RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Niedawno dostałem żądanie wskazania komu, imię nazwisko, dokładny adres zamieszkania lub pobytu powierzył pan pojazd o numerze takim i takim, do kierowania w dniu takim i takim o godzinie takiej i takiej.

Do tego dwa zdjęcia jedno z przodu bez widocznego kierowcy, drugie od tyłu na środku skrzyżowania.

Do tego dołączony blankiet z wyborem mandat 500 + 6 punktów; skierowani sprawy do sądu, nieujawnienie kto prowadził i przyjęcie 500zł, lub podanie danych kierowcy.

Sprawa dotyczy przejazdu na czerwonym świetle.

Co można zrobić odpisywać coś na ich blankiecie, na zwykłej kartce, nie reagować ?

gmarcing napisał:
A gdzie jest zapisane uprawnienie SM?

Ustawa Prawo o ruchu drogowym Art 129b.3 brzmi
"strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:
(...)
7. żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie."
Art 129b stanowi o uprawnieniach SM / SG.

Art 129, i pozostałe aż do Art129k stanowią o uprawnieniach innych organów Policji ITD straży leśnych itp itd ale w ŻADNYM z nich nie ma upoważnienia analogicznego do przytoczonego powyżej.

Ostatnia edycja:

VelS napisał:
w ŻADNYM z nich nie ma upoważnienia analogicznego do przytoczonego powyżej.
Nie musi być. "Uprawniony organ" - należy rozumieć każdy organ, który uprawniony jest do prowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia.

Witam,

Moja sprawa wygląda tak:

W maju ubiegłego roku na adres firmy w której pracowałem przyszło pismo z ITD z informacją, że w marcu auto o danych nr rej zostało przyłapane na przekroczeniu prędkości. Przełożony wskazał mnie jako kierującego pojazdem. Po ok miesiącu przyszło pismo na adres firmowy zaadresowane do mnie. Pismo odebrałem i w żaden sposób się do niego nie ustosunkowałem. Po jakimś miesiącu na adres domowy przyszedł blankiet do zapłaty mandatu. Oczywiście mandatu nie zapłaciłem :-).
We wrześniu tego roku w trakcie mojej nieobecności znalazłem w skrzynce awizo z US. Zadzwoniłem aby dowiedzieć się czego może dotyczyć, dowiedziałem się tylko tyle że jakiegoś mandatu. Poprosiłem o ponowne wysłanie na co dostałem odpowiedź odmowną bo dwukrotne awizo równa się doręczeniu. Mogę osobiście się pofatygować do US i zapłacić :-). W tym tyg z konta zostały mi pobrane pieniądze z adnotacją zajęcie komornicze.
Zanim przedrę się przez te tysiące postów to minie kilka dobrych dni. A ktoś kto jest obeznany w temacie mógłby mi coś podpowiedzieć z marszu. Jeśli jest to postępowanie komornicze to sprawa musiała się oprzeć o sąd? Jeśli tak to nie powinienem być w jakiś sposób o tym informowany? Po prostu odbyło się to tak zaocznie, że o niczym nie wiedziałem (jedynie o obciążeniu mojego konta bankowego). Czy jest sens zaczynać walkęz ITD czy sprawa zaszła już tak daleko, że tego się nie da odkręcić? Jeśli się da to co sugerujecie od czego zacząć? W poniedziałek udam się do US aby uzyskać informacje co to za pismo chcieli mi dostarczyć.

Z góry dzięki za pomoc.

Witam
23 10 2015 r dostałam zdjęcie z Fotorapida MC oczywiście w zagłębiu SM Jarosławiu. W/g niego jechałam w terenie zabudowanym 63 km. Może bym i zapłaciła te 100zł ale gdy raz jeszcze przejechałam koło miejsca gdzie mnie złapano żółtym ludzikiem z google okazało się że zdjęcie zrobiono mi około 150m od tablicy „teren zabudowany” (wjeżdżałam do miasta) a wcześniej nie było żadnego ograniczenia np do 70km/h jak to jest często praktykowane przy innych terenach zabudowanych. Choćbym nie wiem jak się starała nie ma opcji by jadąc dozwoloną prędkością 90 na godz. zwolnić do 50 już na pierwszych 100m. Typowa łapanka. Tym bardziej że za mną jechała ciężarówka i gdybym „dała ostro po hamulcach” byłaby kraksa. Na zdjęciu wyraźnie widać jak obserwuję lusterko wsteczne. Nie lubię gdy się na mnie poluje.
Na zdjęciu jest mój samochód z przodu, z przeciwka widać niewielki kawałek przodu samochodu jadącego w przeciwnym kierunku. Po przeciwnej stronie drogi jest posesja ogrodzona metalową siatką. Biały pasek pokazujący zasięg wiązki radaru sięga mi mniej więcej do połowy tablicy rejestracyjnej (zdjęcie pod kątem około 20 30 stopni). F 42 mm. Czy w takim wypadku można uznać pomiar za prawidłowy? Skoro błąd radaru to 3 km/h 10 km/h w prawie uznane jest za dopuszczalny „błąd kierowcy” to wszystko to balansuje na granicy błędu. Nie wiem na co mogę się powołać odmawiając przyjęcia mandatu. Proszę o pomoc.
Goska Wasilewska

Witajcie,

Syntetycznie rzecz ujmując, sprawa ma się tak:

1. 01.10.2013: zdjęcie z foto radaru zrobione przez SM Tarczyn.

2. Chwilę później otrzymuję quiz od SM.

3. 14.10.2013 odpisuję im listownie, że nic im nie powiem, nie znam ich i że w razie czego możemy się poznać w sądzie.

4. Pod koniec maja 2014 przychodzi do mnie kolejne pismo z SM zapraszające do nich na spotkanie w celu złożenia wyjaśnień. Zignorowałem to pismo.

5. Zapada wyrok nakazowy z dnia 23.01.2015, chwilę potem składam sprzeciw od wyroku nakazowego.

6. SR (I instancja): byłem obwiniony o to, że w dniu 11.06.2014 w miejscu mojego zamieszkania (pewnie chodziło o to, że tu odebrałem jakiś kolejny list z SM) nie wskazałem na żądanie SM komu powierzyłem auto w dniu 01.10.2013, tj. o czyn z art. 96 par. 3 kw.

SR uznał obwinionego za winnego, przy czym ustalił, że czyn ten miał miejsce w dniu 14.10.2013 (a nie jak wyżej próbowano wskazać 11.06.2014). Czyli wzięto za datę popełnienia wykroczenia datę mojego pisma z punktu nr 3, w którym odpisałem SM, że ich nie znam. Dostałem grzywnę 300 zł.

7. Złożyłem apelację, którą można nazwać wygraną.

8. Sąd Okręgowy orzekł w dniu 1.09.2015, że zaskarżony wyrok uchyla i sprawę przekazuje Sądowi Rejonowymi do ponownego rozpatrzenia.

9. Sąd Rejonowy wyznaczył termin rozprawy na dzień: 25.11.2015.

Moje zasadnicze pytanie: skoro dziś jest 08.11.2015 (a rozprawa ma być 25.11.2015) to licząc od dnia 14.10.2013 minęło już ponad 2 lata. Czy czasem nie mamy do czynienia z przedawnieniem?

Może powinienem napisać pismo do Sądu Rejonowego, że z uwagi na przedawnienie proszę o umorzenie sprawy i odwołanie rozprawy?

gmarcing napisał:
"Uprawniony organ" - należy rozumieć każdy organ, który uprawniony jest do prowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia.
OK To jest Twoje zdanie. Rozumiem. Czy możesz podać na czym się opierasz?

Ja dostrzegam ze skoro SM/G są uprawnione do prowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia to w myśl Twojej opinii nie potrzebne było dla nich upoważnienie z Art 127b.3.7. Jednak uchwalono takie upoważnienie więc coś jest na rzeczy.
Podejrzewam ze nigdzie Policji ITD i innych nie upoważniono "no bo to jest dla wszystkich oczywiste". Jeżeli tak jest to zaniedbanie któregoś z biur prawnych (Sejmu CLRM MI czy też innych orłów). Trzeba to przed sądem przećwiczyć!

piotrek_waw napisał:
Moje zasadnicze pytanie: skoro dziś jest 08.11.2015 (a rozprawa ma być 25.11.2015) to licząc od dnia 14.10.2013 minęło już ponad 2 lata. Czy czasem nie mamy do czynienia z przedawnieniem?
Obawiam się że nie. Jesteś/byłeś obwiniany o dwa oddzielne wykroczenia
- przekroczenie prędkości (to się przedawniło).
- niewskazanie z 11.6.2014, które jest przedmiotem postępowania sądowego to się przedawni 11.6.2016).
Walcz !

goskaw napisał:
jechałam w terenie zabudowanym 63 km.
To nie ma żadnego znaczenia że zdjęcie zrobiono około 150m od tablicy „teren zabudowany”. Za tablicą 50 (w nocy 60. )
Czytaj forum i wybierz jak walczysz. Dla ułatwienia =>Nie ma żadnego znaczenia jak zrobiono Ci fotkę, i na co (albo kogo się patrzyłaś). Za instrukcje jak się wywinąć wylewają z tego forum. Wiec czytaj i szukaj. To jest tu opisane

gmarcing napisał:
Na interpelacjach, komentarzach do art. itd
To upewnia mnie że w aktach prawnych nie istnieją upoważnienia, którymi się interesuję.

Bo nie są potrzebne tak szczegółowe zapisy - wystarczy uprawnienie do prowadzenia postępowania w sprawach o wykroczenia.

@piotrek_waw

SR uznał obwinionego za winnego, przy czym ustalił, że czyn ten miał miejsce w dniu 14.10.2013

Napisz do SR, dokładnie to co napisałeś tutaj - przedawnienie. Zawsze na rozprawie jeżeli tego nie uznają (z jakiegoś dziwnego powodu) możesz powiedzieć, że to ty byłeś sprawcą przekroczenia prędkości i to była twoja linia obrony - skuteczna jak widać. Za przekroczenie prędkości nie możesz być już ukarany więc śmiało możesz tak powiedzieć (oczywiście jeżeli jest to zgodne z prawdą).

VelS napisał:
Obawiam się że nie. Jesteś/byłeś obwiniany o dwa oddzielne wykroczenia
- przekroczenie prędkości (to się przedawniło).
- niewskazanie z 11.6.2014, które jest przedmiotem postępowania sądowego to się przedawni 11.6.2016).
Walcz !

Ale przecież napisałem wyraźnie, cytat:
"SR uznał obwinionego za winnego, przy czym ustalił, że czyn ten miał miejsce w dniu 14.10.2013 (a nie jak wyżej próbowano wskazać 11.06.2014). Czyli wzięto za datę popełnienia wykroczenia datę mojego pisma z punktu nr 3, w którym odpisałem SM, że ich nie znam. Dostałem grzywnę 300 zł."

Czyli czemu mielibyśmy liczyć 2 lata od dnia 11.06.2014 ???

I byłem obwiniony o jedno wykroczenie a nie o dwa: byłem obwiniony wyłącznie o to, że nie wskazałem komu... co do prędkości to nikt się nie czepiał, ten temat wygląda na to, że Straż Miejska zupełnie odpuściła.

Ostatnia edycja:

piotrek_waw napisał:
6. SR (I instancja): byłem obwiniony o to, że w dniu 11.06.2014 w miejscu mojego zamieszkania (pewnie chodziło o to, że tu odebrałem jakiś kolejny list z SM) nie wskazałem na żądanie SM komu powierzyłem auto w dniu 01.10.2013, tj. o czyn z art. 96 par. 3 kw.

Ciekawe jak to stwierdzili? Byli u Ciebie w domu w trakcie popełniania wykroczenia o niewskazanie.
Kolejny przykład do mojej argumentacji w poprzednich postach, że "korespondencyjne" przesłuchiwanie właściciela jest co najmniej niepoważne.

Myślę, że chodzi im o to, że skoro:
a) Straż Miejska przysłała mi "quiz" w pierwszych dniach października 2013, w którym wezwali mnie do zajęcia stanowiska (przyznać się, albo wskazać kogoś, itp.).

b) Odpisałem im w dniu 14.10.2013 (data nadania listu i data pisma), żeby spadali -> czyli wtedy właśnie popełniłem wykroczenie, bo nie wskazałem. W miejscu zamieszkania bo tam redagowałem moje pismo:)

c) pierwotny ich pomysł by za datę popełnienia wykroczenia uznać datę 11.06.2014 to pewnie pomysł, by wziąć datę dalszą (by później się przedawniło), ale to nie było merytorycznie OK bo wtedy przyjęto by, że liczy się kiedy drugi raz im nie wskazałem. Bo było drugie pismo ze Straży Miejskiej pod koniec maja 2014, gdzie mnie zapraszali do swojej siedziby abym złożył wyjaśnienia. Policzyli sobie 2 tygodnie od doręczenia pisma i chcieli przyjąć, że nie wskazałem im człowieka w dniu 11.06.2014. Pismo to zupełnie zignorowałem, ale nie mogłem przecież popełnić tego samego wykroczenia po raz drugi skoro już je popełniłem w dniu 14.10.2013.

Wezwanie z maja 2014 było pewnie w charakterze świadka. Uznali, że ponownie wezwali Cię do wskazania, a Ty ponownie nie wskazałeś.
Nigdzie nie jest napisane, że organ w danej sprawie może Cię wezwać do wskazania tylko raz.

Ripper - jeśli wezwali go w charakterze świadka, to stawiennictwo jest chyba obowiązkowe, nieprawdaż?

Tak. Ale @piotrek_waw napisał, że się nie stawił.

To czemu nie oskarżają go o to, że się nie stawił pomimo obowiązku, a o to że odmówił składania zeznań, bo tym jest w tym momencie "niewskazanie". A dodatkowo wskazują na miejsce popełnienia wykroczenia jego miejsce zamieszkania.
Ciekawe jakimi dowodami dysponują, że nie tam "niewskazał", świadka raczej nie mają ;-)

Ostatnia edycja:
Powrót