RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

themati91 napisał:
Z tego co wiem ten model pracuje na niedozwolonej częstotliwości 34,3Ghz i został wycofany z użytku 12 grudnia 2014 roku przez Ministra Administracji i Cyfryzacji. .

masz jakiś papier na to ?

dobrze rozumiem że skoro w/w częstotliwości nie ma w w/w ustawie to nie można jej wykorzystywać ?

No właśnie do końca nie wiem, dlatego tu piszę z prośbą o pomoc od kogoś obeznanego w temacie.

ja jeszcze podlegam pod ustawę z marca 2013r ( fotka czerwiec 2014r) tam jest ta częstotliwość, ale użytkowanie jej wymaga zgody Ministra Obrony Narodowej . Pytanie do SM czy mieli zgodę ?

To do tej pory przez rok nic się nie odzywali w sprawie mandatu?

witam, jestem wspolwlascicielem samochodu, dzisiaj do wlasciciela (ojciec dziewczyny) przyszedl quiz, zdjecie z przodu, tablice widac, ladny zoom na twarz
ogolnie nie chce aby ciagali wlasciciela po sadach wiec najlepiej jakby wskazal mnie jako kierujacego, co ja dalej moge z tym zrobic:
- przyjdzie do mnie pismo, zgodze sie, ze to ja kierowalem, dostane mandat, kiedys tam zaplace (obecnie nawet w przypadku komornika/us nie maja z czego sciagnac)
- moge wskazac szwagra zza granicy ktory niby kierowal i ewentualnie ciagac sie po sadach za niewskazanie osoby ktorej uzyczylem auto?
-...?

themati91 napisał:
To do tej pory przez rok nic się nie odzywali w sprawie mandatu?

Przez rok przychodziły papiery, ale je olewałem, ponieważ przyszło pismo z odpowiedziami ABCD potem wezwania z pouczeniami niekompletnymi tzn samo zastraszanie co ja muszę i co będzie mnie czekało jak nie zastosuje się do ich wezwań, nie wpisane były moje prawa tylko obowiązki. Stwierdziłem że to celowe działania zastraszające mnie dlatego " olałem "

raflesz napisał:
we wrześniu mam sprawę z 96 . 3

Jeśli to o "niewskazanie", to na sprawie sędziego nie będzie interesowało czy SM używała radaru legalnego czy nie. SM powinna mieć oddzielną sprawę za użytkowanie tego sprzętu.

Twoja rozprawa będzie dotyczyć tego, że nie wskazałeś kierującego.
Ja bym na rozprawie wykazał iż nie ma obowiązku korespondować ze SM. - Jaka jest inaczej to niech wskażą przepis.
I jednocześnie poprosił o dowód o rzekome niewskazanie.
Takim dowodem nie jest brak korespondencji z Twojej strony!!!
Takim dowodem było by przesłuchanie Ciebie w charakterze świadka i podpisany przez Ciebie protokół w którym odmawiasz wskazania. Albo Twoje oświadczenie.....itp. Ale trzeba pamiętać iż jako świadek możesz odmówić składania zeznań obciążających ciebie lub bliskich.

Ale ja nie jestem prawnikiem, wiec mogę się mylić... ;-)

rafostry napisał:
Jeśli to o "niewskazanie", to na sprawie sędziego nie będzie interesowało czy SM używała radaru legalnego czy nie. SM powinna mieć oddzielną sprawę za użytkowanie tego sprzętu.

Twoja rozprawa będzie dotyczyć tego, że nie wskazałeś kierującego.
Ja bym na rozprawie wykazał iż nie ma obowiązku korespondować ze SM. - Jaka jest inaczej to niech wskażą przepis.
I jednocześnie poprosił o dowód o rzekome niewskazanie.
Takim dowodem nie jest brak korespondencji z Twojej strony!!!
Takim dowodem było by przesłuchanie Ciebie w charakterze świadka i podpisany przez Ciebie protokół w którym odmawiasz wskazania. Albo Twoje oświadczenie.....itp. Ale trzeba pamiętać iż jako świadek możesz odmówić składania zeznań obciążających ciebie lub bliskich.

Ale ja nie jestem prawnikiem, wiec mogę się mylić... ;-)

Też mam podobne odczucia że skoro sprawa jest o niewskazanie to nikogo nie będzie interesowało czy legalnie czy nielegalnie używano radaru. Ale jest to dość istotne dla sprawy że nie chciałem korespondować w sprawie z urzędnikami z uwagi na niedopełnianie obowiązków służbowych, przekraczanie uprawnień, zastraszanie itd

A nie jest tak, że żeby organ był uprawniony do żądania takiej informacji musi mieć dowody na popełnienie wykroczenia przez kierującego autem? Przecież nie może domagać się wskazania kto używał auta w dowolnym momencie jaki sobie wymyślą bez powodu. Dlatego też w każdym wyroku w sprawie 96.3 sąd na wstępie ustala, że istotnie doszło do popełnienia wykroczenia przez kierującego. Więc skoro pomiar został wykonany w sposób nieprawidłowy i można go podważyć, to do podważenia jest również zaistnienie obowiązku z art. 78.4 prd.

jeszcze jedna ważna sprawa , dlaczego postanowiłem nie odzywać się na wezwania, ponieważ w pierwszym wezwaniu przeczytałem takie coś
" Brak odpowiedzi na niniejsze wezwanie lub niestawienie się w terminie 7 dni od daty jego otrzymania w siedzibie SM skutkuje uznaniem Pana sprawcą wykroczenia i skierowaniem wniosku o ukaranie do SR " było to wezwanie do pisma Quazi i fotki od tyłu. Wtedy zapaliła mi się lampka że to jakieś zastraszanie, postanowiłem nie odzywać się bo myślałem że po takich nielegalnych praktykach odpuszczą sobie.

kuba__ napisał:
A nie jest tak, że żeby organ był uprawniony do żądania takiej informacji musi mieć dowody na popełnienie wykroczenia przez kierującego autem? Przecież nie może domagać się wskazania kto używał auta w dowolnym momencie jaki sobie wymyślą bez powodu. Dlatego też w każdym wyroku w sprawie 96.3 sąd na wstępie ustala, że istotnie doszło do popełnienia wykroczenia przez kierującego. Więc skoro pomiar został wykonany w sposób nieprawidłowy i można go podważyć, to do podważenia jest również zaistnienie obowiązku z art. 78.4 prd.
Niestety nie masz racji. Przeczytaj bez emocji 78.4 prd. Obowiązek wskazania jest nałożony gdy tylko zostanie skierowane zapytanie. Niestety mogą żądać wskazania bez jakiegokolwiek powodu. Mogą tak nękać co drugi dzień przez cały miesiąc, kwartał czy rok. Niestety.
Jedyne ograniczenie to pytający organ musi być "upoważniony".
Nigdy tu nie było dyskutowane które organy są upoważnione i kto je upoważnia i jak to robi.

VelS napisał:
Niestety nie masz racji. Przeczytaj bez emocji 78.4 prd. Obowiązek wskazania jest nałożony gdy tylko zostanie skierowane zapytanie. Niestety mogą żądać wskazania bez jakiegokolwiek powodu. Mogą tak nękać co drugi dzień przez cały miesiąc, kwartał czy rok. Niestety.
Jedyne ograniczenie to pytający organ musi być "upoważniony".
Nigdy tu nie było dyskutowane które organy są upoważnione i kto je upoważnia i jak to robi.

nie rozumiem jak może robić wszystko i bez limitu.

" Brak odpowiedzi na niniejsze wezwanie lub niestawienie się w terminie 7 dni od daty jego otrzymania w siedzibie SM skutkuje uznaniem Pana sprawcą wykroczenia i skierowaniem wniosku o ukaranie do SR "

To ewidentnie pokazuje nadużycie SM ponieważ sami nie wiedzą kto kieruje, wysyłają pismo quazi z zapytaniem i jeśli nie odpowiem na pismo quazi to bez przeprowadzenia rozpoznania w sprawie , z automatu uważają że jestem kierującym.

Niestety nie masz racji. Przeczytaj bez emocji 78.4 prd. Obowiązek wskazania jest nałożony gdy tylko zostanie skierowane zapytanie

Oczywiście go czytałem. Na pierwszy rzut oka tak się wydaje, jednak jak sam przyznajesz jest tam definicja, która może być dyskusyjna.
Czytałem też trochę orzeczeń sądów w sprawach z art. 96.3. W każdym uzasadnieniu, bez względu na wyrok skazujący czy też nie, sąd zawiera informację o tym, że doszło do popełnienia wykroczenia drogowego. W wielu jest stwierdzenie o legalności dokonanego pomiaru. W większości wśród załączników wymienia się świadectwo legalizacji. Robili by to, gdyby nie miało znaczenia?
Oczywiście wiem, że w prawie takie gdybanie nie ma sensu, dlatego cytuję dwa uzasadnienia, które mówią o tym wprost:
1. Sąd Okręgowy w Słupsku. Podtrzymanie umorzenia ze względu na nielegalne użytkowanie radaru. (sprawa z 96.3)
http://anuluj-mandat.pl/gallery/21.jpg
Niestety nie ma orzeczenia SR, więc nie wiem jakimi przepisami się kierował. Zwróć uwagę, że zarzut z art.5 par. 1.9 kpw dotyczy właśnie kwestii legalności radaru, a nie statusu obwinionego (właściciel, a nie uczestnik ruchu dr.)
2. Sąd Rejonowy Wrocław-Krzyków, uniewinnienie. Przeważyło co innego, natomiast zwróćcie uwagę na ostatni akapit na tej stronie. "Źródło powstania obowiązku wynikającego z art. 96 par.3" Tym źródłem nie jest wezwanie z SG, tylko raport z fotoradaru i jego legalizacja.:
http://anuluj-mandat.pl/gallery/3.jpg

PS. Wiem co to za strona ;) Ale cytuję orzeczenia tam zamieszczone, nie artykuły.

Ostatnia edycja:

Czy istnieje obowiązek odpowiadania na żądanie SM o wskazaniu, listem poleconym?
Nigdzie takiego nie znalazłem.
Przecież mogłeś odesłać swoją odpowiedź listem zwykłym i nie posiadać dowodu nadania.
To SM ma udowodnić winę.

Na co sąd ci powie że udzielenie informacji następuje w momencie zapoznania się adresata z treścią listu i to ty masz dopilnować zeby jej udzielić a jak nie chcesz wysłać poleconym to sobie jedź osobiście.

Powrót