RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Odpowiedź, że nie powierzyło się pojazdu do kierowania innej osobie nie jest przyznaniem się do winy.

michal998 napisał:
Czyli jeśli nie powierzałem nikomu pojazdu (ponieważ cały czas się w nim znajdowałem) tylko pozwoliłem nim kierować to w jaki sposób do tego podejść? Wskazać, że nikomu nie powierzałem pojazdu i jednocześnie odmówić przyjęcia mandatu ponieważ nie jest udowodnione, że to ja prowadziłem?

Skoro pojazdu nie prowadziłeś, więc robił to ktoś inny tak? Robił to za Twoją zgodą? Więc powierzyłeś tej osobie pojazd do używania/kierowania. Jakie tu można mieć wątpliwości?

Abrakadabra3210 napisał:
Skoro pojazdu nie prowadziłeś, więc robił to ktoś inny tak? Robił to za Twoją zgodą? Więc powierzyłeś tej osobie pojazd do używania/kierowania. Jakie tu można mieć wątpliwości?

Właściciel nie musi powierzać auta drugiemu współwłaścicielowi, poza tym auto może ktoś wziąć bez zgody i wiedzy właściciela, a szczególnie jeśli robi to ktoś z bliskiej rodziny.

A także, jak w tym wypadku, właściciel nie ma obowiązku pamiętać komu powierzył auto - jeśli się mylę - wskaż przepis.

Dla mnie dziwnym jest to, że właściciel ma obowiązek wskazać komu powierzył, nawet jeśli bo to obciążyło bliskich. Ale ten sam właściciel wezwany na rozprawę, czy tez na przesłuchanie jako świadek, ma pełne prawo odmówić składania takich zeznań.
Nie mówiąc już o tym, że zeznania składane przez świadka - właściciela nie mogę być użyte przeciw niemu jako dowód w trakcie rozprawy.

PS
Ripper napisał:
Tak. Jestem pewien, że chodzi mi o Art. 96. § 3. KW, nie o Art. 96. § 1. 3) KW

Własnie, od razu mi coś nie pasowało.... :confused:

rafostry napisał:
Właściciel nie musi powierzać auta drugiemu współwłaścicielowi, poza tym auto może ktoś wziąć bez zgody i wiedzy właściciela, a szczególnie jeśli robi to ktoś z bliskiej rodziny.

Skoro siedzi za kierownicą i potem oddaje komuś ten pojazd to jak to robi nie użyczając. A jak robi to bez swojej wiedzy siedząc w nim to już naprawdę komedia. W sprawach o wykroczenia przed sądem tak samo musi wskazać jak i na wezwanie organu. Mylisz kodeks postępowania karnego z wykroczeniowym.

rafostry napisał:
Dla mnie dziwnym jest to, że właściciel ma obowiązek wskazać komu powierzył, nawet jeśli bo to obciążyło bliskich.

nie ma mowy o żadnym obciążaniu bliskich (pisałem kilka postów wcześniej)

bezsensowna dyskusja, która będzie wracała jak bumerang o tym czy ktoś ma obowiązek wskazać i na podstawie jakich przepisów, czy jednak nie.
(komunikaty po; TK)

ktoś kto jest właścicielem lub posiadaczem pojazdu ma obowiązek wskazać komu pojazd powierzył, nawet jak w nim wciąż przebywa.

Jak ktoś chce kombinować to ma dwa warianty:
-wskazywanie kogoś innego
-wskazanie, że pojazd został użyty bez wiedzy i zgody

I życzę powodzenia w sądzie.

Abrakadabra3210 - czemu nie zacytowałeś jeszcze jednego mojego zdania:

rafostry napisał:
A także, jak w tym wypadku, właściciel nie ma obowiązku pamiętać komu powierzył auto - jeśli się mylę - wskaż przepis.

Abrakadabra3210 napisał:
W sprawach o wykroczenia przed sądem tak samo musi wskazać jak i na wezwanie organu. Mylisz kodeks postępowania karnego z wykroczeniowym.
To w postępowaniu w sprawach o wykroczenia świadek nie może odmówić składania zeznań jeśli miałyby obciążyć jego samego lub jego bliskich?
Możesz podać na te twierdzenie podstawę prawną?

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:
To w postępowaniu w sprawach o wykroczenia świadek nie może odmówić składania zeznań jeśli miałyby obciążyć jego samego lub jego bliskich?

Trybunał Konstytucyjny:

Wskazanie na żądanie uprawnionego organu komu właściciel lub posiadacz pojazdu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie nie przesądza o odpowiedzialności wskazanej osoby za wykroczenie drogowe. Odmowa może jednak skutkować odpowiedzialnością właściciela lub posiadacza pojazdu za wykroczenie określone w art. 96 § 3 k.w.

O jakim obciążaniu bliskich mówisz?

Zoggon - TK oceniał czy obowiązek wskazania ma właściciel i wydał opinię, że ma. Co nie wyklucza jego praw i obowiązków w przypadku składania przez niego zeznań w charakterze świadka i skorzystania z praw świadka.
Bycie właścicielem auta nie powoduje że świadek traci swoje prawa do odmowy składania zeznań.

edit:
W 90% spraw jedynym "dowodem" na popełnienie wykroczenia uwiecznionego fotoradarem przez kierującego autem, jest list (nawet nie zeznanie!!!) od właściciela auta iż użyczył to auto obwinionemu. Wiec stwierdzenie przez świadka komu użyczył auto, może być i raczej na pewno będzie potraktowane jako dowód oskarżenia.

Ostatnia edycja:

rafostry napisał:

Mylisz trochę nasze role. Ty twierdzisz, że świadek ma takie uprawnienie, więc musiałby na to istnieć przepis. Wskaż ten przepis w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia.

rafostry napisał:
Nie może odmówić składania zeznań. Może odmówić odpowiedzi na konkretne pytanie, jeżeli ta odpowiedź mogłaby narazić jego lub osobę mu najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
Ta kwestia była już w tym wątku omawiana.

rafostry napisał:
Wiec stwierdzenie przez świadka komu użyczył auto, może być i raczej na pewno będzie potraktowane jako dowód oskarżenia.

przesadzasz...
powierzam Ci auto, Ty za rogiem przesiadasz się za kierownicę z kolegą, którego spotkałeś za rogiem. W związku z tym, jeśli zeznam, że powierzyłem Ci pojazd do kierowania będzie uznane jako dowód, że popełniłeś wykroczenie?
Przecież GITD prześle wskazanej osobie analogiczny zestaw pytań a nie od razu skieruje wniosek o ukaranie albo wymierzy mandat.
Skąd takie przeświadczenie u Ciebie?

Ripper - dzięki za sprostowanie ( już drugi raz), chodziło mi własnie o odmowę odpowiedzi na konkretne pytania.

Zoggon - tak jak piszesz być powinno, ale często nie jest.
Bardzo często przed sądem staje osoba wskazana przez właściciela, pomimo iż nie ma obowiązku udzielenia takiej odpowiedzi. Nie ma - bo nie jest właścicielem.

rafostry napisał:
...bo nie jest właścicielem.

no ale jest posiadaczem, więc jednak chyba ma... (?)

abstrachując:
A co jakby sprzedał ktoś pojazd... ale tego nie zgłosił w Wydz. Kom. i posiada jedynie umowę sprzedaży. To nie nie jest wtedy właścicielem, ani posiadaczem, więc nie musi wskazać komu pojazd sprzedał? Czy musi? :)

To że był posiadaczem, to twierdzi właściciel auta w korespondencji do prowadzących wyjaśnienia. A jaką odpowiedzialność właściciel ponosi za podanie nieprawdy w takim liście? To nie są zeznania, nie ma też pewności, że właściciel jest autorem listu, że ktoś się za niego nie podał itp.

Właściciel odpowiada, że nie przypomina sobie, czy powierzył komuś pojazd i odmawia przyjęcia mandatu.

Mam pewien dylemat prawny. O tym że świadkowie mają prawo do zwrotu kosztów dojazdu i utraconych zarobków jest dużo. Co zaś w wypadku obwinionych , którym sąd umorzył, oddalił zarzuty, uniewinnił . Czy im też przysługuje zwrot kosztów i utraconych zarobków

Witam wszystkich!
Przeczytałem praktycznie cały wątek i wiele artykułów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Sytuacja wygląda następująco:
1. Otrzymane zdjęcie od straży gminnej wraz z quizem we wrześniu 2015 za przejazd na czerwonym świetle. Nie wiem kto kierował i nie mam pewności, że tam na prawdę było czerwone światło.
2. Odesłanie odpowiedzi wygenerowanej z anuluj-mandat.
3. Otrzymanie wezwania stawienia się na policję w charaktetrze świadka w sprawie o wykroczenie z art. 92a kw z zw. z art 20 ust. 1 PRD.
Dodam, że zdjęcie zostało zrobione przez kamerę SM w Białymstoku.
Z tego co się orientuję, wszystkie zdjęcia zostały przekazane policji, więc w podobnej sytuacji jest na pewno wiele osób.
Jakie będzie najlepsze wyjście z tej sytuacji? Rozważam następujące opcje:
1. Nie wskazanie sprawcy i przyjęcie mandatu (trochę lamerskie)
2. Pójście w zaparte, że nie wiem kto kierował, nic nie pamiętam, bo to było dawno. Odmowa przyjęcia mandatu zapewne skutkowałaby skierowaniem sprawy do sądu, a wolałbym tego uniknąć.
3. Wskazanie fikcyjnej osoby - tego trochę obawiam się ze względu na składanie fałszywych zeznań, aczkolwiek na prawdę nie mam pojęcia kto kierował pojazdem.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek radę.
Pozdrawiam!

Co do ad.3 to myślę, że nadal nie uchroni Cię to od kary za niewskazanie. Bo wskazanie fikcyjnej osoby nie jest zadośćuczynieniem obowiązkowi wskazania.

awokado napisał:
Co do ad.3 to myślę, że nadal nie uchroni Cię to od kary za niewskazanie. Bo wskazanie fikcyjnej osoby nie jest zadośćuczynieniem obowiązkowi wskazania.

Często ITD itp nie maja możliwości ustalenia czy wskazana osoba jest fikcyjna.
Wtedy to zamyka sprawę.

Powrót