RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Witam wszystkich.
Chciałam zapytać jak wygląda sprawa w przypadku współwłaściciela pojazdu?
Otrzymałam wezwanie - quiz od SM za złe parkowanie. Odpisałam, że jestem jednym z współwłaścicieli pojazdu i jako współwłaściciel nie mam możliwości użyczenia innemu współwłaścicielowi samochodu. W odpowiedzi dostałam wezwanie na przesłuchanie. Jeszcze raz odpisałam, że nie jestem w stanie podać użytkownika samochodu, bo jestem jego współwłaścicielem i ja go nikomu nie użyczałam. Wczoraj dostałam wyrok nakazowy z grzywną w wysokości 200 zł + 80 zł kosztów za odmowę wskazania użytkownika pojazdu.
Chcę wnieść sprzeciw bo moim zdaniem wykonałam swój ustawowy obowiązek i poinformowałam SM, że nikomu samochodu nie użyczałam, a nie wiem co z nim robił drugi współwłaściciel i w związku z tym mam kilka pytań:
1.czy jak sporawa zostanie przekazana do rozpatrzenia w trybie zwykłym to nadal będzie dotyczyć wykroczenia polegającego na niewskazaniu sprawcy, czy na ustaleniu kto źle zaparkował samochód?
2.Czy drugi współwłaściciel może być powołany w tej sprawie przed sąd, czy tylko ja będę zeznawać?
3.Czy mogę wnosić o możenie takiego postępowania?
4.Kiedy sprawa ulegnie przedawnieniu?
5.I na koniec: czy w Waszej opinii mam powinnam się odwoływać i ciągnąć dalej tą sprawę bo mam realną szansę na uniewinnienie, czy lepiej dla świętego spokoju zapłacić?

@shelby2005 - grzywna 200 pln za odmowę wskazania osoby, której użyczyłeś samochód? Chyba brałbym tyle.

Tak, łącznie 280 z kosztami sądowymi. Tylko wkurza mnie to, że mam płacić karę za wykroczenie, którego nie popełniłam, bo nikomu samochodu nie użyczałam i dopełniłam obowiązku, bo poinformowałam o tym SM, tylko im się nie chce ścigać o to drugiego współwłaściciela.
Pytanie, czy jest możliwość, żeby takie postępowanie zostało w ogóle umorzone, a nie przekazane do rozpatrzenia w trybie zwykłym?

shelby2005 napisał:
Tylko wkurza mnie to, że mam płacić karę za wykroczenie, którego nie popełniłam, bo nikomu samochodu nie użyczałam i dopełniłam obowiązku, bo poinformowałam o tym SM, tylko im się nie chce ścigać o to drugiego współwłaściciela.

A co sam się źle zaparkował?

shelby2005 napisał:
Tak, łącznie 280 z kosztami sądowymi. Tylko wkurza mnie to, że mam płacić karę za wykroczenie, którego nie popełniłam, bo nikomu samochodu nie użyczałam i dopełniłam obowiązku, bo poinformowałam o tym SM, tylko im się nie chce ścigać o to drugiego współwłaściciela.
Pytanie, czy jest możliwość, żeby takie postępowanie zostało w ogóle umorzone, a nie przekazane do rozpatrzenia w trybie zwykłym?

Jeżeli rzeczywiście nie popełniłaś tego wykroczenia, to ja bym na Twoim miejscu odwołał się od tego nakazu zapłaty. W związku z tym pewnie zostaniesz wezwana do złożenia zeznań w normalnej rozprawie w zwykłym trybie i sąd powinien Cię uniewinnić. Wydaje mi się, że bez rozprawy w tym przypadku postępowanie nie zostanie umorzone - bo już jest wyrok w trybie nakazowym.

Witam

dopadła mnie standardowa procedura, otrzymałem zdjęcie od SM z quizem.
Samochód którym się poruszam jest zarejestrowany na mojego brata, ja jestem wpisany jako współwłaściciel, ja prowadziłem, list przyszedł do brat o wskazanie kierującego w terminie 14 dni, jeśli nie prześle formularza, napisano że z automatu to on przyjmuje mandat.

I teraz pytanie jak rozwiązać sprawę najkorzystniej?

myślałem żeby brat odpisał coś w stylu "..w nawiązaniu do pisma..... o wskazanie kierującego pojazdem.... dnia.... na załączonych do pisma formularzach, informuję że zgodnie z wyrokiem trybunału konstytucyjnego z dnia ..... przesłane przez państwa formularze są nie zgodne z prawem (nie ma żadnej podstawy prawnej do ich użycia). Mając na uwadze powyższe, sprawa nie zostanie przeze mnie rozpatrzona do czasu przesłania formularza zgodnego z przepisami prawa o ustalonej podstawie prawnej.

w piśmie wyraźnie pisze żeby odpowiedzieć na załączonych formularzach zgodnie do sytuacji.
Dobra linia obrony? Co SM może na to ?

Słaba, możesz dostać oficjalne wezwanie do stawiennictwa.

macie jakieś pomysły jak to rozwiązać ?

jako ostatnią zostawiam żeby zapłacić

Najprościej mówiąc chcesz uzyskać poradę jak uniknąć opłaty za przekroczenie prędkości?
Nie ma tu żadnych podstaw aby powoływać się na jakieś wyroki TK ponieważ wszyscy dostali jakichś paranoi i powołują się na coś i nie wiedzą na co.
SM skieruje sprawę do sądu.

Przeczytaj sobie mój wpis w temacie Wezwanie od Straży Miejskiej za parkowanie na chodniku.
Wyciągnij wnioski.

Ostatnia edycja:

mam pytanie...jeżeli nie odpowiem na quiz SM a ona skieruje sprawę do sadu to dostaje wyrok nakazowy ? co w tym wyroku jest ? jak go opłacę to sprawa zamknięta?

Jak wiemy od 1 stycznia 2016 roku straż gminna i miejska straci prawo do stosowania fotoradarów. Prawo nie działa wstecz. W związku z tym mam pytanie. Czy przysłanie quizu przez straż po nowym roku jest bezsensowne do dalszego ukarania? Bo przecież jeśli się wskaże sprawcę i przyślą mu mandat to nie z dniem popełnienia wykroczenia tylko z dniem kiedy wystawią za to mandat. Zatem ten mandat będzie nie prawomocny? (chyba, że jest inaczej proszę zatem o poprawę mojego toku myślenia).

Dzień dobry, witam na forum.

Moja sprawa wygląda następująco. Dostałem wezwanie do straży miejskiej, wysłałem wniosek o umorzenie, przyszła do mnie odpowiedź z Postanowieniem o nieuwzględnieniu mojego wniosku. Problem w tym, że uzasadnienie tego Postanowienia nijak nie ma się do argumentów, których użyłem we wniosku. W zasadzie, to SM nie odnosi się w ogóle do treści mojego wniosku. Co więcej, wygląda jak automatyczny szablon odpowiedzi na wnioski generowane przez pewien portal. Dodam, że z wniosku, który można na tym portalu wygenerować nie korzystałem. W związku z tym mam pytanie, czy Postanowienie, które pomija argumenty, które podnosiłem we wniosku jest w mocy prawa czy można je podważyć? SM napisała na koniec, że nie służy mi na to postanowienie zażalenie, jednak, czy jest możliwość wnioskowania o ponowne rozpatrzenie ze względu na brak odniesienia do wniosku? Względnie złożenia skargi na takie działania? W końcu czy wypuszczenie takiego postanowienia może być potraktowane jako "niedopełnienie obowiązków przez funkcjonariusza"?

trolololo123 napisał:
Jak wiemy od 1 stycznia 2016 roku straż gminna i miejska straci prawo do stosowania fotoradarów. Prawo nie działa wstecz. W związku z tym mam pytanie. Czy przysłanie quizu przez straż po nowym roku jest bezsensowne do dalszego ukarania? Bo przecież jeśli się wskaże sprawcę i przyślą mu mandat to nie z dniem popełnienia wykroczenia tylko z dniem kiedy wystawią za to mandat. Zatem ten mandat będzie nie prawomocny? (chyba, że jest inaczej proszę zatem o poprawę mojego toku myślenia).

moim skromny zdaniem :

"..Po pierwsze, w art. 2 § 1 KW ustanowiona jest zasada, w myśl której jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.

Oznacza to że Straże Gminne po 1 stycznia 2016 r. nie będą mogły być oskarżycielem publicznym, gdyż jak ustawa wskazuje stosuje się przepisy nowe – chyba że stare są względniejsze. A że nie są z pewnością względniejsze dla sprawcy przepisy obecne, w których więcej organów posiada prawo do ścigania go, muszą zostać dla spraw wszczętych prze 2016 r. zastosowane te nowe, odmawiające Strażom prawa występowania w roli oskarżyciela publicznego.

Konsekwencją jest konieczność zastosowania wprost art. 5 ust. 1 pkt 9) Kodeksu Postępowania w Sprawach o wykroczenia, który stwierdza że, „Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela albo żądania ścigania pochodzącego od osoby uprawnionej lub zezwolenia na ściganie, gdy ustawa tego wymaga”. Umorzenie jest z mocy prawa więc powinno nastąpić z urzędu (na każdym etapie postępowania) a jeśli Straż lub Sąd o tym „zapomnie” trzeba będzie złożyć wniosek formalny o umorzenie, który ZAWSZE zostanie uznany...."

Straż będzie mogła, tak jak niegdyś, przekazać sprawę policji.

Ripper napisał:
Straż będzie mogła, tak jak niegdyś, przekazać sprawę policji.

tylko za nim policja sie zabierze.....bo przecież ma byc taka restrukturyzacja (przejma obowiazki ITD i nie maja ludzi do tego jak Sm im wszystko wrzuci)..to troche minie...a 180 dni od zdarzenia do wydania mandatu szybko mija...
ponadto jak policja sie zajmie to mandat idzie na rzecz Panstwa a nie gminy wiec czy strażnikom bedzie sie chciało w to bawić ? i jeszcze robic na szybko aby nie bylo przedawnienia....

tak jak czytalem ostatnie artykuły..to wladza nowa chce zniesc jak najwięcej radarów itp a wprowadzić więcej ludzi na drogi, na bezpośrednie kontrole...bo wtedy nie wymigasz sie od mandatu jak cie złapią na goraco..

ale wracajac do tematu , to moim skromnym zdaniem Sm po 1 stycznia nie bedzie mogla sie podpisac pod zadnym mandatem, nie bedzie mogla skierowac sprawy do sadu..co najwyzej przekzac akta sprawy do policji lub ITD (gdy jeszcze będzie) w celu kontynuowania dochodzenia kto popielnił wykroczenie

Ostatnia edycja:

ITD nie przejmie fotoradarów.

Fotoradary postawione przez samorządy od nowego roku zostaną wyłączone - Rmf24.pl

Policja ma inne sprawy, niż uganianie się za kierowcami ze zdjęć z fotoradarów, często ustawionych niezgodnie z instrukcja obsługi. U nich standardy obsługi są inne i nie wzywają na "korespondencyjne przesłuchania", a robią to osobiście, co za tym idzie, rosną koszty obsługi tych spraw. Po ostatnim przejęciu pewnych obowiązków od prokuratury - już teraz robią bokami - jak donosi prasa. Obsługa tych spraw byłaby dla nich kolejnym kłopotem.

Dodatkowo SM tez nie jest zainteresowana przekazywaniem spraw do innych. Oni z tego kasy mieć nie będą.

Wydaje mi się, że to dobry wątek żeby zadać moje pytanie:

Mam pytanie odnośnie postępowania przed sądem w sprawie z art. 96 par 3 kw – brak zdjęcia w korespondencji, a auto użytkowane na co dzień przez 4 osoby (w korespondencji z SM niestety podałem tylko, że auto użytkują 4 osoby ale nie podałem ich danych bo w sumie po mojej ostatniej odpowiedzi, że auta ma 4 użytkowników skierowali sprawę do sądu) .
W chwili obecnej po złożeniu przeze mnie sprzeciwu do wyroku nakazowego czekam na rozprawę (obecność obowiązkowa), którą wyznaczono mi na 05.01.2016.
Chciałbym się dowiedzieć czy wniosek o umorzenie postępowania można już teraz wysłać do sądu pocztą czy można go złożyć tylko na rozprawie przed rozpoczęciem przewodu sądowego? Jeżeli wniosek można wysłać pocztą to jaka powinna być reakcja sądu w przypadku uznania wniosku bądź odrzucenia?
I jeszcze pytanie czy jeżeli wyślę wniosek o umorzenie pocztą i sąd nie umorzy postępowania to czy mogę jeszcze skorzystać z prawa do wycofania sprzeciwu do wyroku nakazowego?
Nie mam zamiaru pojawiać się w sądzie, poczytałem co tam się dzieje i dziękuję bardzo, poza tym w dniu rozprawy mam zaplanowany wyjazd służbowy.
Z góry dzięki.

Rozumiem że masz sprawę o "niewskazanie".
Który sąd prowadzi sprawę - z teremu SM, czy tez właściwy do Twojego miejsca zamieszkania?
Sprawa o "niewskazanie" powinna odbywać się w miejscu właściwym co do Twojego zamieszkania.

Tak to jest sprawa o "niewskazanie", sprawę prowadzi sąd z terenu SM.
Sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania odbił piłeczkę i sprawa została skierowana do sądu z terenu SM.

A czemu sąd "odbił piłeczkę" czym to motywował?

Powrót