Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,niestety nie umiem napisać nowego wątku,więc zajrzałam tu by czegoś się dowiedzieć.
Zacznę więc może od początku.Jakiś rok temu zostałam poinformowana w banku,że na moim rachunku jest egzekucja komornicza.Pani z okienka powiedziała również,że nie mam się czym martwić,gdyż do kwoty ok 10 000 tyś mogę wypłacać pieniążki.Ostatnio tj we wrześniu otrzymałam pismo od komornika informujące mnie o tym,że bank ma zakaz wypłacania mi przysłowiowej zlotówki.
Moje pytanie jest następujące:
Czy komornik ma prawo zająć moje konto,na które wpływają tylko pieniądze dziecka,które nie ma własnego konta,gdyż nie ma 13-tu lat????Dodam,że syn zarabia i jest to umowa o dzieło,a jego pieniążki wpływają na moje konto.Na tym koncie nie ma żadnych innych wpływów z tytułu mojego czy męża.Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam

rafal 26,czy ta odpowiedź tyczyła się mojego pytania????Jeśli tak to proszę o uzasadnienie dlaczego ten komornik tak może,czemu dziecka pieniądze ma zabierać?????

Uzasadnienie do odpowiedzi pisałem na tym forum około 30 razy. Proszę, jeśli Cię to rzeczywiście interesuje, abyś przeczytała kilkanaście stron wstecz w tym wątku. Ew. uzyła opcji szukaj i znalazała odpowiedź w innym wątku.

Rozwiązaniem problemu jest założenie konta na babcię, ciocię, wujka, ojca stryjka itp.

Moi mili miałem taką sytuację:

komornik zjawił się w mieszkaniu mojej dziewczyny, gdy ja akurat tam byłem, i zaplombował jej tv, pc, kanapy. zakazując jej zrywać te plomby!?

Pytanie:
1. czy komornik mógłby wejść do mieszkania mojej dziewczyny, gdy mnie dłużnika w nim akurat fizycznie nie ma?
1. czy ona naprawde nie moze tego zerwac pomimo ze wie ze to jest jej własność?
2. jak najszybciej udowodnić własność, nie posiadając rachunków(zgubione)
3. czy jest sens składać zażalenie na komornika?
4. czy w razie gdybym jutro dogadał sie z wierzycielami, i wycofaliby zajęcia, to czy wszystkie działania komornika (plomby, wizyty) stają się nieaktualne

Z góry wszystkim dziękuje za poswiecony czas na odp;)

Pozdrawiam wszystkich (nawet komorników)

i dodam ze oczywiscie nie jestem w tym mieszkaniu ani zameldowany, ani zamieszkały

1. Tak.
1, 2 Powództwo do sądu - na protokole winno być pouczenie
3 Moim zdaniem nie.
4. Pozostanie kwestia kosztów egz.

No tak ale w zwiazku z orzeczeniem Trybunalu Konstytucyjnego z dnia 8 maja 2006 w momencie splaty zadluzenia, poza komornikiem, komornikowi nie przysluguje zadna kasa. czy tak?

to o co w takim razie chodzi w tym zapisie jak nie o to?! :)

cyt:

Opłaty po*wyroku Trybunału
W*wyroku z*dnia 8 maja 2006 r, sygn. akt P18/05 Trybunał Konstytucyjny uznał, że ustawodawca przyjął model uzależniający opłatę egzekucyjną, będącą elementem wynagrodzenia komornika, od*skuteczności egzekucji. Tymczasem umorzenie postępowania ma miejsce wtedy, gdy egzekucja nie była skuteczna, ponieważ dłużnik spełnił świadczenie dobrowolnie. Dlatego zdaniem Trybunału sytuacja, gdy komornik pobiera 15-procentową opłatę, choć sam niczego nie wyegzekwował, narusza Konstytucję. Od*dnia opublikowania, wyroku w*Dzienniku Ustaw z*ustawy o*komornikach sądowych i*egzekucji znikają zapisy pozwalające komornikowi pobierać opłatę w*przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela lub z*mocy prawa.

Witam ponownie,
zawarłam ugodę z Wierzycielem a ten zawiesił postępowanie egzekucyjne oraz złożył do komornika wniosek o zwolnienie spod zajęcia moich wierzytelnosci (banki i US) i ruchomości, prosze o krótkie wyjaśnie co teraz...W banku gdzie mam konta bankowe poinformowano mnie ze to komornik powinienie wysłac stosowne pismo do centrali.
1.Jaki "czas" ma na to komornik?
2. A co jeśli komornik tego nie zrobi?!!!!!!!
3.Czy powinnam otrzymać kopie pism wysłanych przez komornika do Banków i US o zwolnieniu wierzytelności?
4.A co z ruchomosciami ( TV, samochód) ,jak wygląda ich zwolnienie spod zajęcia ?
5.Jakie sankcje są przewidziane dla komornika za zaniechanie podjęcia działania? Wiem że zawsze mogę napisać skargę na czynnosci komornika ale to długa droga a mi zalezy na czasie, to oczywiste ze chce jak najszybciej po podpisaniu ugody korzystac bez problemu z kont bankowych.
Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

no wlasnie, i w tym przypadku takze wchodzi w gre zwolnienie z oplat egzekucyjnych, czyli w Twoim przypadku tez powinien miec zastosowanie wyrok Trybunalu Konstytucyjnego...

czy ktos kompetentny moze sie w kwestii tego wyroku wypowiedziec??

delvechio, nie wiem jak Ty ale ja złożyłam w odpowiednim czasie skargi na postanowienia komornika o kosztach opłaty egzekucyjnej , do dzisiaj Sąd jeszcze nie rozpatrzył moich spraw, tak wiec nie wiem czy będę musiała zapłącić 5% opłaty egzekucyjnej czy tez nie .

Ktoś kompetentny już Tobie odpowiedział :cool:
Będziesz pytał tak długo aż ktoś potwierdzi Twoje zdanie ?
EOT z mojej strony.

komornik???

mam takie pytanie?
mialem wyrok w sprawie o odzyskanie naleznosci z tytułu nie wyplaconych pensji
z odpisem wyroku poszedlem do komornika aby wyegzekował moj dlug
ale po 1 1/2 roku przyslam mi komornik pismo ze nie mozna zlokalizowac zadnych dobr majatkowych ruchomych i nieruchomych i obciaza mnie swoimi kosztami
co teraz robic ???

Witam ponownie,
bardzo prosze o odpowiedż na moje wcześniejsze zapytanie ;
mam kolejny problem...
Jak już pisałam od roku spłacam dług bezpośrednio do wierzyciela, on po spłacie wysyłał o komornika wnioski o umorzenie egzekucji o wpłaconą kwotę,ale do czasu ...przestał takie wnioski przesyłać mimo iż nadal spłacam ,różne kwoty. A moze wierzyciel przesyła do komornika a ten nie wydaje postanowien o umorzeniu? Jak się dowiedziec jaka jest prawda? Jest to o tyle istotne iż mój dług umozono o kwotę mniejszą o około 25 tys zł niż w rzeczywistosci spłaciłam.Bardzo prosze o podpowiedzieć jak to wyprostować.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam, bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co mamy robić.

W 2004 roku moi rodzice dostali wyrok o eksmisję z lokalu własnościowego (po długoletnich rozprawach sądowych) bez prawa do mieszkania lokalowego choć moja mam ma pierwszą grupę inwalidzką (przeszła wiele ciężkich chorób) i jest ubezwłasnowolniona, ma swojego kuratora. Chciałam jeszcze zaznaczyć, że ja i moja siostra byłyśmy wtedy jeszcze nie pełnoletnie (uczyłyśmy się), a mój ojciec miał niską rentę.
Wszystkie apelacje były odwoływane, ale my nie mieliśmy gdzie się wyprowadzić i czekaliśmy na pomieszczenie zastępcze. Komornik kilkakrotnie przysyłał pismo, że musimy opuścić mieszkanie, ale dopiero w 2009 roku się wyprowadziłyśmy ( mój ojciec zmarł w lutym 2009 roku), bo wnioskodawca wyznaczył pokój tymczasowy w tym samym domu co chciał go odzyskać ( ja byłam nie pełnoletnia a moja siostra miała 20 lat, ale mieszkała z nami). Już myślałam,że te ciągania po sądach i wieczne pisma się skończą, ale niedawno moja mama dostała list z Zus-u, że będzie odciągane sto złotych z jej renty. Kurator mojej mamy (mój brat) dowiedział się o co chodzi i wyszła taka sprawa, że te pan co wiecznie się znami sądził o mieszkanie chce pieniędzy za to, że od 2004 roku mieszkałyśmy w JEGO już mieszkaniu bez płacenia mu tak jakbyśmy to wynajmowali (zaznaczam, że płaciłyśmy czynsz za mieszkanie).
Nie dostałyśmy żadnego listu od sądu, że ten pan założył sprawę przeciwko mojej mamie mnie i siostrze, tak samo kurator nie został powiadomiony, że sprawa się odbyła. Wnioskodawca chce 40 tysięcy, a my mamy ciężkie warunki pieniężne.

co mamy robić, czy jest jakaś możliwość aby odwołać się do sądu o zażalenie na działania komornicze albo coś że nas nie poinformowali? czy jest możliwe, że musimy płacić tak jak za wynajem ( ten pan policzył sobie 900 zł od osoby)? proszę o pomoc

Witam, bardzo proszę o pomoc. Zostałam zatrudniona na umowę zlecenie. Grozi mi komornik, pobieram rente rodziną po ojcu, gdzie i tak jest potrącenie komornicze i dostaje jej tylko 260zł. Ta kwota wystarcza mi jedynie na opłacenie przedszkola. Praca z umowy zlecenia byłaby więc jedynym dochodem do utrzymania rodziny. Czy komornik może zająć całość (bo to niby wierzytelność)? Czy moze zrobic potrącenie do jakiejś kwoty? Czy może uwzględnić fakt, że są to pieniądze na zywność i rachunki? Proszę o odpowiedz

Witam i o rade pytam
Wraz z malzonka zylismy na kredyt 20 lat , zakochalo sie biedactwo i odeszlo
W trzech bankach mamy okolo 50 tys pln na dzis do splaty .Jezeli bede splacal zgodnie z umowami czyli jakies trzy lata jeszcze da to kwote 70 tys.
Zonka , nie mamy rozwodu jeszcze, nie placi nic od poltora roku mimo iz zarabia
o corce tez jakby zapomniala, o alimenty nie wystapilem jeszcze.
mam dochod netto do 3 tys , mieszkam z corka studiujaca.
Nasze zobowiazania wobec bankow to 1,6 tys miesiecznie i krew mnie zalewa ze tak mnie ta Pani wyrolowala:mad::mad::mad:

stad pytanie
czy nie lepiej postapic tak jak malzonka ? nie placic ?
dochod malzonki powyzej 2 tys netto
czy nie splacilibysmy moze razem ,pod nakazem sadu ,komornika tych wspolnych zobowiazan ?

myslalem ze sam dam rade to uregulowac ale troche juz mi sil brak.....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót