Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pasqud - powiem Ci tyle, nie przyjechał nikt, ale ja nadal się boje, ze względu na operacje serca, mogę dopiero zacząć płacić po zabiegu, mam mieć go w Warszawie, w Centrum Kardiologii, licze ze będzie to koniec lutego, wiec od marca moge zacząć płacić, niestety nie wiem, na jakich artykułach mam się oprzeć, żeby mi dali spokój, chodzi o to nękanie, telefony, groźby i totalne lekceważenie tego, że jestem chory, i nic nie pomaga tłumaczenie i mówienie prawdy, że sprawa z kosmetykami to była poprostu wpadka na 1132zł. Zachorowałem w takim momencie że nikomu tego nie życze, dogadywanie się z Oriflame też nie ma sensu, bo wysłałem do nich kilka listów poleconych z opisem problemu, o oni kompletnie nic.
Proszę o pomoc jak moge chociaż na kilka miesiecy pożegnać się z tym nękaniem. Powtarzam, jestem chorą osobą. Nie planowałem choroby i nie zrobiłem nic umyślnie.
Liczę na pomoc. Pozdrawiam Serdecznie.

Mam pytanie dotyczące następującej sytuacji:
W przypadku kiedy nie można ściągnąć wierzytelności z firmy prowadzonej przez osobę fizyczną - czy komornik może ściągać należności z majątku córki tej osoby, która wyszła za mąż i ma własną rodzinę?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Sprawa dotyczy zadłużenia w instytucji państwowej - kilka tysięcy.

1. Czy komornik może bez poinformowania dłużnika, wystosować wniosek o zejęcie jego wynagrodzenia, nawet jeśli w poprzednim miesiącu dłużnik dokonał pierwszej wpłaty?

2. Kto decyduje o wysokości miesięcznej wpłaty?( nie więcej niż 3/5 wynagrodzenia? tzn: 10%,20%???) zwłaszcza że dłużnik jest jedynym żywicielem rodziny i min. utrzumuje małoletnią córkę.

3. Czy można wykluczyć udział komornika i dokonywać wpłat na k/o wierzyciela?

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie znalazłam na ten temat żadnej informacji w kodeksie cywilnym , a martwi mnie powyższa sprawa.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

jolly

Dzień dobry
Mam problem i bardzo chcialabym się dowiedzieć jak go załatwić.
Wziełam pożyczkę z banku, baardzo długo ją splacałam, 6.01 2007 zawitał do mnie komornik, całość spłaciłam 28.12.2006. Okazałam odcinek zapłaty na co komornik spisał protokół że całość sumy została spłacona i tyle. Wczoraj dostałam pismo:
Postanowienie

w sprawie.............wierzyciela.........
przeciwko dłużnikowi..............
prowadzonej w oparcu o tytuł wykonawczy.........
Komornik SądowyRewiru.......................
postanowił
ustalić koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji w sprawie w trybie 770kpc
-opłata stosunkowa z art.45.ust.2 w zw. z art.49.zd.1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji (Dz,U.Nr.133.poz.882)

Uzasadnienie
Postępowanie było prowadzone zgodnie z wnioskiem wierzyciela. wobec uregulowania przez dłużnika, w wyniku podjętych czynności egzekucyjnych, należności na rzecz wierzyciela, zasadnym sie staje uiszczenie kosztów postępowania egzekucyjnego w kwocie.........
Tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego zostało zaspokojone (art.816 kpc)

Na drugiej stronie tego pisma znajduje się pouczenie iż przysługuje mi możliwość napisania skargi do sądu rejonowego.
Znalazłam w internecie taką ustawę :8.05.2006 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że uzależnienie opłaty egzekucyjnej od skuteczności egzekucji jest właściwe, a pobieranie opłaty, gdy egzekucja jest nieskuteczna, bo dłużnik dobrowolnie oddał dług, jest, według TK, sprzeczne z zasadniczą koncepcją ustawy o komornikach sądowych i z konstytucją. Po opublikowaniu wyroku w Dz.U. część artykułu mówiąca o tego typu opłat

Chciałabym się dowiedzieć czy według tego orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego mam prawo taką skargę napisać i czy będzie to miało jakiś sens?
I jak to ubrać ładnie w słowa bo wyczytalam gdzieś że "skarga na czynność komornika powinna czynić zadosć, wymaganiom pisma procesowego oraz określać zaskarżoną czynność lub czynności, której zanichano, jak również wniosek o zmianę , uchylenie lub dokonanie czynności wraz z uzasadnieniem"
Wydaje mi się ze skoro nie mialam pojęcia że tą sprawą zajmuje sie komornik i sama spłaciłam dług, to o jakich kosztach tu mowa?
Mam sześć dni na odwołanie , bardzo proszę o pomoc.
Szukalam w internecie gotowych pism procesowych ale nie wiem dokladnie jaki tytuł pisma szukam, jestem ciemna masa w sprawach sądowych .
Bardzo proszę o odpowiedź.

Znalazłam jeszcze to:
„Opłatę ustala się w wysokości odpowiedniej do poniesionych przez komornika wydatków, nakładu jego pracy oraz wartości wyegzekwowanej części świadczenia zgłoszonego do egzekucji”

Podstawą ustalenia opłaty przez komornika w myśl kwestionowanych przepisów są więc „poniesione przez komornika wydatki” „nakład jego pracy” „wartość wyegzekwowanej części świadczenia zgłoszonego do egzekucji” a także egzekwowane należności według stanu na dzień wyegzekwowania lub umorzenia postępowania egzekucyjnego”

Wyrok z dnia 8 maja 2006r Sygn.akt P 18/05

[cytat="PublicRelations"]Czy można zarzadąc od komornika, listy wszystkich przekazanych kwot na konto wierzyciela :?:[/cytat]

Rozumiem, że żądał będzie dłużnik? Można, jak najbardziej.

[cytat="acuzco"]Mam pytanie dotyczące następującej sytuacji:
W przypadku kiedy nie można ściągnąć wierzytelności z firmy prowadzonej przez osobę fizyczną - czy komornik może ściągać należności z majątku córki tej osoby, która wyszła za mąż i ma własną rodzinę?

Z góry dziękuję za odpowiedź[/cytat]

Nie. Nie może.

[cytat:1l9ma4ha]
Rozumiem, że żądał będzie dłużnik? Można, jak najbardziej.
[/cytat:1l9ma4ha]
Dzięki.
A, czy to coś kosztuje:?:

Komornik ma obowiązek sporządzić takie zestawienie bezpłatnie.

Hmm mam dość ważne na daną chwile dla mnie pytanie.
Mieszkam wraz z rodzicami w jednym mieszkaniu, i wszyscy jestesmy w nim zameldowani, ale zameldowany jest w nim rowniez brat Mamy, jednak on z nami nie mieszka, i nie ma u nas w domu zadnych jego rzeczy. Tu pojawia sie problem, gdyz brat Mamy miga sie od splacania kredytow ktore zaciagnal, i raz po raz dzwonia/pukaja do nas ludzie z bankow czy kas pozyczkowych.
W zwiazku z powyzszym mam pytanie, czy komornik ma prawo do zajecia naszych ruchomosci z tytulu zameldowania owego brata w naszym mieszkaniu, mimo ze z nami nie mieszka ? a sposob w jaki bedziemy musieli udowadniac ze nic tu do niego nie nalezy to slowo przeciwko slowu ?
Z gory dziekuje za pomoc.

Czy komornik może zająć samochód, za który spłaca się jeszcze kredyt ?

Jeśli jest własnością dłużnika to tak.

Nie wiem do końca, jak jest z tą własnością.Na dowodzie rej.jest adnotacja " Zakaz zbycia pojazdu " i na pojeździe ustanowiony jest zastaw rejestrowy na rzecz ...'

Samochód jest współwłasnością małżonków, nie mają żadnej rozdzielności, a klauzula jest przeciwko jednemu małżonkowi.Czy w tej sytuacji komornik może zając samochód ?

Oboje są wpisani w dowodzie jako współwłaściciele?

Nie są. Ale samochód jest kredytowany i obydwoje są zobowiązani do spłaty kredytu.A jak się ma zastaw rejestrowy do do ewentualnego zajęcia samochodu przez komornika ? Co na to bank ? A dług dotyczy innej sprawy, klauzula jest przeciwko mężowi.

Witam. No więc tak, jakieś 3 lata temu z powodu długu ojca komornik zajął trochę ruchomości w mieszkaniu, po uzgodnieniu z komornikiem mama wpłaca miesięcznie 100-200zł, z czego połowa idzie na odsetki i nie zanosi się, żeby ten dług został szybko spłacony. Mama jest na zasiłku przedemerytalnym, a ojciec nie ma dochodów i leży teraz w szpitalu (będzie tam leżał conajmniej 2 miesiące) i później nie będzie przez jakiś czas zdolny do pracy, co w tym wypadku można zrobić? Czy komornik może zawiesić dług na jakiś czas? Czy da się uniknąć, chociaż przez jakiś czas spłacania? Spłacona jest już prawie połowa, ale mama nie ma pieniędzy, żeby płacić dług ojca. Proszę o radę, co można zrobić w tym wypadku, z góry dziękuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót