Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W jakiej kolejności komornik księguje zajetą kwotę czy nie powinien proporcjonalnie 50% na kwotę główną i 50% na odsetki kpc 1025 $3 czy jak chce? Dziękuję za odpowiedż!!!!

witam ponownie!
znowu mam problem oto takie małe streszczenie sytuacji:
otóż byłam młoda i głupia i narobiłam sobie długów i ich nie spłacałam bo straciłam prace teraz na wypłacie mam komornika który co miesiąc zabiera mi z pensji pieniążki tak że na konto dostaję 994 zł dziś dowiedziałam się że drugi komornik zajął mi konto bankowe na 3000zł i jestem teraz na minusie czyli mam debet w związku z tym w banku i oto moje pytanie :
1. czy bank bez powiadomienia mnie może wejść na debet (przecież nie mam zdolności kredytowej
2. co mam zrobić żeby komornik zszedł mi z konta
3. czy jesli wpłynie moja wypłata pomniejszona juz o jednego komornika to czy drugi może mi zabrać te 994 zł z konta i pozostawić mnie bez środków do zycia??
z góry dziękuje za odpowiedz jesli ktoś będzie mógł mi podać artykuły na które będe mogła się powołać byłabym wdzięczna :)

Nie podam Ci zadnych art.,ale najprosciej bierz wyplate prosto z kasy zakladu.Ja tak zrobilam i komornik zajmuje co ma zajac a reszte biore z kasy.:o

niestety nie mam możliwości odbioru wypłaty z kasy zakładu. Chciałabym się dowiedzieć czy bank ma prawo wejść mi na debet .:(

Jeśli chce się pani dowiedzieć, to trochę trzeba wykazać inwencji i przejrzeć ten wątek oraz inne podobne; ten temat pojawia się średnio 10 razy w tygodniu;

rafal_26 napisał:
Jeśli chce się pani dowiedzieć, to trochę trzeba wykazać inwencji i przejrzeć ten wątek oraz inne podobne; ten temat pojawia się średnio 10 razy w tygodniu;

wie Pan co z całym szacunkiem ale przejrzałam kilkanaście stron i wszędzie albo piszą o alimentach albo o firmach. Spotkałam też się z Pana wypowiedziami i w większości były takie jak te wyżej czyli proszę sobie poszukać bo zagadnienie sie powtarza , napisałam ten post z pytaniami, ponieważ za godzine muszę być w banku i nie mam mozliwości siedzenia na forum i szukania na 300 stronach tego zagadnienia. A pan przecież (ponoć) się na tym zna to co za problem mi odpisać??? pozdrawiam;)

rikapa napisał:
niestety nie mam możliwości odbioru wypłaty z kasy zakładu. Chciałabym się dowiedzieć czy bank ma prawo wejść mi na debet .:(

1. po co ta wytłuszczona czcionka;

2. to trzeba nie szukać w alimentach, średnio co dwa dni to samo piszę;

3. wolne od egzekucji są środki zgromadzone na ROR do kwoty około 10.000 zł; dotyczy to przepływów pieniężnych w danej egzekucji, więc bank nie ma prawa wejść na debet, ale może wypowiedzieć pani umowę o debet; czyli od dnia zajęcia do dnia x będzie mogła pani korzystać ze środków, jeśli w tym czasie obroty przekroczą 10.000 zł, to każda następna złotówka będzie w całości zajmowana przez komornika; wliczy się w to również spłacenie debetu;

ad3. ja nie miałam podpisanej umowy o debet bo nie miałam zdolności kredytowej i właśnie to jest ciekawe że nagle wchodzą mi na debet :confused: mało tego wczoraj przyszło rodzinne i jestem ciekawa czy mi je zajęli ( chyba nie mogą?). Szczerze powiem że boję sie że jak wypłata moja wpłynie na konto już pomniejszona o jednego komornika to i tak mi ją zabiorą na poczet debetu i zostane goła i wesoła bez grosza :(

Zapewne jest to kwestia techniczna, jeśli chodzi o to, że na koncie pojawia się zadłużenie - tak bank oznacza po prostu fakt, iż na taką kwotę jest zajęty rachunek;

Ale nie mam co do tego pewności, bowiem użytkownicy forum, którzy o tym piszą, nigdy nie pojawiają się tutaj ponownie, żeby potwierdzić, czy zaprzeczyć tej praktyce, a ja nie mam nic wspólnego z pracą komornika, w przeciwieństwie co do innych forumowiczów, ale oni też nie chcą się podzielić wiedzą;

Jeśli się pani boi, to nie ma co się bać, tylko trzeba działać; rodzinne też mogą pani zająć, milion razy pisaliśmy o tym, że zajęciu podlega rachunek, nieważne jakie tam kwoty wpływają i z jakiego tytułu;

właśnie zaraz ide do banku i będę z nimi rozmawiać koleżanka która studiuje prawo powiedziała mi że mam otworzyć nowy rachunek w innym banku i nie sprawdzać czy bank mi tą wypłatę zajmie bo jest debet czy nie tylko zmienić bank i w tym czasie walczyć o zwolnienie konta i tyle?? tylko czy tak można??

uwaga byłam w banku i przynajmniej w nordea wygląda to następująco: rachunek jest zajęty przez komornika na kwotę 3000 zł ale wszelkie wpływy na ten rachunek nie są tak do końca zablokowane!!!! prawdą jest że nie mogę nigdzie płacić kartą, wyciągać pieniędzy z bankomatu ani robić przelewów przez internet ale na dyspozycję ustną wypłacą mi wszystko o ile wpływy nie przewyższą 10167 zł ( 3 średnie krajowe) i uwaga o co chodzi z tymi 10167 zł przykład : przez 5 miesięcy dostaję na konto wypłatę 2000 zł czyli moje wpływy na rachunek zajęty wynoszą 10000zł czyli następną wypłatę jaką dostane bank może już mi zabrać bo wpływy od momentu zablokowania będą większe niż 10167 zł mam nadzieje że napisałam w miarę możliwości prostym i zrozumiałym językiem :)

Tak, to jest dla prawników oczywiste, ale dla innych "pytających" będzie to pomocne;

Wiem, że to powracający wątek, ale nie znalazłam do tej pory sytuacji, o której chciałam napisać.
Z tego co wiem, wypłaty z funduszu socjalnego podlegają zajęciu komorniczemu. W naszej jednostce oprócz dofinansowania do wczasów pracownika wypłacamy również dofinansowanie do wczasów jego dzieci. Chciałabym się dowiedzieć, czy te wypłaty na dzieci również podlegają zajęciu komorniczemu. Mam taki jeden przypadek i nie ukrywam, że wolałabym tych kwot nie przekazywać komornikowi. Dodam również, że pracownik jest po rozwodzie, a opieka nad dziećmi przysługuje jego żonie (pomimo tego, zgodnie z naszym regulaminem, dofinansowanie do wczasów dzieci jest wypłacane).
Z góry dziękuję za pomoc.

Chcialbym zmienic komornika. Jestem niezadowolony z jego pracy. Od 2 lat sprawa sie ciagnie. Jest nakaz wykonwaczy , zasadzone alimenty oraz wskazana nieruchomosc z ktorej mozna wyegzekwować nalezności. Z tego co juz wiemy na zmiane komornika musi wyrazic zgode własnie ten komornik co posida prawo do egzekucji naszych naleznosci....
Czy skarga do sadu ma jakis sens ? Chcielibysmy aby egzekucja zajal sie komornik z naszego miejsca zamieszkania a nie dluznika. Nadmieniam ze dochodzi czasem do zabawnych sytuacji...ten komornik unika z nami rozmów telefonicznych i juz kilkakrotnie musielismy dosylac "zagubione" papiery jak tez kilka razy wsazywalismy do egzekucji ta sama nieruchomosc...oczywisci pisemnie bo owe wskazania dziwnym trafem gdzies ginely.
Co mozna zrobic , czy prawo w tym wypadku jest bezsilne ?

Witam wszystkich .
Jestem tu nowa ponieważ przebywam za granicą z dziećmi a problem dotyczy w zasadzie mojej mamy która zastała sama w Polsce i nie wie do kogo się z tym zwrócić.
Napiszę tam w skrócie jeśli będzie ktoś chętny pomóc czy służyć jakąś radą była bym ogromnie wdzięczna.............

Moja mama kupiła samochód 03.10.2009r. Ze względu że nie miała jeszcze prawa jazdy nie poszła go przerejestrować , a pani w wydziale komunikacji powiedziała że nie ma teraz obowiązku przerejestrowywania samochodu więc może się jeszcze wstrzymać. Założyła w samochodzie gaz na kwotę 2600zł. (auto jest warte ok 15000zł).
Gdy poszła w tym roku do wydziału komunikacji przerejestrować auto , pani powiedziała że nie ma takiej możliwości ponieważ w grudniu (czyli miesiąc po kupnie auta ) zajął je komornik. Więc mama zadzwoniła do niego i powiedział żeby przysłać dokumenty potwierdzające zakup. Wysłała i dołączyła pismo że prosi o zejście z samochodu który kupiła przed jego zajęciem.
Minęło kilka dni i Pan komornik przysłał pismo że decyzję o zejściu z ruchomości może wydać sąd który to nakazał. Więc mama w wolnej chwili udała się do pierwszej lepszej prawniczki wcelu pomocy przy napisaniu owego pisma. I tu jest problem......
pani prawnik powiedziała że na odwołanie się od decyzi komornika mama ma 30 dni , a było już 4 dni po terminie. Wzięła 70zł i powiedziała że pisanie owego pisma nie ma sensu gdyż sąd go nie uwzględni bo okres 30 dni już minął i komornik ma prawo zająć samochód.
............ czy jest jakieś wyjście z sytuacji................... czy Panowie komornicy mogą robić co chcą?????????????????

dodam iż kontaktowała się ze sprzedającym i powiedział że nie ma mowy o oddaniu pieniędzy gdyż z datą zakupu samochodu nie był on jeszcze zajęty.
jeśli zajmie go komornik co z nową instalacją gazową za prawie 3000zł na której (fakturze) widnieje nazwisko mamy jako osoby która takową zakłada i za nią płaci,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Bardzo proszę o pomoc. Czy może udać się do innego prawnika-- nie mam pojęcia. Kwota za auto i instalację to ok 18000zł więc nie jest to suma na którą może sobie pozwolić co miesiąc , jak nie to auto to drugie.
Bardzo dziękuje za ewentualną pomoc i przepraszam za kłopot.

Magda

Mam pytanie: Mam ciężką sytuacje materialną... Jakiś czas temu byłam żyrantem w pożyczce siosry, która z dniem, w którym wziela pieniadze poprostu o mnie zapomniała. Ona nie chce słyszec o splacie dlugu i w zaden sposob nie moge sie z nia skontaktowac. jak odzyskac te pieniadze? ponadto nie mam mozliwosci splacic tego a komornik wszedł mi na pensje czy mozna go jakos wycofac? z góry dziekuje za rady.

Była Pani poręczycielem..czyli zabezpieczała Pani kredyt. Niestety jest takie niebezpieczeństwo że kredytobiorca nie poczuwa się do spłaty..wówczas można zaspokoić się z majątku poręczyciela. Tak właśnie jest w tej sytuacji. Wierzyciel uzyskał tytuł wykonawczy również na Panią i komornik prowadzi egzekucję, jeżeli wierzyciel jej nie umorzy to niewiele można zrobić oprócz spłacania zadłużenia. Potem może Pani w drodze powództwa żądać zwrotu części uiszczonych kwot od siostry ale to już odrębna historia.

ossey napisał:
Chcialbym zmienic komornika. Jestem niezadowolony z jego pracy. Od 2 lat sprawa sie ciagnie. Jest nakaz wykonwaczy , zasadzone alimenty oraz wskazana nieruchomosc z ktorej mozna wyegzekwować nalezności. Z tego co juz wiemy na zmiane komornika musi wyrazic zgode własnie ten komornik co posida prawo do egzekucji naszych naleznosci....
Czy skarga do sadu ma jakis sens ? Chcielibysmy aby egzekucja zajal sie komornik z naszego miejsca zamieszkania a nie dluznika. Nadmieniam ze dochodzi czasem do zabawnych sytuacji...ten komornik unika z nami rozmów telefonicznych i juz kilkakrotnie musielismy dosylac "zagubione" papiery jak tez kilka razy wsazywalismy do egzekucji ta sama nieruchomosc...oczywisci pisemnie bo owe wskazania dziwnym trafem gdzies ginely.
Co mozna zrobic , czy prawo w tym wypadku jest bezsilne ?
Stosownie do art. 1081 kpc wniosek o wszczęcie egzekucji można zgłosić do komornika sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela.
Natomiast zgodnie z art. 8 ust. 13 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji komornik za zgodą wierzyciela może przekazać sprawę innemu komornikowi jeżeli wyrazi on zgodę.
Więc pytanie...czy komornik do którego chcecie Państwo sprawę przenieść wyraził zgodę?
Jeżeli nie to skarga raczej na nic się nie zda. Ustawodawca dał komornikowi możliwość wyrażenia zgody lub nie...nie moża go przymusić do przyjęcia takiej sprawy. Szczególnie że może podeprzeć się art. 8 ust. 14 ustawy o komornikach wg. którego komornik właściwy w chwili wszczęcia pozostaje właściwy do jego ukończenia nawet jeżeli podstawy właściwości się zmieniły.

Jeżeli są takie problemy to najlepszym wyjściem z sytuacji jest umorzenie egzekucji i ponowne jej wszczęcie u komornika właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela gdyż zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy o komornikach - komornik nie może odmówić przyjęcia wniosku jeżeli jest właściwy do przeprowadzenia egzekucji.

Dziękuje za odpowiedz.
Rozumiem że umorzenie może nastąpić na nasz wniosek u obecnego komornika a ponowne wszczęcie egzekucji musi odbyć się poprzez sąd, a we wniosku należy uwzględnić, że właściwym komornikiem do przeprowadzenia egzekucji jest komornik z naszego miejsca zamieszkania ?
Ponowny wniosek o wszczęcie egzekucji należy składać w sadzie właściwym dla zamieszkania dłużnika czy tez można to zrobić w sądzie z naszej miejscowości ?

Dziękuje bardzo za pomoc. Co prawda niewielkie to pocieszenie, ale przynajmniej wiem na czym stoje. dziekuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót