RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Witam,
przyszło pisemko od Straży Miejskiej w Sławkowie do mojej narzeczonej, że samochód zarejestrowany na nią (ja jestem współwłaścicielem) przejechał skrzyżowanie na czerwonym świetle (na początku maja 2014) i aby powiedziała, kto kierował. Ponieważ nie było załączonego zdjęcia, pismo było wiele miesięcy po zdarzeniu i ledwie pamiętaliśmy, że taki wyjazd miał miejsce a co dopiero kto kierował samochodem (jechaliśmy razem). Wiadomo, że nikt nie będzie fatygował się z taką pierdołą kilkadziesiąt kilometrów do Straży Miejskiej aby wyjaśniać, że się nie pamięta albo aby oglądać zdjęcia. Skończyło się na telefonie do straży miejskiej. Oddali sprawę do sądu z art. 96$3kw ale o tym dowiedzieliśmy się z pisma od... komornika.
Wyrok (300zł + 80zł kosztów) został wydany pod koniec lutego 2015 w trybie nakazowym ale od sądu nie przyszło ŻĄDNE pismo czy z wyrokiem czy z nakazem zapłaty, totalnie nic. Przyszło za to pismo od ...komornika, zostało przysłane na adres zameldowania narzeczonej ale ona tam nie mieszka od 15 lat, zostało odebrane przez rodzinę. Do tego pisma załączony jest wyrok. Oczywiście komornik jest z miejsca zameldowania i to jest dość daleko, nalicza sobie jakieś dodatkowe opłaty i nachodzi rodzinę. Narzeczona zarabia grosze na 1/4 etatu i nie wiem czy jest możliwość umorzenia u komornika. Dla świętego spokoju (jeśli nie ma innego rozwiązania) chcieliśmy zapłacić, dzwoniłem do sądu do VII wydziału karnego z prośbą o podanie konta ale odsyłają do innego wydziału i jest cyrk.
Nie chcemy płacić bezpośrednio komornikowi bo to nie nasza wina, że sąd nie przysłał wyroku i nie wiedzieliśmy w ogóle, że istnieje taki wyrok, nie będziemy opłacać hien. Co robić?

Romansito napisał:
to nie nasza wina, że sąd nie przysłał wyroku
Skąd mniemanie, że sąd nie przysłał wyroku? Skoro pismo od komornika przyszło na adres zameldowania, to takim adresem dysponował sąd, więc zapewne wyrok również poszedł na adres zameldowania i nie został odebrany.

gdyby przyszlo pismo to bysmy mieli, w mieszkaniu jest caly czas
a w ogole co za durna odpowiedz na moj post, czy ja zmyslam?

Romansito napisał:
czy ja zmyslam?
Tak:
Romansito napisał:
w mieszkaniu jest caly czas
Romansito napisał:
Przyszło za to pismo od ...komornika, zostało przysłane na adres zameldowania narzeczonej ale ona tam nie mieszka od 15 lat, zostało odebrane przez rodzinę.
Albo nie potrafisz się sensownie wysłowić.
Poza tym, proponowałbym trochę grzeczniej, bo przy takim nastawieniu może się okazać, że chętni do pomocy szybko się wykruszą. Mi na przykład ochota odeszła...

uczyć grzeczności to trzeba zacząć od siebie
szybko odpisałem ze smartfona więc może zdarzyć się, że pominie się wyraz, nie trzeba być uszczypliwym
ani bezczelnym chamem twierdząc, że ja zmyślam
ja napisałem, że pismo z sądu NIE PRZYSZŁO, a czy sąd wysłał czy też nie wysłał to ja nie mam pojęcia. W Polsce to normalka, że pisma z sądu nie przychodzą bo sądowi nie zależy, ale od komornika przychodzą pisma bo komornikowi zależy, taki mamy w Polsce system.
I w moim poście meritum sprawy nie jest bynajmniej rozpatrywanie dlaczego nie otrzymaliśmy listu z sądu.
Za takie porady, które polegają na wymądrzaniu się, pouczaniu i obrażaniu to ja z góry dziękuję. Jaki trzeba mieć paskudny charakter aby stawiać się ponad innymi na forum? Bo jest się moderatorem?

Romansito napisał:
I w moim poście meritum sprawy nie jest bynajmniej rozpatrywanie dlaczego nie otrzymaliśmy listu z sądu.
A szkoda, bo bez ustalenia tego, trudno będzie o jakąkolwiek sensowną poradę.
I po raz ostatni ostrzegam - albo grzeczniej, albo szukaj porady na innym forum.

zibi_69 napisał:
marnikasz poczytaj "dół" posta, napisz wniosek i śpij spokojnie!!!:)

Po 1 stycznia 2016 r. ŻADNA straż gminna (miejska) nie ma prawa prowadzić postępowań wyjaśniających na podstawie zdjęć z fotoradarów co oznacza, że straże gminne (miejskie) UTRACIŁY uprawnienia do wystawiania mandatów za czyn z art. 92a kodeksu wykroczeń (niestosowanie się kierującego do ograniczenia prędkości).

W art. 2 § 1 KW ustanowiona jest zasada, w myśl której jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy. Oznacza to że straże gminne(miejskie) po 1 stycznia 2016 r. nie mogą być oskarżycielem publicznym, gdyż jak ustawa wskazuje stosuje się przepisy nowe – chyba że stare są względniejsze. A że nie są z pewnością względniejsze dla sprawcy przepisy obecne, w których więcej organów posiada prawo do ścigania go, muszą zostać dla spraw wszczętych prze 2016 r. zastosowane te nowe, odmawiające strażom prawa występowania w roli oskarżyciela publicznego.

Konsekwencją jest konieczność zastosowania wprost art. 5 ust. 1 pkt 9) Kodeksu Postępowania w Sprawach o wykroczenia, który stwierdza że, „Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela albo żądania ścigania pochodzącego od osoby uprawnionej lub zezwolenia na ściganie, gdy ustawa tego wymaga”. Umorzenie jest z mocy prawa więc powinno nastąpić z urzędu (na każdym etapie postępowania) a jeśli straż lub Sąd o tym „zapomni” trzeba będzie złożyć wniosek formalny o umorzenie, który ZAWSZE musi być uznany!!!

W dniu dzisiejszym po godzinie 18:00 naszedł moją rodzinę dzielnicowy z jakimś pismem i ze zdjęciem ze straży gminnej. Co prawda już z nimi nie mieszkam ale meldunek nadal tam posiadam, po czym rodzic do mnie zadzwonił i poinformował mnie o zaistniałej okoliczności. Przez tel. oznajmiłem dzielnicowemu że nie będę specjalnie się zrywał został z centrum miasta i jak chce to może sobie na mnie poczekać około godziny. Dostałem go do słuchawki,poinformował mnie o tym że wszystkie sprawy z SG przejła policja w Kutnie. Zapytał czy przyznaje sie i przyjmuje mandat lub czy podam osobę która prowadziła auto. W innym przypadku mnie przesłucha i skieruje wniosek do sądu. Co za bezczelny.. To ja bezczelnie mówię że nie pamiętam komu powierzyłem, no ale mówię poczekaj. Kolega z za granicy prawdopodobnie prowadził ale nie do końca potrafię okreslić, bo to było tak dawno. To więc mówię: jak pan sądzi: mając z nim kontakt przez Facebooka i znając tylko jego imię i nazwisko, to chętnie mi poda swoje dodatkowe dane? Dzielnic.do mnie z tekstem że jak mu powierzałem auto tomusiała mi poświadczyć chociaż swoje uprawnienia jakimś dokumentem. Tak, jasne bo mu powiem dawaj prawo jazdy bo nie liczy się dla mnie ochrona danych osobiwych? I trzymam od września 2015 roku. Oznajmiłem że dam mu znać do piątku, to nie rozmowa na telefon. W tym przypadku, dobrym sposobem byłoby napisać wniosek o umorzenie? Podobno pod moją nie obecność dał mi widełki między 20zlz a 300zl gdzie SG nałożył na mnie q. 6 miesięcy minło a tu widzę nie prużnują. Ciekawe czy wniosek o umorzenie by coś zdziałał?

To jest jakiś cyrk że teraz Policja chodzi i się bawi w takie rzeczy.
Mam zachowane dokumenty na one drive https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfVHRlR2lKSF9YbFk/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfUzdpSWdPUUZiUjQ/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfWUdER2dGZEgzN1E/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfWlJobWRpeE1jaWc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfTXBUbFZ0bXEzOTQ/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfaFZLM3Ntc2xUaHc/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B0T4Ex9MTZmfb21ZRXE5YlIyTmc/view?usp=sharing

lovelasik napisał:
W tym przypadku, dobrym sposobem byłoby napisać wniosek o umorzenie?
Na jakiej podstawie miałoby być to umorzenie?

lovelasik napisał:
To jest jakiś cyrk że teraz Policja chodzi i się bawi w takie rzeczy.
To nie jest cyrk tylko normalna procedura. Pisałem w tym wątku kilka miesięcy temu, że straże będą przekazywały sprawy policji.

Mieszkam na stałe za granicą. Wyjazd zgłoszony parę lat temu w urzędzie miasta. Na święta byłem w Polsce, pożyczyłem od mamy samochód, jeździłem sobie z dziewczyną.

Po jakimś czasie mamie przyszło zdjęcie z ITD z prośbą o wskazanie osoby, której użyczyła samochód. Mama podała mój adres zamieszkania, imię, nazwisko i niestety datę i miejsce urodzenia. Zamiast jak rozsądni ludzie napisać do mnie na ten adres, przysłali list na moje imię i nazwisko, na adres mamy (przy okazji mój ostatni Polski adres). Nie było awiza. Mama zgodnie z prawdą powiedziała listonoszowi, że już tam od dawna nie mieszkam. On coś sobie zanotował i wziął list z powrotem.

Czy list liczy się jako doręczony? Jeżeli tak, to co teraz będzie? Mogę jakoś odebrać ten list nie kłamiąc, że mieszkam w Polsce? Można jakoś korespondować z ITD po ludzku, z rzeczywistego adresu?

Mama wie, że samochód użyczyła mi, ale nie wie czy kierowałem ja czy dziewczyna. Na zdjęciu nie widać nawet, czy w samochodzie jest kierowca. Czy jeżeli nie pamiętam kto kiedy kierował mogę odmówić wskazania kierującego i po prostu zapłacić za tą odmowę mandat?

Zapłacić chętnie zapłacę, nie zależy mi na wymiganiu się, ale nie chcę punktów na prawie jazdy, jeżeli nie wiadomo, kto kierował.

kosterajn napisał:
Czy jeżeli nie pamiętam kto kiedy kierował mogę odmówić wskazania kierującego i po prostu zapłacić za tą odmowę mandat?
Po pierwsze - nie masz wskazywać kierującego, a osobę, której pojazd powierzono. Po drugie - ukaranie za niewskazanie nie wyklucza dodatkowego ukarania za wykroczenie.

Ripper napisał:
Na jakiej podstawie miałoby być to umorzenie?

To nie jest cyrk tylko normalna procedura. Pisałem w tym wątku kilka miesięcy temu, że straże będą przekazywały sprawy policji.
Zapłaciłem 200zł zamiast tych 300zł bez punktów, wystarczyło powiedzieć że zapłacę ale nie wskaże sprawcy. To na tyle...

Czy obecnie ITD chętnie udostępnia zdjęcia z FR czy nadal mają trudności?

W moim przypadku przyszlo od razu, tylko bardzo kiepskie. Nie bylo widac czy w ogole ktos w samochodzie siedzi.

Jak to jest z uprawnieniami SM?
Dostałem fotkę w sierpniu ub roku. Odwołałem się bowiem nie byłem w stanie wskazać prowadzącego (auto na firmę, firma nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji). Odpisali, że podtrzymują żądanie wskazania kierującego. Tydzien poźniej media podały, iż Prezes UKE wszczął postępowanie w sprawie m.in. SM we Wrocławiu w sprawie użytkowania fotoradarów niezgodnie z posiadanym zezwoleniem (w skrócie chodziło o radary AD9 i Multanova pracujące ma częstotliwości zarezerwowanej dla wojska).
W marcu tego roku otrzymałem wezwanie z Policji w tej samej sprawie. Mam wskazać kierującego....

PS. Zdjęcie naszego wozu wykonane było urządzeniem typu AD9.

Ostatnia edycja:

Witam Panów i Panie. Zwracam się dzisiaj do Państwa o poradę.

Wracając z gór, z wideo rejestratorem i Yanosikiem, zrobił mi zdjęcie fotoradar. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że, doskonale wiedziałem że fotoradar stoi w danym miejscu i robi zdjęcia. Yanosik 3 razy mnie ostrzegał i na nagraniu słychać jak się śmiejemy że fotoradar robi zdjęcia w ulewę.

Dlatego jestem pewien że nie przekroczyłem prędkości o 11 km/h , jak wskazuje pomiar. Rozumiem jednak i jestem tego świadom że mogłem przekroczyć prędkość o kilka (mniej niż 11) km/h ze względu choćby na błąd prędkościomierza. Nie mam tego jednak jak udowodnić.

Moje pytanie brzmi. Jak "rozmawiać", jakie pismo wysłać do ITD domagając się uwzględnienia błędu pomiarowego fotoradaru który wynosi 3 km/h. Według ich pomiaru mogłem więc jechać od 58 do 64 km/h. Czy ITD bierze w ogóle takie rzeczy pod uwagę? Czy jedynym rozwiązaniem jest sąd?

W sądzie też w życiu nie byłem i choć wydaje się to logiczne to czy sąd taką argumentacje uwzględnia? W imię zasad zależy mi na obniżeniu mandatu z 100 zł i 2 punktów na 50 zł. Czy w ogóle jest to możliwe?

Zdjęcie z ITD:
radarJPG_ssreeas.jpg

Link do dużego zdjęcia:
http://s5.ifotos.pl/img/radarJPG_ssreeas.jpg

Ostatnia edycja:

Ripper napisał:
Straże straciły uprawnienia, dlatego przekazują sprawy policji.
Jasna sprawa. Może tego nie uwypukliłem, ale czy ktoś spotkał się z wynikami postępowania UKE we wspomnianej przeze mnie sprawie?

Rozumiem, że na Policji drogi są dwie:
1) wskazanie (wytypowanie kierującego, mimo braku pewności po takim czasie;
2) odmowa wskazania

W przypadku pkt. 1 co w sytuacji kiedy wskazana przez szefostwo osoba na Policji stwierdzi, że to nie ona? Ponownie zmuszeni będziemy wskazać osobę? I tak do skutku??

Czy w przypadku wybrania bramki nr 2 możliwe jest przyjęcie mandatu w zamian za pracownika, co do którego nie mam pewności?
Czy też wiązać się to będzie z mandatem z art 96 § 3 kw i skierowaniem sprawy do sądu z automatu?

Czy istotne są tu terminy? Wykroczenie z kwietnia ub. roku, pierwsze wezwanie ze SM z maja ub. roku. Wezwanie z Policji z marca br.
Czy jeśli przesunę termin możliwej "wizyty" na Policji na rok i jeden dzień od terminu wykroczenia sprawa się przedawni??

canonierka napisał:
wynikami postępowania UKE we wspomnianej przeze mnie sprawie?
To postępowanie nie ma znaczenia dla sprawy. Zdjęcie nawet jak zrobono niezgodnie z prawem to jest dowodem w Twojej sprawie.

canonierka napisał:
Rozumiem, że na Policji drogi są dwie:
1) wskazanie (wytypowanie kierującego, mimo braku pewności po takim czasie;
2) odmowa wskazania
Błędnie rozumujesz.
Po pierwsze przeczytaj Art 78.4 i 78.5 kodeksu drogowego. Zwróć uwagę, że musisz wskazać komu powierzyłeś do używania a nie kto kierował. To nie jest to samo. Twoje wszystkie obowiazki jako właściciela sa zawarte w tym artykule. Do niczego więcej nie jesteś prawem zobowiazany (np nie musisz znac i podawać PESELU wskazanej osoby itp itd). Twój brak pewności nikogo nie obchodzi i Twoja pewność nie jest wymagana przez prawo i organy wymiaru tego i owego.
Po drugie. Odmawiajac wskazania komu powierzyłeś popełniasz wykoczenie z Art 96.3 Kodeksu wykroczeń (poczytaj sobie) za które zwykle rypia 500zł mandatu bez punktów. Idac na policję przygotuj sie merytorycznie, pogadaj z prawnikiem i walczy to jest tylko gra za śmiszne pieniadze. No risk na fun.
Myśl i kombinuj w Twojej sytuacji masz duże szanse sie wymigac. Nie mogę tu napisac co ja bym wybrał bo za to admin banuje. Przyjemność wyboru i radość z wygranej należy do Ciebie.

Po 12 miesiacach się przedawnia, chyba że zdaża skierować do sadu wtdy przedawnienie po 24 miesiacach. Daj znac jak poszło.

Mandatem nie można ukarac firmy, jedynie osobe fizyczna. Mandat za pracownika, jezeli nie Ty jestes pewien, to dobry żart. Czy do ciupy tez byś poszedł za niego?

Ostatnia edycja:

canonierka napisał:
Czy jeśli przesunę termin możliwej "wizyty" na Policji na rok i jeden dzień od terminu wykroczenia sprawa się przedawni??
Od terminu którego wykroczenia. Wykroczenia niewskazania jeszcze nie popełniłeś.

Nibiru H1 napisał:
Dlatego jestem pewien że nie przekroczyłem prędkości o 11 km/h , (...) Nie mam tego jednak jak udowodnić.

W sądzie też w życiu nie byłem i choć wydaje się to logiczne to czy sąd taką argumentacje uwzględnia?

W imię zasad zależy mi na obniżeniu mandatu z 100 zł i 2 punktów na 50 zł. Czy w ogóle jest to możliwe?

W drugim zdaniu pytasz czy sad uwzględni. W pierwszym zdaniu odpowiadasz na pytanie, które zdajesz w drugim zdaniu piszac "Nie mam tego jednak jak udowodnić". Wiesz w sadzie to raczej dowody sie licza, na piękne oczy lub kocia łapę to co innego się rozstrzyga.

Czy na prawde tak mocno wierzysz w Internet, że oczekujesz tu odpowiedzi na pytanie dotyczace rozstrzygnięcia w sadzie. W tych czasach .... gdy nawet TK nie może byc pewien swoich wyroków.

Pocziesze Cie !
W Przegini 17 lutego zrobili mi fotkę nr 17525. Przez 11 dni 789 fotek. Maja rozmach sk...syny jak mawiał klasyk. Ja im na razie odpisałem że w 7dni im nie odpowiem bo nie ma w prawie takiego terminu i że napiszę im coś za 30 dni bo tyle mam listów z ITD do odpowiedzenia że się nie wyrabiam.

Powrót