RE: fotoradary nowy temat - 2
Dzisiaj na rozprawie, za zdjęcie z 2014 roku, złożyłem taki wniosek:
---------------------------------------------------------------
Niniejszym wnoszę o umorzenie prowadzonego przeciwko mnie postępowania w sprawie o wykroczenie z art. 92 §1 kodeksu wykroczeń (na podstawie wskazania pojazdu przez urządzenie rejestrujące) z uwagi na zaistnienie przeszkody procesowej określonej w art. 5 § 1 pkt 9) k.p.w.: brak skargi uprawnionego oskarżyciela.
Art. 129b ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. (Prawo o ruchu drogowym Dz. U. 1997 nr 98 poz. 602, z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym od dn. 1 stycznia 2016 r., w którym uchylono punkt 3 ust. 3 i ust. 4 wymienionej ustawy, ograniczył uprawnienia Straży Miejskich w zakresie kontroli ruchu drogowego. Od 1.01.2016 r. strażnicy Straży Miejskiej nie są upoważnieni do używania urządzeń rejestrujących oraz do wniesienia wniosku o ukaranie do sądu. Utrata uprawnień oskarżyciela publicznego przez Straż Miejską w mojej sprawie wynika z art. 2 § 1 kodeksu wykroczeń: „Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową”.
W związku z ograniczeniem kompetencji Straży Miejskich od dn. 1 stycznia 2016r. nie ma żadnych podstaw do przyjęcia, że w zakresie wykroczenia objętego zarzutem we wniosku o ukaranie Straż Miejska posiada obecnie uprawnienia do występowania w mojej sprawie w charakterze oskarżyciela publicznego. Zgodnie z art. 5 § 1 pkt 9) k.p.w.: „Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy brak jest skargi uprawnionego oskarżyciela”.
Wobec zaistnienia wymienionej przeszkody procesowej, wnoszę jak na wstępie.
---------------------------------------------------------------
Sędzia zapytała obecnego na sali przedstawiciela Straży Miejskiej co ON powie na to pismo.
Odpowiedział, że nie zgadza się bo wniosek do sądu był złożony w ubiegłym roku.
(Ale to dzisiaj, w roku 2016, odbyła się pierwsza rozprawa z moim udziałem).
Sędzia odrzuciła mój wniosek o umorzenie i powołała biegłego antropologa do zdjęcia z fotoradaru.
Na stronie prokuratury przeczytałem:
Ustalenie negatywnej przesłanki procesowej nie daje organowi procesowemu wyboru. Ma on obowiązek umorzenia postępowania, gdyż postępowanie karne po jej ujawnieniu staje się niedopuszczalne. Na organie procesowym zawsze też ciąży aprioryczny obowiązek sprawdzenia, czy w konkretnej sprawie śledztwo lub dochodzenie może się toczyć.
Widać, że sędzia, pomimo mojego wniosku o umorzenie (z założenia sąd sam powinien to zrobić) stara się eskalować proces sądowy.
Komu to należy zgłosić, jeśli sędzia udaje, że z art. 2 § 1 kodeksu wykroczeń nie istnieje?