Pytanie o zwrot przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku boneksl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 napisał:
'VAT marża' na urządzenie pracujące w firmie?

Tak, co w tym dziwnego? Mogłem urządzenie zakupić na umowę kupna-sprzedaży. Nie mam obowiązku kupować sprzętu na FV i wrzucać go w firmę.

altafox napisał:
Jednak można domniemać, że przeciętny Kowalski sprzętu za 13 tyś. nie zakupił na własny użytek

Błąd w rozumowaniu - Kowalscy kupują droższe przedmioty na własny użytek, np. zwykły samochód osobowy w wieku już nieco zaawansowanym. Idąc twoim tokiem rozumowania, jako świadczący usługi przewozu osób nie mam prawa posiadać prywatnego samochodu? :)

wittka napisał:
Błąd w rozumowaniu - Kowalscy kupują droższe przedmioty na własny użytek, np. zwykły samochód osobowy w wieku już nieco zaawansowanym. Idąc twoim tokiem rozumowania, jako świadczący usługi przewozu osób nie mam prawa posiadać prywatnego samochodu? :)

Samochód to dość powszechna rzecz w przeciwieństwie do profesjonalnego urządzenia do naprawy telefonów komórkowych.

A jak Kowalski posiada restaurację, kupuje na allegro 10 frytkownic za 100 tyś. zł to racjonalnie jest domniemać, że kupił to na własny użytek a nie w ramach DG ? W 100% nigdy nie jesteśmy pewni w jakim celu kupił Kowalski dany produkt, ale domniemać możemy. W 1% przypadków rzeczywiście okaże się, że Kowalski kupił produkt na własny użytek i jest konsumentem.

W mojej ocenie można walczyć. Niedługo dojdziemy do wniosku, że złodziej nie kradnie, tylko pożycza.

A kto mu zabroni takiego zakupu i na jakiej podstawie?

wittka napisał:
A kto mu zabroni takiego zakupu i na jakiej podstawie?

Nikt nikomu nie broni kupować. Ale nie zabraniajmy autorowi postu obrony w ewentualnej sprawie sądowej, by udowodnić, że klient nie był konsumentem.

Widzę, że wszystko wiesz...

Oglądając Twoje aukcje obstawiam, że nie raz tu jeszcze zagościsz.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Widzę, że wszystko wiesz...
A ja widzę, że pan niewiele wie, bo pomimo tej astronomicznej ilości postów 42.327 jest pan "tylko", tak "TYLKO" przyjacielem forum a to oznacza, że nikt z administracji nie liczy się z panem. Liczba postów to nie wszystko panie loco1..... :brawo:

Witam, przesyłka została wczoraj odebrana. Co ciekawe nazwisko osoby odbierającej to to samo nazwisko, na które zarejestrowana jest firma (serwis gsm). Kupujący Twierdził, że z tym serwisem nie ma nic wspólnego, tylko przejął ich dawny punkt, a firma ta ma już nową siedzibę, co zresztą jest napisane na ich stronie.

Kupujący wczorajszym zapytał o możliwość otrzymania FV23%, z całego zestawu chce zwrócić jeden element korzystając z prawa do zwrotu.
Teraz chyba dowody na to iż całość była brana na firmę są niepodważalne, prawda?

bertlam napisał:
A ja widzę, że pan niewiele wie, bo pomimo tej astronomicznej ilości postów 42.327 jest pan "tylko", tak "TYLKO" przyjacielem forum a to oznacza, że nikt z administracji nie liczy się z panem. Liczba postów to nie wszystko panie loco1..... :brawo:

Mnie ciekawi jedna rzecz... piszesz, ze masz serwis gsm i, ze jestes podobno w tym dobry.

*Więc* musisz zarabiac jakies *dobre* pieniadze. Nie stac cie na prawnika w realu, ze piszesz na tym (de facto bezpłatnym) forum?

Dla mnie takie coś:

bertlam napisał:
a to oznacza, że nikt z administracji nie liczy się z panem.

to jest zwykła prosta bezczelność.

Powrót