Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam pytanie czy jest jakas mozliwosc odzyskania alimentow, dziecko juz w sumie jest dorosle ale od paru lat nie otrzymywlalam alimentow, niestety dochod moj ciut przekroczyl to minium i ze tak powiem nie zalapalam sie na nic. Komornik twierdzil ze nie ma szans a nazbieralo sie dosyc duzo. Wiem ze facet ma sie dobrze.

Użytkownik1 napisał:
Banków jest ok. 29. Nie liczę SKOKów itp./QUOTE]Według moich informacji jest ich, bez SKOKów, 80.

Użytkownik1 napisał:
Ale taka sama sytuacja jest z informowaniem dłużnika o tym, że w takim, a takim dniu będzie "egzekucja" w miejscu zamieszkania, mogliby od razu napisać "proszę ukryć wszystkie wartościowe rzeczy". Takie mamy prawo w Polsce.
Żaden z przepisów nie nakazuje informowania dłużnika o planowanych "odwiedzinach" komornika. Nie wiem więc kto i w jakim celu (choć tego się domyślam) stosuje takie praktyki.

moj przypadek byl taki ze pan komornik sciagal pieniadze z mojej mamy a mialysmy wspolne konto i do tego blokowal moje pieniadze,pieniadze do chwili obecnej sa zablokowane i nie moge ich wyplacic, musialam sobie zalozyc nowe konto zeby moje dzieci mialy co jesc,nie znam miejsca pobytu mojej matki i nie wiem jak odyskac SWOJE pieniadze,z konta nie moge sie wypisac bo jest minus na nim i nikogo nie interesuje ze to nie moj dług

Witam
Mam takie pytanie:
Jak się ma sprawa egzekucji komorniczej, jeżeli ja wraz z żoną nie posiadamy żadnych nierucjomości i oszczędności (przesadziliśmy z inwestycjami) i mieszkamy u moich rodziców (jesteśmy tam zameldowani)?
Chodzi mi o to czy komornik ma prawo zająć ich rzeczy (meble, tv itp)?

pozdrawiam
krzychu

Czy takie rzeczy może zrobić firma windykacyjna?
Bo miałem dziś telefon - dali mi propozycję "nie do odrzucenia" i nie do zrealizowania. Poinformowali mnie, że jak się nie wywiążę to przyjedzie do mnie windykator terenowy i mam przygotować mu do wyceny wszystkie rzeczy w domu warte wiecej niż 30pln. Powoływali się na "literę prawa".
Czy to prawda? Czy mam taki obowiązek? Czy oni mają takie prawo?

krzychu106 napisał:
Czy takie rzeczy może zrobić firma windykacyjna?
Bo miałem dziś telefon - dali mi propozycję "nie do odrzucenia" i nie do zrealizowania. Poinformowali mnie, że jak się nie wywiążę to przyjedzie do mnie windykator terenowy i mam przygotować mu do wyceny wszystkie rzeczy w domu warte wiecej niż 30pln. Powoływali się na "literę prawa".
Czy to prawda? Czy mam taki obowiązek? Czy oni mają takie prawo?

Nie, nie mają takiego prawa. Nie musisz nikogo do domu wpuszczać możesz mu pomachać, a jak wejdzie zawiadomić policję.

wimka napisał:
moj przypadek byl taki ze pan komornik sciagal pieniadze z mojej mamy a mialysmy wspolne konto i do tego blokowal moje pieniadze,pieniadze do chwili obecnej sa zablokowane i nie moge ich wyplacic, musialam sobie zalozyc nowe konto zeby moje dzieci mialy co jesc,nie znam miejsca pobytu mojej matki i nie wiem jak odyskac SWOJE pieniadze,z konta nie moge sie wypisac bo jest minus na nim i nikogo nie interesuje ze to nie moj dług

czy ktos mi odpowie?

art. 841 kpc. Opisywana sytuacja ta była przeze mnie 10 razy w tym temacie i wielu innych. Trzeba siąść i poszukać albo czekać cierpliwie, aż ktoś ambitny napisze to samo.

rafal_26 napisał:
Zorro za dużo kombinujesz. Czynność prawna sprzedaży rzeczy zajętej jest ważna i skuteczna. Jednakże w stosunku do wierzyciela, który prowadzi egzekucję i którego egzekucja jest ujawniona w księdze wieczystej, taka czynność jest uważana, jakby nie nastąpiła. Wierzyciel może NADAL prowadzić egzekucję, pomimo zmiany właściciela. Uważa się, iż zmiana nie nastąpiła. Dlatego nabywca kupi nieruchomość obarczoną WADĄ - obciążeniem. Wysokość tego obciążenia też będzie wynikała z treści wpisu w kw. Dlatego też:

1. nabywca musi się liczyć z obowiązkiem spłaty WSZYSTKICH kosztów i całej wierzytelności;

2. zbywca (dłużnik) musi się liczyć z tym, że jak nabywcę będą ścigać, bo dłużnik go o czymś nie poinformował (na przykład w zakresie kosztów egzekucji), to nabywca ma roszczenie z RĘKOJMI za wadę PRAWNĄ rzeczy.

źle zrozumiałeś nie chodzi o żadną kombinację. chodzi właśnie o zamknięcie sprawy zgodnie z prawem. Wartość nieruchomości jest dużo wyższa od wartości zobowiązania wraz z odsetkami.

Ale OK, rozumiem ze do sprzedaży nie jest potrzebne i wymagane jakiekolwiek oświadczenie woli wierzyciela lub komornika.
Dłużnik sprzedaje informując o wszystkim kupującego i zastrzega że kupujący część kasy wpłaca bezpośrednio na konto komornika a część jemu.

PYTANIE :
Czy od komornika można się domagać zaświadczenia o stanie zadłużenia głównego, odsetek i opłat egzekucyjnych wymaganych na danych dzień ?
To zapewne będzie potrzebne kupującemu ?

rafal_26 napisał:
Można się domagać.

OK, proszę o wzięcie poprawki na słownictwo nie profesionalisty.
Czy komornik ma obowiązek wydania takiego zaświadczenia dłużnikowi na jego wniosek, jeśli tak to na jakiej podstawie i w jakimi terminie ?

I przy okazji jeszcze jedno pytanie :

Czy jeśli hipoteka na nieruchomość osoby trzeciej została ustanowiona na skutek wniesionej skargi paulińskiej jednego z wierzycieli, to czy inni wierzyciele mają automatyczne prawo do zaspokajania swoich wierzytelności z tej nieruchomości, czy każdy z kolejnych musi również przeprowadzić odrębne postępowania sądowe ?

Zorro195 napisał:
Czy jeśli hipoteka na nieruchomość osoby trzeciej została ustanowiona na skutek wniesionej skargi paulińskiej jednego z wierzycieli, to czy inni wierzyciele mają automatyczne prawo do zaspokajania swoich wierzytelności z tej nieruchomości, czy każdy z kolejnych musi również przeprowadzić odrębne postępowania sądowe ?

Każdy musi przeprowadzić odrębne postępowanie.

Co do podstawy takiego żądania, to nie wypowiem się, być może ktoś z praktyków egzekucji zajmie stanowisko. Ja widzę, iż komornicy wydają takie zaświadczenia na żądanie, nie wiem, czy z dobrej woli, czy jednak jest podstawa.

Witam, mam pytanie:
czy prosbe o rozlozenie dlugu na raty kierowac do komornika czy wierzyciela?
Gdzies wyczytalam, ze lepiej do wierzyciela, bo wtedy placi sie mniejsze odsetki.
Czy jest to prawda?
Pozdrawiam

Nie, nie jest to prawda. Tylko wierzyciel ma prawną możliwość zwolnienia z długu, w tym z części odsetek, czy tylko on może rozłożyć należność na raty. Komornik natomiast może być bardziej przychylnym, jeśli dłużnik spłaca chociażby w ratach dług, tyle że takie uzgodnienie z komornikiem nie ma żadnej mocy prawnej.

Klauzula wykonalności na małżonka dłużnika

Proszę o radę. Komornik na podstawie nakazu zapłaty z klauzulą wykonalności rozpoczyna egzekucję długu wobec mojej żony. Z uwagi na to że dług jest z 2000 r a firma windykacyjna zakładając sprawę nie podała adres zameldowania tylko wynajmu sprzed 10 lat i żona nie miała możliwości zgłoszenia przedawnienia, będziemy składać odpowiednie wnioski. Wiem że to potrwa dlatego zastanawiam się czy bez klauzuli wykonalności na małżonka dłużnika czyli na mnie komornik będzie mógł np. zająć nasz samochód, który jest na mnie ale wiadomo że należy do współwłasności małżeńskiej.

Z góry dziękuję

rafal_26 napisał:
Każdy musi przeprowadzić odrębne postępowanie.

Co do podstawy takiego żądania, to nie wypowiem się, być może ktoś z praktyków egzekucji zajmie stanowisko. Ja widzę, iż komornicy wydają takie zaświadczenia na żądanie, nie wiem, czy z dobrej woli, czy jednak jest podstawa.

Rafał dzięki za bardzo pomocne uwagi.

I jeszcze pytania :

1.Czy drogę przpeprowadzenia odrębnego postępowania w związku ze skargą paulińska można ominąć w następujący sposób że obecny właścicieli nieruchomości poprzez złożenie oświadczenie, zgodę, umożliwi pozostałym wierzycielom przystąpienie do zaspokojenie swojej wierzytelności wobec dłużnika i będą oni mogli na podstawie złożonego oświadczenia złożyć do komornika wnioski o przeprowadzenie windykacji z tej nieruchomości ?

2. Przykład : nieruchomość warta 300 tys. Zobowiązanie wierzyciela który uzyskał zgodę na zajęcie wierzytelnośc na drodze skargi paulińskiej - 100 tys. Zobowiązania pozostąłych łącznie 500 tys.
Jeśli pozostała grupa wierzycieli przystąpi do zaspokojenie swoich roszczeń poprzez działania komornika (mechanizm opisany w pytaniu 1) ich roszczenia będą zaspokajane proporcjonalnie, według kolejności czy wedle innego sposobu ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót