Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie tylko możesz, co powinieneś złożyć skargę na czynność komornika z powołaniem się na ten przepis. Pamiętaj, aby wykazać, iż jest to świadczenie o charakterze powtarzalnym, więc najlepiej, abyś dołączył umowę (przynajmniej jej ksero).

Skargę składa się do sądu rejonowego.

Ale czy nie ma znaczenia fakt , że jest to wynagrodzenie prowizyjne uzależnione od wyników mojej pracy.Nie było takiego miesiąca od 3 lat żeby nie dostał prowizji.
Mam dobrą wolę spłaty tego zobowiązania ale co z mojej "DOBREJ WOLI" jak mnie zamkną za niepłacenie podatków,zus-u .zreszta jak pracować jak nie mam na paliwo na telefon itp.To są moje narzedzia pracy!

akus napisał:
Ale czy nie ma znaczenia fakt , że jest to wynagrodzenie prowizyjne uzależnione od wyników mojej pracy.Nie było takiego miesiąca od 3 lat żeby nie dostał prowizji.
Nie ma.

Ostatnie zapytanie.
Jak powinienem postapić-iść do komornika porozmawiać złożyć wniosek czy złożyć skargę na działanie komornika?

z góry dzięki za poradę i informacje!

akus napisał:
.Nie było takiego miesiąca od 3 lat żeby nie dostał prowizji.

1. to tym bardziej trzeba dołączyć jakiś wykaz uzyskiwanych prowizji;

2. proszę się skupić na czynnościach prawnych (ew. oddać je prawnikowi w realu);

3. biadolenie i płakanie przeszkadza w racjonalnym myśleniu i podejmowaniu decyzji;

akus napisał:
Ostatnie zapytanie.
Jak powinienem postapić-iść do komornika porozmawiać złożyć wniosek czy złożyć skargę na działanie komornika?

z góry dzięki za poradę i informacje!

Zawsze można rozmawiać z komornikiem, tyle że rozmowa z komornikiem, nie ma żadnych skutków prawnych. Komornik nie musi w wyniku tej rozmowy podejmować jakichkolwiek decyzji.

Im szybciej zostanie złożona skarga, tym szybciej zostanie uchylone zajęcie.

Witam, mam problem z taką oto sytuacją.

Kredyt inwestycyjny został wzięty na firme, która po jakimś czasie upadła przez przez pogorszenie się zdrowia psychicznego właściciela. Jest on obecnie na rencie i leczy sie psychiatrycznie. Czy komornik może "wejść" na rente tej osoby i pobierać pieniądze a jeżeli tak to w jakim procencie jeżeli renta wynosi około 800 złotych a na koncie nie ma żadnych innych oszczędności.

Pozdrawiam.

Wrzucałem ten post 4 strony wcześniej ale chyba został przeoczony, bardzo prosze o odpowiedź :)

Może 25% renty zająć. Chyba, że kwota która pozostanie byłaby mniejsza od minimalnej renty (są dwie różne dla częściowej i całkowitej niezdolności do pracy). Wówczas zajmuje kwotę stanowiącą różnice pomiędzy wysokością renty, a wysokością minimalnej renty.

Na pewno coś ściągać można;D

Potwierdzam, pewnie całe 25% wyegzekwują, bo ta minimlana kwota, która musi zostać to 50% kwoty najnizszej emerytury lub renty (zaleznie od rodzaju swiadczenia) - a 600 zł to wiecej niz połowa najnizszej emerytury/renty.

No i nasuneło sie jeszcze jedno pytanie i obawa że nic nie wskuram.
Czy sąd rozpatrzy moja skargę na działanie komornika dotyczacą sprawy o którą wcześniej pytałem jeżeli zajęcie miało miejsce w czerwcu?

Może, ale nie musi. Sam fakt upłynięcia terminu, nie uniemożliwia sądowi podjęcie czynności z urzędu. Akurat w tym przypadku.

Próbuj.

Ps. co to było za pytanie, bo nie pamiętam??

witam
mam pytanie do komornika.
otóz w zeszłym tygodniu otrzymalam zawiadomienie o wszczęciu postepowania komorniczego na kwote 26.000 tysiecy w tym niecałe 4 tysiace oplaty komornika.
moje pytanie brzmi:
1. jak komornik nalicza odsetki - od kwoty naleznej wierzycielowi czy od kwoty naleznej wierzycielowi wraz z calymi kosztami komornika? i jakie to są odsetki - ustawowe? ile one wynoszą? i czy te odstki są naliczane od bieżacego zadłużenia?
w pismie od komornika pisze ze za kazdy dzien liczy 13 zl odsetek.
2. zgłosiłam sie do komornika i zadeklarowałam spłate w ratach a mimo to komornik chce przyjśc do mieszkania - jest jakiś sposób żeby tego uniknąć??
3. gdybym wplaciła pieniądze bezpośrednio na konto wierzyciela czy wtedy komornik musiałby zmniejszyć kwote okreslonych odgórnie kosztów?

Bardzo proszą o lopatologiczą odpowiedz - z góry dziękuję i przepraszam za brak polskich znaków ale klawiatura szwankuje.

famme:

wszystko jest na poprzednich stronach, przeczytanie 10 stron wstecz odpowie na wszystkie Twoje pytania.

Odsetki nalicza się od kwoty GŁÓWNEJ zadłużenia (nie ma odsetek od kosztów i od odsetek).

wybacz rafał ale przewrtowałam z grubsza forum za pomocą wyszukiwarki oraz wygoglowalam co sie dało juz 2 dzien nad tym slęcze i nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi.
wiec jesli możesz bardzo Cię prosze o odpowiedz na pytanie
czy odsetki naliczane przez komornika są ustawowe w wysokości 13% (w skali roku??) nalezności głównej i czy są one liczone od biężącego zadłużenia? (każda rata pomniejsza zadłużenia a wiec i odestki beda naliczane od zmniejszonego zadłużenia??)?
no i najważniejsze pytanie 2.. jak uniknąć wizyty komornika w mieszkaniu??

famme napisał:
jak uniknąć wizyty komornika w mieszkaniu??
Widzę, iż jednak nie udało się Pani znaleźć firmy windykacyjnej, z którą by mogła się Pani ułożyć co do spłaty swego zadłużenia. :(
Przecież pisałem Pani, iż musi na to być zgoda banku...

Wróciła Pani do punktu wyjścia.
Chcą uniknąć wizyty komornika - musi Pani spłacić zadłużenie od razu w całości a nie w ratach.

Witam . mam pytanie związane z zajęciem komorniczym wynagrodzenia. Zarabiam na całym etacie 3300 zł brutto.Na rękę mam ok 1800 zł.Ile mi zostanie z pensji po potrąceniu przez komornika swojej części.
Wiem że kwota wolna od zajęć to 1317 zł brutto. Jakie rzeczy są potrącane od tej kwoty 1317 zł. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Gośka.

rafal_26 napisał:
Zawsze można rozmawiać z komornikiem, tyle że rozmowa z komornikiem, nie ma żadnych skutków prawnych. Komornik nie musi w wyniku tej rozmowy podejmować jakichkolwiek decyzji.

Im szybciej zostanie złożona skarga, tym szybciej zostanie uchylone zajęcie.

Powiem Wam, że tego nie rozumiem czy komornik nie powinien działać zgodnie z prawem i w granicach prawa.
Mam swiadomość, że sam sobie jestem winien, że życie dłużnika nie jest proste ,ale nie unikam splaty.Teraz od kilku miesiecy wziąlem się do roboty żeby spłacić zobowiązania ale musze jakoś żyć utrzymać rodzine i płacić podatki!

Powinien działać zgodnie z prawem. Tyle, że komornicy w większości nie są prawnikami, a poza tym działąją w interesie i często na wyraźne żądanie (ryzyko) wierzyciela.

Dodatkowo jak w każdym zawodzie, są i czarne owce.

Poza tym "dłużnik powinien leżeć i kwiczeć" - nie ma "praw". Co zresztą sam zauważasz. Życie.

jeszcze jedno pytanie:
gdy wierzyciel dokladnie wskazal we wniosku z czego ma byc dokonana egzekucja komornicza np.
1. samochód osobowy marki: złom polski
2. konto bankowe o nr. xx xxxx xxxx xxxx xxxx xxxx
3. wierzytelnosci - wynagrodzenie w firmie xx

to komornik dokonuje egzekucji tylko z tych wskazanych przez wierzyciela czy bierze wszystko jak w pokerze??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót