Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zlyjot napisał:
od odpowiedzialnosci karnej w razie wyjscia tego ze poswiadczyl nieprawde nie uniknie ?
Oczywiście.
Konsekwencją złożenia fałszywego wykazu i fałszywego przyrzeczenia jest odpowiedzialność karna przewidziana w art. 233 kk.

Witam mamy z mężem długi i komornika na głowie mieszkamy w mieszkaniu zapisanym na syna komornik był juz dwa razy nie zastał nikogo , i pytanie czy syn może go nie wpuścic do swojego mieszkania ? a jeśli już wejdzie to syn może zaznacyc że rzeczy w mieszkaniu są jego i komornik nie ma prawa ich zając ? Dodam że co miesiąc komornik ściąga pieniadze mężowi z pensji a mi z emerytry

Syn może niewpuścić, ale komornik ma prawo wrócić w towarzystwie Policji.
Syn nie może wprowadzać komornika (funkcjonariusza publicznego) w błąd. Ponadto Komornik stwierdza władanie (a nie własność) ruchomości i może dokonać zajęcia (z wyjątkami przewidzianymi m.in w kpc).

A ja pozwole sobie jeszcze ciut uzupełnić wypowiedź Szanownego Przedmówcy ;)
Bartata napisał:
komornik ma prawo wrócić w towarzystwie Policji.
A to, nie dość, że prawdopodobnie wywoła wielkie poruszenie i niezdrową ciekawość u sąsiadów, to jeszcze będzie Państwa kosztowało dodatkowo 679,18zł (art. 57 ukse) + ew. wydatki gotówkowe.

Anna06 napisał:
Witam , mam sporę i obawiam sie komornika ,czy jeśli przepiszę mieszkanie na syna to uratuję je >?
Anna06 napisał:
Witam mamy z mężem długi i komornika na głowie mieszkamy w mieszkaniu zapisanym na syna komornik
Poza tym radziłabym jednak nie irytować komornika, bo jeszcze podlec się złośliwie dopatrzy, że wyrolowali Państwo wierzycieli i dopiero będzie klops.

No tak wszystko rozumiem , mieszkanie zostało przepisane przed zaległościami w płaceniu i było ono zapisane na męża narazie komornik przychodzi z nakazem na mnie jedyne co może zając to 4 letni komputer syna , boombox i aparat cyfrowy , prawnik mówi że nic nie trzeba udowadniac komputer jest syna i to komornik ma udowodnic że jest inaczej , czy tak ? bo oczywiście możemy go wpuścic tylko boje się o te sprzęty

Anna06 napisał:
radzę zmienić natychmiast na innego :rolleyes:
i to komornik ma udowodnic że jest inaczej , czy tak ?
oczywiście że nie

Komornik stwierdza władanie i zajmuje rzecz. Osoba trzecia (w tym wypadku syn), której prawa zostały naruszone w wyniku zajęcia dysponuje powództwem z art. 841 kpc.

ale czy komornik odrazu wyniesie ten komputer i co oprócz imiennej faktury moze go przekonac i czy zajmie rzeczy jak np . boombox i aparat cyfrowy rzeczy te maja ponad 2 lata

Anna06 napisał:
prawnik mówi że nic nie trzeba udowadniac komputer jest syna i to komornik ma udowodnic że jest inaczej , czy tak ?
Sugeruję zmianę prawnika. Komornik niczego nie musi udowadniać, bo tak jak napisał wczesniej Bartata, w zakres jego zainteresowania wchodzi tylko fakt posiadania, nie jest zaś uprawniony do rozstrzygania kwestii prawa własności. Tym może zajmować się tylko sąd po złożeniu przez osobę, której prawa zostały poprzez zajęcie naruszone, powództwa z art. 841 kpc. A wtedy również, to ta osoba (a nie pozwany czyli wierzyciel) musi udowodnić swoje racje.

Witam!mam Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać,może ktoś mi może pomóc?kilkanaście lat temu zadłużyliśmy się z mężem w kilku bankach,część spłaciliśmy,potem mąż się rozchorował był na rencie przez 6 lat ,ale miał tak niską rentę że komornik nie miał z czego zabierać.Od 1,5 roku mąż normalnie pracuje automatycznie komornik zajął mu wynagrodzenie i w zależnosci od zarobku bierze mu od 500do 1200zł,miesięcznie .spłaciliśmy już jeden bank w ten sposób,teraz spłacamy drugi ale właśnie okazało się że w kolejce do jego "wypłaty",stoją jeszcze dwa banki w każdym z nich dług wynosi 2500zł,ale w jednym odsetki wynoszą 2700zł,a wdrugim 3000zł,więc zanim spłacimy ten pierwszy bank ok.5000zł odsetki wyniosą dwa razy tyle,doradżcie mi czy istnieje jakiś sposób by zablokować te odsetki jeżeli tak to jak to można zrobić,albo czy jest jakiś sposób by połączyć ten dług w jeden i spłacać jednego komornika ,dodam że ja pracuję tylko dorywczo i oficjalnym naszym dochodem na 4 osoby{dwoje dzieci}jest 960 zł wypłaty męża,nie dajemy rady już tak żyć a jak dzwonię do komornika chcąc się dogadać to uprzejma pani każe mi przyjechać do warszawy_mieszkamy w bytomiu,i nie stać mnie na podróż,pomóżcie

Czy te dwie kolejne sprawy są u tego samego komornika czy innych?
1. Jeżeli u tego samego to komornik dzieli kwotę uzyskaną z zajęcia wynagrodzenia proporcjonalnie do wysokości zadłużeń.
2. Jeżeli u innych to jeżeli zajmą wynagrodzenie to nastąpi zbieg egzekucji w wyniku którego wcześniej czy później i tak wszystkie sprawy poprowadzi jeden komornik a wtedy będzie procedował tak jak w pkt. 1

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju umorzenia, rozkładania na raty, umowy ugody itp. to należy zgłaszać się z tym do wierzyciela. Komornik sam z siebie nie może podjąć takiej decyzji. Można złożyć podanie listownie, a komornik powinien przedłożyć je wierzycielowi.

wszystkie trzy sprawy są u trzech różnych komorników,dwa miesiące temu pisałam do tego który aktualnie zajmuje wynagrodzenie męża z prośbą o przysłanie bieżącego rozliczenia spłaty mojego zadłużenia i do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi,a czy jest jakaś droga sądowa?zeby to jakoś załatwić?

tak, skarga na czynności komornika - art. 767 kpc.
Jeżeli wszyscy komornicy zajmą męża wynagrodzenie to będzie zbieg egzekucji. Wówczas sprawę poprowadzi i tak jeden komornik.

Witam
Jestem wierzycielem i jednocześnie wziąłem udział w licytacji zajętej ruchomości. W trakcie licytacji kupiłem kanapę dwuczęściową. Ponieważ dłużnik odmówił wydania przedmiotu, zawnioskowałem do komornika o wydanie. Kanapa została mi wydana (a dokładnie wystawiona na zewnątrz). Stwierdziłem przy odbiorze brak oparcia co zgłosiłem komornikowi. Dłużnik oparcia nie chce wydać twierdząc że nie było zajęte, komornik nic nie robi. Mam kanapę nie nadającą się do użytku. Jak mam wyegzekwować wydanie rzeczy? Mam zdjęcia ze sklepu przedstawiające jak wygląda taka kompletna kanapa (czyli z oparciem)

Komornik zajmuje rzecz w takim stanie w jakim ją zastał, to rzutuje na jej wartość.
Jeżeli telewizor buczy - komornik nie może żądać żeby nie buczał
Kupił Pan kanapę w ciemno? Nie widząc jej? Co komornik ma zrobić? Przecież nie wyrwie siłą.

mam podobny problem z komornikiem mianowicie mój chłopak był na chorobowym rok czasu komornik zabierał mu 60% to było 300 zł 400 zł , alimenty zasądzone są w kwocie 400 zł tak było co miesiąc przez rok potem zabrał 500 zł za zwrot z urzędu skarbowego w ciągu tego roku tak po 4 miesiącach jak pieniądze były już pobierane matka jego dziecka dostaje zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i pobiera sobie dalej fundusz , czy to jest zgodne z prawem przecież były zabierane pieniążki na poczet alimentów dlaczego tak się stało , aha z całą pewnością mogę powiedzieć że w ciągu dwóch miesięcy pobrane pieniądze przekroczyły wartość zasądzonych alimentów

A mam takie pytanie co komornik moze wziac z domu jesli wszystko w nim nalezy do kogos innego ,po za lokalem?

Swoją drogą, trzeba przyznać, że trzeba mieć fantazję, zeby kupować kanapę na licytacji od komornika.

Powinien pewnie jeszcze pudełko dostarczyć i gwarancję wypisać.

rewt
a moim zdaniem to fajny pomysl ,to tak jakby si ekupowalo u zlodzieja duzo taniej tylko ze legalnie.Musze sie tym zainteresowac ze tez wczesniej na to nie wpadlem:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót