RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Dzięki za odpowiedzi.
Rozumiem, że jeżeli wskazuję jakąś osobę, wystarczy podać imię nazwisko i adres?

Witam,

napisałem odwołanie od wyroku nakazowego, wskazałem w nim, że się odwołuję gdyż SG mnie nie przesłuchała. Teraz dostałem pismo z sądu do stawienia się w sądzie gdzie będę przesłuchiwany jako obwiniony. Czy to jest już rozprawa, czy tylko przesłuchanie?
Czy w trakcie postępowania sądowego może sie zmienić oskarżyciel, czy też postępowanie musi zostać zakończone/umorzone i wszczęte nowe?

Pozdrawiam

Witam
We wrzesniu 2015 fotoradar Straży Miejskiej zrobił nam zdjęcie. Mąż podał mnie jako osobę kierującą, poniewaz to była noc i nie było widać kierowcy. W grudniu 2015 wpłynął wniosek do sądu, otrzymałam wyrok nakazowy, od ktorego się odwołałam. Teraz dostałam wezwanie na rozprawę. Czy mam wysłać teraz wniosek o umorzenie sprawy do sądu na poddtawie art. 5 ust 1 pkt 9 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, który stwierdza:
„Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela albo żądania ścigania pochodzącego od osoby uprawnionej lub zezwolenia na ściganie, gdy ustawa tego wymaga”

( Dodam jeszcze ze nie dostałam wczesniej żadnego pisma w tej sprawie czy mandatu od SM, żadnego awizo tez nie)

marnikasz napisał:
Czy mam wysłać teraz wniosek o umorzenie sprawy do sądu na poddtawie art. 5 ust 1 pkt 9 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia,
Najprawdopodobniej sprawa została przekazana policji. Jeżeli tak, to wniosek będzie bezzasadny - dowiedz się najpierw, kto jest obecnie oskarżycielem (będziesz wiedziała, czy warto wysyłać wniosek).

W pismie z wyrokiem nakazowym z marca 2016 jest napisane że wniosek do sądu o ukaranie złożyła Straż Miejska...

A dokladnie wniosek o ukaranie SM zlozyla 29.12.2015, wyrok nakazowy zapadł 19 lutego 2016, odwolalam się i dostalam wezwanie na rozprawę

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dzisiaj na rozprawie, za zdjęcie z 2014 roku, złożyłem taki wniosek:
---------------------------------------------------------------
Niniejszym wnoszę o umorzenie prowadzonego przeciwko mnie postępowania w sprawie o wykroczenie z art. 92 §1 kodeksu wykroczeń (na podstawie wskazania pojazdu przez urządzenie rejestrujące) z uwagi na zaistnienie przeszkody procesowej określonej w art. 5 § 1 pkt 9) k.p.w.: brak skargi uprawnionego oskarżyciela.
Art. 129b ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. (Prawo o ruchu drogowym Dz. U. 1997 nr 98 poz. 602, z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym od dn. 1 stycznia 2016 r., w którym uchylono punkt 3 ust. 3 i ust. 4 wymienionej ustawy, ograniczył uprawnienia Straży Miejskich w zakresie kontroli ruchu drogowego. Od 1.01.2016 r. strażnicy Straży Miejskiej nie są upoważnieni do używania urządzeń rejestrujących oraz do wniesienia wniosku o ukaranie do sądu. Utrata uprawnień oskarżyciela publicznego przez Straż Miejską w mojej sprawie wynika z art. 2 § 1 kodeksu wykroczeń: „Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową”.
W związku z ograniczeniem kompetencji Straży Miejskich od dn. 1 stycznia 2016r. nie ma żadnych podstaw do przyjęcia, że w zakresie wykroczenia objętego zarzutem we wniosku o ukaranie Straż Miejska posiada obecnie uprawnienia do występowania w mojej sprawie w charakterze oskarżyciela publicznego. Zgodnie z art. 5 § 1 pkt 9) k.p.w.: „Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela”.
Wobec zaistnienia wymienionej przeszkody procesowej, wnoszę jak na wstępie.

---------------------------------------------------------------

Sędzia zapytała obecnego na sali przedstawiciela Straży Miejskiej co ON powie na to pismo.
Odpowiedział, że nie zgadza się bo wniosek do sądu był złożony w ubiegłym roku.
(Ale to dzisiaj, w roku 2016, odbyła się pierwsza rozprawa z moim udziałem).
Sędzia odrzuciła mój wniosek o umorzenie i powołała biegłego antropologa do zdjęcia z fotoradaru.

Na stronie prokuratury przeczytałem:
Ustalenie negatywnej przesłanki procesowej nie daje organowi procesowemu wyboru. Ma on obowiązek umorzenia postępowania, gdyż postępowanie karne po jej ujawnieniu staje się niedopuszczalne. Na organie procesowym zawsze też ciąży aprioryczny obowiązek sprawdzenia, czy w konkretnej sprawie śledztwo lub dochodzenie może się toczyć.

Widać, że sędzia, pomimo mojego wniosku o umorzenie (z założenia sąd sam powinien to zrobić) stara się eskalować proces sądowy.
Komu to należy zgłosić, jeśli sędzia udaje, że z art. 2 § 1 kodeksu wykroczeń nie istnieje?

rafostry napisał:
Wygląda na to, że nie będzie komu obsługiwać fotoradarów. Staże straciły uprawnia, natomiast na dniach ITD straci możliwość gromadzenia i przetwarzania danych osobowych obywateli, w tym i obrazów.

Trybunał Konstytucyjny: Upoważnienie ministra właściwego do spraw transportu do określenia w drodze rozporządzenia sposobu, trybu oraz warunków technicznych gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Tran

Wyrok TK został opublikowany w dzienniku ustaw 24 lipca 2015, a więc dziś mija 9 miesięcy. Z tego co rozumiem, Art. 129g ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, utraci jutro moc.
Ale jakie to ma właściwie efekty?
GITD:
  1. ma obowiązek usunąć przechowywane dane?
  2. nie może wysyłać quizów?
  3. powinna umorzyć/porzucić prowadzone sprawy? Przekazać chyba nie może, bo by musiała przetwarzać dane osobowe.

Witam, mam następujący problem.
Zostałem złapany ręcznym fotoradarem w grupie motocyklistów w terenie zabudowanym. Prędkość jaką miałem to : 103km/h i pytanie jest następujące:
Fotoradary z tego co mi wiadomo mają ryzyko przekłamania tj. 3% powyżej 100km/h czyli uwzględniając % wychodzi , że mogłem jechać 99km/h. Zostały mi zawieszone prawo jazdy na 3 miesiące za przekroczenie 100km oraz punkty i karę pieniężną chodź do tego nie mogę mieć zażalenia.

Problem jest jeszcze jeden mandat przyjąłem ponieważ nie wiedziałem o przekłamaniach ( inaczej: byłem pod wpływem emocji i nawet nie pomyślałem ) Jaką mam drogę obrony ? czy warto się odwołać ? i czy jest szansa ? Oczywiście sprawa w sądzie również mnie nie interesuje.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp.

Jak się przyjmie mandat to już nie ma odwołania. No chyba, żeby czyn za który się go dostało nie był zabroniony i sam mandat został wystawiony bezprawnie. Ale w tym przypadku kilka km/h różnicy w tą czy tamtą nie oznacza, że wykroczenia nie było.

A czy skorzystał ktoś z Was kiedykolwiek z serwisu XXXXXXXXXXXXX? Wygenerowałem sobie taki wniosek ponieważ dostałem od GITD formularz ABCD za niezastosowanie się do sygnalizacji świetlnej (500zł i 6ptk) + zdjęcia z fotoradaru.

Widzę że nie można się tutaj posługiwać nazwami stron, w takim razie inaczej sformuje pytanie: Czy kiedykolwiek ktoś z Was korzystał ze stron generujących automatycznie wnioski do GITD itp? Wygenerowałem coś takiego tylko nie wiem czy jest sens wysyłać żeby sobie jeszcze większej szkody nie zrobić...

Cześć, może ktoś będzie potrafił mi powiedzieć, jak zachować się w opisanej poniżej sytuacji.

Fotorada zrobił mi lub kierowcy przede mną zdjęcie (CAN.2.053- na drodze wyjazdowej z Grójca ul. Poświętne na drogę nr 50 w stronę Janówka), natomiast jakieś 50-100 m za nim stałą drogówka, która suszyła. Zatrzymali mnie i dostałam mandat za przekroczenie prędkości i punkty.

Pytanie, czy z fotoradaru, jak przyjdzie mi zdjęcie, będę musiała ponownie zapłacić tą samą karę za to samo wykroczenie? Czy powinnam się wtedy jakoś odwołać, ze już zostałam ukarana? Pytałam policjanta i powiedział, że nie wie. :rolleyes:

Witam,
Wczoraj w drzwiach otrzymałem karteczkę z Poczty Polskiej, że muszę się zgłosić do placówki xxx w celu odebrania: Przekazu Pocztowego.
Przypuszczam, że jest to mandat za fotoradar, gdyż o innych przekazach mi nie wiadomo

Jakieś 1-2 miesiące temu jechałem krajową tasą, przede mną sznur samochodów i widziałem z daleka jak błyska fotoradar (ten żółty ustawiony przy drodze krajowej). Więc przypuszczam, że to właśnie przyszedł mandat, lecz wczoraj mnie w domu nie było; listonosz zostawił w drzwiach pokwitowanie.

Co mam zrobić w takim razie?
1. Mam to zignorować i nawet nie fatygować się na pocztę? - nie będe miał problemów, że nie odebrałem pisma?
2. Odebrać pocztę (ten przekaz pocztowy, podpisać odbiór), przeczytać i to zignorować? - również nie będę miał problemów?

Bo pamiętam jak dziś, na 100% błysnęło, ale przede mną jechał sznur samochodów i widziałem z daleka 2 błyski po kolei.

Iść na pocztę, odebrać.

Tak na marginesie - przekazem pocztowym wysyłane są pieniądze.
ITD wysyła listy polecone.

Skoro przekaz pocztowy to moze np zwrot podatku z US

Witam!
Przeczytałem chyba pół internetu, ale odpowiedzi na moje pytanie niestety nie znalazłem. Chodzi o to że:
1. 28.09.15 otrzymałem pismo od stołecznej straży miejskiej z wezwaniem do wskazania właściciela pojazdu (niewłaściwe parkowanie). Korzystając z informacji w internecie napisałem pismo, mówiące o tym, że takie postępowanie przez SM jest niezgodne z prawem (pismo dotyczące pisma-testu abc)
2. Do tej pory była cisza, dziś 06.05.2016 odebrałem pismo od SM w którym jest napisane, że SM kieruje sprawę do Sądu rejonowego na podstawie art 96 par 3 KW w związku z art 78 ust 4. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 Prawo o ruchu drogowym: Że posiadacz/właściciel jest zobowiązany do wskazania komu powierzył pojazd.
Żeby było śmiesznej, na piśmie które odebrałem widnieje data 13.04.!! 2015 !!.
Co w takej sytuacji powinienem zrobić?
Czekać na decyzję sądu, czy już teraz wystosować jakieś pismo? będę wdzięczny za każdą pomoc!!

Pozdrawiam!

Witam wszystkich . :)
Miesiąc temu w Szczecinie nastąpiła taka sytuacja.
Mam w aucie opuszczane tablice rejestracyjne. Również mam pozalepiane nalepki nadwozia jak i nr rejestracyjny na przedniej szybie.
Jadąc Szczecinem widząc fotoradar, opuściłem tablice i przejechałem.
Pech chciał, że policjant po służbie zobaczył ten fakt i jechał za mną, gdzie w między czasie ściągał kolegów z pracy którzy po godzinie wystawili mi mandat w wysokości 100 zł i zgłosili sprawę do ITD, że o tej i o tej jechało moje auto.

Dziś dostałem powiadomienie od ITD, że mam się do nich stawić po czym na końcu jest napisane, że stawiennictwo nieobowiązkowe . Czy mam się zgłaszać, czy po prostu zbagatelizować sprawę i czy mają prawo? Bądź jak już się stawię, czy mogę się wypierać, że to nie ja prowadziłem itd . Proszę o pomoc i opinie.

pismo1png_sqpersr.png

pismo2png_sqperse.png

Ostatnia edycja:

25.04.2016 GITD utraciła uprawnienia do przetwarzania danych osobowych wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego.

XXXXXXXXXX
Kasuję link, bo artykuł głównie powtarza bzdury wytworzone na innym portalu.

Możesz zapomnieć, ale za parę miesięcy przypomni Ci o niej i tak wyrok nakazowy :).

Ripper napisał:
Możesz zapomnieć, ale za parę miesięcy przypomni Ci o niej i tak wyrok nakazowy :).

To wreszcie mają uprawnienia czy nie? Jeżeli tak, to zrobili mi zdjęcie w czasie kiedy nie było uprawnień. bo 28.04 :) . Co mi radzicie?

Powrót