RE: Fotoradary nowy temat - 2

• Autor wątku Autor wątku kackob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czyli został uznany winnym i dane które poda zostaną użyte do ukarania ? Jeśli tak to na resztę spraw (bo to 1 z 5) też wyślą takie pisma ? Co mnie zastanawia to akurat ta sprawa której sygnaturę umieścili w tym piśmie które dodałem jako jedyna była tylko na ojca, do mnie takie pismo nie dotarło. Więc dopełnił obowiązku w tym przypadku czy nie ?

Czas mi się kończy i nie bardzo mam pomysł co i jak zrobić więc chce żeby tata wysłał takie pismo:

"W związku ze sprawą nr ... o nie wskazanie kierującego, przedstawiam następujące dane osobowe: ... (miejsce zatrudnienia, stan cywilny, adres do korespondencji). Następnie pragnę poinformować że współwłaściciel wysłał do Państwa listem poleconym xxx informację kto był użytkownikiem pojazdu w tym czasie.

Brak jednoznacznej informacji o tym kto powinien wskazać użytkownika spowodował że wskazanie wysłał jedynie współwłaściciel. Nie działałem w złej wierze, zawiadomienia do mnie oraz współwłaściciela były skierowane na ten sam adres, stąd uznałem że nie ma potrzeby wysyłania pism w których umieściłbym informację że nikomu nie powierzałem pojazdu. Biorąc pod uwagę powyższe informacje a także stan materialny i cywilny proszę o łagodne potraktowanie."

wiem że pewnie nic to nie da no ale... w każdym razie mam teraz 2 ważne pytania:

1. czy na pozostałe pisma tata ma wysłać do nich odpowiedź że nikomu nie udzielał tak żeby nie mieli się do czego przyczepić ?
2. czy czynne żale poza sprawami związanymi z US mają również zastosowanie w powyższych jak niewskazanie ?

1. Na wszelki wypadek tak.
2. Nie automatycznie - ale są okolicznością łagodzącą. Zazwyczaj. A przynajmniej organ, jeśli ma "widełki" mandatowe, to zwykle bierze to pod uwagę.

Tutaj najbezpieczniej byłoby odpowiedzieć na każde pytanie po prostu.

A co do wskazania w innych okresach - można w tym samym piśmie wypisać daty, że się wtedy nikomu nie powierzało.

Bardzo dziękuje za pomoc :) dołączę do pisma w takim razie informację że nie powierzał. Do tej pory nie znalazłem jednoznacznego wskazania co to znaczy stan materialny więc tego nie dałem. Drugie pismo jakie dołączę to czynny żal, mam jakieś wzory więc je przerobie

No pisze tam wszystko, że prowadzone jest postępowanie przeciwko osobie która nie wskazała komu powierzyła pojazd.

to już wiem :) pismo będzie tak wyglądać, macie jakieś uwagi ? Czynne żale przygotować w formie oddzielnego pisma czy do tego dodać ?

"W związku ze sprawą nr SM- o nie wskazanie kierującego, przedstawiam następujące dane:
adres do korespondencji:
stan cywilny: wdowiec
miejsce zatrudnienia: emeryt
dochody miesięczne (emerytura):
brak osób pozostających na utrzymaniu

Następnie pragnę poinformować że współwłaściciel pojazdu wysłał do Państwa listem poleconym o numerze: informację kto był użytkownikiem pojazdu w tym czasie. Brak jednoznacznej informacji o tym kto powinien wskazać użytkownika spowodował że wskazanie kierującego pojazdem wysłał jedynie współwłaściciel.

Nie działałem w złej wierze, zawiadomienia do mnie oraz współwłaściciela były skierowane na ten sam adres, dlatego uznałem że nie ma potrzeby wysyłania pism w których umieściłbym informację że nikomu nie powierzyłem pojazdu.
Biorąc pod uwagę powyższe informacje a także stan materialny, cywilny oraz zaawansowany wiek proszę o łagodne potraktowanie.

Dodatkowo pragnę również ustosunkować się do innych spraw:
SM-OT5
SM-OT5
SM-OT5
SM-OT5-

Mianowicie że w wyżej wymienionych nie powierzałem nikomu auta

Z wyrazami szacunku,

Do tego "nie powierzałem" dopisałbym tylko "oraz nie prowadziłem" - bo nie wszystkie SM, ale niektóre mają w zwyczaju nadinterpretować to sformułowanie na zasadzie "skoro nikomu nie powierzył, to sam prowadził" - co jest oczywistą bzdurą, ale z nimi to jak kopanie się z koniem.

Witam

dla uściślenia odpowiedzi kierowanej do SM
chciałbym potwierdzić że informacje najlepiej wysłać w "zwykłym piśmie" a nie
na ich formularzu?

oraz czy w przypadku 2 współwłaścicieli samochodu (tak jak mowa w powyższych postach) właściciel powinien odpisać :
1. nie powierzałem pojazdu
2. nie powierzałem i nie prowadziłem pojazdu
3. nie powierzałem i nie prowadziłem pojazdu a współwłaścicielem jest.... i wskazanie moich danych

nie chcę aby ktoś przyczepił się do właściciela o nie wskazanie ... (art.96 3)

Ok już poprawiam. Co do gorzkich żali ;) stworzyłem coś takiego

"Zawiadomienie o popełnieniu czynu zabronionego (czynny żal)
Zawiadamiam o popełnieniu przeze mnie czynu zabronionego dotyczące wykroczenia z art. 96 § 3 Kodeksu Wykroczeń w postaci braku odpowiedzi na żądanie uprawnionego organu komu powierzyłem pojazd

Jednocześnie oświadczam, iż przy popełnianiu wyżej wymienionego czynu nie doszło do współdziałania z innymi osobami.
Niedotrzymanie ustawowych obowiązków było spowodowane moją niewiedzą o ich potrzebie dotrzymania a także zbyt skomplikowaną formą pism które otrzymałem"

We wzorze był jeszcze następujący dopisek ale nie mam pojęcia co w nim wpisać ?

Informuję również, że w dniu … zaległe zobowiązania zostały dopełnione w formie ………

Grant bardzo dobre pytanie, ale tu raczej chodzi o wskazanie użytkownika/kierującego a nie współwłaściciela bo to oni sobie mogą wyciągnąć tak jak w moim przypadku gdy pisma przychodziły do mnie i taty

Ostatnia edycja:

...."prośba" SM dotyczy wskazania komu (właściciel) powierzył pojazd
a jak już Syphar określił w tej sytuacji brak powierzenia bo ja jestem współwłaścicielem.

Własciciel nawet pojęcia nie ma kto mógł kierować w dniu zdarzenia
Zbyt dużo informacji nie ma co im przekazywać, najlepiej krótko i treściwie bez zbednego pola do ewentualnej nadinterpretacji;)

Z nimi to niestety nie ma reguły, pojedyncze jednostki kontra wielka służba mająca chronić i służyć (wiem że to hasło trochę innej formacji z innego kraju) ale jednak zasada moim zdaniem powinna być podobna :) zresztą to nie temat by o tym dyskutować

Czy ta forma czynnych żali którą wkleiłem może być ? Chciałbym ją jutro wysłać by nie było zbyt dużej różnicy między pismami

@grant77 krótko i treściwie, to:
3. nie powierzałem i nie prowadziłem pojazdu a współwłaścicielem jest.... i wskazanie moich danych

I wtedy współwłaściciel dostaje quiz. Na który odpisuje tak, jak wyżej. Koniec sprawy. Nikt Ci nie broni na tym ich formularzu, problem w tym, że nie przewidzieli takiej odpowiedzi.

@Andrzej a ślij jak jest, i tak mogą, a nie muszą... Ważne, że obowiązek teraz już dopełniony. To mogą odstąpić nawet od ukarania.

Ostatnia edycja:

Ok wszystko poszło. Co teraz się może stać najgorszego ? SM wystosuje najwyższą możliwą kare za niewskazane, możemy na nią przystać lub nie przyjąć i udać się do sądu ?

Zawsze można odmówić przyjęcia mandatu. Wtedy wniosek o ukaranie pójdzie do sądu.

Mam pytanie, czy to prawda że za nim ITD skieruje sprawę o ukaranie do sądu ma obowiązek przesłuchać właściciela auta? Tak jak pisałem w moim przypadku dostałem dwa wezwania do wypełnienia i żadnego nie odesłałem. Wysłałem jedynie pisemko że zdjęcie nie czytelne, nie pamiętam tego okresu. w marcu minęło 180dni. Do dziś nie mam żadnej reakcji od ITD. Biorę pod uwage że to cisza przed burzą ale czy ITD ma 100% egzekwowanych spraw? Bo statystyki mówią że nie.

@To-Masz1980 z tego co wiem, to prawie zawsze kierują w wypadku odmowy wskazania, ale Ty nie odmówiłeś. Ty napisałeś, że nie pamiętasz. A za niepamięć ukarać nie można (por. SO Warszawa-Praga Sygn. akt VI Ka 289/16, SN z dnia 12 października 2011r. (w sprawie V KK 137/11, w ślad za I Kzp 8/10) - tamże wskazał, że do ukarania Ciebie należałoby udowodnić, że owszem, pamiętasz. Widocznie ITD nie czuje się na siłach to udowodnić.

RE: Mandat karny z fotoradaru

Dostałeś mandat czy zdjęcie ? Za zdjęcie nie płacisz, musisz napisać pismo w którym przyznasz się do tego że ty kierowałeś (oczywiście tylko w przypadku jeśli poczuwasz się do winy) i dopiero wtedy organ podejmie decyzję ws. mandatu karnego.

A jeśli dostałeś mandat karny to na nim pisze.

Ostatnia edycja:

Fotoradar zrobił mi w terenie zabudowanym zdjęcie. Czy mogę stracić prawo jazdy? Prędkość +50km/h, ewentualnie jak z tego wybrnąć?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Samochód wyłącznie Twój? Czy może ma współwłaściciela? Ewentualnie mimo, że Twój w dowodzie, to kupiony po ew. ślubie?

Powrót