Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lilunia0106 - nie pisz ciągle tego samego bo na ostrzeżeniu się nie skończy. Odpowiedzi już padały.

Tak samo @hahac

ODPOWIEDZI JUŻ PADŁY. LUDZIE!

NAJPIERW PRZECZYTAJCIE TEMAT CAŁY I DOKŁADNIE!

Posty nie spełniające tych wymagań są kasowane bez uprzedzenia.

Ostatnia edycja:
Nie martw się , pobieraczek został już ukarany ,także nic nie wysyłaj więcej do nich i nie płac ,dadzą sobie spokój , wogle to najlepiej o tym zapomniec

Chcę bardzo podziekować Moderatowi Colder, dobrze , iż Pan jest na tym forum, podobnie jak inni moja córka dostała dwa e-maile o treści "bla bla bla itd" Spanikowała i chciała ode mnie kasę, ale na pieniądzach to ja nie śpię. Przeczytałam forum, kawę musiałam sobie zrobić , bo trochę tego jest, ale nie żałuję :D. Napisałam im oświadczenie, które było podane na wcześniejszych stronach i wysłałam listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem. Uważam, iż skoro jest to formum prawne to moderator wie co pisze! U mojej córki minął zaledwie miesiąc czasu, więc zostało jeszcze dwa, ale już napisałam. Ma tylko pytanie, bo niektórzy piszą ,iż wogóle nie reagowali i po trzech e-mailach był już spokój, czy to prawda? Serdecznie pozdrawiam :)

dzwoniłam dziś do rzecznika praw konsumenckich odnośnie pobieraczka i gościu pokierował mnie abym im wysłała listem poleconym [umowę o odstąpienie od usług świadczonych przez tejże firmę powołując sie na[ stosowną ustawę o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny art10.ust.2,po tym liście mogą mnie jeszcze nagabywac emailami ,ale mam to ignorowac i mogą mnie już cmoknąc...

TO JEST WZÓR UMOWY JAKI MOŻECIE WYSŁAC

Odstąpienie od umowy

Powołując się na art. 10 ust. 2 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, niniejszym odstępuję od umowy o świadczenie usług Usenet, zawartej z Eller Service S. C., dnia 09. 10. 2010r. z komputera o adresie IP 66.6.66.666

Pragnę przypomnieć, iż w związku z brakiem pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust.1 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, termin, w którym przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy.

Na podstawie przepisów ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, odstępuje od zawartej z Eller Service S. C. umowy o świadczenie usług Usenet.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy Eller Service S.C. (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych).

wiem iż na takie pisma j/w po raz kolejny napisane eller service odpowiada - listem poleconym.(jeśli Ty do nich wysłałeś poleconego).
w tym piśmie podają to wszystko co już zostało wcześniej przytoczone - czyli że działają na podstawie ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną - i regulaminu.

także ciut cierpliwości musicie mieć jeszcze;)

adistach napisał:
wiem iż na takie pisma j/w po raz kolejny napisane eller service odpowiada - listem poleconym.(jeśli Ty do nich wysłałeś poleconego).
w tym piśmie podają to wszystko co już zostało wcześniej przytoczone - czyli że działają na podstawie ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną - i regulaminu.

także ciut cierpliwości musicie mieć jeszcze;)

ale wysłani takiej wiadomości o odstępstwie od umowy w czymś pomoże, bo raczej nie zaszkodzi?

owszem.
JEŚLI JESTEŚ PEŁNOLETNI.
JEŚLI podałeś prawidłowe dane osobowe rejestrując się - TO DLA BEZPIECZEŃSTWA TWEGO powinieneś od umowy odstąpić LISTEM POLECONYM.

jeśli nie minęło 3 m-ce od twojej rejestracji - to owszem. masz prawo odstąpić od umowy zgodnie z wcześniej podawanymi argumentami prawnymi.

adistach napisał:
owszem.
JEŚLI JESTEŚ PEŁNOLETNI.
JEŚLI podałeś prawidłowe dane osobowe rejestrując się - TO DLA BEZPIECZEŃSTWA TWEGO powinieneś od umowy odstąpić LISTEM POLECONYM.

jeśli nie minęło 3 m-ce od twojej rejestracji - to owszem. masz prawo odstąpić od umowy zgodnie z wcześniej podawanymi argumentami prawnymi.

właśnie a jeśli podałem nieprawdziwe dane? I wystarczy e-mail, czy musi być list polecony?

serek1922 napisał:
właśnie a jeśli podałem nieprawdziwe dane? I wystarczy e-mail, czy musi być list polecony?

proponuję zweryfikować zadane pytanie z postami wcześniejszymi w tym temacie. tam jasno jest napisane co jeśli podałeś bądź tylko częsc nieprawdziwych danych - lub też wszystkie nieprawdziwe.
szukanie NIE BOLI.

na chłopski rozum.
jeśli nie są to dane po których mogą CIĘ fizycznie zlokalizować
możesz odpisać im MAILEM na który dostajesz wezwania wcześniej wspomniane odstąpienie.

a jak wygląda to w praktyce - sama już się doczytałaś wcześniej.

Mam pytanie ;)

Jeżeli w ogóle nie kilknąłem w link aktywacyjny i nie dostałem nawet hasła do konta (czyli sie nawet nie logowałem) to zawarłem z nimi umowę ?(myśląc logicznie to nie moglem jej zawrzeć ale wole się zapytać i być pewien)

Pzdr.

Witam.

Dziś rano odebrałem pocztę którą ściągam może ze 2 razy w miesiącu i zobaczyłem tam wezwanie oraz wezwanie przedsądowe do zapłaty właśnie z firmy pobieraczek. Dodam że nigdy nie zakładałem u nich konta, adres IP który podali też sie nie zgadza ale tu akurat mam neostradę więc IP jest zmienne. Co gorsza adres i dane podane przy rejestracji są również fikcyjne. Adres jest jakiejś osoby w Warszawie (podejrzewam że zmyślony) a ja absolutnie w Warszawie nie mieszkam. Szukałem w skrzynce jakiegoś maila potwierdzającego założenie u nich konta ale nic, nie mam nic. Nie wiem co mam teraz zrobić. Nie miałem nigdy problemów z sądem, nawet nigdy w życiu nie zapłaciłem mandatu a jeżdżę już 5 lat a tu nagle taki email od serwisu z którym nie mam i nigdy nie miałem nic wspólnego. Powiedzcie, czy mogą mi cos zrobić? Napisałem do nich maila wyjaśniającego że nigdy u nich nic nie zakładałem i żądam rozwiązania umowy. Zobaczymy co odpowiedzą. Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Ile można dostać lat za takie coś? :(.

Lat mam 26 ale nie znam się na prawie. Przeczytałem kilka stron tego tematu z którego mogę wnioskować że raczej nic się nie powinno stać ale nigdy nic nie wiadomo. Jak już powiedziałem, ja nie zakładałem u nich konta i jestem tego absolutnie pewien, na tyle świadomy to ja jeszcze jestem i takie rzeczy wiem. Adres do korespondencji absolutnie nie jest mój. Zgadza się tylko email z którego nie korzystam już od ponad roku czasu gdyż jest to poczta na wp która jest totalnie zaspamowana i sprawdzam ją dosłownie raz w miesiącu albo i tego nie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
lupiko. to skąd wywnioskowałeś że grozi CI za to kara "LAT"?
nie grozi za to kara żadnego więzienia.
jeśli pobieraki miały by rację to sprawa była by w sądzie cywilnym a nie karnym.
to po pierwsze. zasądzili by od ciebie jakąś tam kwotę. to po drugie - a po trzecie - NIE MAJĄ PODSTAW.
jeśli będą CIĘ nękać mailami wyślij im swoje oświadczenie ponownie i ... daj sobie spokój.
podkreśl że mogło nastąpić "włamanie na konto pocztowe" i tyle.

lukpio napisał:
Powiedzcie, czy mogą mi cos zrobić? Napisałem do nich maila wyjaśniającego że nigdy u nich nic nie zakładałem i żądam rozwiązania umowy. Zobaczymy co odpowiedzą. Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Ile można dostać lat za takie coś? :(.
Przestań panikować. To przede wszystkim.
Jeżeli wysłałeś maila wyjaśniającego, iż nie rejestrowałeś się w tym serwisie, to sprawa od Twojej strony jest zakończona. Nie musisz nic więcej robić, tłumaczyć się, wyjaśniać. Przecież Twojego maila mógł użyć każdy, kto go zna. Adresy email rzadko są znane jedynie ich właścicielom :)

adistach napisał:
jeśli będą CIĘ nękać mailami wyślij im swoje oświadczenie ponownie i ... daj sobie spokój.
Nie zgadzam się.
Żadnego więcej tłumaczenia się, czy wysyłania tego samego po raz wtóry.
Albo całkowicie ignorować albo wezwać do zaprzestania korespondencji - bez żadnych dalszych wyjasnień.

adistach napisał:
lupiko. to skąd wywnioskowałeś że grozi CI za to kara "LAT"?
nie grozi za to kara żadnego więzienia.
jeśli pobieraki miały by rację to sprawa była by w sądzie cywilnym a nie karnym.
to po pierwsze. zasądzili by od ciebie jakąś tam kwotę. to po drugie - a po trzecie - NIE MAJĄ PODSTAW.

Dokładnie to samo powiedział mi przed sekunda Pan z UOKiK-u. Kazał mi się nie przejmować, nic mi za to nie grozi, sprawę doskonale znają. Mam napisać maila że odstępuje od umowy i powołać się na artykuł 10 ustęp 2 o ochronie niektórych praw konsumenta a jeśli nadal będą mnie nękać to mam im napisac że dobrze, w takim razie niech ida do sądu i niech sąd to rozstrzygnie a jeśli nadal będą mi wysyłac maile to ja ich oskarżę o nękanie i po sprawie. Zatem cieszę się że nic mi nie grozi. A ja już chciałem im zapłacić ... A ta kara lat to z ich maila bo napisali że jeśli dane sa nie prawdziwe a ewidentnie są to pójdę siedzieć :(.

OSTRZEŻENIE
Kolejne posty poszły do kosza. Odpowiedzi już padały. Jeśli będziecie namiętnie spamować w tym temacie zadając pytania które padły to temat po prostu zamknę i będzie tylko do wglądu bez możliwości pisania.

Jeśli napisałeś coś i post zniknął - znaczy to tyle że Tobie go usunąłem bo pytanie już padło albo było tak bzdurne, że da się wywnioskować z tego co już zostało napisane.

Witam.

lukpio, nie masz się czym martwić, zignoruj ich. Prawdopodobnie zaszła pomyłka, skoro nigdy konta u nich nie zakładałeś. Inna rzecz, że oni podszywają się pod różne inne serwisy i chcąc pobrać coś ze strony X często budzisz się tak naprawdę u nich - a czujność uśpiona.
Jak było wspomniane wcześniej, żądają od Ciebie uiszczenia opłaty mniejszej niż 250zł, a to oznacza niską szkodliwość społeczną czynu - prokurator, ba, policja nawet na to nie spojrzy. Oni sami natomiast mogą wkrótce słono za to wszystko zapłacić.

maciej, jestem w podobnej sytuacji, co i Ty. Tym niemniej jednak pokusiłam się o telefon do biura rzecznika praw konsumenckich w Łodzi (sam rzecznik na urlopie, ale przemiła asystentka rozwiała moje wątpliwości) i oto, czego się dowiedziałam:

- Skoro ja nie dostałam od nich maila z potwierdzeniem, umowa teoretycznie nie została zawarta. Skoro nic z ich strony nie udało mi się pobrać (teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć, czy próbowałam, czy w ogóle jednak zrezygnowałam z pobierania), oni sami nie wywiązali się z postanowień własnego regulaminu.

- Adres IP, który rzekomo należy do mnie, aktualnie przebywa na Hawajach. Dynamiczne IP z Neostrady uniemożliwia łatwe namierzenie użytkownika. W związku z tym ABSOLUTNIE nie należy wysyłać do nich pism drogą listowną. Nie ujawniać się. Na zdrowy rozsądek - jeśli dostaną Twoje dane, być może pokuszą się o ściągnięcie należności z Ciebie jednego - ot, kolejny straszak. Bo zapewne przyjdziesz na forum się wyżalić i przestrzec innych ;]

- Podałam im fałszywe dane osobowe będąc osobą pełnoletnią: jeśli zdecyduję się skierować sprawę do sądu, tylko z tym mogą być problemy, po jest to pewne nadużycie. Tym niemniej jednak nie podszyłam się pod Barracka Obamę, tylko wymyśliłam absurdalne człony nowej tożsamości, tak więc i tu okazuję się zbyt niewinna, by za to siedzieć.
Pani w urzędzie powiedziała mi, że nawet jeśli się ujawnię, Pobieraczek nic mi nie zrobi, ale mimo wszystko na razie wolę wstrzymać się z działaniami. Kiedy wróci sam rzecznik - wznowię temat.

- Umowa zawarta elektronicznie jest bezprawna, a zatem pobieraczek nie ma prawa żądać od nas zapłaty za cokolwiek.

- "jednym z podstawowych praw konsumentów korzystających z usług portali oferujących pobieranie plików czy kupujących w internecie, jest prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni. Jednakże w przypadku, gdy nie otrzymamy od przedsiębiorcy pisemnego potwierdzenia wszystkich wymaganych przepisami danych, termin ten wydłuża się do trzech miesięcy." I zgodnie z tym zapisem każdy z nas ma prawo od umowy odstąpić. Trzeba to jednak zrobić pisemnie, dlatego ci, którzy podali dane nieprawdziwe, z tej opcji nie powinni korzystać.

I teraz rzecz ciekawa. Pobieraczkowi wytoczono kolejną sprawę, w której zapadł nawet wyrok skazujący, ale niestety odwołali się od niego, tak więc na chwilę obecną nie jest to decyzja prawomocna i użytkownicy nie mogą się na nią powoływać.
Tak czy inaczej rozmawiająca ze mną urzędniczka najpierw westchnęła z rezygnacją, a później powiedziała: NIE PŁACIĆ. To chyba tłumaczy wszystko.

Wiadomość od nich dostałam wczoraj wieczorem, zatem za 4 dni powinnam dostać kolejne ponaglenie. Rzecznik wraca za tydzień, więc będzie w sam raz. A jeśli będą mieli jakiekolwiek problemy, zawsze pozostaje mi się zwrócić do pracującej w prokuraturze matki. Niechętnie, ale w ostateczności jestem skłonna to zrobić.

Jeśli ktoś ma ochotę, niech posłuży się tym modelem:

Eller Service S.C.
80-350 Gdańsk
ul. Chłopska 72

Odstąpienie od umowy

Powołując się na art. 10 ust. 2 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, niniejszym odstępuję od umowy o świadczenie usług Usenet, zawartej z Eller Service S. C., dnia 09. 10. 2010r. z komputera o adresie IP 66.6.66.666

Pragnę przypomnieć, iż w związku z brakiem pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust.1 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, termin, w którym przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy.

Na podstawie przepisów ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, odstępuje od zawartej z Eller Service S. C. umowy o świadczenie usług Usenet.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy Eller Service S.C. (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych).

Z poważaniem
XYZ.

Ważne, by nie podawać swoich danych osobowych, a nick podany przy rejestracji i IP, które oni przypisali w ponaglających mailach. Niech szukają.

Powodzenia.

W odpowiedzi na wysłane do nich maile pojawia się coś takiego:

Dear xxx@tlen.pl,

This is an automated message sent from Pobieraczek.pl.

We received a message from you and for your convenience, we created an
issue that will be used by our staff to handle your message.

To add more information to this issue, simply reply to this email.
Issue #: 495141
Summary: Odstąpienie od umowy
Priority: Średni
Submitted: Wed, 17 Nov 2010, 09:50:15 UTC

Kpina.

Ostatnia edycja:
Witam! Ja wczoraj zdembiałam otrzymując maila z POBIERACZKA podobnie jak wiel z osób tu piszących przypadkiem trafiłam na strone. Nie jestem pewna czy data w mailu podana jest poprawna - no tak 31.10 tj niedziela wiec nie moglam byc na tej stronie i IP nie nalezy do kompa z którego kożystałam będąc na ww str, wiec nie zgadzaja sie juz 2 rzeczy i nazwisko przekręcone.
Chyba poczekam na wezwanie drogą pocztową Poczty Polskiej bo pomijajac wszystko o czym tu pisaliscie to jeszcze zasadnicza sprawa jest to iż nie musze odbierac poczty na podanym adresie przes miesiace -tak czy nie?
I dziękuję BARDZO BADZO ZE JEST TEN TEMAT NA FORUM i ostrzega

Nie będzie żadnego wezwania.
Nic do nich nie wysyłaj pisemnie, to i oni nie będą mieli jak się do Ciebie dobrać.
Dodaj sobie po prostu wiadomości od nich do spamu i po sprawie.

Kwota 95zł jest niższa niż próg "szkodliwości społecznej". Skoro wyniesienie pizzy z restauracji owocuje tylko upomnieniem właśnie z uwagi na fakt, że "koszt" operacji nie przekracza bodaj 200 złotych, to w analogiczny sposób działa to tutaj - nikt nie pójdzie siedzieć, nikt nie zostanie wciągnięty na listę dłużników. Nie słyszałam o przypadku, w którym ktokolwiek dostał wezwanie pisemne, ale myślę, że to jest NAJGORSZA ewentualność. A i wówczas można się odwoływać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót