Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie, jeśli posiada dwa źródła dochodu (razem 2500zl netto) przy zadłużeniu w bankach na ok.90tys to komornik wejdzie na hipotekę domu czy najpierw na pensje

do roki2854

komornik dokona zajęcia tego składnika majątku, o które wnióśł wierzyciel we wniosku egz.
Nie chcę Pani martwić,ale bank na 99,99% złoży wniosek o wszczęcie egz. z nieruchomości oraz o zajęcie wynagrodzenia..

a jak jest z wyceną tych rzeczy ktore chce zajac komornik? mam mu pokazac kwitki co ile kosztuje czy on tak sobie na oko strzela??? ;D

Komornik sam dokunuje wyceny.
W niektórych wypadkach - powołuje biegłego.

Talib220 napisał:
jeżeli będzie dobry prawnik to pewnie tak zrobi, ale tak na wszelki wypadek - jeżeli dłużnik posiadał nieruchomość to razem z poództwem przeciwko osobie trzeciej proszę złozyć wniosek o ustanowienie hipoteki przymusowej na nieruchomości
Z całą pewnością dobry prawnik tak nie zrobi !
Powództwa z art. 527 kc zabezpiecza się w inny sposób.

Talib220 napisał:
ftrzeba dokonać wszelkie czynności w celu ustalenia nieruchomości.Żeby ustalić wszystkie możliwe warianty niezbędne jest dokonanie minimum trzech różnych zapytań:
- do wydziału ewidencji gruntów i budynków ( Urząd miasta)- nieruchomość na terenie miasta
- do starostwa powiatowego ( jeżeli dłużnik posiada nieruchomość poza obszarem miasta)
- do spółdzielni mieszkaniowych ( najlepiej tych największych) - jeżeli przedmiotem własności jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Proszę o wskazanie podstawy prawnej takich zapytań.

Panie Bedek, a w jaki skuteczniejszy sposób można zabezpieczć powództwo z art. 527 kc?

Talib220 napisał:
Panie Bedek, a w jaki skuteczniejszy sposób można zabezpieczć powództwo z art. 527 kc?

Nie jak, tylko dlaczego nie tak;D

Jeśli udzielasz "porad", to powinieneś chociaż trochę znać przepisy, w tej sytuacji odsyłam do postępowania zabezpieczającego, jak przeczytasz 3 razy i zrozumiesz, to być może ktoś będzie chciał zająć się wytłumaczeniem w czym tkwi Twój błąd;

ps. cała poprzednia strona, to stek nieścisłości i bardzo mało pomocnych PRAWNIE rad, nie mniej ja mam w głębokim poważaniu dyskutowanie z takimi jak Ty i jeśli moderatora to nie razi w oczy, to problem forum i ludzi, którzy zapoznają się z Twoimi "radami";

ps. gdyby Bedek chcaił po raz któryś coś o tym pisać, to by napisał;D

END OT;

art.747 pkt 2) , a w przypadku gdy nieruchomość nie ma założonej księgi wieczystej stosuje się pkt 3)

nie jest to roszczenie pieniężne, jednakże jak przeczyta Pan dogłębniej przepis art. 755. § 1 to zrozumie Pan, że ten sposób zabezpieczenia jest również możliwy i wg mojego uznania najskuteczniej zabezpiecza interesy strony powodowej

art. 755. § 1. Jeżeli przedmiotem zabezpieczenia nie jest roszczenie pieniężne, sąd udziela zabezpieczenia w taki sposób, jaki stosownie do okoliczności uzna za odpowiedni, nie wyłączając sposobów przewidzianych do zabezpieczenia roszczeń pieniężnych. W szczególności sąd może:

Zdecydowanie, wszystko sąd może, tylko że dla nas najlepszy będzie zakaz zbywania;

Pomijając już to, że sąd MOŻE, a nie jest związany wnioskiem, jak przy roszczeniach pieniężnych...

Nie mówiąc już o problemach z hipoteką przymusową i czasem jej wpisywania, por. niedawna uchwała świąteczna 7 sędziów SNu;

zresztą jest mecz, to bardziej interesujące, niż kolejny OT;

Dziękuję;

a co w przypadku,jeżeli Pan zabezpieczy powództo poprzez ''zakaz zbywania'', a w trakcie postępowania ''ktoś'' dokona wpisu na hipotece, uzyskując tym samym zgodnie z przepisem art 1025 kpc pierwszeństwo w zaspokojeniu roszczeń? co Panu wtedy będzie po ''zakazie zbywania'', jak i tak nie zaspokoi się Pan ze zlicytowanej nieruchomości..

§ Zdecydowanie, wszystko sąd może, tylko że dla nas najlepszy będzie zakaz zbywania;

Pomijając już to, że sąd MOŻE, a nie jest związany wnioskiem, jak przy roszczeniach pieniężnych...

Nie mówiąc już o problemach z hipoteką przymusową i czasem jej wpisywania, por. niedawna uchwała świąteczna 7 sędziów SNu;

zresztą jest mecz, to bardziej interesujące, niż kolejny OT;

Dziękuję;

nie, sąd nie może wszystkiego, tylko to na co mu zezwala ustawodawca!

Talib220 napisał:
Tylko, iż z treści tego co Pan napisał nie wynikało, iż ma o to wystąpić komornik.
Proszę pisać dokładniej.

A co do udzielenia zabezpieczenia - proszę zerknąć na treści art. 109 w zw. z art. 68 ukwh.

rafal_26 napisał:
najlepszy będzie zakaz zbywania;

zresztą jest mecz, to bardziej interesujące, ;
Właśnie nie tak dawno mi okręgowy odwalił.

No i do tyłu. Jutro chyba też nie będzie lepiej :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót