RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byłem wczoraj w sądzie. Na rozprawie Sędzia powiedział ze straż miejska utraciła uprawnienia i to ma tez zastosowanie do spraw z 2015 ponieważ ustawodawca nie przewidział tego. Sprawę mi umorzono a na sali nie było straży miejskiej. Po prostu to olej :)

RE: fotoradary nowy temat - 2

Twoja odpowiedź motywuje do "olania" tematu:-)

A możesz podać więcej szczegółów swojego przypadku?
Kiedy dostałeś quiz? w 2016? odebrałeś poleconego od SM? odpowiedziałeś na niego, aby skierowali sprawę do sądu czy skrzętnie przemilczałeś temat?

Dostalem we wrześniu 2015, wygenerowałem z anulujmandat.pl wniosek i im wysłałem. Odpisali mi sypiąc jakimiś artykułami, że jestem w błędzie i że mam 7 dni na zapłacenie mandatu bo inaczej idą do sądu. No i wtedy to olałem. Dostałem wyrok nakazowy od którego się odwołałem, po czym przyszło do mnie wezwanie na rozprawę na zasadach ogólnych. Poszedłem tam wczoraj i się okazało że sprawa umorzona.

Nie wiem, jak wygląda zdjęcie i czy widać Twoją twarz. Moją było widać a i tak poszedłem do sądu i umorzyli. Wiem, że najlepiej to nie odpisywać, bo straż miejska nie posiada uprawnień do występowania w roli oskarżyciela za niewskazanie sprawcy. Więc jak im nie wskażesz nikogo to nie mogą Cię pozwać. Ja bym to wyrzucił :)

Witam

Dostałem wezwanie o wskazanie kierujacego pojazdem w związku ze zrobionym zdjęciem w lutym tego roku przez fotoradar. Z tego co mi wiadomo od stycznia fotoradary miały zostać zawieszone, czy w takiej sytuacji można odwołać sie od mandatu i nie płacić. Jeżeli na wezwanie nie odpisze wniosek zostanie skierowany do sądu. Czy moglibyscie podpowiedziec co dalej zrobić? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam
Kazimierz Buczyński

Jeżeli dostałeś to od Straży Miejskiej, to możesz to wyrzucić do śmieci. Nie bedą na tyle głupi żeby Cie pozwać. Sprawa z góry przez nich przegrana.

Witam, podlaczam sie do tematu. Dostalem powiadomienie listem poleconym zladnym zdjeciem z fotoradaru o przekroczeniu predkosci o 26 km/h w terenie zabudowanym. Standardowo mam do wyboru 3 opcje. Postanowilem przyznac sie i zaplacic 2 stowki i przygarnac 4 pkt. Ale przypomnialem sobie ze w dniu wykroczenia mialem niewazne prawko z powodu terminu waznosci. Czy ktos wie co mi grozi jak sie przyznam ze to ja prowadzilem?

rafostry napisał:
Nie lubię się powtarzać, ale napisze: 1 stycznia żadna Straż nie ma uprawnień prowadzić postępowań wyjaśniających na podstawie zdjęć z fotoradarów.

Czy to oznacza, że sprawy skierowane do Sądu Rejonowego (np. "za niewskazanie") przed 1.01.2016 od tej daty również "nie podlegają dalszemu rozpatrywaniu"?

Ale ten fotoradar jest z Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego, więc to nie Straż.

Witam
W październiku 2015 mąż dostał fotkę ze Straży Miejskiej, wysłał w dodpowiedzi że kierowcą byłam ja (fotka w nocy, kierowcy nie widać). I do tej pory była cisza, a dzisiaj dostałam wyrok nakazujący z sądu. Dodatkowo w zgłoszeniu ze straży napisano że nie odbierałam powiadomień. Nie wiem tylko jakim cudem nie dostałam żadnego awizo...
Zgłoszenie do sądu Straż Miejska wystosowała 29-12-2015.
Czy jak się odwołam to sprawa powinna zostać umorzona?

marnikasz napisał:
Witam
Czy jak się odwołam to sprawa powinna zostać umorzona?

W ciągu 7 dni od odebrania wyroku nakazowego musisz wysłać pismo, że w sprawie tej a tej odwołujesz się od wyroku i wnosisz o rozpatrzenie na zasadach ogólnych(? nie pamiętam właściwego żargonowego słówka, może być - "na normalnej, po Bożemu, rozprawie").
A wtedy wszystko zależy od sędziego...

Dzięki, tak zrobię, tylko szkoda mi czasu na rozprawę - 2 małych dzieci, a do tego sądu 150 km....

marnikasz poczytaj "dół" posta, napisz wniosek i śpij spokojnie!!!:)

Po 1 stycznia 2016 r. ŻADNA straż gminna (miejska) nie ma prawa prowadzić postępowań wyjaśniających na podstawie zdjęć z fotoradarów co oznacza, że straże gminne (miejskie) UTRACIŁY uprawnienia do wystawiania mandatów za czyn z art. 92a kodeksu wykroczeń (niestosowanie się kierującego do ograniczenia prędkości).

W art. 2 § 1 KW ustanowiona jest zasada, w myśl której jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy. Oznacza to że straże gminne(miejskie) po 1 stycznia 2016 r. nie mogą być oskarżycielem publicznym, gdyż jak ustawa wskazuje stosuje się przepisy nowe – chyba że stare są względniejsze. A że nie są z pewnością względniejsze dla sprawcy przepisy obecne, w których więcej organów posiada prawo do ścigania go, muszą zostać dla spraw wszczętych prze 2016 r. zastosowane te nowe, odmawiające strażom prawa występowania w roli oskarżyciela publicznego.

Konsekwencją jest konieczność zastosowania wprost art. 5 ust. 1 pkt 9) Kodeksu Postępowania w Sprawach o wykroczenia, który stwierdza że, „Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela albo żądania ścigania pochodzącego od osoby uprawnionej lub zezwolenia na ściganie, gdy ustawa tego wymaga”. Umorzenie jest z mocy prawa więc powinno nastąpić z urzędu (na każdym etapie postępowania) a jeśli straż lub Sąd o tym „zapomni” trzeba będzie złożyć wniosek formalny o umorzenie, który ZAWSZE musi być uznany!!!

Witam. Wczoraj odwiedzil mnie dzielnicowy z informacja, ze w kwietniu 2015r fotoradar strazy miejskiej w innym miescie zrobil mi zdjecie i musi mnie przesluchac w tej sprawie. Co moge zrobic zeby uniknac placenia mandatu? Umowilismy sie na rozmowe za 7 dni

Witam serdecznie.

W dniu wczorajszym miałem przygodę z fotoradarem. A mianowicie fotoradar cyknął mi zdjęcie. Czy w takim wypadku po wejściu nowego prawa z dniem 1.01.2016 roku mogę się spodziewać mandatu ?

ITD w dalszym ciągu obsługuje fotoradary (fotoradary "należące" do straży miejskiej\gminnej zostały wyłączone).

Dziękuję za odpowiedź. To w takim wypadku tylko muszę czekać na mandat :rolleyes:

Witam, Już myślałem że ominie mnie "fotoradarowy koszmar" ale niestety, po 8 miesiącach SM z Pomorza przypomniała sobie że nie odesłałem im odpowiedzi na quiz. Zaproponowali mi mandat za wykroczenie z tyt. niewskazania kierującego lub straszą sądem.
Wiem że w kwestii penalizacji za 'fotki' SM utraciła status oskarżyciela publicznego. Jak sprawa wygląda w odniesieniu do wnoszenia oskarżenia za niewskazanie? Czy tu także można podeprzeć się utratą przez nich statusu?

Moim zdaniem tak. Właśnie z art. 96 § 3KW mam sprawę w SR w Brzezinach. Sprawa jeszcze z 2015 ale SG w Jeżowie uznała, że skoro dotychczas mi nie mogli nic zrobić (w innych przypadkach) to tym razem "jadą do końca"... Od wyroku nakazowego złożyłem odwołanie i wniosek o umorzenie z wyżej wymienianych przeze mnie powodów - post 593.
Poczekam do rozprawy...uważam, że mam rację...ale w sądzie jest wyrok a nie sprawiedliwość....

Powrót