Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafal_26 napisał:
czyli klasyka...

tak brzmi przepis, który ma zastosowanie w Twojej sprawie:

art. 49 ust. 2 W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5 % wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

pozostałe do wyegzekwowania, jest to liczba, która pozostała w aktach komronikowi, w Twojej sytuacji jest to 65.000 złotych, a więc sama opłata powinna wynieść 3.750 złotych;

no chyba, że jednak ta kasa była ściągnięta przez komornika, ale skoro tak nie było...to walcz;

Nie.
Tak jak pisałem wcześniej komornik otrzymał na swój rachunek bankowy jedynie kwotę należnych odsetek wraz z wyznaczona opłatą egzekucyjną.
Bank, który udzielił mi kredytu zażądał 2 pism od komornika:
1. wskazanie rachunku bankowego wierzyciela wraz z kwotą zadłużenia
2. wskazania rachunku bankowego komornika wraz z kwotą jemu należną
Komornik wydał takie pisma.
Bank przekazał pieniądze (50000 zł.) wierzycielowi bezpośrednio na wskazany rachunek. Bank przekazał również komornikowi jego nalezność.

bez akt Ci na 100% nie odpowiem, co dokładnie było, nie mniej jednak próbuj...koszt skargi to jedynie 100 złotych, a do zyskania masz dużo więcej;

rafal_26 napisał:
bez akt Ci na 100% nie odpowiem, co dokładnie było, nie mniej jednak próbuj...koszt skargi to jedynie 100 złotych, a do zyskania masz dużo więcej;

dziękuję i pozdrawiam

Wtrącę się tak na szybko:
moim zdaniem od wpłaty 15.000 komornik może żądać opłaty jedynie w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego - zgodnie z art 49 uoksie - można uznać, że wpłaciłeś po wszczęciu postepowania jednakże przed doręczeniem zawiadomienia o wszczęciu post. egz.

edit: rafal 26 już Cię na to naprowadzał

Witam ponownie i ponawiam swoje pytanie, proszę o odpowiedź.
Założyłem sprawę sprawcy wypadku komunikacyjnego, która zakończyła się ugodą w której on zobowiązuje się zapłacić 5000 w 10 ratach po 500 zł. Pierwsza rata miała być do 10 lutego i kolejne do 10 dnia każdego miesiąca. Do tej pory powinno już wpłynąć 3 raty a żadnej nie otrzymałem. Mam dokumenty z sądu które mogę przedstawić komornikowi aby zaczął ściągać z niego kasę. Wiec mam pytanie kiedy najlepiej zgłosić to komornikowi, w momencie kiedy minie okres spłaty ostatniej raty czy nawet teraz i czy będzie skutkowało comiesięcznym pobieraniem od niego kasy. Koleś ma już komornika na wypłacie a z tego co wiem to długi są ściągane według kolejności wystąpienia. Ma 2 samochody żonę i pełnoletnie dzieci które z nim mieszkają.
Jest możliwość aby od żony i dzieci kasę z konta ściągnąć albo zająć samochody? I ile mniej więcej kosztuje komornik bo wiem ze na początek sam będę musiał kasę wyłożyć

witam jestem tu nowa wiem moje pytanie moze sie powtorzyc chcialam zapytac czy mozna od komornika odzyskac zabrany sprzet chce od niego odkupic go czy tak sie da?? prosze o pomoc:(:(

madzik2555 napisał:
witam jestem tu nowa wiem moje pytanie moze sie powtorzyc chcialam zapytac czy mozna od komornika odzyskac zabrany sprzet chce od niego odkupic go czy tak sie da?? prosze o pomoc:(:(
Odkupić ?
No w tym sensie,iż zostanie spłacone zadłużenie - to oczywiście.

aha czyli dopiero wtedy jak splace zalegle raty to lipa :mad: a jeszcze chcialam spytac czy komornik moze zabrac 2 telewizory z jednego domu?? albo czy mozna odzyskac dysk z komputera bo np mialam tam wazne informacje

bedek ale strozujesz na tym forum :P:P postow masz ze fiu fiu:D

i dalej pytam:

a jak komornik nie ma co zabrac z domu to jak to dalej sie toczy??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1.Madzik - ostrzeżenie za kilka postów jeden po drugim.
2. Posprzątałem
3. Może zabrać tyle TV ile znajdzie.
4. Możesz przegrać dane z dysku.
5. Co dalej - poszukaj w tym temacie.

Ostatnia edycja:
aha czyli musze pojechac do tego kornika zeby dal mi przegrac dane z dysku tak?? a moze sie nie zgodzic??

A ja to co, patyk?
dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na moje pytanie? chyba znacie odpowiedź?

Mieron napisał:
Witam ponownie i ponawiam swoje pytanie, proszę o odpowiedź.
Założyłem sprawę sprawcy wypadku komunikacyjnego, która zakończyła się ugodą w której on zobowiązuje się zapłacić 5000 w 10 ratach po 500 zł. Pierwsza rata miała być do 10 lutego i kolejne do 10 dnia każdego miesiąca. Do tej pory powinno już wpłynąć 3 raty a żadnej nie otrzymałem. Mam dokumenty z sądu które mogę przedstawić komornikowi aby zaczął ściągać z niego kasę. Wiec mam pytanie kiedy najlepiej zgłosić to komornikowi, w momencie kiedy minie okres spłaty ostatniej raty czy nawet teraz i czy będzie skutkowało comiesięcznym pobieraniem od niego kasy. Koleś ma już komornika na wypłacie a z tego co wiem to długi są ściągane według kolejności wystąpienia. Ma 2 samochody żonę i pełnoletnie dzieci które z nim mieszkają.
Jest możliwość aby od żony i dzieci kasę z konta ściągnąć albo zająć samochody? I ile mniej więcej kosztuje komornik bo wiem ze na początek sam będę musiał kasę wyłożyć
Ad.1 To już zależy od Pana. Może Pan to zrobić już teraz i wnieść o wyegzekwowanie należności dotychczas wymagalnych a nie zapłaconych a potem ew. rozszerzać egzekucję o kolejne raty, albo doczekać do końca i wnieśc od razu o całość.
Ad.2 Od żony i dzieci - nie. Samochody - tak.
Ad.3 Komornik wezwie Pana do uiszczenia zaliczki na wydatki gotówkowe (korespondencja i ew. przejazd do dłużnika, dokonanie zapytań do właściwych urzędów), ale jej wysokości nikt Panu teraz nie będzie w stanie podać, gdyż zależy to od wielu czynników.

aha czyli musze pojechac do tego kornika zeby dal mi przegrac dane z dysku tak?? a moze sie nie zgodzic??

Witam
Chciałabym sie dowiedziec jak komornik oblicza kwote do sciagniecia z podstawy i premi i jak jest pobierana??

Podstawe mam stała i wypłacana każdego ostatniego natomiast premia zalezy tylko oddemnie tzn od ilosci uzyskanych punktów wiec raz mam mniejsza a raz wieksza i jest wypłacana kazdego 10 !!

czy jest obliczana jakas srednia z trzech ostatnich miesięcy?? czy pracodawca musia kazdego miesiaca ja obliczac i wysyłac , pracuje w duzej firmie ogólno krajowej gdzie pracowników jest powyzej 1000 tys, wiec nie wiem czy pracodawca by tak obliczał co miesiac??

witam.
Mam zadłuzenie komornicze, pod poprzednim adresem zamieszkania/zameldowania wczoraj szukała mnie policja z komornikiem, zadne listy nie były mi przekazywane takze kompletnie nie wiem czego sprawa dotyczy podejrzewam ze nie spłaconej pozyczki w banku tzn zakupów na raty jeszcze kiedy byłam w zwiazku malzenskim.Nie mieszkam tam od ponad 2 lat i równiez tyle czasu jestem po rozwodzie.Aktualnie nie posiadam stałego meldunku, do niedawna mieszkałam z nowym partnerem na stancji jednak z powodów finansowych musielismy chwilowo zamieszkac u jego rodziny.komornik zostawił mi pismo pod "starym" adresem jednak obecni lokatorzy nie chcieli bez pokwitowania mi go wydac i podali mój nowy adres zamieszkania.Co sie stanie jak komornik przyjdzie? Mieszkamy tu chwilowo, prócz odziezy praktycznie nic tu nie nalezy do mnie.z nowym partnerem nie mamy slubu takze jego rodzina praktycznie jest mi obca a nie chce zeby mieli jakies nieprzyjemnosci z tego powodu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót