Renta rodzinna.Decyzja o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń.

• Autor wątku Autor wątku werka2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
alipa2580 napisał:
Zastanawiam sie czy jego matka moze ubiegac sie o wyplate chociaz czesci renty jaka moglaby jej przyslugiwac?Czy sa jakies przepisy na ktore moglaby sie powolac?

Pozdrawiam

Nie ma najmniejszych szans na pozytywne załatwienie sprawy. Przepisy regulują tę kwestię wyraźnie.

MariuszMdJtl3 napisał:
Po ilu latach przedawnia się możliwość odwołania się od decyzji ZUS w takich sprawach (rent rodzinnych) lub ich zaskarżenia?

Po 1/12 roku :)
Na złożenie odwołania jest 30 dni od daty doręczenia decyzji.

Wydają decyzję.Ktoś się nie odwołuje płaci co chcą.Czyta gdzieś później że niestety nie mogli aż tyle chcieć.Może czy nie te ich decyzję zaskarżyć?

Odpowiedź już została udzielona.
Po to jest właśnie czas na uprawomocnienie się decyzji, żebyś nie płacił co chcą.

Też w temacie

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4890/k,3

Dlatego, że odwołuje się od decyzji zawsze za pośrednictwem organu administracji publicznej w jakimś terminie (tak aby miał on czas i możliwość poprawienia/wydania nowej decyzji jeśli łaskawie uzna że niestety jest niewłaściwa) to powinna być jeszcze możliwość napisania do tego organu żeby nawet jeśli terminy już minęły a nie miał racji jednak zmienił swoją decyzję (czy jest sens cytować wyroki sądów w podobnych sprawach nie wiem).Dyrektorzy się zmieniają chyba żaden z decydentów nie lubi złej sławy.
Nie czytałem kodeksu postępowania administracyjnego ale może jest tam zapisana taka możliwość?

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie możliwych opcji odwołań od decyzji ZUS. Decyzja dotyczy nakazu zwrotu części renty rodzinnej za 2009 rok z racji uzyskania przeze mnie zbyt wysokiej kwoty dochodu w 2009 roku. Decyzja jest jak najbardziej zasadna, jednak poprostu nie zdawałem sobie wtedy sprawy z tego, że rentę będę musiał zwrócić. Obecnie urodziło mi się dziecko i moje zarobki niestety zmalały i nie stać mnie na to, aby zwrócić ZUSowi kwotę ok 3500zł. Czy istnieje praktyczna możliwość zwrócenia się do ZUSu z wnioskiem o anulowanie decyzji bądź ewentualnie rozłożenie tej kwoty na raty? Zdaję sobie sprawę, że w odwołaniu mogę napisać co chcę, ale jakie mam możliwe opcje w praktyce?
I druga sprawa bardziej ogólna, czy złożenie odwołania od decyzji w ciągu wspomnianych 30 dni odwleka datę ewentualnej spłaty do czasu np otrzymania ustotunkowania ZUSu do mojego odwołania?

Pozdrawiam i proszę ewentualnie o rady i sugestie które nie przyszły mi do głowy:)

Bardzo proszę ewentualnie moderatorów o ustosunkowanie się.

Witam.

ZUS zobowiązał mnie do spłaty nienależnie pobranych świadczeń w wysokości około 5 tys. zł. Jeżeli w ciągu miesiąca nie zwrócę wyżej wymienionej kwoty, po uprawomocnieniu się decyzji nienależnie pobrane świadczenie wraz z odsetkami ZUS będzie potrącał z wypłacanych świadczeń, aż do spłaty całej kwoty. Chciałabym zapytać jak w praktyce wygląda potrącanie tej kwoty, czy sprawa kierowana jest do sądu? Czy istnieje możliwość spłaty tylko części zadłużenia, tj. np. 2 tyś. zł (w czasie przysługującego miesiąca), a reszty w formie potrąceń? Czy później tzn. po upływie miesiąca, można dokonywać wpłat na poczet długu? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach, III AUa1524/07

Cytat:
Prawo do renty nie jest uzależnione od frekwencji ucznia w zajęciach szkolnych. Świadczenie to przysługuje bowiem od dnia podjęcia nauki do dnia jej ukończenia w planowanym terminie lub utraty statusu ucznia (studenta) wskutek skreślenia z listy uczniów (studentów) przez właściwy organ określony w statucie szkoły. Przepisy o rencie rodzinnej nie uzależniają prawa do tego od pozytywnych rezultatów edukacji, ewentualnego powtarzania semestrów. Jedyny warunek to kontynuowanie nauki i ograniczenie wiekowe.

SiiSii mozesz napisac cos wiecej na ten temat?? mam zwrocic spora kwote i nie wiem w kotra strone z tym ruszyc.Skad masz ten wyrok sadu , bardzo by mi sie taka informacja przydala ,wtedy moglbym sie na czyms oprzec , do prawnika jakimi sprawami zajmujacego mam sie zwrocic w zwiazku ze zwrotem renty. Bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam problem odnośnie renty rodzinnej. Zus przysłał mi decyzję nakazującą mi zwrot nienależnie pobranych świadczeń za 2009 r. z tytułu renty rodzinnej. W 2009 r. pobierałam rentę rodzinną pracowałam na etacie (całym) w firmie i równocześnie prowadziłam działalność gospodarczą. Przychód z pracy w firmie za 2009 r. wyniosły 24146,76 zł a dochód 22811,76. Z tytułu renty rodzinnej 10853 zł. Natomiast z tytułu prowadzonej przeze mnie działalności gosporaczej 0 zł. Dodam jeszcze, że działalność została zlikwidowana z końcem maja 2009 r. ZUS 30.08.2010r. wydał decyzję o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń w wysokości 2336,64 i termin 14 dni do zapłaty powyższej kwoty. Swoją decyzję uzasadnił następującą tabelą:
Kolumna pierwsza- miesiąc, kolumna 2 kwota osiągniętego przychodu, kolumna 3 kwota o jaka świadczenie powinno być zmniejszone, kolumna 4 kwota nienależnie pobranych świadczeń.

1 3655,53 374,22 374,22
2 3534,99 374,22 374,22
3 3915,8 397,05 397,05
4 3915,8 397,05 397,05
5 3842,29 397,05 397,05
6 2000
7 3000 397,05 397,05
8 2000
9 2000
10 2000
11 1861,35
12 2000
razem 33725,76 2336,64 2336,64

Proszę o informację na jakiej podstawie zus wyliczył, że w okresie prowadzenia przeze mnie działalności gospodarczej miesięczny przychód wyniósł 1915,80 zł. i przez to mam zafałszowany miesięczny przychód. Proszę o szybką pomoc i radę co mogę w tej sytuacji zrobić?
Pozdrawiam,
Magda

Ostatnia edycja:
Witam chciał bym sie zapytać waszej opini miła pani w sekretariacie poinformowała mnie ze musze wyrobić 50% frekwencji gdyż weszła nowa ustawa o pobieraniu swiadczeń emerytarnych a że ja duzo przebywam poza miejsce zamieszkania i tylko kiedy moge staram sie chodzic do szkoły a gdyż w tym roku mam tylko 10 zjazdow poniewaz pierwszy zjazd byl na poczatku pazdziernika i niestety nie moglem być czy jak opuszcze 6 zjazdów moga mi nakazac wzrot renty w całosci z braku frekwencji ?? chodz wiem ze w zeszłym roku byłem na dwoch zjadach i wszystko było ok do puki nie skresła mnie z listy plus potkreslam że jestem uprawniony do renty tylko do lutego gdyż kończe 25 lat i nie studiuje i chyba nie bede zobowiazany wysyłac kolejnego zaświadczenia o kontyunowania nauki tylko po informuje zus i rzeby wydali mi akt zgodnu rodzica i inne papierki ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót