Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Moj problem jest nastepujący. A wiec przegralem sprawe w sadzie rejonowym i otrzymalem grzwyne w wysokosci 200zl. nie zgadzajac sie z wyrokiem sadu postanowilem nie zaplacic i niedawno otrzymalem list ze wszczete zostalo postepowanie egzekucyjne z tytulu naleznosci sadowych. koszty egzekucji to 318zl + 200zl grzywny sadowej. moja sytuacja wyglada tak ze jestem studentem nie posiadam majatku ani dochodow. czy postepowanie komornicze zostanie umorzone czy tez dlug bedzie sie powiekszal i komornik zajmie mi majatek kiedy zaczne kiedys pracowac??

No właśnie to jest UPRAWNIENIE wynikające wprost z kc.

Panie Rafale a co z moimi watpliwościami? czyli trzebba napisac skargę do sadu na działania komornika a sąd zmusi go do okreslenia i odpowiedzi czy wierzyciel wskazał jak maja być księgowane zajęcia? a jesli wierzyciel nie wskazał naprawienia szkody i księgowania 50%/50% odsetki i nalezność główna

Moim zdaniem wierzyciel nie musi go do niczego "upoważniać", jest wręcz przeciwnie. Jeśli komornik wcześniej rachował część na poczet długu głównego, to wierzycielowi przysługiwała skarga, a nie panu teraz, gdy komornik wreszcie działa zgodnie z prawem.

Być może moi koledzy mający do czynienia na co dzień z egzekucją wskażą inną praktykę.

Zawsze może pan próbować wnosić skargę, opłata to tylko 100 zł i za tę kwotę się pan przekona.

Wiem o kwocie 100 zł. ale jest art.1025 par. 3 móiw o równym podziale napisałem pismo do komornika mija 3 tygodnie nie odpisał mi a chce wiedzieć
Podziękowania za odpoiedź Panie Rafale

witam.
mam pytanie:wlasnie odebralam list z wezwaniem policji do udzialu w czynnosciach komorniczych ,ktore odbeda sie we wrzesniu dzwonilam.komornik ktory bedzie przeprowadzal te czynnosci zablokowal mi takze konto w banku na ktore przychodzi moje miesieczne wynagrodzenie w wys 1190zl po odtraceniach juz jednego komornika,ta sprawe wyjasnilam i komornik ma mi udostepnic wynagrodzenie ale martwi mnie sprawa tego wezwania i wizyty komornika w moim dou orjetujecie sie moze czy dalo by sie jakos odroczyc ta wizyte ,albo np czy komornik poszedl by zemna na ugode ze jesli wplace jakas czesc pieniazków on odstapi od zajecia komorniczego.I jeszcze jedna sprawa jesli juz dojdzie do zajecia komorniczego na ruchomosciach i zajecia wynagrodzenia a nie mam zadnych nieruchomosci i zadnych innych wplywow na konto bankowe co dalej robi komornik.czy sciaga wszyskie zadluzenia juz do konca z wyplaty czy szuka jeszcze czegos?co sie stanie po tym jak zabierze pralke,lodowke,samochod,meble i nie ma juz co zabrac co dalej robi?i czy jesli jeden komornik mnie "ogoloci"czy moge sie spodziewac wizyty innych ??prosze o odp

jacekblack11 napisał:
Wiem o kwocie 100 zł. ale jest art.1025 par. 3 móiw o równym podziale napisałem pismo do komornika mija 3 tygodnie nie odpisał mi a chce wiedzieć
Podziękowania za odpoiedź Panie Rafale

Bo skargę składa się do SR, a nie do komornika, komornik może, ale nie musi odpowiadać na każde zapytanie;

Dzień dobry,
komornik poinformował mnie, że dłużnik mojej firmy jest właścicielem nieruchomości dla której brak księgi wieczystej (tak też napisał sąd, do którego zwróciłam się z wnioskiem o udostępnienie numeru KW).
Czy komornik może (na mój wniosek) wystąpić o założenie KW dla nieruchomości? Jeśli nie, to jaka jest inna możliwość wyegzekwowania długu z tej nieruchomości? Nie mam możliwości pozyskania innego aktu własności, a informacja o własności nieruchomości pochodzi od właśnie komornika. Z góryu dziękuję za podpowiedź:)

mam pytaniemam 2 komorników ten pierwszy komornik zajął mi zarobki konto wspólne zmężem a ten drugi zajął mi samochód jest on wspólny z mezem ale zostałam zwolniona z pracy i jestem obecnie za zasiłku i powiedział mi że samochód zostanie poddany licytacji mąz jest pierwszym własćcielem czy mogą mi zabrać wszystko i sprzedać samochód chce spłacac to zadłużenia ale oni wołają po 500 zł a mam 2 dzieci i musze ich jakoś wyzywić i nie wiem co dalej robic bo jak bede wpłacała po 300 to dla nich to jest za mało gdie mam szukac pomocy prosze o pomoc

Czy czynność prawna była za zgodą męża?? Czy wierzyciel ma klauzulę wykonalności na męża?

Zakładam, że nie:

1. co do kwot zajętych na rachunku, to można żądać ich zwolnienia stosownie do umowy rachunku oraz podnosząc, iż znajdujące się tam środki są WSPÓLNE lub męża, bowiem z rachunku bankowego WSPÓLNEGO małżonków można egzekwować tylko to co "należy" do pani;

2. co do wspólnego samochodu, to mąż ma prawo żądać wyłączenia go spod egzekucji na podstawie art. 841 kpc;

Jeśli wierzyciel ma klauzulę na męża, to praktycznie nic pani nie może zrobić poza spłatą;

bogema napisał:
Dzień dobry,
komornik poinformował mnie, że dłużnik mojej firmy jest właścicielem nieruchomości dla której brak księgi wieczystej (tak też napisał sąd, do którego zwróciłam się z wnioskiem o udostępnienie numeru KW).
Czy komornik może (na mój wniosek) wystąpić o założenie KW dla nieruchomości? Jeśli nie, to jaka jest inna możliwość wyegzekwowania długu z tej nieruchomości? Nie mam możliwości pozyskania innego aktu własności, a informacja o własności nieruchomości pochodzi od właśnie komornika. Z góryu dziękuję za podpowiedź:)
Wniosek o dokonanie wpisu o wszczęciu egzekucji z nieruchomości w księdze wieczystej - komornik składa w interesie i na rzecz wierzyciela. Jednak Komornik nie jest legitymowany do wystąpienia z wnioskiem o założenie KW.
Przepis prawny:
Art. 924. Jednocześnie z wysłaniem dłużnikowi wezwania komornik przesyła do sądu właściwego do prowadzenia księgi wieczystej wniosek o dokonanie w księdze wieczystej wpisu o wszczęciu egzekucji lub o złożenie wniosku do zbioru dokumentów.

rozumie że to mąz musi skierowac sprawe o zwolnienie auto a na koncie są chwilowo tylko dochody męza a nadal jest zablokowane konto czy tez musi maz wystapic o zwolnienie konta

Oczywiście, że mąż:

art. 891{2}. § 1. (kodeksu post. cywilnego) Na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko dłużnikowi pozostającemu w związku małżeńskim można prowadzić egzekucję z rachunku wspólnego dłużnika i jego małżonka.

§ 2. Przepis § 1 nie wyłącza możliwości obrony małżonka dłużnika w drodze powództwa o zwolnienie od egzekucji, jeżeli na rachunku wspólnym małżonków zgromadzono środki, które nie wchodzą do majątku osobistego dłużnika, albo też środki, które nie pochodzą z pobranego przez dłużnika wynagrodzenia za pracę, dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw autorskich i praw pokrewnych, praw własności przemysłowej oraz innych praw twórcy.

Witam serdecznie !

Mam zasądzone alimenty których mój ojciec na mnie nie płaci.
Wrócił on jakiś czas temu z zagranicy gdzie dostał rentę, niestety ale aby uchronić się przed obowiązkiem płacenia alimentów, renta jego zostaje wypłacana przez zagraniczny urząd na konto jego konkubiny.

Oczywiście założona jest sprawa u komornika, nie może on znaleźć żadnego dochodu ojca [ZUS, US]. Komornik nie może ponoć "zinwigilować" konta konkubiny ojca ponieważ nie jest ona 'stroną' [może źle to określiłem] w sprawie.

Czy jest jakiś sposób na to, by powalczyć o te alimenty ?

[mam nadzieję, że się w miarę jasno rozpisałem ]

Pozdrawiam !
[ponowiłem posta ;)]

rzeczywiście to do mnie było !! przepraszam ;)

napisałeś: "art. 13 § 1 kk w zw. z art. 300 § 2 kk"

przepraszam, ale nie potrafię połączyć art. 13 § 1 kk z tym drugim ;)

"Art. 13. § 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje."

które jednak nie następuję.... tej częsci nie rozumiem i jaki to ma związek z art 13 / 1kk ?

liczę na troszkę wyrozumiałości ;)

Witam serdecznie :) Jak to się stało, że pan Jacek Kurski miał przy sobie gotówkę (90 tys. zł.) a czynności komornicze wcześniej nie wykazały, że pan Kurski taką gotówkę posiada? Rozumiem, że w pierwszej kolejności komornik zajmuje konto dłużnika, nie ruchomości. A tak nawiasem mówiąc to pan Kurski chyba nie chciał tego BMW :)))

Pan Kurski komentując całą sytuację sam poświadczył, jak zna prawo. Zdziwiony był, że wierzyciel może uzyskać zezwolenie sądu na tzw. wykonanie zastępcze. Również nie miał pojęcia, na czym ono polega. Politykowi na takim poziomie nie przystoi taka nieznajomość prawa. Albo jest tak cwany i ściemnia robiąc idiotów ze swoich słuchaczy.

Co do czynności komorniczych, to trzeba pamiętać, iż w PL egzekucja może być prowadzona tylko z majątku osobistego. Wierzyciel wskazał ruchomości, komornik zobaczył BMW - zadziałało domniemanie władztwa nad rzeczą przez posiadacza i po sprawie. Komornik zapewne zaniechał dalszych czynności, bo ten samochodzik wystarczał na zaspokojenie wierzyciela.

Gdyby okazało się, iż ktoś jednak przystąpił do licytacji, to nasz polityk mógł do zakończenia aukcji wpłacić kasę, co musiałoby skutkować bezskutecznością licytacji i umorzeniem postępowania. Ew. wnioskiem wierzyciela o umorzenie, więc niczego nie ryzykował mając kasę w kieszeni.

onGdańsk napisał:
rzeczywiście to do mnie było !! przepraszam ;)

napisałeś: "art. 13 § 1 kk w zw. z art. 300 § 2 kk"

przepraszam, ale nie potrafię połączyć art. 13 § 1 kk z tym drugim ;)

"Art. 13. § 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje."

które jednak nie następuję.... tej częsci nie rozumiem i jaki to ma związek z art 13 / 1kk ?

liczę na troszkę wyrozumiałości ;)

13 § 1 to usiłowanie; 300§2, to udaremnienie egzekucji; twój dłużnik stara się udaremnić egzekucję, ale tego nie dokona w ten sposób, więc biorąc pod uwagę Twój post w innym temacie, to jednak wycofuję się z tego poglądu, bo w tej sytuacji usiłowanie i tak byłoby nieudolne, a SN wtedy pisze, iż w ogóle nie ma czynu przy tym przepisie.

Jeśli dłużnik ma dom, to napisałem Ci, iż można skutecznie prowadzić egzekucję z jego udziału.

Witam,
Proszę o szybką odpowiedź ( nie mam czasu na przeczytanie całej zawartości tematu, bo muszę szybko szukać pomocy w każdym innym możliwym miejscu ).

Mieszkam z konkubiną (mam z nią dziecko) - z powodu mojego - jak to się ładnie nazywa "podwinięcia się nogi" posiadam na karku komornika i 3 wierzycieli.

Około 1,5 roku temu moja konkubina za pomocą swojej nowej (w tamtym czasie) karty kredytowej zakupiła laptopa lenovo (informowała o tym fakcie komornika, a ten stwierdził, że to żadne potwierdzenie). Nie brała faktury zakupu imiennej, ponieważ miała druczek z zakupu kartą kredytową, ponadto po wzięciu kredytu gotówkowego zakupiła 42 calowy tv philips.

W dniu 6 lipca przyszedł do jej domu komornik (ja byłem tam zameldowany na stałe, od wczoraj już nie jestem) i podczas jej nieobecności komornik zajął ww. sprzęt - była na 2tyg szkoleniu ok 120 km od domu (pomimo mojej informacji iż laptop posiada uszkodzenie baterii i działa jedynie w momencie bycia pod siecią).

Wczoraj dostała informację, że odbędzie się licytacja w niedługim czasie jej sprzętu. Zadzwoniła do komornika, a ten w sposób bardzo opryskliwy rozmawiał z nią sugerując to co zrobiła - wywaliła mnie z domu (nie wiedziała do końca o moich długach).

Podczas zajęcia - rozmawiałem z komornikiem (właściwie bodajże to jakiś tam asesor komorniczy czy coś takiego) i mówił - niech konkubina napisze informację do wierzycieli, że ten sprzęt jest jej i powinni oni to odpuścić. Tak się stało, że napisała, natomiast jeden z wierzycieli odpisał, że mało go to interesuje i w dalszym ciągu chce egzekwować od niej jej sprzęt.

Obecnie zostałem wymeldowany z jej mieszkania, nie posiadam ww. sprzętu we władaniu (poszła mi o tyle na rękę, że zawiesiła u komornika alimenty jakie były pobierane z mojego wynagrodzenia, tak aby komornik miał z czego zaspakajać wierzycieli).

Załatwiłem sobie nocleg u znajomych i szukam mieszkania do wynajęcia.

Moje pytania:
- czy w dalszym ciągu komornik może zajmować jej mienie (ja już tam nie mieszkam, nie posiadam ww sprzętu we władaniu ani w żaden inny sposób nie mam do niego żadnych praw)
- czy pomimo iż podczas zajęcia komorniczego informowałem asesora, że laptop jest uszkodzony on tego nie odnotował w piśmie o zajęciu, będę ponosił jakąkolwiek odpowiedzialność za nienależyte zabezpieczenie mienia (zostałem zarządcą czy jakoś tak się to nazywa - zajętego sprzętu)
- czy w UG i innych tablicach ogłoszeniowych ma w dalszym ciągu prawo widnieć informacja o adresie licytacji sprzętu (adres mojej konkubiny, która nie jest w żaden sposób stroną w sprawie, i nie chce aby w ten sposób szargano jej wizerunek)
- co ja mam teraz zrobić - jeśli przez czynności komornicze, zostałem pozbawiony dachu nad głową, pozostałem z zadłużeniami u komornika, przy wypłacie, z której nie jestem w stanie wynająć mieszkania (choć szukam czego się da), a do tego w grudniu br kończy mi się umowa o pracę i nie wiem jak to będzie dalej....

bardzo proszę o pilna odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót