% wynagrodzenia w kwocie 512zł (z Centrum integracji Społecznej). Mama płaciła na mnie alimenty a gdy ja się ich zrzekłem komornik postanowił zająć jej całą wypłatę z CiS (Centrum integracji społecznej, świadczenia unijne) na koszta komornicze w wysokości ponad 3 tyś.
Moje pytanie to czy może on zajmować jej te świadczenia?

Bardzo proszę o odpowiedz

Marcinitiom89 napisał:
Witam moja mama jest samotną matką i wychowuje trójkę moich nieletnich sióstr.
Komornik od października zajął jej 100% wynagrodzenia w kwocie 512zł (z Centrum integracji Społecznej). Mama płaciła na mnie alimenty a gdy ja się ich zrzekłem komornik postanowił zająć jej całą wypłatę z CiS (Centrum integracji społecznej, świadczenia unijne) na koszta komornicze w wysokości ponad 3 tyś.
Moje pytanie to czy może on zajmować jej te świadczenia w całości?

Bardzo proszę o odpowiedz

jeśli nie jest to wynagrodzenie z umowy o pracę, tylko z tyt. zlecenia, to może jej cale zająć;

Witam, pytanie jest następujące - Czy istnieje jakiś sposób na uwolnienie się od komornika, który ściąga pieniądze na alimenty z konta bankowego. Nadmienię, że matka dziecka nie godzi się na wycofanie egzekucji.

pzdr.

mide: Powinieneś spłacić zaległości u komornika, wpłacić na depozyt sądowy kwotę stanowiącą równowartość alimentów za pół roku z góry (w kieszeni miej odłożoną kwotę także na alimenty bieżące). Wtedy się uwolnisz od komornika i tyle będziesz uwolniony ile będziesz płacił 100% alimentów w terminie.

Witam,

Opis sprawy:
W wyniku ugody sądowej dot. zniesienia współwłasności nieruchomości miałem zapłacić współwłaścicelowi kwotę 65000 zł., z tym, że 15000 zł. w terminie 2 tygodni po podpisaniu ugody i 50000 w terminie 60 dni po podpisaniu ugody.

Z różnych powodów tego nie zrobiłem i Wierzyciel wystąpił do komornika z wnioskiem o egzekucję.

W dniu złożenia wniosku o wszczęcie postępowania wpłaciłem kwotę 15000 zł. na konto Wierzyciela. Po uzyskaniu kredytu na konto Wierzyciela wpłynęła również kwota 50000 zł. - bezpośrednio z banku.

Komornik otrzymał na swoje konto odsetki.

Pytania:
1. czy pobierana jest opłata egzekucyjna od kwoty wpłaconej bezpośrednio Wierzycielowi w dniu wszczęcia egzekucji,
2. czy komornik ma prawo do opłaty egzekucyjnej od kwoty wpłaconej przez bank bezpośrednio na konto Wierzyciela.

pozdrawiam

1. tak;
2;tak;

3. kwestia wysokości, od pierwszej będzie to najniższa opłata egzekucyjna (jeśli było to przed zawiadomieniem Ciebie przez komornika o wszczęciu egzekucji), a od drugiej 5%;

komornik podliczy i wyśle Ci postanowienie;

Jestem ojcem samotnie wychowującym dziecko 14 lat. Mam zasądzone alimenty na to dziecko od byłej żony ale jak to bywa ona nie płaci więc je dostaję od funduszu(przesyła mi je M.O.P.S). Są przesyłane na moje konto bankowe. Z poprzedniej pracy zwolniłem się z powodu oszustw pracodawcy ale przegrałem sprawę w sądzie pracy(miał adwokata ja nie, bo mnie nie było na niego stać) Dlatego muszę mu teraz płacić za samowolne zwolnienie się, czyli miesięczne wynagrodzenie. Spłacam mu co miesiąc po 100 zł, ale mu mało(może złośliwie to robi) Komornik który zajmuje się jego odzyskaniem pieniędzy dla niego zajął mi konto gdzie wpływają tylko alimenty. Czy ma prawo to zrobić, a jeśli tak to jak wyłączyć z zajęć komorniczych tą kwotę. Ponoć trzeba napisać podanie o wyłączenie świadczeń alimentacyjnych, ale do kogo, do banku czy komornika. Nadmieniam że na tym kącie są tylko te świadczenia. Po to ono istnieje. Bardzo proszę o podanie mi wzoru jak ma brzmieć to podanie. Nie stać mnie na poradę biura prawniczego i aby oni mi to podanie napisali. Niezbyt ogarniam pisanie podań w takich sprawach. Z góry dziękuję.

ZibolPL:

a po co ten wstęp?? NIGDY nie uwierzę, że przegrałeś sprawę w sądzie pracy, mimo iż miałeś cień racji...

a teraz merytorycznie, tutaj nie piszemy wzorów podań, a przynajmniej ja, co do meritum, to są dwie teorie, jedna mówi, że wszystko co wpływa na rachunek bankowy, to jest wierzytelnością z rachunku bankowego, niezależnie, czym była wcześniej...druga jest przeciwna, ale ja się trzymam tej pierwszej;D

oczywiście trzeba pamiętać, że istnieje kwota wolna od zajęcia - która wynosi chyba 3 przeciętne miesięczne wynagrodzenia, a więc bank powinien Ci kwoty do tej sumy sukcesywnie wydawać, niestety często się tak dzieje, że jest inaczej - spróbuj najpierw udać się do banku z powołaniem na kwotę wolną od zajęć komorniczych być może coś uzyskasz...

jeśli nie, albo jak chcesz sobie poczytać, to poszukaj postów koleżanki lokaty, ona kiedyś w sposób sensowny tłumaczyła, co ew. można robić...

więc zgodnie z treścią art. 890 § 2 masz przynieść komornikowi wiarygodny tytuł, z którego będzie wynikało, iż są to należności alimentacyjne - udaj się do MOPSu, powinni Ci coś takiego wydać - łącznie z wyciągiem z banku będzie wówczas jednoznaczne skąd pochodzą te kwoty; Komornik ma obowiązek zwolnić te kwoty; z takim pisemkiem udaj się do banku albo komornik ma je niezwłocznie wysłać do banku;

Ostatnia edycja:
ps. i spłać tego wierzyciela...bo jeszcze coś gorszego Cię spotka...

kufelek007 napisał:
mide: Powinieneś spłacić zaległości u komornika, wpłacić na depozyt sądowy kwotę stanowiącą równowartość alimentów za pół roku z góry (w kieszeni miej odłożoną kwotę także na alimenty bieżące). Wtedy się uwolnisz od komornika i tyle będziesz uwolniony ile będziesz płacił 100% alimentów w terminie.

Tyle, że, jak pisałem komornik z konta ściąga, a Ty zdaje się piszesz o egzekucji z wynagrodzenia. No i jak wygląda sprawa formalnie, tzn. czy muszę kogoś zawiadamiać, gdzieś zgłaszać itp?

rafal_26 napisał:
1. tak;
2;tak;

3. kwestia wysokości, od pierwszej będzie to najniższa opłata egzekucyjna (jeśli było to przed zawiadomieniem Ciebie przez komornika o wszczęciu egzekucji), a od drugiej 5%;

komornik podliczy i wyśle Ci postanowienie;

Otrzymałem postanowienie o ustaleniu kosztów. Kwota mnie nie zaskoczyła, ale czytając art 49.1 nachodzą mnie wątpliwości. Jest w nim mowa o kwotach wyegzekwowanych.

Pytanie:
1. czy kwota przekazana przeze mnie bezpośrednio na rachunek Wierzyciela jest kwotą wyegzekwowaną przez komornika,
2. (analogicznie) czy kwota przekazana wierzycielowi przez bank bezpośrednio na rachunek jest też kwotą wyegzekwowaną przez komornika.

ps. dla ścisłości w ww. art. jest kwota 15% a nie 5%.

pozdrawiam

dla ścisłości, do czytaj przepis;

1. 5% - bo spłaciłeś do rąk wierzyciela, a nie przez komornika; jeśli komornik sobie przyjął w opisywanych przez Ciebie okolicznościach 15%, to składaj skargę na jego czynności podnosząc nieprawidłowe zastosowanie prawa;
2. to wreszcie była ta pierwsza wpłata przed zawiadomieniem?? czy po zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji - zawiadomienie przesyła komornik;

rafal_26 napisał:
dla ścisłości, do czytaj przepis;

1. 5% - bo spłaciłeś do rąk wierzyciela, a nie przez komornika; jeśli komornik sobie przyjął w opisywanych przez Ciebie okolicznościach 15%, to składaj skargę na jego czynności podnosząc nieprawidłowe zastosowanie prawa;
2. to wreszcie była ta pierwsza wpłata przed zawiadomieniem?? czy po zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji - zawiadomienie przesyła komornik;

Pierwszą kwotę w wys. 15000 zł. przekazałem na konto wierzyciela dokładnie w dniu, w którym złożył on wniosek o egzekucję. Dzwonił do mnie z informacją, że właśnie składa taki wniosek.

Druga kwota, tj. 50000 zł. została przekazana na konto wierzyciela bezpośrednio przez bank udzielający kredyt.

W postanowieniu komornik powołuje się na art. 49.1, dlatego piszę o 15%.

czyli klasyka...

tak brzmi przepis, który ma zastosowanie w Twojej sprawie:

art. 49 ust. 2 W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5 % wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

pozostałe do wyegzekwowania, jest to liczba, która pozostała w aktach komronikowi, w Twojej sytuacji jest to 65.000 złotych, a więc sama opłata powinna wynieść 3.750 złotych;

no chyba, że jednak ta kasa była ściągnięta przez komornika, ale skoro tak nie było...to walcz;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót