RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

piotrscs napisał:
Wg mnie najbezpieczniej wskazać siebie jaka użytkownika, skoro ze wskazaniem kierującego mamy kłopot. T

Jeśli kierował ktoś inny, wprowadzasz błąd organy - to też jest karalne, są nawet podobne sprawy.

A że best1000 ma rację świadczy kolejny wyrok -> Poznaniak wygrał ze strażą gminną ich własną bronią - Gloswielkopolski.pl

Cytat z artykułu:
– Zarzut, że ktoś celowo nie wskazał kierującego pojazdem, można postawić tylko wtedy, gdy obwiniony może to zrobić, a nie chce – wyjaśnia sędzia Aleksander Brzozowski, rzecznik poznańskiego Sądu Okręgowego. – Dorociński twierdził, że nie mógł wytypować kierowcy bez zdjęcia. Nie było żadnych przesłanek, by to podważyć – dodaje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Witam,

W kwietniu 2014 r. zostało zrobione zdjęcie samochodu, którego właścicielem był mój Tata. W maju zostałem współwłaścicielem, 7 miesięcy później dostałem list ze SM, z pytanie o wskazanie kierującego. Odpisał, że nie posiadam wiedzy na ten temat (zdjęcie które dostałem było nie do końca wyraźne - można było doszukać się podobieństw co do mnie aczkolwiek pewności nie ma moim zdaniem) oraz podałem iż właścicielem był wtedy mój Tata (który obecnie nie żyje). Otrzymałem kolejne pismo ze straży miejskiej po jakiś 3 miesiącach, iż mam się przyznać bo ktoś porównał moje zdjęcie (pewnie z dowodu lub prawa jazdy) z osobą kierującą pojazdem i stwierdził, że to ja. Nie zareagowałem. Po kolejnych 4 miesiącach otrzymałem pismo z sądu o wyroku nakazowym, gdzie nałożono grzywną na mnie ze względu na nie wskazanie osoby kierującej na żądanie uprawnionego organu z powołaniem na pierwsze pismo ze SM na które zareagowałem. Moja interpretacja przepisów jest taka, że nawet jeśli byłem kierowcą czego nie pamiętam i mam wątpliwości co do zdjęcia nie robiło ze mnie to wcale posiadacza pojazdu ani właściciela w związku z czym obowiązek wskazania kierowcy nie ciążył na mnie i SM oskarżyła mnie bezpodstawnie. Czy faktycznie było to bezpodstawne skoro nie byłem właścicielem i posiadaczem (jak interpretować przepisy)? Czy nawet jeśli sąd stwierdzi że byłem kierowcą na podstawie zdjęcia zrobi to ze mnie automatycznie posiadacza? (ponieważ po przeczytaniu przepisów stwierdzam, że nie do końca).

***mod***

Jest tu wyrok sądu w sytuacji identycznej jak Twoja- poszukaj i doczytaj.
Nie masz obowiązku wskazywania siebie czy kogoś z rodziny ani nikogo innego- bo możesz się narazić na sprawę o fałszywe oskarżenie tym bardziej, że zdjęcie niewidoczne (jak w tej jednej ze spraw, którą musisz znaleźć tam).
9. wiersz chyba.

Chciałbym się zapytać ponieważ mam problem, zostało zrobione mi zdjęcie od tyłu. Jednak nie jestem w stanie podać kto wtedy kierował, ponieważ zmienialiśmy się prawowadząc samochód.
Próbowałem napisać odwołania ale niestety ostatecznie dostałem wezwanie do sądu, chciałbym się zapytać ponieważ kosztuje mnie to wiele nerwów i chciałbym mieć to już z głowy. Czy gdybym teraz zapłacił ten mandat, to sprawa w sądzie dalej by się odbyła?

Tak więc dobiegła końca moja batalia z SM w Sławie opisana w tym poście: http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/544761-fotoradary-c-d-c-d-c-d-7.html#post2942506
Dziś było ogłoszenie wyroku odnośnie §96 pkt 1 KW. Sąd uniewinnił mnie na podstawie maila którego wysłałem do SM, w którym wskazałem zamknięty krąg użytkowników auta. Oczywiście tego maila nie było zawartego przez SM przed rozprawą.
Satysfakcja i smak wygranej – bezcenny.

Brzeszczot33 napisał:
Chciałbym się zapytać ponieważ mam problem, zostało zrobione mi zdjęcie od tyłu. Jednak nie jestem w stanie podać kto wtedy kierował, ponieważ zmienialiśmy się prawowadząc samochód.
Próbowałem napisać odwołania ale niestety ostatecznie dostałem wezwanie do sądu, chciałbym się zapytać ponieważ kosztuje mnie to wiele nerwów i chciałbym mieć to już z głowy. Czy gdybym teraz zapłacił ten mandat, to sprawa w sądzie dalej by się odbyła?

Walcz bo warto. Musisz tylko zachować nerwy i odpowiednią kolejność postępowania.

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Odpowiednią kolejność? Tzn?
Narazie postępuje według strony anuluj mandat, składająć pisma i odwołanie od wyroku nakazowego

Co napisałeś w tych odwołaniach?

Wzorowałem się na wzorach, tych generatorach pism co jest tam napisane
W pierwszym że nie jestem w stanie podać kto kierował wtedy pojazdem do SM
a w drugim odwołanie do sądu

Obawiam się że ta pomroczność jasna co do kierowcy spowoduje skazanie z §96 ust 3 czy to co ja ugrałem przed sądem. Mogłeś podać parę osób - że mogłeś to być ty, żona, kumpel, wujek, jakiś zamknięty które mogły prowadzić. Wówczas piłeczka jest po stronie służb dochodzeniowych by ustalić kto kierował. A zazwyczaj wówczas umarzają postępowanie.

Witam drogich forumowiczów,

niedawno dostałem wezwanie w charakterze świadka zał. nr1i2 na które w terminie złożyłem pismo o odstąpienie od przesłuchania w charakterze świadka (gotowiec) zał. nr3. Na moje pismo dostałem odpowiedź z SM zał. nr4i5.
Do wezwania zał. nr1i2 załączony był również raport ze zdjęciem na którym kompletnie nic nie widać, a pojazdem regularnie jeżdżą dwie osoby: właściciel i syn.

W pismie zał.nr5, na końcu jest informacja że pismo moje zostanie dołączone do akt sprawy, która zostanie skierowana do sądu.

pytanie:
czy złożyć jeszcze pismo w którym wskazuje obu kierujących, czyli ze nie uchylam sie od obowiązku wskazania ale nie pamiętam kto wtedy prowadził?.

czy pismo o tym ze straz miejska nie jest uprawniona do skladania wniosku w zakresie wykroczenia z art 96 par3 kw.?

nie jestem pewny które pismo złożyć i czy w ogóle, ponieważ nie chce być w sprzeczności z pismem nr3, które już złożyłem, a w którym uchylam się od odpowiedzi na pytania.

Z góry bardzo dziekuje za podpowiedz

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:

boria75 napisał:
Witam drogich forumowiczów, niedawno dostałem wezwanie w charakterze świadka zał. nr1i2
Kłamczuchy ! Świadek nie ma obowiązku posiadania prawa jazdy na przesłuchaniu wydaje mi się. No chba że SM Worcław jest Sejmem we Wrocławiu

Ja bym się jeszcze pochylił nad odmową wskazania.
Komendant pisze, iż można odmówić zeznań jedynie jeśli mogłyby one obciążyć osobę najbliższą o przestępstwo, nie zaś o wykroczenie ( D\dla mnie to jest dość dyskusyjne, ale przyjmijmy, dla uproszczenia, że ma rację). Zapomina, iż właściciel nie chce podać kto kierował pojazdem, bowiem nie ma pewności czy najbliższa mu osoba której ten pojazd powierzył nie prowadziła go w stanie upojenia alkoholowego, a to już jest przestępstwo.

Ponadto o ile dobrze pamiętam, zeznania w charakterze świadka nie mogą być użyte przeciw niemu samemu.

Mylę się?

rafostry napisał:
Zapomina, iż właściciel nie chce podać kto kierował pojazdem, bowiem nie ma pewności czy najbliższa mu osoba której ten pojazd powierzył nie prowadziła go w stanie upojenia alkoholowego
A na pytanie czy mój brat był kiedykolwiek na Helu mogę nie odpowiedzieć, bo skąd ja mam wiedzieć czy mój brat, będąc na Helu, nie popełnił przestępstwa - np. kogoś nie zamordował.
Powtarzasz bzdury, które ktoś umieścił w jakimś "profesjonalnym" piśmie do SM.

rafostry napisał:
Komendant pisze, iż można odmówić zeznań jedynie jeśli mogłyby one obciążyć osobę najbliższą o przestępstwo, nie zaś o wykroczenie ( D\dla mnie to jest dość dyskusyjne
To nie jest dyskusyjne - to wprost wynika z przepisów KPK i KPoW.

Dla mnie dyskusyjne jest to, że jeśli brat by zabił - to mam prawo odmówić zeznań, ale jeśli jechał autem to już nie. - ale nie o tym jest ten watek, a na powyższe spierają lepsi znawcy prawa niż my.

I chore dla mnie jest, korzystając z Twojego przykładu, to, że SM wymaga od Ciebie byś powiedział czy Twój brat był na Helu, nawet jeśli nie miałeś kontaktu z bratem od 20lat, a jeśli odpowiedz zgodnie z prawdą, że nie wiesz, określana jest taka odpowiedz jako odmowa składania zeznań.

Na szczecie coraz więcej sądów przychyla się do zdania, iż właściciel ma prawo nie pamiętać bądź nie wiedzieć, kto użytkował jego pojazd ponad pół roku temu.

kayo1977 napisał:
Obawiam się że ta pomroczność jasna co do kierowcy spowoduje skazanie z §96 ust 3 czy to co ja ugrałem przed sądem. Mogłeś podać parę osób - że mogłeś to być ty, żona, kumpel, wujek, jakiś zamknięty które mogły prowadzić. Wówczas piłeczka jest po stronie służb dochodzeniowych by ustalić kto kierował. A zazwyczaj wówczas umarzają postępowanie.

Nie podawalem osob aby nie obciazac kogos, teraz jakbym tak powiedzial w sadzie to dobrze?

rafostry napisał:
Ja bym się jeszcze pochylił nad odmową wskazania. (...) Zapomina, iż właściciel nie chce podać kto kierował pojazdem, bowiem nie ma pewności

To chyba nie tu jest pies pogrzebany. Obowiązek wskazania nie dotyczy wskazania kto kierował jako że właściciel mógł być nieobecny podczas tego kierowana a kamera zarejestrowała i nie chcą pokazać co jest na focie.
Ja rozumiem że ten obowiązek z PRD dotyczy wskazania "komu powierzono do używania". To powierzenie to czynność w której hipotetycznie właściciel uczestniczył a kamera NIE uwieczniła tej chwili, SM + ITD nie może mieć nawet zielonego pojęcia "komu powierzono do używania" i dzięki temu bezkarnie można wskazać mnicha z klasztoru Szaolin. Oni nie maja żadnej możliwości skonfrontowania wskazanego użytkownika z rzeczywistością.

Hipotetyczna sytuacja: Właściciel nawalony jak wór siedzi na fotelu pasażera i autem kieruje kochanka. Cykaja fotę. Sami na focie zasłaniają oblicze właściciela i przysyłają mu quiz i zdjęcie kochanki za kierownicą. Właściciel odpisuje (nie na ich druku), że we wskazanym czasie nikomu nie powierzał pojazdu do używania ponieważ używał go sam lecz nie oznacza to kierowania. Co wg Was wymyślą?

Dzień dobry, mimo że przeleciałem po forum, do końca nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie dlatego też chciałby prosić o pomoc.
05.06.2014 zostało zrobione zdjęcie za przekroczenie prędkości samochodu którym jechałem wraz z innymi osobami z pracy. Co do samego zdarzenia to nie kto dokładnie wtedy prowadziłem bo nie pamiętam. Wyjazd był długi i męczący i się zmienialiśmy. Otrzymałem quiz do wypełnienia w 08.2014. Druczek wypełniłem - nie wskazując osoby i odesłałem do GiTD chyba we wrześniu 2014.
W listopadzie 2014 przysłali mi kolejny quiz do wypełnienia. Odesłałem go ponownie, tak jak wcześniej - nie wskazując osoby.
16.06.2015 czyli niedawno otrzymałem pismo za potwierdzeniem odbioru z wystawionym mandatem wraz z "postanowieniem o sprostowaniu oczywistej pomyłki pisarskiej", chodziło o pomyłkę w adresie ukaranego, prawdopodobnie wysłali do mnie pismo z mandatem, ale nie dotarło z powodu że ktoś źle wpisał ulicę.
Data wystawienia mandatu to 9.02.2015.
Mandat został wystawiony po 180 dniach od daty ujawnienia. Minął już ponad rok czasu od zdarzenia.
I mam pytanie co radzicie. Czy można wysłać pismo w który napisać żeby anulowali mandat ponieważ nie dopełnili terminu jaki mieli na ukaranie ?
Proszę o pomoc co można w tej sytuacji zrobić.

szukal napisał:
16.06.2015 czyli niedawno otrzymałem pismo za potwierdzeniem odbioru z wystawionym mandatem wraz z "postanowieniem o sprostowaniu oczywistej pomyłki pisarskiej"
Jaki paragraf wpisany został w mandacie?

Jaki mandat Ci wystawili - zaoczny czy kredytowy? Podejrzewam, że kredytowy, bo chyba te wysyłają.

Pytanie do znawców - Kiedy mandat kredytowy wysłany pocztą staje prawomocny? Z chwila wypisania, z chwila doręczenia do adresata (a co jak odbierze nie on), czy z chwilą podpisania przez sprawcę?

Powrót