Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja mam takie pytanko, w przetargu czynszowym udało nam się z mężem wylicytować mieszkanie, które było puste. Po pewnym czasie zaczęły przychodzić zawiadomienia od komorników na byłych mieszkańców, dzwoniłam i tłumaczyłam że Ci ludzie już tu nie mieszkają. Gdy pojechaliśmy do Urzędu Miasta się zameldować okazało się że te osoby (byli najemcy) się nie wymeldowały. Oczywiście natychmiast po tej informacji złożyliśmy wniosek o wymeldowanie. W związku z powyższym moje pytanie: "czy komornik może zająć moje rzeczy za długi byłych najemców zameldowanych w moim mieszkaniu?" Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.

the_abaddon napisał:
Ja mam takie pytanko, w przetargu czynszowym udało nam się z mężem wylicytować mieszkanie, które było puste. Po pewnym czasie zaczęły przychodzić zawiadomienia od komorników na byłych mieszkańców, dzwoniłam i tłumaczyłam że Ci ludzie już tu nie mieszkają. Gdy pojechaliśmy do Urzędu Miasta się zameldować okazało się że te osoby (byli najemcy) się nie wymeldowały. Oczywiście natychmiast po tej informacji złożyliśmy wniosek o wymeldowanie. W związku z powyższym moje pytanie: "czy komornik może zająć moje rzeczy za długi byłych najemców zameldowanych w moim mieszkaniu?" Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
Teoretycznie jest to co prawda możliwe jednak mało prawdopodobne, o ile będziecie Państwo od razu informować komornika o zaistniałej sytuacji.

dostaliśmy takie pismo od komornika sadowego, ktory od jakiegos czasu sciaga zadluzenie za grzywne sadowa:
Postanowienie w sprawie
komornik sadowy przy sadzie rej...................
przeciwko............
prowadzonej w oparciu o tytul wykonawczy
wyrok sadu rejonowego w .....
postanowil:
1.ustalic koszty postepowania egzekucyjnego w wysokości
portoria
oplata stosunkowa z art 49.1 (15%)
oplata stosunkowa z art 49.1 (8%)
razem koszty wyniosli ....................
i w calosci obciazyc nimi dluznika
2. zakonczyc postepowanie egzekucyjne w sprawie i pozostawic tytul wykonawczy w aktach

na koniec napisano powyzsze koszty postepowania zostaly zaplacone
postepowanie zostalo zakonczone
rozumiem ze to oznacza iz cala grzywna zostala zaplacona razem z kosztami komorniczymi ??

Witam wszystkich.
Chciałbym prosić o radę. Całość zaczęła się w 2008 roku, kiedy tata podpisał umowę ubezpieczenia z TUiR Warta SA. Wynikających z umowy składek nie płacił. Na umowie znajdowała się jednak klauzula że jeśli się nie będzie płaciło składek to ubezpieczenie po prostu nie będzie obowiązywało. Pół roku później dostaliśmy wyrok z sądu rejonowego oznajmiający, że musimy zapłacić całość składek Warcie. W terminie 7 dni złożona została apelacja do tego postanowienia, ze wskazaniem na paragraf mówiący o tym że jeśli się nie płaci składek to umowa ubezpieczenie wygasa bez konieczności spłaty reszty. Właściwie sądziliśmy że to już koniec. Niestety 2 Kwietnia tego roku otrzymaliśmy pismo od komornika (powołującego się na pierwszy wyrok) że ściągnie tacie z wypłaty należną kwotę. 6 Kwietnia złożyliśmy skargę dłużnika na czynności komornika do sądu rejonowego. Ponownie nie otrzymaliśmy odpowiedzi z sądu. Jednakże zakład pracy taty przelał należną kwotę na konto komornika. Co więcej dzwoniłem dziś do komornika i twierdzi on że nie otrzymał żadnego pisma z sądu odnośnie naszej sprawy. Wystarczy udać się do niego do biura z naszą wersją skargi czy lepiej iść do sądu? I czy to w ogóle ma jakieś szanse powodzenia?
Należy również dodać że na liście od komornika pisało że przejmuje on tą jak i inne sprawy po innej pani komornik. Po za tym tata jest w Niemczech więc sprawami chciałbym zająć się ja. Posiadam pełnomocnictwo ogólne i procesowe ogólne (wzory pobrane z Internetu podpisane przez tatę). Czy wystarczą mi one?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

wirewolf napisał:
Witam wszystkich.
Chciałbym prosić o radę. Całość zaczęła się w 2008 roku, kiedy tata podpisał umowę ubezpieczenia z TUiR Warta SA. Wynikających z umowy składek nie płacił. Na umowie znajdowała się jednak klauzula że jeśli się nie będzie płaciło składek to ubezpieczenie po prostu nie będzie obowiązywało. Pół roku później dostaliśmy wyrok z sądu rejonowego oznajmiający, że musimy zapłacić całość składek Warcie. W terminie 7 dni złożona została apelacja do tego postanowienia, ze wskazaniem na paragraf mówiący o tym że jeśli się nie płaci składek to umowa ubezpieczenie wygasa bez konieczności spłaty reszty. Właściwie sądziliśmy że to już koniec. Niestety 2 Kwietnia tego roku otrzymaliśmy pismo od komornika (powołującego się na pierwszy wyrok) że ściągnie tacie z wypłaty należną kwotę. 6 Kwietnia złożyliśmy skargę dłużnika na czynności komornika do sądu rejonowego. Ponownie nie otrzymaliśmy odpowiedzi z sądu. Jednakże zakład pracy taty przelał należną kwotę na konto komornika. Co więcej dzwoniłem dziś do komornika i twierdzi on że nie otrzymał żadnego pisma z sądu odnośnie naszej sprawy. Wystarczy udać się do niego do biura z naszą wersją skargi czy lepiej iść do sądu? I czy to w ogóle ma jakieś szanse powodzenia?
Należy również dodać że na liście od komornika pisało że przejmuje on tą jak i inne sprawy po innej pani komornik. Po za tym tata jest w Niemczech więc sprawami chciałbym zająć się ja. Posiadam pełnomocnictwo ogólne i procesowe ogólne (wzory pobrane z Internetu podpisane przez tatę). Czy wystarczą mi one?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Nie żadnych szans powodzenia.
A jaki był wynik apelacji ?

mam pytanie jezeli byl u mnie komornik i na stole lezal laptop on odrazu kazal go otworzyc, zrobil zdjecia i spisal wszystkie dane wiedzac ze laptop zakupil moj tata nie ja a ja na to nie wyrazilam zgody. To moj dlug wiec dlaczego ma cierpiec moj ojciec to po pierwsze. A po drugie czy on ma prawo mi go teraz w kazdej chwili zabrac z domu.

Witam mam ptanie czy sprawe egzekucji o alimenty moze prowadzic komornik nie z danego rewiru?i czy jesli nie bedzie sciagalnosci to ze wzgledu na to ze nie jest z danego rewiru ja bede pokrywac jego wszystkie koszty?

Wierzycielem bylam u 5 komornikow z rejonu i dostalam tak sprzeczne informacje ze rece opadaja

misia2010:

jeszcze raz napiszesz to samo, to mnie szlak trafi...

:o

Bedek właśnie cały szkopuł tkwi w tym że postępowanie apelacyjne od pierwszego wyroku jeszcze musi trwać skoro nie otrzymaliśmy żadnej decyzji w tej sprawie- nawet sam komornik dalej powołuje się na ten pierwszy wyrok- a nie apelacyjny. A skoro sprawa trwa to jakim prawem zabiera się wypłatę!?

wirewolf napisał:
A skoro sprawa trwa to jakim prawem zabiera się wypłatę!?

prawem kpc:

- rygor natychmiastowej wykonalności;

- nakaz zapłaty w nakzowym z weksla...

ale najprawdopodobniej, to sprawa się zakończyła już, ew. nie rozpoczęła się - nie wnieśliście skutecznie sprzeciwu...

ale udaj się do komornika i sprawdź co to za "tytuł wykonawczy";

wirewolf napisał:
A skoro sprawa trwa to jakim prawem zabiera się wypłatę!?
Tak jak napisał rafal_26.

Chociaż nie można wykluczać innych sytuacji.
Np. iż sąd nadał klauzulę wykonalności w mylnym przekonaniu, iż orzeczenie jest prawomocne. Są to wypadki rzadkie, ale w mojej praktyce kilkakrotnie się z tym spotkałem.

Witam.
Jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań. Jestem zadłużony w kilku bankach. Z niektórymi podpisałem ugody ale trafił mi sie kredyt , który trafił do egzekucji komorniczej. Kredyty były wzięte bez wiedzy małżonka. Gdy się dowiedziała w zeszłym roku zrobiliśmy rozdzielność majatkową oraz spisaliśmy umowę o podziale majątku. Za swoją część otrzymałem kwotę 10 000 zł , a za te pieniądze spłaciłem część długów. Czy podczas egzekucji komorniczej w mieszkaniu /komunalnym/ komornik może zająć przedmioty , które teraz należą do byłej już żony? Czy ta umowa jest wiążąca bez potwierdzenia notarialnego?

Witam, mój brat jakiś czas temu zaciągnął dwa kredyty i ma do spłacenia:
- około 14000 zł w dwóch bankach, w jednym chyba 12000 zł, w drugim jakieś 1500 zł,
- 3 abonamenty za telefon.
Jakieś 2 lata temu wyjechał do Azji, ale szybko przestał spłacać długi. Do domu przyszło kilka razy pismo z wezwaniem do zapłaty. Brat prawdopodobnie pojawi się za jakiś czas w Polsce na ślubie siostry, ale nie na długo, może kilka dni. Będzie to prawdopodobnie za niecały rok. Czy kiedy się tutaj zjawi to może zostać zatrzymany na granicy? Czy zostanie odnaleziony za granicą?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Witam,
W związku z zadłużeniem lokalowym mam zajetą pensję przez komornika.Zadłużenie jest bardzo wysokie,więc nie ma szans na spłatę.
Mam dwa pytania.
Mój chłopak chciałby żebym była współwłaścicielem jego samochodu(chce wykupić abonament parkingowy w miejscu mojego zameldowania i tylko tak może tego dokonać).Czy w takiej sytuacji komornik ma prawo zająć ten samochód,jeśli będę współwłaścicielką??
Czy gdybym zameldowała swojego chłopaka u mnie w domu,również musiałby spłacać zadłużenie??Zameldowanie miałoby na celu zakupienie abonamentu parkingowego.

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.Sprawa jest pilna.Pozdrawiam i dziękuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót