Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
AGA1969 napisał:
Witam, Dziękuję za odpowiedź - złożyłam taki wniosek ale komornik milczy jak zaklęty już 2 miesiące.

Bo to jest dobra wola wierzyciela. Komornik nic nie musi.

rafal_26 napisał:
Pisałem to gdzieś ostatnio, trzeba było wnieść powóztwo o zabezpieczenie poprzez wstrzymanie dalszych czynności egzek.; W razie czego trzeba będzie zmienić powództwo i wskazać, iż żąda Pani przekazania kwoty uzyskanej z licytacji;

Witam w sądzie jest złożony pozew o zdjęcie zajęcia komorniczego z samochodu sąd stwierdził że na to potrzebują około 30 dni (na rozpatrzenie)jednak wczoraj był u mnie pan komornik gdyż chciał podjąc licytacje tego auta .Samochód jest moją współwłasnością jednak mąż z niego korzysta i samochodu na posesji nie było .Komornik powiedział że mam iść na komisariat z zgłosić że mąz ma samochód ale ja nie mam zamiaru zgłaszać że mąż zabrał swój samochód.Komornik powiedział że nie musi czekać na wyrok sądu.Co ja mam dalej robić czy oni to zgłoszą na policje lub do prokuratury.Prosze o pomoc i jakąś podpowiedż co dalej robić

Pozew mam nadzieję z wnioskiem o zabezpieczenie?? Pozwu w miesiąc nikt nie rozpozna.

Poza tym, bo nie rozumiem. Samochód jest przedmiotem wspólności majątkowej małżeńskiej??

rafal_26 napisał:
Pozew mam nadzieję z wnioskiem o zabezpieczenie?? Pozwu w miesiąc nikt nie rozpozna.

Poza tym, bo nie rozumiem. Samochód jest przedmiotem wspólności majątkowej małżeńskiej??

pozew o zdjęcie zajęcia komorniczego na podstawie art 841 samochód jest wspólwłanościa mają i męza ale ja jestem tyko dopisana przy rejestracji w urzędzie

To oczywiste, iż komornik miał prawo zająć, a mąż może sobie "dokupić swój udział"...

rafal_26 napisał:
To oczywiste, iż komornik miał prawo zająć, a mąż może sobie "dokupić swój udział"...

ale czy może go zatrzymać policja i zabrać samochód mimo że on jest właścicielem i co to znaczy dokupić swój udział czy musi wpłacić połowe kwoty i czy mogą to zgłosić do prokuratury

elka_hap napisał:
ale czy może go zatrzymać policja i zabrać samochód mimo że on jest właścicielem i co to znaczy dokupić swój udział czy musi wpłacić połowe kwoty i czy mogą to zgłosić do prokuratury

ja tutaj nie widzę pola do zaintersowania prawa karnego;

rafal_26 napisał:
ja tutaj nie widzę pola do zaintersowania prawa karnego;

ale pan komornik powiedział że kolega zadecyduje czy ogłosi druga licytacje czy pinformuje prokurature poniewaz auta nie było pod domem

często zdarzały się bezzasadne akty oskarżenia z art. 300 kk; oczywiście 90% z nich szło na uniewinnienie, bowiem przepisy kc określają sankcje rozporządzenia mieniem zajętym, więc nie można udaremnić egzekucji;D

rafal_26 napisał:
często zdarzały się bezzasadne akty oskarżenia z art. 300 kk; oczywiście 90% z nich szło na uniewinnienie, bowiem przepisy kc określają sankcje rozporządzenia mieniem zajętym, więc nie można udaremnić egzekucji;D

to znaczy że będzie to podlegało udaremnieniu egzekucji ale to jest jego samochód ja na niego nie dałam złamanej złotówki i on jeszcze spłaca kredyt błagam cie co ja jeszcze moge zrobić bo chyba strzele sobie w łeb(sorrki za wyrazenie ale jestem zdesperowana)

napisałem, co może się zdarzyć; możliwość wystąpienia tego jest nie większa niż 1%;

ale to wcześniej pani nie wiedziała, że jest egzekucja i w związku z tym będzie zajęcie?

rafal_26 napisał:
napisałem, co może się zdarzyć; możliwość wystąpienia tego jest nie większa niż 1%;

ale to wcześniej pani nie wiedziała, że jest egzekucja i w związku z tym będzie zajęcie?

niestety nie wiedziałam gdyż zajeli mi wypłate ale ta firma która jest wierzycielem nie przyjmowała żadnych moich propozycji pozatym ja wziełam 3000 pożyczki spłaciłam połowe a oni chcą jeszcze 9000 może jestem naiwna ale mam jeszcze nadzieje że uda mi się ztego wyjść prawnik powiedział mi że widocznie ta firma ma dobre układy z komornikiem gdyż wszystko to wydażyło się w przeciągu 1.5 miesiaca a nawet sąd tak szybko nie pracuje gdyż jak mi powiedzieli mają swoje terminy i nie mogą ich ominąć pozew musi się uprawomocnić czyli my im oni nam 14 czekaja idopiero coś z tym robia i teraz mam czekać na wyrok jaki zapadnie

Nie wiem, co za prawnik pani radził, ale jak się radzi to od początku do końca. Jak widać on g... poradził.

Po prostu komornik działa tak, jak powinien. Na pewno musi być orzeczenie podlegające wykonaniu. Czyli albo orzeczenie prawomocne, albo natychmiast wykonalny, lub jest to tylko ZABEZPIECZENIE.

Witam mam pytanie znajoma dokonała zajęcia samochodu osobowego na pierwszej licytacji samochód się nie sprzedał ponieważ nikogo nie było auto ma dwóch właścicieli po 50% wartości udziału, dłużnik powinien mieć auto u siebie ostatnio zauważyłem że samochodem porusza się ktoś inny jak również auto tam cały czas stoi nie na posesji dłużnika,
czy dłużnik może sprzedać samochód pomimo zajęcia ?
co można zrobić by dłużnikowi uniemożliwić jeżdżeniem pojazdem ponieważ wszyscy jego znajomi nim jeżdżą?
czy ewentualnie komornik może zabrać dowód rejestracyjny pojazdu?

arkadis napisał:
wszyscy jego znajomi nim jeżdżą?
Jeśli istnieje uzasadniona obawa, iż ruchomość może ulec zniszczeniu - można skorzystać z przepisu :
Przepis prawny:
rt. 855. § 1. (...)
Jednakże z ważnych przyczyn komornik może w każdym stanie postępowania oddać zajęte ruchomości pod dozór innej osobie, nie wyłączając wierzyciela, choćby to było połączone z koniecznością ich przeniesienia. Osoby te pełnią obowiązki dozorcy. Komornik doręcza im protokół zajęcia.

Dziękuję bardzo za odpowiedź czyli powinno wystarczyć że znajoma pójdzie z takim wnioskiem i komornik musi coś z tym zrobić dodam że znajoma ma zdjęcia pojazdu zajętego jak stoi gdzie indziej ( nie na posesji dłużnika) i że ktoś inny porusza sie samochodem jako dowód.

arkadis napisał:
Dziękuję bardzo za odpowiedź czyli powinno wystarczyć że znajoma pójdzie z takim wnioskiem i komornik musi coś z tym zrobić dodam że znajoma ma zdjęcia pojazdu zajętego jak stoi gdzie indziej ( nie na posesji dłużnika) i że ktoś inny porusza sie samochodem jako dowód.
No tak to trzeba argumentować, iż samochód może ulec uszkodzeniu bo poruszają się nim inne osoby, nie dbają o niego itp

Bedek napisał:
No tak to trzeba argumentować, iż samochód może ulec uszkodzeniu bo poruszają się nim inne osoby, nie dbają o niego itp
Właśnie dlatego znajoma pojechała za nim i zrobiła zdjęcia
mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli zajęty pojazd ma drugiego właściciela nic nie stoi na przeszkodzie by to ona była dozorcą ? czy ewentualnie nich mu zabiorą dowód rejestracyjny pojazdu by nikt obcy sie nim nie poruszał?

Witam mam pytanie mieszkam u wuja,jest po rozwodzie,jego żona nie mieszka tutaj ale jest zameldowana,ma kilka spraw komorniczych,nie opłacony zus,itp.Był dzisiaj poborca skarbowy i poinformował mnie że bedzie wszczęte postepowanie.Praktycznie całe wyposażenie mieszkania jest moje,niestety nie jestem tam zameldowany.Czy komornik w tej sytuacji może zająć moje ruchomości?

Trzeba podać aktulany adres ZAMIESZKANIA dłużnika, a się odczepią.

Akurat ja mam doświadczenia z poborcami osobiste, więc nie słyszałem aby zbyt nachalnie podchodzili do problemu, przychodzą pytają i wyjaśniają. Nie widzą problemu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót