Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, chciałabym wiedzieć co robi komornik po drugiej, bezskutecznej licytacji z nieruchomości. Doczytałam, że postępowanie egzekucyjne umarza się i nowa egzekucja z tej nieruchomości może być wszczęta dopiero po upływie roku.
W takim razie mam pytanie : co z długiem wobec wierzycieli i co z zajętą hipoteką? Czy w okresie tego roku dłużnik może sprzedać nieruchomość?

1. pozostaje zawsze ew. przejęcie nieruchomości przez któregoś z wierzycieli w trybie tak jakby zakupu na licytacji (z zaliczeniem wierzytelności na poczet ceny);

2. dłużnik zawsze może sprzedać nieruchomość, kwestia czy znajdzie się ktoś kto to kupi;D, szczególnie w świetle art. 830 kpc;

jeśli wartość zabezpieczeń jest niewielka, to można dogadać się z wierzycielami, iż cenę nabycia wezmą dla siebie do wartości długów i w związku z tym złożą wnioski o wykreślenie hipoteki;

przy czym trzeba uważać, aby nie popełnić przestępstwa art. 300 § 2 kk;

rafal_26 napisał:
Radzę zrobić podział sądowy spadku;

Jeśli już są wpisy w kw o zajęciu, to po ptakach;

Trzeba przy tym wszystkim uważać na kilka rzeczy:

1. art. 300 § 2 kk - siostra;

2. gdy podziały będą bez spłat i bez sądu, wówczas skarga pauliańska wierzycieli, gdy będą przez sąd, ale bez spłat, to wówczas możliwość żądania wznowienia postępowania;

Najlepszym rozwiązaniem jest dogadanie się z wierzycielami i komornikiem aby dokonać działu i jednocześnie ze spłat spłacić długi;

Panie Rafale rozumie, ze

1. Aby nie zostala zaskarzona skarga paulinska, pieniadze, ze sprzedazy powinna przeznaczyc na splate dlugow ?

Czy sam fakt, sprzedazy swojej czesci powinna zglosic komornikowi?

2. Obecnie podzialow nie bedzie, gdyz nie ma ksiag wieczystych jeszcze i jest kupiec, ktory chce kupic 1/3 czesci siostry. Sprzedaz odbedzie sie u notariusza, na zasadzie pelnej sprzedazy (nie umowy przedwstepnej), gdzie siostra otrzymuje pieniadze ze sprzedazy.

A co z tym zameldowaniem, jesli sprzeda swoja czesc a bedzie dalej u Nas zameldowana ?

1. to oczywiste; kwestia też za ile sprzeda, bo zaniżenie wartości też można skarżyć;

2. czy w ogóle jest wpisane zajęcie nieruchomości w kw, ew. w jakimś zbiorze dokumentów, czy komornik coś zajął?? jeśli nie to w świetle prawa cywilnego można spokojnie sprzedawać, a nabywca musi się jedynie martwić o ew. skargę pauliańską - art. 527 kc, natomiast siostra o post. karne 300 § 2 kk; chyba, że przekaże całość niezwłocznie wierzycielom lub komornikowi; trzeba też pamiętać, iż spłata niektórych wierzycieli i w związku z tym pominięcie innych może prowadzić do postawienia zarzutów z kk;

Stąd prosty wniosek, iż o ile kwota zaspokoi wszelkich wierzycieli, to można spać spokojnie, jeśli nie zaspokoi wszelkich, to trzeba z nimi się dogadywać i spłacać proporcjonalnie;

ps. co ma dział do braku ksiąg wieczystych?? jak nie ma kw, to się przedstawia zaświadczenie, iż SR nie prowadzi kw dla nieruchomości x;

3. fakt zameldowania ma tylko taki skutek, iż jeśli wszystkiego nie spłaci, to komornik może Was odwiedzić i zapytać gdzie jest siostra, nachalny komornik może też zająć Wasze rzeczy;

sprzedaż swojej części w połączeniu z faktem, iż tam NIE MIESZKA wskazuje, iż nalezy przeprowadzić procedurę WYMELDOWANIA we właściwym organie meldunkowym; gdy siostra się zgadza, to procedura dobrowolna - sama się zgłosi, gdy się nie zgadza, to przymusowa, ale musi tam nie mieszkać od co najmniej 6 msc;

Panie Rafale, odnosnie punktu 2 to siostra ma komornika, komornikow nawet, ale nie ma zadnego zajecia, nie zostaly zajete zadne rzeczy ruchomosci czy nieruchmosci. Rozumie, ze w takiej sytuacji mozemy byc spokojne i moze sprzedac swoja czesc ? Jedynie musimy pamietac o art 527 i 300.

wszystko może zależeć od wielu okoliczności, z tego co pamiętam, bo nie chce mi się szukać w przepisach, to dłużnik przy wszczęciu egzekucji zostaje poinformowany o obowiązku zaw. komornika o każdej zmianie sytuacji majątkowej, dlatego działanie na pograniczu prawa w takich sprawach może się bardzo źle dla Was skończyć;

witam 2,5 lat wstecz komornik zajoł mi telewizor jednak do dziś nie zabrał go z mojego domu.
czy jeżeli telewizor popsuł się to cos mi grozi???

hm no nie wiem, komornik nie poinformował mnie o tym ze mam schować telewizor i nie oglądać. a nie z mojej winy zepsuł się. a tak na marginesie to skąd komornik wie że w chwili naklejenia zajęcia telewizor był sprawny. zaznaczam że informowałam go ze to stary model telewizora i może się popsuć. on na to że to ustali ktoś kto przyjdzie oszacować wartośc telewizora. więc minęły 2,5 lata i co nic. gdyby nie mój telefon do komornika kiedy zabierze telewizor to prawdopodobnie nigdy by nie przyszedł. dziwna sprawa
pozdrawiam

Witam
Z Sądu dostaliśmy pismo o nakazie zapłaty 17 000,00zł
Nie stać mnie na zapłatę całości, i wiem, że wierzyciel skieruje sprawę do komornika.

Więc moje pytania:
1. Gdzie przyjdzie komornik jeśli wymeldowałam się z ostatniego miejsca zamieszkania i nie zameldowałam w nowym? Czy lepiej zameldować się w nowym miejscu?
2. Jaka jest procedura komornicza jeżeli moją jedyną własnością jest samochód, czy w pierwszej kolejności zajmowane jest wynagrodzenie, czy może ruchomości?
3. Czy komornik przyjdzie pod adres zamieszkania i jeżeli tak to co może zabrać?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź z wielką niecierpliwością
Natalia

edytkaka - kupno nowego na własny użytek i tyle.
Stary radzę zachować.

Witam serdecznie to jeszcze raz ja
wg kpc 856&1 należy dbać o powieżone mienie-dbałam o ten telewizor
wg kpc857&1 dozorca nie odpowiada za zniszczenia(nie zniszczyłam go specjalni) jesli dokonał staranności i dbał o powieżone mienie
wg kpc861&1 można użytkować sprzęt tak aby nie stracił na wartości.
pozdrawiam
a na marginesie komornik na zajęciu napisał że jest to telewizor plazmowy a jest to telewizor projekcyjny który wygląda podobnie, lecz kosztuje dużo taniej.
ciekawa co z tego wszystkiego wyniknie masakra co mnie spotkało.

edytkaka -nic
Ruchomości można użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem.
A że się psują - cóż życie.

edytkaka napisał:
a na marginesie komornik na zajęciu napisał że jest to telewizor plazmowy a jest to telewizor projekcyjny który wygląda podobnie, lecz kosztuje dużo taniej.
Trzeba było o tym meldować wcześniej. Najlepiej przy zajęciu.

Ostatnia edycja:
Witam, mam takie pytanie czy komornik podejmie się eksmisji z lokalu socjalnego do lokalu socjalnego jeżeli ten lokal nie leży w tej samej gminie, tylko w gminie sąsiedniej i w dodatku jest to już inny powiat? Pytam, ponieważ nurtuje mnie ten fakt. Moi rodzice dostali eksmisję sądową i gmina proponuje im jako mieszkanie socjalne mieszkanie nie w swojej gminie choć jest własnością gminy. I ciekawi mnie fakt co na to komornik?

witam mam takie pytanie chodzi o to zedostałem list od komornika sadowego z warszawy mokotow a ja mieszkam na dolnymslasku kolo walbrzycha dostalem pismo zatytulowane WEZWANIE POLICJI DO UDZIALU W CZYNNOSCIACH. i takie samo pismo wyslano do policji ale z pisma wychodzi ze do miasta z innym kodem pocztowym i w innym wojewodztwie (nazwa miejscowosci ta sama) w pismie jest podane moje imie i nazwisko adreszameldowania i data urodzenia. i tu sie pojawiaja moje pytania:
1. co w tedy jesli jestem tam tylko zameldowany a mieszkam u swojej dziewczyny i jej mamy.
2. nie mam nic na siebie oprocz wynajmowanego garazu.
3. czy odniej z domu moga cos wziasc i czy musze ich informowac ze mieszkam u dziewczyny.
4. czy jesli ma ona okolo 500 fimow dvd sciagnietych z internetu to czy policja sie bedzie tego czepiac.
5. czy jesli bede musialich poinformowac o garazu to czy auto ktore ni estoi na mnie beda mogli zajac.

i w pisie jest napisane tak:
Celem wyznaczonych czynnosci jest:​
-zajecie ruchomosci;
-przeszukania mieszkania i schowkow dluznika w trybie art. 814 kpc

Witam serdecznie !

Mam zasądzone alimenty których mój ojciec na mnie nie płaci.
Wrócił on jakiś czas temu z zagranicy gdzie dostał rentę, niestety ale aby uchronić się przed obowiązkiem płacenia alimentów, renta jego zostaje wypłacana przez zagraniczny urząd na konto jego konkubiny.

Oczywiście założona jest sprawa u komornika, nie może on znaleźć żadnego dochodu ojca [ZUS, US]. Komornik nie może ponoć "zinwigilować" konta konkubiny ojca ponieważ nie jest ona 'stroną' [może źle to określiłem] w sprawie.

Czy jest jakiś sposób na to, by powalczyć o te alimenty ?

[mam nadzieję, że się w miarę jasno rozpisałem :)]

Pozdrawiam !

1. art. 209 kk

2. art. 13 § 1 kk w zw. z art. 300 § 2 kk;

więc nie komornik, tylko policja;

Czy ktoś umie odpowiedzieć na pytanie????
czy komornik księgując pobrana kwotę przeznacza wszystko na odsetki postępuje dobrze???
czy powinien księgowac po polowie na odsetki 50% i na kwotę główną 50%????
kpc art.1025 &3 bo jeśli księguje wszystko na odetki to czy łamie prawo i trzeba złożyc pismo skarge do sadu???

Plan podziału sporządza się w sytuacjach, kiedy nie wystarcza na zaspokojenie wierzycieli w liczbie mnogiej.

Natomiast przy egzekucji z ruchomości, wynagrodzenia za pracę lub wierzytelności i innych praw majątkowych, plan podziału sporządza komornik tylko wtedy, gdy uzyskana suma nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich wierzycieli.

Więc przy ściąganiu na poczet jednego wierzyciela zastosowanie mają przepisy ogólne kc, a więc to wierzyciel decyduje na co idzie kwota egzekucji. Nawet, gdybyś sam wpłacał, to w pierwszej kolejności wierzyciel skorzysta z uprawnienia i zaliczy sobie na poczet wymagalnych odsetek, a dopiero później na poczet należności głównej. Wiele razy o tym pisaliśmy, szczególnie kolega Bedek.

a jeśli na pytanie komornik nie udzielił odpowiedzi-czyli wierzyciel nie określił prawdopodobnie w jakiej kolejności ma być to księgowane-tym bardziej że w uzyskanej od komornika kolejności księgowania jest na początku kilka sum zaksięgowanych tylko na sumę główna a potem już tylko na odsetki rozumiem komornika chce wziąść jak najwięcej bo cały czas rosną odsetki od sumy głównej ale czy to jest zgodne z prawem cywilnym

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót