rewt
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 3 684
Polski komornik nie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
rafal_26 napisał:Przeczytaj 527 i następne.
rafal_26 napisał:1. można wytoczyć powództwo, a pozawany je uzna, tyle że pozwanym jest dziecko; na uznanie z uwagi na sprzeczność interesów zgodę musi wyrazić sąd;
2. jest to usiłowanie nieudolne z uwagi na brak prawnie skutecznej możliwości dokonania czynu zabronionego, a takiej przesłanki 13 § 2 kk nie wymienia, więc sąd powinien uniewinnić, ale dopiero sąd, bo prokurator raczej na takie coś nie wpadnie;
3. jeszcze raz napiszę ODWROTNIE, bo nie zauważasz istoty rzeczy, wyrażonej w pkt 1 - powodem jest wierzyciel, pozwanym NIE JEST dłużnik egzekwowalny, tylko NABYWCA nieruchomości (art. 527 kc);
mamamisia napisał:W piśmie nie jest napisane czy to 1317 to netto czy brutto,wiec zakładam ze brutto.Ja zarabiam 1600,na rękę wychodzi 1180 a 50% z tego to 590.
Zrozumiałam że jeśli zarabia się więcej niż te 1317 to właśnie tyle mi zabierze.
Zorro195 napisał:no teraz wszystko jasne
rafal_26 napisał:Rzeczywiście, ludzie czasami dziwnie rozumują treść krótkiego i zwięzłego zdania. Kwota wolna od potrąceń oznacza, iż obecnie NIE WOLNO potrącić, na rzecz długów innych niż alimenty, około 985 złotych.
Natomiast proszę pamiętać, iż jeśli pozostała część wynagrodzenia za pracę spływa na rachunek, to będzie podlegała zajęciu, co setki razy wyjaśnialiśmy w tym i innych tematach.
Zorro195 napisał:Rafał jeszcze jedno pytanie odnośnie opisanej przeze mnie historii.
Komornik przeprowadzić licytacje, zaspokoi roszczenia jednego wierzyciela a pozostała kwotę przekaże na konto dziecka.
Czy osoba która kupi działkę będzie narażona na skargę paulińska od pozostałych wierzycieli ?
Czy pozostali wierzyciele mają możliwość przeprowadzenia pozwu aby zaspokoić się na tej pozostałej kwocie znajdujących się na koncie bankowym dziecka ?