RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Ripper napisał:
Jak można udowodnić, że nic nie zakłóciło pomiaru? :D

a jak można udowodnić, że coś go zakłóciło??? Częstotliwość na której pracuje ten fotoradar jest zarezerwowana dla armii i nie można z niej korzystać bez pozwolenia. Żadna Straż Miejska w Polsce takiego zezwalania nie otrzymała jak mówi UKE. W konsekwencji UKE zabronił korzystania z tych urządzeń i nakłada kary za korzystanie z nich... ale widocznie kary naliczane przez UKE są niższe od zysku z mandatów i interes się kręci???!

bartgral napisał:
ale jak to możliwe, że wyrok nakazowy jest za prędkość skoro napisałeś, że nie wskazałeś kierującego?

wystąpili to urzędu miasta o skan dowodu i tak im wyszło

Ostatnia edycja:

Składaj sprzeciw, mów że:
1. To nie ty a osoba co najwyżej podobna, innymi słowy nie ma żadnego dowodu że to ty.
2. Fotoradar działa nielegalnie, dowód posiada wadę prawną która go (pomiar, zdjęcie) eliminuje z obrotu prawnego.

W sprzeciwie może napisać co chce, a sędzia i tak tego nie czyta tylko wyznacza termin rozprawy.
Jedyne co można jeszcze zrobić po złożeniu sprzeciwu to przed rozpoczęciem przewodu sądowego (na I-szej rozprawie) złożyć wniosek o umorzenie postepowania.
Dopiero taki wniosek trzeba porządnie uzasadnić. Najlepiej całe postępowanie mandatowe podważyć jako wadliwe ponieważ rozpoczęło się ono zrobieniem zdjęcia przez urządzenie, które nie powinno działać na określonej częstotliwości itd.

bartgral napisał:
W sprzeciwie może napisać co chce, a sędzia i tak tego nie czyta tylko wyznacza termin rozprawy.
Jedyne co można jeszcze zrobić po złożeniu sprzeciwu to przed rozpoczęciem przewodu sądowego (na I-szej rozprawie) złożyć wniosek o umorzenie postepowania.
Dopiero taki wniosek trzeba porządnie uzasadnić. Najlepiej całe postępowanie mandatowe podważyć jako wadliwe ponieważ rozpoczęło się ono zrobieniem zdjęcia przez urządzenie, które nie powinno działać na określonej częstotliwości itd.

czy wniosek o umorzenie postępowania można wysłać pocztą? Czy jest szansa na korzystne dla mnie zakończenie bez konieczności fatygowanie się do sądu oddalonego kilkaset kilometrów? - czy tego nie uniknę..

Możesz wniosek wysłać pocztą ale sąd zajmie się Twoim wnioskiem dopiero na pierwszej rozprawie, na której warto być :)
Jeżeli sąd masz daleko to lipa - dodatkowe koszty i czas

Witam.
Niedawno otrzymałem 2 zdjęcia z fotoradarów z gminy Biały Bór. Każde zdjęcie to 100 złotych i 2 punkty. Do każdego wezwania wysłałem jakiś, znaleziony w sieci, formularz z prośbą o umorzenie(krótko mówiąc: o to,żeby się odczepili), ale niestety nie poskutkowało. Straż miejska wysłała mi ponownie 2 wezwania przedsądowe.
Obydwa zdjęcia z fotoradarów są zrobione "od tyłu", nie widać niczyjej twarzy, ja nie pamiętam kto prowadził, gdyż jechałem na zmianę z synem. Zastanawiam się nad niewskazywaniem kto prowadził samochód, ale wtedy sprawa trafi do sądu. Szanse na uniewinnienie albo umorzenie są duże, ale zniechęca mnie trochę sam dojazd, ponieważ ja mieszkam w Łodzi, a sąd jest w Szczecinku. Taniej wyszłoby mnie zapłacenie mandatów niż koszty dojazdu.
Tu właśnie mam pytanie: czy jest taka możliwość, abym mógł dostać zwrot kosztów dojazdu do sądu w Szczecinku? Albo żebym mógł składać wyjaśnienia przed sądem w mojej okolicy i w ogóle nie musiał tam jechać?

Proszę o radę :)

Witam
Szybko tu biegnie dyskusja. Mój post był jakieś 10 stron temu. )) Mąż dostał mandat od SM w Debrznie. Przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym 63km/h Korzystając z tego forum oraz innych źródeł w internecie nie odpisałam na ich quizie tyko sama wystosowałam pismo. Zdjęcie było z tyłu więc odpisałam że samochód prowadził on lub ja i podałam nasze dane by nie było że nie wskazuję sprawcy. No a dalej napisałam "W instrukcja obsługi fotoradaru MultaRadar CM stwierdza:
 dla wykonania prawidłowych pomiarów prędkości pojazdów stosowanie przyrządu MultaRadar C/CM może odbywać się w środowisku zgodnym z dopuszczalnymi normami w tym w zakresie pola elektromagnetycznego oraz oddziaływań przewodzonych zakłóceń,
Na nadesłanym zdjęciu wyraźnie widać że po przeciwnej stronie ulicy stoją słupy i napowietrzne linie SN oraz transformator napowietrzny nieekranowany 15kV/0,4 Wszystkie te urządzenia generują pole elektromagnetyczne które odbijają i zniekształcają fale elektromagnetyczne a więc zakłócają pracę radaru."
Dalej zasypałam ich ogromną ilością pytań (a co mi tam niech piszą) powołując się na dostęp do informacji publicznej. Miedzy innymi o warunkach elektromagnetycznych panujących w miejscu pomiaru oraz ile już w tym roku zarobili na mandatach. No i już. Odpisali na moje pismo na 5 stronach )))) Pomiarów elektromagnetycznych oczywiście nie mają. Na piśmie nie nadesłali ale na swojej stronie napisali że sprawa umorzona i zamknięta. Tak więc można z nimi wygrać))) Jak ktoś nie wie jak wygląda transformator to powiem że dość niepozornie. Takie kłębowisko kabli i niewielka konstrukcja na słupie. Oni też pewnie nie wiedzieli. No a do mandatów: do 30.06.2015 roku wszystkich razem 1 466 652,10 z tego z radarów 678 950,62 . Jak im wyszły te grosze nie mam pojęcia. Nie napisali też ile zarobili na dzień dzisiejszy ale chyba nie będę ich męczyć. Można zgadywać. No i jeszcze ciekawostka komendant wybrał sobie nr służbowy 007 i takim sygnuje mandaty.
No i tyle.
Piszę by podziękować za pomoc i pochwalić się
Gośka W.

Popaczek
nie jestem biegła w te klocki ale jeśli skierują sprawę do sądu to o zwrot kosztów będziesz się ubiegał w sądzie a nie w SM więc na ogólnych prawach obowiązujący w sądach w Polsce. Tak więc jeśli wezwą ciebie jako świadka to pewnie i zwrot kosztów i dniówkę ale najlepiej zadzwoń po prostu do sądu. Tylko nie pisz im że nie wiesz kto. Ja na [początku też napisałam że nie wiem ale potem wysłałam im 2 pismo w którym napisałam że po przemyśleniu wiem: albo ja albo mój mąż i podałam nasze dane. Nie mogli zaskarżyć że nie chcę im pomóc )))

goskaw napisał:
Tylko nie pisz im że nie wiesz kto. Ja na [początku też napisałam że nie wiem ale potem wysłałam im 2 pismo w którym napisałam że po przemyśleniu wiem: albo ja albo mój mąż i podałam nasze dane. Nie mogli zaskarżyć że nie chcę im pomóc )))
Zamierzam napisać, że prowadziłem samochód na zmianę z synem. I nie wiem kto prowadził w tej danej chwili.
Mam pytanie: gdy pisałaś do SM, że samochód prowadziłaś ty albo mąż to co się działo dalej? Sprawa była kierowana do sądu czy zapadała cisza?

Najpierw napisałam że nie wiem kto. Potem poczytałam net i wysłałam 2 pismo w którym napisałam że przemyślałam i teraz stwierdzam ... i wyraźnie podałam wszystkie dane moje i męża. Poza tym wpisałam tam dość długi kawałek o niewłaściwym ich działaniu. Przeczytaj poprzedni mój wpis (ostatni na poprzedniej stronie). Potem dostałam od nich odpowiedź na moje pytania i ani słowa o dalszym toku mojej sprawy ale u siebie na stronie napisali że to już koniec. Prowadzę jeszcze drugą przepychankę z inną SM która w podobnych warunkach w tym samym czasie złapała mnie. Tam była aczkolwiek niewyraźna ale moja twarz. Napisałam więc że to ja (na swoim piśmie) i nic więcej. Więc oni mi odpisują że mam uzupełnić swoje dane w trybie pilnym (3 dni i do tego przesłać faksem lub netem) Napisałam że nie wiem czy jestem świadkiem, czy podejrzaną itp. itd ble, ble, ble.... Wysłałam oczywiście pocztą i dopisałam że na 2 miesiące wyjeżdżam na treking w góry i proszę do mnie pisać po ich upływie. No i tyle na razie. Podałam kto, nie odmówiłam zapłacenia więc czekam ciekawa co będzie dalej )))

Dzięki za pomoc.
Spróbuję więc w ten sposób - podam dane swoje i syna, a do tego dołączę kilka zdań o wątpliwościach związanych z fotoradarem Multanova 6f.

PS. W jaki sposób sprawdziłaś status swojej sprawy w internecie? Na stronie straży miejskiej publikują takie informacje? Dostaję mandat raz na kilka lat, więc nie jestem jakoś specjalnie zorientowany w temacie :)

Nie wiem czy to nie jest patent SM w Debrznie )))

Witam wszystkich :)

1. Czy to prawda ze Straż Gminna w 2016 straci uprawnienia oskarżyciela publicznego w postępowaniach przed sądami? Bo wyczytałem tylko, że nie będzie mogła używać fotoradarów.
2. Czy jeżeli dostałem wyrok nakazowy i wniosę odwołanie od wyroku, to będzie on traktowany jak niebyły i odbędzie sie normalna rozprawa "od zera"? Z wezwaniem do sądu itd?
3. Jeżeli taka rozprawa odbyłaby się już w nowym roku, to czy mogę na niej wnieść skuteczny wniosek o umorzenie w związku z utrata przez Straż Gminną uprawnień oskarżyciela publicznego?
4. Co najlepiej napisać w takim odwołaniu od wyroku nakazowego? Musi to być jakoś umotywowane, czy wystarczy ze po prostu sprzeciwiam się postępowaniu nakazowemu?
5. Jeżeli to umorzą, to Straż Gminna będzie mogła przekazać sprawę Policji i Policja będzie musiała wnieść nową sprawę do sądu? Czy może Policja przejmie obecną sprawę?

Pozdrawiam :)

Ponawiam pytanie. Czy w związku z tym, że po 1 stycznia 2016 Straż Miejska i Gminna nie będzie mogła dokonywać pomiarów prędkości za pomocą fotoradarów nie będzie ona mogła także składać wniosku o ukaranie zarejestrowanych wcześniej wykroczeń?

Witam, dzisiaj przyszlo mi pismo ze zdjeciem z fotoradaru. Czekalem juz na nie. Przekroczylem predkosc o 43km/h. Przyszlo pismo od strazy miejskiej czy przyznaje sie do winy to jest 400zl i 8 pkt karnych. Mam tez opcje wyboru, ze nie podam osoby, ktora prowadzila pojazd. Na zdjeciu widac, ze to ja prowadze, chociaz niewyraznie. Obok siedzial moj brat i moge powiedziec, ze zmienialismy sie w trakcie jazdy i nie pamietam kiedy sie zmienialismy. Co wtedy sie wydarzy? Czy dostane mandat 500zl za niewskazanie sprawcy wykroczenia? Czy moze 500zl + te 400zl za wykroczenie? I czy waszym zdaniem warto kombinowac, bo mam juz 5 pkt. W sumie bede mial 13, a o nie niestety nie trudno.
Pozdrawiam

Witam.
Mam ciekawa sytuacje z strażą gminną, mianowicie w sierpniu tego roku przekroczyłem dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym o 11 km/h, zdjecie wykonane z fotoradaru stacjonarnego od tyłu. Informacje na piśmie o popełnieniu wykroczenia od straży gminnej otrzymałem pod koniec listopada. Tego dnia ja i wspołwłasciciel pojazdu przejeżdzaliśmy przez ta miejscowość kilku krotnie i po tak długim czasie od momentu zdarzenia do otrzymania listu nie jesteśmy w stanie stwierdzić kto w tym momencie kierował pojazdem. Odpisałem straży gminnej na wniosku wskazując współwłaściciela jako kierowce poinformowałem o tym że po tak długim okresie nie jestem przekonany kto kierował wtedy pojazdem i poprosiłem o drugie zdjęcie z przodu z twarzą kierowcy. Odpisali że nie posiadają takiego zdjęcia i wysłali wniosek do wspołwłaściela, który wykonał ta sama czynność i wskazał mnie jako kierowce. Po ponownym otrzymaniu wniosku znowu wskazałem współwłasciciela i ponownie poprosiłem o zdjecie z przodu, odpowiedź taka sama ze nie maja innych materiałów dowodowych i proszą jedynie o spełnienie obowiazku o jakim jest mowa w art 78 parf. 4 prawa o ruchu drogowym.
Nie zamierzam płacić tego mandatu bo nie wiem kto kierował pojazdem, czy mieliście podobna sytuacje ?? Jak długo to bedzie trwało bo nie zamierzamy przyjąc mandatu będziemy wskazywać siebie nawzajem po każdym piśmie od straży gminnej, Czy oni w zwiazku z taka sytuacja mogą podjąć jakieś kroki ??
W koncu obydwoje wykonujemy obowiazek zawarty w tym paragrafie i wskazujemy kierowce...

Powrót