RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

witam,
rozprawa w sądzie rejonowym miala miejsce ponad 2 miesiace temu. poprosilem o grzywne. do teraz nie otrzymalem pisma z sadu (z wezwaniem do zaplaty, numerem konta, informacyjne itp).
jaki moze byc powod?
pisalem do sadu prosbe o pismo, wczesniej na rozprawie sedzie informowal ze mam oczekiwac korespondencji z sadu.
wyrok podejrzewam ze jest juz dawno prawomocny.
co nalezy zrobic? moze sad o mnie zapomnial??

Witam serdecznie.
1. Czy ktoś z Państwa orientuje się jakiej wysokości kary orzeka sąd za niewskazanie komu powierzyliśmy pojazd (wyższe/niższe niż mandat)? Otrzymałam wezwanie z ITD i zastanawiam się czy wskazać komu powierzyłam pojazd czy zignorować wezwanie i czekać na wyrok sądowy.
2. Czy w przypadku orzeczenia kary za niewskazanie organy mogą dalej dochodzić kto popełnił wykroczenie (dodam, że zdjęcie jest z tyłu i nie widać kierującego)?
Dziękuję za pomoc.

jak nie widac i ITD nie dojdzie kto to, to nie moga isc do sadu za niewskazanie. musza przeciwko konkretnej osobie.
a co z moim pytaniem?
rozprawa w sądzie rejonowym miala miejsce ponad 2 miesiace temu. poprosilem o grzywne. do teraz nie otrzymalem pisma z sadu (z wezwaniem do zaplaty, numerem konta, informacyjne itp).
jaki moze byc powod?
pisalem do sadu prosbe o pismo, wczesniej na rozprawie sedzie informowal ze mam oczekiwac korespondencji z sadu.
wyrok podejrzewam ze jest juz dawno prawomocny.
co nalezy zrobic? moze sad o mnie zapomnial??
zuraw09 jest on-line Raportuj zły post Odpowiedź z cytowaniem

W odpowiedzi na pismo z ..... uprzejmie informuję, iż w okresie zawierającym wskazaną datę, pojazd powierzyłem swojej żonie (...). Niestety nie jest mi znany jej aktualny adres , wg mojej wiedzy małżonka nie jest obecnie zameldowana.

Witam
Podobnie jak inni. Otrzymałem quiz od GITD. Z zdjęciem i propozycja mandatu 500zl lub kwota za nie wskazanie również 500 zł . Jestem jedynym właścicielem a kilku kierowców i też nie pamiętam kto kierował. Na zdjęciu widać jedynie tablice pojazdu. Słabo widzi mi się płacić za wykroczenie nie moje. Co zrobić ?
Ja osobiście napisalbym pismo odpowiadające że chętnie wskaże kierującego ale nie pamiętam kto kierował pojazdem w tym dniu a rejestru kierowców nie prowadzę a po zdjęciu nic nie mogę wywnioskować.
Proszę o opinie. Z góry dzięki

Dlaczego te gnojki wala mandaty z najwyzszej polki? Zlikwidowac te pseudo instytucje.

GITD nie ma już uprawnień do ścigania za fotopamiątkę, olej ich i nic nie odpisuj.Z dniem 25.04.2016 wygasły GITD uprawnienia odnośnie fotoradarów, monitoringu światła czerwonego i odcinkowego pomiaru prędkości.
Trybunał Konstytucyjny: Upoważnienie ministra właściwego do spraw transportu do określenia w drodze rozporządzenia sposobu, trybu oraz warunków technicznych gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Tran

Witam wszystkich.
Wczoraj otrzymałem przesyłkę poleconą z GITD.
Przesyłkę oczywiście odebrałem, i jakież wielkie moje było zdziwienie gdy okazało się, że to upomnienie. Wcześniej nie przypominam sobie żeby cokolwiek przyszło z GITD.
Kolejna sprawa jest taka, że od maja zeszłego roku do stycznia tego roku nie posiadałem pojazdu zarejestrowanego na siebie. Co z tym fantem zrobić?

_20161123_140657_zps1t06fbob.jpg
[/URL]

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Była decyzja dnia 9-9-2015 więc jeśli jej nie odebrałeś to zadzwoń i poproś o wyjaśnienia ponieważ nie wiesz za co masz płacić.

To, że nie byłeś posiadaczem auta nie oznacza, że ktoś Ciebie nie wskazał jako kierującego.

Witam ponownie.
No i sprawa się wyjaśniła. napisałem maila do GITD z pytaniem o co chodzi z tą karą i za co ona jest.
Z odpowiedzią czekali prawie tydzień
Szanowny Panie,

w nawiązaniu do nadesłanej wiadomości informuję, że decyzją administracyjną o numerze BP.702.I.3731.2015.0370.02 z dnia 09-09-2015 r. Główny Inspektor Transportu Drogowego nałożył na Pana karę pieniężną w wysokości 500 złotych z tytułu naruszenia obowiązku uiszczenia opłaty elektronicznej w dniu 11-05-2015 r. o godzinie 16:45:34 za przejazd po drodze krajowej nr 94 pojazdu o numerze rejestracyjnym SC****L wraz z przyczepą o numerze rejestracyjnym SD*****. W związku z niepodjęciem dwukrotnie awizowanej przesyłki zawierającej ww. rozstrzygnięcie, została uznana za doręczoną w trybie art. 44 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 23) z dniem 06-10-2015 r. W związku z nieuiszczeniem w całości nałożonej kary administracyjnej w ustawowym terminie, zostało wystosowane do Pana upomnienie wskazujące kwotę należności głównej, odsetek ustawowych oraz kosztów nadesłanej korespondencji.

W przypadku pytań lub wątpliwości proszę o kontakt.

Oczywiście w tym czasie nie byłem już właścicielem pojazdu, gdyż został on sprzedany 1-05-2015 co również napisałem w odpowiedzi do ww. instytucji wraz z załączonym skanem umowy kupna-sprzedaży, choć sam fakt zbycia pojazdu nie był zgłoszony do wydziału komunikacji.

I tym razem odpowiedź nadeszła szybko :

w związku z odnotowanym naruszeniem obowiązku uiszczenia opłaty elektronicznej, tutejszy organ wszczął wobec Pana jako właściciela pojazdu postępowanie administracyjne. Dane dotyczące właściciela pojazdu uzyskano z rejestru państwowego CEPiK, w którym figurował Pan jako jego właściciel od 2012 r. Niemniej jednak, w związku z zaistniałą sytuacją, na którą się Pan powołuje proszę o złożenie pisemnych wyjaśnień opisujących wszystkie okoliczności oraz załączyć stosowne dokumenty na potwierdzenie swojej argumentacji.

Więc w związku z tym mam do Was pytanie, jak napisać takie pisemko?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Betonik napisał:
Oczywiście w tym czasie nie byłem już właścicielem pojazdu, gdyż został on sprzedany 1-05-2016
Zaraz zaraz ale tamta sprawa jest z roku 2015 a Ty piszesz ze auto sprzedals dopiero w 2016r

biezanow_123 napisał:
Zaraz zaraz ale tamta sprawa jest z roku 2015 a Ty piszesz ze auto sprzedals dopiero w 2016r

Przepraszam, z rozpędu napisałem 2016, chodzi oczywiście o 2015 rok. Już poprawiam.

Ja bym poprostu wysłał im kopie umowy kupna/sprzedaży samochodu (ew. z poświadczeniem za zgodność z oryginałem) oraz kopie dokumentu potwierdzającego zbycie pojazdu i umył rece od całej sprawy. Niech oni szukają winnego bo rozumiem że zbycie zglosiłeś

Art. 78 PORD

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Ja bym poprostu wysłał im kopie umowy kupna/sprzedaży samochodu (ew. z poświadczeniem za zgodność z oryginałem) oraz kopie dokumentu potwierdzającego zbycie pojazdu i umył rece od całej sprawy. Niech oni szukają winnego bo rozumiem że zbycie zglosiłeś

Art. 78 PORD

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

Wiem, że mam obowiązek zgłosić zbycie. Ale fakt jest taki, że mało kto ma na to czas i to robi. Nic spróbuję napisać to pisemko, załaczę kopie umowy. I zobaczymy.

Witam. Z pięć miesięcy temu dostałem mandat z fotoradaru należącego do ITD 200 zł. Oczywiście przyznałem się do winy i wskazałem siebie jako kierowce.
Mandatu jednak nie zapłaciłem gdyż dopiero dziś się dowiedziałem, że dziadek mi go odebrał, rzucił w kąt i o nim zapomniał. Ja nie mieszkam w miejscu zameldowania.

Sprawa pewnie trafiła już do sądu choć żadnego pisma jak narazie nie otrzymałem. Jakie mogą być ewentualnie koszty oprócz kwoty mandatu ?

Dlaczego do Sądu? Skoro go odnalazłeś to po prostu zapłać i zatrzymaj pokwitowanie, a unikniesz w przyszłości nie przyjemności z tytułu upomnień czy ewentualnie egzekucij kwoty mandatu.

Tak ale czytałem, że niezapłacenie w terminie skutkuje oddaniem sprawy do sądu. Niektórzy zapłacili po terminie, a jednak i tak mandat przychodził drugi raz tym razem z kosztami sądowymi.
A wiem, że później odzyskanie tych pieniędzy to może być droga przez mękę :)

Popatrz z jakich lat jest temat, wiele się przez ten czas zmieniło.....

Powrót