RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: fotoradary nowy temat - 2

Mają: Art. 129g. ustawy PoRD.

Ripper - jeśliby tak było jak piszesz, to TK nie miałby oporów unieważnić tego przepisu od ręki i nie wpisałby 9 miesięcznego okresu obowiązywania niekonstytucyjnego przepisu. Jakiś powód wyznaczenia okresu przejściowego musi być ;-)

Comradesvt - niestety, zapomnieć o sprawie się raczej nie da. Argument o braku prawa do przetwarzanie danych osobowych możesz zawrzeć w piśmie do ITD i ewentualnie czekać na ich reakcję. Argument ten możesz podnieść też przed sądem, bo obstawiam że tam trafi sprawa, o ile wcześniej nie zaproponują Ci mandatu a Ty go nie przyjmiesz. Jaka będzie decyzja sadu? Tego ci nikt tutaj nie zagwarantuje.
Wypieranie się, że to nie ty prowadziłeś wydaje mi się bezsensowne, bowiem mają świadka - policjanta, wystawiony mandat itp.

Nie jestem prawnikiem, ale moim zdaniem masz dwa wyjścia:
Iść do ITD i przyjąć mandat, który Ci zapewne zaproponują (który, moim zdaniem, słusznie Ci się należy) i zapomnieć o sprawie.
Albo walczyć przed sądem, powołując się na to iż ITD bezprawnie przetwarza dane osobowe. W tym wypadku wróżę długą i wyczerpująca batalię, bowiem będziesz, jak nie pierwszym, to jednym z pierwszych, którzy podnoszą tę kwestię przed sądem. A wyrok niepewny.

rafostry napisał:
Ripper - jeśliby tak było jak piszesz, to TK nie miałby oporów unieważnić tego przepisu od ręki i nie wpisałby 9 miesięcznego okresu obowiązywania niekonstytucyjnego przepisu. Jakiś powód wyznaczenia okresu przejściowego musi być ;-)
Pan z portalu, o którym mówimy, a którego nie będę reklamował, popełnił wpis pod tytułem: "Z dniem 25.04.2016 wygasły GITD uprawnienia odnośnie fotoradarów, monitoringu światła czerwonego i odcinkowego pomiaru prędkości"
Powołuje się on przy tym na Ustawę Zasadniczą, która mówi, że:
"Art. 51.5. Zasady i tryb gromadzenia oraz udostępniania informacji określa ustawa."
A ustawa z kolei mówi:
"Art. 129g. 1. Ujawnianie za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych następujących naruszeń przepisów ruchu drogowego:
a) przekraczania dopuszczalnej prędkości,
b) niestosowania się do sygnałów świetlnych
– należy do Inspekcji Transportu Drogowego.
2. Wykonując zadania, o których mowa w ust. 1, Inspekcja Transportu Drogowego:
1) rejestruje obrazy naruszeń przepisów ruchu drogowego i przetwarza do celów określonych w niniejszej ustawie obraz pojazdu, którym naruszono przepisy ruchu drogowego, oraz wizerunek kierującego pojazdem, jeżeli został on zarejestrowany oraz dane obejmujące:
a) numer rejestracyjny pojazdu, którym naruszono przepisy,
b) datę, czas oraz określenie miejsca popełnienia naruszenia,
c) rodzaj naruszenia,
d) dane właściciela lub posiadacza pojazdu lub kierującego pojazdem,
e) numer identyfikacyjny urządzenia rejestrującego;"

Nie widzę zatem na dzień dzisiejszy podstaw, by zarzucać GITD przekraczanie uprawnień czy nielegalne przetwarzanie danych osobowych, ale oczywiście chętnie poczekam na orzecznictwo w tej kwestii.

Ripper - dlatego napisałem - jest to argument do podniesienia na ewentualnej rozprawie, ale nikt nie zagwarantuje z jakim skutkiem.

Witam,
Fotoradar zrobił mi zdjęcie. Przyszedł quiz z informacją że jak się przyznam to dostanę mandat w wysokości 220zł oraz 6 pkt. karnych. Quiz odesłałem po 10 miesiącach, oczywiście na wystawienie mandatu było zapóźno i po jakimś czasie dostałem wyrok nakazowy. 200zł grzywny. Ani słowa o punktach. Czy w takim wypadku te 6pkt. tak czy siak jest na moim koncie?

taka sytuacja:
samochód nieprzerejestrowany już półtora roku od zakupu.
w międzyczasie miałem parę fleszy, quiz został wysłany do poprzedniego właściciela, on odesłał, że auto zbył mnie. quiz przyszedł do mnie. ja go nie odesłałem.
potem przyszedł polecony z litwy (tam też miałem flesze), awizowane, nieodebrane (bo wiedziałem, czego sprawa dotyczy).
potem miałem jeszcze parę innych fleszy, ostatnio w austrii.
ostatnio się przeprowadziłem i nawet nie wiem, co się może dziać w mojej sprawie.
trochę się obawiam, by za jakiś czas nie okazało się, że mam kilka wyroków, komornika i rosną od tego odsetki :o

komu ja miałbym dać swój nowy adres, by w razie czego korespondencja szła do mnie, a nie na stary (i w domyśle, że odebrałem, kiedy nie miałem na to szans)?

proszę o nie mędrkowanie, żebym wolniej jechał, czy schował głowę w piasek. chcę tylko wiedzieć, w jakich instytucjach ja powinienem zgłosić nowy adres, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku po jakichś wyrokach nakazowych, o których nawet nie mam pojęcia.

Witam
Proszę o informację w następującej sprawie. Dnia 09-05-2016 zostało zrobione mi zdjęcie fotoradarem o numerze seryjnym 170. Dodam iż gdy chciałem go zlokalizować na stornie uzyskałem informację iż on nie istnieje. Przyszedł mi quiz od GITD. Czy w świetle orzeczenia trybunału oraz ostatnich zdarzeń ta instytucja ma prawo do wystawiania mandatów czy je utraciła. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Hej, mam do Was pytanie w podobnej tematyce. Otrzymalem pismo od GITD w sprawie wskazania sprawcy przekroczenia predkosci moim pojazdem w dn 15.05.2016 wraz ze zdjeciem na ktorym dobrze mnie widac (slyszalem ze zdjecie jest dopiero brane pod uwage na drodze sadowej). Dostalem tez druki by wskazac kto kierowal samochodem. Poczytalem troche i znalazlem informacje ze GITD nie prawa wymagac od nas takich informacji oraz to co dostalem nie ma zadnych podstaw prawnych (ze stron anulujmandat i 3obieg). Wiem ze wraz z dniem 25.04.2016 GITD stracil uprawnienia m.in. do fotoradarow na podstawie wyroku z dn. 14 lipca 2015:
Trybunał Konstytucyjny: Upoważnienie ministra właściwego do spraw transportu do określenia w drodze rozporządzenia sposobu, trybu oraz warunków technicznych gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Tran
Ktos mi moze cos poradzic? bo wiem ze to pismo co dostalem nie ma podstaw prawnych wiec wcale nie musze na nie odpowiadac gdyz nie to ono mandatem. Boje sie jakis kruczkow wiec wole zapytach fachowcow :) Tak samo nie onformuja mnie tam nigdzie ze mam prawo odmowic jakichkolwiek wyjasnien itp.
pomozcie

Odpowiadasz, że to Ty jechałeś. Jeżeli zamierzasz podważyć ważność pomiaru, to nie przyjmujesz mandatu i w sądzie dowodzisz swojej racji.

A to ze bezprawnie zbieraja nasze dane i zdjecia z fotoradarow od konca kwietnia tego roku nie upowaznia do umorzenia postepowania z tym kierunku? Jelsi robia to nielegalnie to nie moga z nich wyciagac konsekwencji... wiec dlaczego mam sie rpzyznac i bezmyslnie zaplacic im kare na co licza?

Witam. Wczoraj przyszedł mi od ITD mandat za przekroczenie prędkości – 88 km/h przy 60 km/h. Wszystko się zgadza, na zdjęciu widać mojego ojca, pamiętam że to on jechał itd. itp., ale kłopot polega na tym, że oświadczenia, że to on jechał nie wypełni, bo przebywa za granicą i na pewno nie będzie się tłukł półtora tysiąca kilometrów, żeby zrobić jedną parafkę na jakimś urzędniczym świstku. Czy mam więc się podpisać za niego jako posiadacz auta i wskazać go jako kierowcę na zdjęciu? Jestem współwłaścicielem auta, ale głównym właścicielem jest on.

Na kogo była zaadresowana korespondencja? Na Ciebie? Czy na Ojca? Czy dostaliście obaj takie samo pismo?
Jak do Ciebie, odpisujesz komu powierzyłeś pojazd (zapewne jest tam taka rubryka)... kropka.. Nikogo nie musisz ściągać z końca świata do podpisu. Jeśli natomiast korespondencja nie była adresowana do Ciebie... no to cóż...

Pangia napisał:
Jestem współwłaścicielem auta, ale głównym właścicielem jest on.

Czyli, drogą dedukcji, łatwo można wywnioskować, że na niego (tablice rejestracyjne auta).

nie ma czegoś takiego jak główny właściciel.
Jest dwóch współwłaścicieli.

Jestem współwłaścicielem auta, drugi właściciel używa go przez 99,9% czasu. Dlaczego zawsze ja i tylko ja dostaję te quizy i opaty za przekroczenie czasu parkowania. Zdarzenia mają miejsce na drugim końcu Polski w mieście w którym mieszka drugi właściciel. To co jak mam daleko to nie będę protestował? Tako to logika?

Pangia napisał:
.... Jestem współwłaścicielem auta, ale głównym właścicielem jest on.

Jeżeli nie została zawarta umowa co do własności auta, według prawa macie równe udziały 50/50. Inaczej ma się kwestia użytkowania auta... Możecie być współwłaścicielami "pół na pół" ale użytkownik może być tylko jeden np. Ty.

Dzień dobry, gitd wysłało pismo ze zdjęciem za przekroczenie prędkości do taty, on wskazał mnie, ponieważ ja prowadziłem. Jestem studentem + mam bardzo małe zarobki. W jaki sposób mogę się starać o umożenie, zmniejszenie mandatu?
Znajomy policjant powiedział żebym się przyznał ale odmówił przyjęcia mandatu i zaświadczenia o zarobkach itp. składał już do sądu.
Teraz coś wyczytałem iż i tak trzeba zapłacić a przy pozytywnym rozpatrzeniu US, zwórcą mi pieniądze.

Proszę o poradę jak to najlepiej zrobić.

hymenopus napisał:
.....Jestem studentem + mam bardzo małe zarobki. W jaki sposób mogę się starać o umożenie, zmniejszenie mandatu?
Znajomy policjant powiedział żebym się przyznał ale odmówił przyjęcia mandatu i zaświadczenia o zarobkach itp. składał już do sądu......

Umorzenie nie wchodzi w grę, zmniejszenie pisemko do GITD i tak są widełki na to wykroczenie więc na pewno nie zejdą poniżej pewnej kwoty. Odmowa przyjęcia mandatu i skierowanie sprawy do Sądu generuje kolejne koszty. Zostaniesz skazany i Sąd obciąży cie kosztami sądowymi, po za tym Sądu nie obowiązuje taryfikator więc grzywna może być wyższa niż mandat z GITD. Decyzja należy do ciebie, mandat później możesz rozłożyć sobie na raty i spłacać.

Dostałem 300zł i 6pkt. za przekroczenie o 38km/h więc najniższą karę. A żeby rozłożyć mandat na raty trzeba się przyznać i później napisać pismo do GITD czy US?

Na ich stronie znalazłem że jest coś takiego jak umożenie w całości bądź w części.
http://bip.gitd.gov.pl/mandaty/udzielanie-ulg-w-splacie

Powrót