Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
wierzyciel po podpisaniu ugody wystosował pismo do komornika o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego wraz z wnioskiem o zwolnienia spod zajęcia moich kont bankowych oraz wierzytelnosci ; ile czasu ma na to komornik? Nie ukrywam że bardzo mi zalezy na czasie gdyz utrudnia mi to bardzo życie.:rolleyes:
Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam

mam jedno pytanko. otrzymałem mandat 50 złotowy w sierpniu bieżącego roku. miałem otrzymać listem poleconym dane dotyczące adresu i nr konta na który mam wpłacić wskazaną kwotę. nie otrzymałem listu, oraz nie przypominam sobie jakiegokolwiek awiza (ale to normalne, bo odbierając dowolną przesyłkę muszę się samodzielnie o wszystko dopytwać bo wnioski albo giną, albo nie są wkładane do skrzynki).
dzisiaj dostałem awizo, gdy jeden z rodziców chciał je odebrać dowiedział się że możliwy jest tylko odbior osobisty poniewaz jest to wezwanie od komornika

moje pytanie jest następujące czy do wymienionych 50 zł zostaną doliczone jakieś koszta postępowania? czy do mandatów są doliczane jakieś odsetki? czy po prostu jeśli odbiorę ten list i wpłacę kwotę 50 złotych wszystko będzie w porządku?

Napisał/a zlyjot na podstawie art 804 k.p.c komornik jako organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadnoscii wymagalnosci i obowiazku objetego tytulem wykonawczym
zgadza się
jak wierzyciel wskaze cos do zajecia , a to nie bedzie zgodne zprawem to komornik za to nie odpowiada ?
nie bardzo rozumiem co to znaczy niezgodne z prawem tzn. rzecz lub prawo nie podlegające zajęciu?
czy w takim wypadku trzeba zlozyc skarge na czynnosci komornika , czy powodztwo przeciwegzekucyjne przeciwko wierzycielowi?
jeżeli komornik zajmie rzecz lub prawo które zgodnie z przepisami prawa nie mogą być zajęte wówczas taką czynność komornika można zaskarżyć.
Natomiast czymś innym jest powództwo z art. 841 kpc o zwolnienie zajętego przedmiotu spod egzekucji jeżeli to narusza jej prawa np. komornik zajmie rzecz stwierdzając władanie dłużnika, ale osoba trzecia wykaże dokumentem np. fakturą rzecz rzecz jest jej własnością.

yks napisał:
otrzymałem mandat 50 złotowy w sierpniu bieżącego roku
jaki mandat? za złe parkowanie? - wówczas najprawdopodobniej sprawę prowadzi urząd skarbowy
mandat za przekroczenie prędkości - sprawa typu KMS, mandat za jazdę bez biletu? - sprawa typu KM - obie prowadzone przez komornika sądowego.
W przypadku obu ostatnich to:
- w pierszym przypadku nie są naliczane odsetki
- w drugim mogą być
przy takiej sumie będzie na pewno doliczona opłata minimalna dla komornika tj. 271,67zł plus inne koszty.

-wierzyciel uzyskal tytul wykonawczy z klauzula wykonywalnosci 5 lat temu , nie wiedzial ze dluznik ma nieruchomosc wiec jej nie wskazal
-dluznik podarowal koledze te nieruchomosc 3 lata temu
- rok temu w sadowym wyjawieniu majatku nie wspomnial o darowiznie ani slowa

skarga paulinska po 5 latach jest nieskuteczna
czy to ze poswiadczyl nieprawde w sadzie przerywa bieg tych 5 lat ?

Przy wyjawieniu majątku podaje się wykaz majątku z wymienieniem rzeczy, przypadających mu wierzytelności i innych praw majątkowych (art. 913 kpc).
Nie jestem przekonany o obowiązku wspominania o tej darowiźnie - przysporzenie nastąpiło na rzecz kolegi a nie dłużnika.

z tego co wiem przy oswiadczeniu majatkowym jest tez pytanie czy w ostatnich 3 latach zostalo zbyte lub darowane cos , wiec dlatego zadaje pytanie czy poswiadczenie w ten sposob nieprawdy przy oswiadczeniu przerywa bieg skargi paulinskiej

No ale skargą można skarżyć czynności do 5 lat wstecz, a darowizna była 3 lata temu?

ok wiem ze 5 lat wstecz , ale np jak wierzyciel sie dowie np po 6 latach ? i powola sie na to ze dluznik zatail darowizne ktora on mogl w terminie podwarzyc i uniewaznic - chodzi o to czy te 5 lat jest juz niepodwarzalne

Witam
Otrzymałem pismo o zajęciu wierzytelności należnych od Urzędu Skarbowego z tytułu nadpłat podatku dochodowego, których to, o ile mi wiadomo, nie posiadam.
W piśmie jest też wezwanie do złożenia komornikowi w ciągu tygodnia oświadczenia zgodnie z art. 896 $2 pkt 1 i 2.
Czy można się z tego obowiązku oświadczenia wymigać :ooo: i go nie składać? Grożą jakieś sankcje, gdy pozostawi się bez odpowiedzi to pismo? Jakie są konsekwencje - kolejne monity przysyłane aż do skutku, czy może wizyta smutnego pana?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam

tahme napisał:
Witam
Otrzymałem pismo o zajęciu wierzytelności należnych od Urzędu Skarbowego z tytułu nadpłat podatku dochodowego, których to, o ile mi wiadomo, nie posiadam.
W piśmie jest też wezwanie do złożenia komornikowi w ciągu tygodnia oświadczenia zgodnie z art. 896 $2 pkt 1 i 2.
Czy można się z tego obowiązku oświadczenia wymigać :ooo: i go nie składać? Grożą jakieś sankcje, gdy pozostawi się bez odpowiedzi to pismo? Jakie są konsekwencje - kolejne monity przysyłane aż do skutku, czy może wizyta smutnego pana?
Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam

wydaje mi sie ze to nie ty masz zlozyc oswiadczenie tylko US

art. 896
§ 1. Do egzekucji z wierzytelności komornik przystępuje przez jej zajęcie. W celu zajęcia komornik:

1) zawiadomi dłużnika, że nie wolno mu odbierać żadnego świadczenia ani rozporządzać zajętą wierzytelnością i ustanowionym dla niej zabezpieczeniem;

2) wezwie dłużnika wierzytelności, aby należnego od niego świadczenia nie uiszczał dłużnikowi, lecz złożył je komornikowi lub do depozytu sądowego.

§ 2. Jednocześnie z zajęciem wierzytelności komornik wezwie jej dłużnika, aby w ciągu tygodnia złożył oświadczenie:
1) czy i w jakiej wysokości przysługuje dłużnikowi zajęta wierzytelność, czy też odmawia zapłaty i z jakiej przyczyny;

2) czy inne osoby roszczą sobie prawa do wierzytelności, czy i w jakim sądzie lub przed jakim organem toczy się lub toczyła się sprawa o zajętą wierzytelność oraz czy i o jakie roszczenia została skierowana do zajętej wierzytelności egzekucja przez innych wierzycieli.

w tym wypadku dluznikiem wierzytelnosci jest US i to on sklada oswiadczenie , a ty dostales tylko informacje o tym ze takie cos sie bedzie dzialo , wiec nie musisz sie "migac" - no ale to tylko moje zdanie

Tahme, wystarczy uważnie ze zrozumieniem przeczytać pismo a wtedy będzie jasne na kim ciązy ten obowiązek. ;)

zlyjot napisał:
skarga paulinska po 5 latach jest nieskuteczna
czy to ze poswiadczyl nieprawde w sadzie przerywa bieg tych 5 lat ?
Zgadzam się z rewtem :ok:
To termin zawity, nie stosuje się do niego przepisów o przedawnieniu.

dzieki za odpowiedz ...ale od odpowiedzialnosci karnej w razie wyjscia tego ze poswiadczyl nieprawde nie uniknie ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót