Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ponad 2 lata temu zerwałam umowę z orange na 2 telefony. Naliczyli mi karę ale nie spłacałam jej. 3 miesiące temu poszłam do banku i powiedzieli mi ,że mam konto zablokowane i nie mogę wypłacić środków. Ale za pomocą internetu można wysyłać normalne przelewy i wybierać pieniądze w bankomatach innych banków więc moja wypłata dalej wpływała na to konto. Niecały miesiąc temu wzięłam pożyczkę i pieniądze zostały zajęte przez komornika - co rozumiem bo była to kwota dodatkowa oprócz wypłaty. A dziś się nie mile rozczarowałam ponieważ dostałam wynagrodzenie a z informacji na koncie wynika że cała kwota została przekazana komornikowi (z czego 30zł bank sobie potrącił za przelew). Moje wynagrodzenie wynosi 1200zł netto i jest to niewiele ponad najniższe wynagrodzenie. Moje pytanie czy komornik miał prawo tak postąpić?? W chwili obecnej zostało mi 4zł na życie do następnej wypłaty. I nie wiem co ja mam teraz zrobić. Słyszałam ,że komornik nie może zająć wynagrodzenia do jakieś kwoty ale nie wiem dokładnie. Proszę o pomoc

Witam
bardzo prosze o pomoc.
Moi rodzice z ktorymi mieszkam narobili bardzo duzo długów.
Wkrótce, jak mniemam, kilka banków na raz zglosi sie do banku o wyrok. Na obu rodzicach juz po 1 komorniku siedzi. w zwiazku z tym mam kilka b waznych dla mnie pytan :
1. Co sie dzieje gdy kilku komornikow na raz chce zajac emeryture? Zabieraja ok 1/3 zostawiajac na zycie i oplaty i dziela miedzy siebie?
2. Wiem ze moga wejsc do domu ale do zabrania nic nie mamy (stary tv, pralka, lodowka) ale ja mam komputer. Nie mam zadnej faktury ze jest moj, poza faktura na karte graficzna ktora kupilem do niego. Czy moga mi go zabrac?
3. Jesli moga mi zabrac komputer jak moge sie przed tym ustrzec? Poprosic koelzanke by mi napisala oswiadczenie ze mi go pozyczyla i ze jest jej? Bo naprawde jest moj.
4. Jestem na polowe wlascicielem auta z rodzicami. Czy komornik moze zlicytowac auto ?
5. Czy jesli ja ze swoich pieneidzy kupie np pralke do uzytku rodzicow moga ja zabrac? Mialbym fakture ze to moje.
i ostatnie na ktore mi b zalezy odp :
mam kredyt kosolidacyjny, pod zastaw mieszkania. Kredyt jest splacany regularnie. Czy wszyscy komornicy moga zlicytowac mieszkanie? Nie jest moje, wlasnosciowe ale jak wspomnialem jest kredyt pod nie ktory jest splacany prawidlowo. Czy moga tak czy inaczej zlicytowac mieszkanie?

Bardzo dziekuje za odp z gory.

odpowiedź na pierwsze cztery pytania trzeba poszukać, trafia się średnio co 10 stron; i nie ma sensu powtarzać tego;

5-tego nie rozumiem;

jest to Twoje mieszkanie i pytasz się czy komornik może je zlicytować za długi rodziców??

może Ci chodzi o to, że rodzice CI darowali to mieszkanie, nie mniej wyjaśnij;

Przepraszam jesli bylem nie dokladny.

Mieszkanie nalezy do rodzicow , ja wzialem kredyt konsolidacyjny pod zastaw tego mieszkania za zgoda rodzicow. Ten kredyt splacany jest regularnie i nikt sie nie moze czepiac.
Jednak rodzice narobili strasznych długów i zastanawiam sie co bedzie dalej bo :

1) ja mieszkam z rodzicami i mam komputer. On jest mój ale nie mam na to dowodu wiec jak komornik przylezie czy moze go zabrac? a jesli moze to co mam zrobic by nie zabral? Kolezanka ma mi napisac oswiadczenie ze jest jej i mi go pozyczyla?

2) czy ktorykolwiek z komornikow moze wlezc mi na pensje skoro zadnego dlugu nie zaciagalem , ale mieszkam z rodzicami ?

3) no i co z mieszkaniem. Jesli bedzie powiedzmy 10 komornikow i bedzie egzekucja, to czy wejda na 1/3 emerytury rodzicow i beda dzielili miedzy siebie czy moga w jakis sposob zlicytowac mieszkanie rodzicow mimo ze jest pod zastaw banku ?

Trawesty napisał:
1) ja mieszkam z rodzicami i mam komputer. On jest mój ale nie mam na to dowodu wiec jak komornik przylezie czy moze go zabrac? a jesli moze to co mam zrobic by nie zabral? Kolezanka ma mi napisac oswiadczenie ze jest jej i mi go pozyczyla?
Ten temat omawialiśmy już tu wielokrotnie, proszę więc wykazać odrobinę inicjatywy i poszukać samemu odpowiedzi (na samym tym wątku padała już kilkadziesiąt razy!)

Trawesty napisał:
2) czy ktorykolwiek z komornikow moze wlezc mi na pensje skoro zadnego dlugu nie zaciagalem , ale mieszkam z rodzicami ?
Z tytułu zobowiązań Pańskich rodziców, nie.
Ps. Komornik nie "włazi" na pensję tylko ją zajmuje.

Trawesty napisał:
3) no i co z mieszkaniem. Jesli bedzie powiedzmy 10 komornikow i bedzie egzekucja, to czy wejda na 1/3 emerytury rodzicow i beda dzielili miedzy siebie czy moga w jakis sposob zlicytowac mieszkanie rodzicow mimo ze jest pod zastaw banku ?
Tak

lokata napisał:
Ten temat omawialiśmy już tu wielokrotnie, proszę więc wykazać odrobinę inicjatywy i poszukać samemu odpowiedzi (na samym tym wątku padała już kilkadziesiąt razy!)

Odpowiedzi jest 249. Mam je wszystkie czytac?

Z tytułu zobowiązań Pańskich rodziców, nie.
Ps. Komornik nie "włazi" na pensję tylko ją zajmuje.

Semantyka. Zwał jak zwał a wiadomo o co chodzi :)

Tak

Komornik moze zlicytowac mieszkanie. No to super. Ale bez sensu to jest, skoro mieszkanie jest zastawione pod kredyt konsolidacyjny ktory jest placony regularnie to bank chyba sie nie zgodzi na licytacje mieszkania, czy tez jakis sad odgornie wyda wyrok i w porzadku?

Trawesty napisał:
Odpowiedzi jest 249. Mam je wszystkie czytac?
To już Pana wybór.

Trawesty napisał:
Komornik moze zlicytowac mieszkanie. No to super. Ale bez sensu to jest, skoro mieszkanie jest zastawione pod kredyt konsolidacyjny ktory jest placony regularnie to bank chyba sie nie zgodzi na licytacje mieszkania, czy tez jakis sad odgornie wyda wyrok i w porzadku?
Nikt się banku o zgodę pytać nie będzie. A tak swoją drogą, to bank też zapewne nie będzie oponował, gdyż jako wierzyciel hipoteczny, w przypadku sprzedaży mieszkania, otrzyma swoje należności z pierwszeństwem przed innymi, nie zabezpieczonymi w ten sposób, wierzycielami.

Ostatnia edycja:
lokata napisał:
To już Pana wybór.

Nikt się banku o zgodę pytać nie będzie. A tak swoją drogą, to bank też zapewne nie będzie oponował, gdyż jako wierzyciel hipoteczny, w przypadku sprzedaży mieszkania, otrzyma swoje należności z pierwszeństwem przed innymi, nie zabezpieczonymi w ten sposób, wierzycielami.

Czyli swietnie. a komornik sprzeda za cene rynkowa czy aby tylko opchnac i zaspokoic wierzycieli i juz. Czyli mieszkanie np warte 250 tys moze pojsc za powiedzmy 80 tys ?

I prosze niech mi ktos powie, znajdzie sie ktos odwazny i powie co zrobic by mi komputer nie zajeli bo z tego co rozumiem musze miec na papierze dowod ze jest MÓJ a nie rodzicow.

Trawesty napisał:
Czyli swietnie. a komornik sprzeda za cene rynkowa czy aby tylko opchnac i zaspokoic wierzycieli i juz. Czyli mieszkanie np warte 250 tys moze pojsc za powiedzmy 80 tys ?
Mieszkanie zostanie oszacowane przez biegłego sądowego. Ceną wywoławczą na pierwszej licytacji będzie 3/4 wartości szacunkowej, a w przypadku drugiej licytacji 2/3.

lokata:

to nie ma sensu z takimi "mądrymi postaciami" dyskutować;

lokata napisał:
Mieszkanie zostanie oszacowane przez biegłego sądowego. Ceną wywoławczą na pierwszej licytacji będzie 3/4 wartości szacunkowej, a w przypadku drugiej licytacji 2/3.

O to swietnie. Jakim pieknym krajem jest Polska. Policyty moga krasc jak sie da i nikt ich nie zamknie. Ale szaraczkom komornik zawsze dokopie.

No i dobrze. Ale czytam teraz posty i widze ze mozna komornikowi dac wykaz co sie znajduje w mieszkaniu. No to mamy stare graty ;] + mojego kompa. Jesli jest emerytura i do zajecia jakies 1200 zl moze byc to czy po prostu nie moze wziasc te 1200 (przykladowo) i rozdzielac meidzy 5-6 wierzycieli ? Czy od razy mieszkanie na licytuacje i spokoj :(

I niech mi prosze ktos powie Jak sie bronic przed zabraniem kompa ;] Kolezanka ma napisac ze to jej wlasnosc a mi pozyczyla tylko ? Ludzie, prosze o porady praktyczne a nie samo prawo duche, ktore wiadomo, jest stanowione dla bogatych, nie zwyklych obywateli.

Trawesty:

tu jest forum prawne, odpowiadamy zgodnie z treścią znanych nam przepisów, a nie z rozumianym przez Ciebie czy innych mądrych sensem, jeśli Ci się nie podba treść przepisów, to je zmień;

ps. rodzice od kogoś pożyczyli CZYJEŚ pieniądze, skoro ich nie oddali, to znaczy że ktoś ma PRAWO żądać ich zwortu na drodze przymusu;

a może Ty mi pożyczysz ze 20 tysięcy, ja nie oddam i powiesz mi że będziesz z tego powodu szczęśliwy, co?

Trawesty:

prosze nie zaśmiecać wątku, żale i bóle wylewamy w dyskusjach ogólnych lub hydeparku;

wejdziesz na forum, pokrzyczysz jednego wieczora i tyle Cię będzie, a 20 niepotrzebnych postów będzie utrudniało potencjalnym zainteresowanym szukanie odpowiedzi;

Ale ja zadaje konkretne pytanie : jesli cos jest MOJE to jak moze komornik to zajac? Nawet jesli nie mam dowodu na pismie?

rafal_26 napisał:
lokata:

to nie ma sensu z takimi "mądrymi postaciami" dyskutować;
Wiem, dlatego nie dyskutuję, a jedynie udzielam odpowiedzi na zadane pytania (oczywiście tylko te sensowne) ;)

Trawesty napisał:
I niech mi prosze ktos powie Jak sie bronic przed zabraniem kompa ;] Kolezanka ma napisac ze to jej wlasnosc a mi pozyczyla tylko ? Ludzie, prosze o porady praktyczne a nie samo prawo duche, ktore wiadomo, jest stanowione dla bogatych, nie zwyklych obywateli.
Z zasady nie udzielamy porad mających na celu obejście prawa. A o tym jak bronić swoich praw w przypadku ich naruszenia przez zajęcie komornicze, pisaliśmy już tyle razy, że przynajmniej ja, nie widzę powodu, by czynić to po raz kolejny.

lokata napisał:
Wiem, dlatego nie dyskutuję, a jedynie udzielam odpowiedzi na zadane pytania (oczywiście tylko te sensowne) ;)

Z zasady nie udzielamy porad mających na celu obejście prawa. A o tym jak bronić swoich praw w przypadku ich naruszenia przez zajęcie komornicze, pisaliśmy już tyle razy, że przynajmniej ja, nie widzę powodu, by czynić to po raz kolejny.

Dziekuje Pani "lokato" :)
Pytanie kolejne: jesli rodzice maja emeryture i rente to czy wystarczy ze komornicy zajma jakas czesc ich i beda je dzielic na wszystkie czy po prostu od razy licytacja mieszkania?

Trawesty napisał:
jesli rodzice maja emeryture i rente to czy wystarczy ze komornicy zajma jakas czesc ich i beda je dzielic na wszystkie czy po prostu od razy licytacja mieszkania?
To zależy tylko od wierzyciela/wierzycieli.

lokata napisał:
To zależy tylko od wierzyciela/wierzycieli.

Ok, juz koncze z pytaniami :)
Wlasnie podliczylem sprawy i mysle ze moze byc 4 komornikow z 4 bankow. Jedna kobieta mowila mi ze jesli jest kilka spraw to jest tzw zbieg komorniczy i sad musi ustalic ktory komornik sie wszysktim zajmie bo moze byc tylko 1, nawet do wielu spraw ale tylko jeden. Skoro tak a w chwili obecnej zarabiaja na rodzicach 2 komornicy a nastepni pewnie wkrotce dojda to kiedy zostanie ustanowiony ten jedyny? Chodzi mi o to ze chcialbym by byl 1 komornik do wszystkich spraw i z nim sie dogadac ze niech sciaga z rodzicow emerytur np 1200 zl i ja sie zobowiaze z mojego wynagrodzenia dobrowolnie placic np 800 zl to razem powiedzmy 2000 zl. 30000 zł zobowiazan / 2000 zl to jakies 15 miesiecy by bylo.
Jak mowie nie jasno przepraszam ale to pod wplywem emocji :(

Witam moja mama jest samotną matką i wychowuje trójkę moich nieletnich sióstr.
Komornik od października zajął jej 100% wynagrodzenia w kwocie 512zł (z Centrum integracji Społecznej). Mama płaciła na mnie alimenty a gdy ja się ich zrzekłem komornik postanowił zająć jej całą wypłatę z CiS (Centrum integracji społecznej, świadczenia unijne) na koszta komornicze w wysokości ponad 3 tyś.
Moje pytanie to czy może on zajmować jej te świadczenia?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót