Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andromeda187 napisał:
Witam .........czy komornik ma prawo zająć maszyny do szycia ,jeśli w chwili obecnej są moim jedynym źródłem dochodu nie licząc zasiłku z Urżedu Pracy i co właściwie dzieje sie z dłużnikiem ,który majatku nie posiada.
Przeczytałam juz ,że Upadłości konsumenckiej nie mogę ogłosić
Nie mam pojecia jak wybrnąć z tej sytuacji

2568:

dałaś się namówić na kartę, ale nie miałaś obowiązku z niej korzystać;

2567:

kpc stanowi, iż nie mogą być te przedmioty zajęte - jeśli służą do prowadzenia działalności gospodarczej, jeśli jedynie do "chałupniczej, niezgłoszonej pracy" - wówczas mogą podlegać zajęciu;

w twoim przypadku, skoro jesteś bezrobotna, to te maszyny nie służą do prowadzenia działalności...więc mogą być zajęte;

andromeda187:

1. nie zmieniaj nicków, bo się jakiś galimatias robi na forum!!!

2.są to działy banku zajmujące się odzyskiwaniem należności - to nie jest pytanie na forum prawnym, a pytanie do banku lub do googla;D

rafal_26 napisał:
andromeda187:

1. nie zmieniaj nicków, bo się jakiś galimatias robi na forum!!!

2.są to działy banku zajmujące się odzyskiwaniem należności - to nie jest pytanie na forum prawnym, a pytanie do banku lub do googla;D

sorry ....nie zmieniam nicków,a jestem tu pierwszy dzień i próbuje w tym wszystkim się zorientować

Ostatnia edycja:
chyba "zorientować";

więc najpierw poczytaj o forum, jego działalności oraz interesujące Cię działy, a później sformułuj frapujace Cię kwestie, aby to nie były bzdury, typu co to windykacja;

prawidłowo zadane pytanie, jeśli dobrze "kminie", o co Ci chodzi powinno brzmieć tak:

"Mam kartę kredytową. Nie spłącałam jej w terminie. Bank wypowiedział mi umowę. Obecnie sprawa została skierowana do działu windykacji bezpośredniej. Czy nazwa tego działu o czymś świadczy, czy tak nazywa się każdy dział windykacji, czy są może różne działy windykacj? A ich nazwy są związane ze sposobem windykacji??"

na takie pytanie można udzielić odpowiedzi, nie mniej nie będzie ona miała charkateru prawnego, bo to nie wynika z szeroko rozumianego prawa, tylko z logiki; gdybym ja tworzył działy w banku, to działem windykacji bezpośredniej bym nazwał dział, który kieruje nieuiszczone roszczenia do Sądu; ale czy tak jest w Twoim banku, to info może udzielić pracownik banku na infolinii - tak będzie najprościej;

rafal_26 napisał:
chyba "zorientować";

więc najpierw poczytaj o forum, jego działalności oraz interesujące Cię działy, a później sformułuj frapujace Cię kwestie, aby to nie były bzdury, typu co to windykacja;

prawidłowo zadane pytanie, jeśli dobrze "kminie", o co Ci chodzi powinno brzmieć tak:

"Mam kartę kredytową. Nie spłącałam jej w terminie. Bank wypowiedział mi umowę. Obecnie sprawa została skierowana do działu windykacji bezpośredniej. Czy nazwa tego działu o czymś świadczy, czy tak nazywa się każdy dział windykacji, czy są może różne działy windykacj? A ich nazwy są związane ze sposobem windykacji??"

na takie pytanie można udzielić odpowiedzi, nie mniej nie będzie ona miała charkateru prawnego, bo to nie wynika z szeroko rozumianego prawa, tylko z logiki; gdybym ja tworzył działy w banku, to działem windykacji bezpośredniej bym nazwał dział, który kieruje nieuiszczone roszczenia do Sądu; ale czy tak jest w Twoim banku, to info może udzielić pracownik banku na infolinii - tak będzie najprościej;

dziękuje i za poprawę błędu również

W poście #2563 zadałam dwa pytania.Czy uzyskam na nie odpowiedź??
W sprawie zadłużenia wiem to,co chcę wiedziec,jednak na zadane pytanie nadal nie odnalazłam odpowiedzi.

niunia252 napisał:
Witam,
W związku z zadłużeniem lokalowym mam zajetą pensję przez komornika.Zadłużenie jest bardzo wysokie,więc nie ma szans na spłatę.
Mam dwa pytania.
Mój chłopak chciałby żebym była współwłaścicielem jego samochodu(chce wykupić abonament parkingowy w miejscu mojego zameldowania i tylko tak może tego dokonać).Czy w takiej sytuacji komornik ma prawo zająć ten samochód,jeśli będę współwłaścicielką??
Czy gdybym zameldowała swojego chłopaka u mnie w domu,również musiałby spłacać zadłużenie??Zameldowanie miałoby na celu zakupienie abonamentu parkingowego.

Proszę o jak najszybszą odpowiedź.Sprawa jest pilna.Pozdrawiam i dziękuję.
1. tak;
2. nie;

Witam,

miałem telefon od windykatora, mam spóźnienie ok 40 dni - czyli 2 raty w sumie ok. 1650 zł, powiedział mi, że jak do czwartku nie wpłacę przynajmniej 1200, to za kilka dni bank całkowicie zrywa ze mna współpracę, rozwiązuje umowe i mam 30 dni na zaplacenie 65000 zł, jak nie zaplace w ciagu 30 dni jest komornik i przyjda na mieszkanie rodzicow gdzie mam zameldowanie i zabiora wszystko, na co nie ma rachunku, gdzie widnieją inne dane niż moje, mimo, że ja mieszkam na innym mieszkaniu,a tam jestem tylko zameldowany. Czy moga tak zrobic? Przeciez prawo nie nakazuje trzymac każdego paragonu za wszystko co było kupione poza tym, na paragonach nie ma danych, czy mam zakładac, ze zabiorą rodzicom cały dorobek ich życia?
Prosze o radę.

1. wypowiedzenie nastąpi, jak nie wpłacisz - więc skup się i wpłać chociaż jedną ratę;

2. chłopaczyna z telefonu troche przesadził, nie mniej istnieje takie niebezpieczeństwo, chociaż ono jest równe 1/10;

Witam mam pytanie do pana komornika, pewna pani ma wyrok sądowy ze mam jej oddać pieniądze poszła z tym do komornika w związku z tym iż prawie 4 miesiące komornik prowadzi egzekucję i nic nie ściągną ze mnie ponieważ Alimenty na dzieci nie podlegają egzekucji ta pani złożyła do komornika wniosek o to że chce brać udział w czynnościach komorniczych w miejscu zamieszkania dłużnika wraz ze swoim mężem – który wogule nie jest stroną postępowania. Sąd karny rok temu wydał dłużniczce sądowy zakaz zbliżania się do wierzycielki osobiście.
Mam pytanie czy ta pani może wejść z komornikiem ? jak się do niej nie zbliżać skoro ona na silę się sama pcha do jej mieszkania wysługując się komornikiem( tamta sprawa karna była o pobicie)? Czy ta pani ma prawo ściągnąć do domu dłużnika całą swoją rodzinę która nie jest stroną postępowania?

Jeżeli wierzycielka umocuje swojego męża do występowania w jej imeniu w tym postępowaniu, to będzie on mógł, jako jej pełnomocnik, również wziąść udział w czynnościach.

Ale Sąd Karny wydał Sądowy zakaz zbliżania się dłużniczki do wierzycielki i pomimo tego może ona wejść? była złożona skarga do prezesa Sądu na takie zachowanie i prezes Sądu oświadczył że dłużniczka ma się nie zbliżać do wierzycielki . Więc jak ona chce wejść do mieszkania dłużniczki przecież dłużniczka nie wyjdzie sobie z własnego domu by wierzycielka sobie zwiedzała czyjeś mieszkanie jak muzełum. Czy wyrok Sądu Karnego o zakazie zbliżania nie powinien być wzięty pod uwagę i z uwagi na taką sytułację komornik mógłby sam przeprowadzić czynności?

Witam mam pytanie :

Pracuję w Polsce dla zagranicznej firmy ,która wypłaca mi wynagrodzenie i opłaca ZUS . Czy komornik może wysłać zajęcie do zagranicznego pracodawcy, oraz czy zagraniczny pracodawca musi je respektować ?

pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót