Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Najchętniej bym się przjechał do tych informatyków i pogadał z nimi osobiście..
Niestety, nie pomogę koleżanko. Wydaje mi się, że powinniśmy wszyscy zlać to ciepłym moczem.
ew. jeśli firma faktycznie wytoczy sprawę ( od 4h szperam o pobieraczu i takiego infa nigdzie nie znalazłem) to należy zwrócić się do ludzi którzy planują już od dawna zbiorowy pozew.
Jak mówi przysłowie ,, w kupie siła w moczu moc"
pozdro

Witam :D czytalem te wszystkie komentarze i doszedlem do wnioskuze nie bede placil tym oszustom ! ;) jeszcze odlądałem filmik na youtube i to mnie uspokoiło,więc nie będę placil oszustom :smile: pozdrawiam

mudzialowa napisał:
A czy mi ktos moglby odpisac? :D
Ja chyba w to za daleko zabrnelam i powinnam ich olac tak jak Wy , a nie do nich pisac i wgl.. Skoro teraz mi przeslali pismo (Podalam do niego linki) z odrecznym podpisem kogos tam.. to czy nie mam serio przeskrobane?
Niby ogladalam ten filmik ze sprawy reporterow.. i sie troszke uspokoilam.. ale co jesli dalej bede mnie dreczyc i wysylac maile i listy? :mad:

Nie powinnismy wszyscy tego gdzies zglosic?
Widze ze jest nas znow coraz wiecej tak jak w 2010 roku...
mnozy sie nas i mnozy..
Serio powinnismy to olewac, a nie powiedziec o tym komus?

Ja pisalam do Urzedu Ochrony Konsumenta i Konkurencji, ale odpisali ze dziekuja za wiadomosc, jednak oni nie zajmuja sie sprawami indywidualnymi , a spolecznymi (grupami) lecz rozpatrza sprawe i jak znajada jakies niedogodnosci to wnikna glebiej w sprawe i kazali mi sie kontaktowac z Rzecznikiem Praw konsumenta, napisalam do takiego z Olesna bo mam najblizej , ale do tej pory nie odpisal i mysle czy nie napisac do jeszcze jednego... ?
Co sadzicie?

Ja dzwoniłam do rzecznika spraw konsumentów podał mi link pobieraczek.pl - prawnie rozłożony na łopatki - pozywamy-zbiorowo.pl @ mixxt
jest tam całkiem sensownie wszystko opisane. Ja przyjełam taktyke wprowadzenia w błąd tzn. pobieraczek zmylił mnie poprzez hasła DARMOWE itp., co jest istotne, ponieważ gdybym była świadoma warunków nie skorzystałabym z ich usług. jutro będe wiedział od rzeczniczki czy to przejdzie. Jak tak, wyśle im pismo poleconym i mam ich w nosie.

Kochani,wszystko co dotyczy Pobieraczka,wrzućcie do kosza,nikt i nic nie prawa żądać,póki nie zostanie sporządzona umowa podpisana przez obie strony,a oni mogą sobie straszyć Sadem i wszystkimi instancjami ptaszki,a nie nas.To nie żart,prosze wszystkich ,którzy są nękani przez Pobieraczka,żeby sie absolutnie nie martwili.Pobieraczek staje przed Sadem za swoja nielegalna działalność a jednoczesnie szuka naiwnych,którzy dadzą się nabrać na ich sztuczki ściągania pieniędzy za usługi,które są niewykonalne.Przesyłam wszystkim gorące po;)zdrowienia,lepiej sie martwić tym czy jutro zaswieci słonko,niż Pobieraczkiem.;)

...zgadzam się w 100% z moim poprzednikiem ::brawo: posłuchajcie chociaż jednej osobie która po raz setny, tysięczny mów ze to bzdury a Wy ciągle to samo.... mi minął wczoraj termin opłaty za to g.... i nic jeszcze nie wysłali więc pewnie im się przypomni po 2 latach jak tu niektórzy piszą :mad:

Dzięki za aprobatę.;)Przechodziłam to samo rok temu,byłam nękana przez Pobieraczka mailami,straszona Sadem,konsekwencjami.Było to denerwujące.Ale dzięki osobom,które te szykana wczesniej przechodziły,mam spokój,niczego nie płaciłam,płacić nie będę,osądzana nie byłam,chciałam przekazać dalej,żeby sie nie bać Pobieraczka-naciągaczka.Pozdrawiam:)

No i ja też myślę, żeby to olać, ale z drugiej strony troszkę się jednak obawiam. Bo przecież są zmiany w ich pierdzielonym regulaminie i to moje "odstąpienie od umowy" po 10 dniach rzeczywiście jest bezskuteczne i o. Czy ktoś może mi na 100% powiedzieć, że nigdy(za rok, 5lat) nie będzie przeciwko0 mnie prowadzona sprawa?? tego isę właśnie obawiam ... Mam im wysłać pisemne odstąpienie od umowy- tak dla spokoju ducha? Czy to będzie miało umocowanie??

Już nie wiem co o sobie myśleć. Człowiek dorosły, myślący i daje się zastraszyć jak małe dziecko ... Mój Boże KOchany ...

A, magskon, ja też też tego nagrania nie mogłam otworzyć .

Niwa - tak , na 100 % nie będzie przeciwko Tobie ani nikomu prowadzona sprawa.
Wytrzymajcie jeszcze trochę - pobieraczek odwołał się do sądu konsumenckiego i dlatego - jeszcze - nie zapłacił kary . Tak działają nasze sądy - ale gdy sąd konsumencki podtrzyma rygor - a tak na pewno będzie - to UOKiK będzie mogło dodatkowo ukarać ich karą finansową w wysokości do 10 tys euro za każdy dzień zwłoki w wykonaniu zaleceń - chcecie im to sfinansować ??
Skoro piszecie - jest zmiana regulaminu to rozumiem że wiecie co się w nim zmieniło - więc może ktoś powie jak te zmiany wyglądają ?? Oprócz nowych wydumanych zapisów o jakiś karach - niech ktoś powie JAKIE ZASZŁY TAM ZMIANY i jak one rzutują na sprawę skoro uważacie że - coś się zmieniło .
Przecież UOKiK wydał decyzję że nie można naliczać jakiś należności od dnia darmowej rejestracji a przecież NADAL REJESTRACJA WG. NICH JEST ZAWARCIEM PŁATNEJ UMOWY i nadal żądają 94,80 płatne za zawarcie umowy - czyli i za owe 10 darmowych dni.
To co tak naprawdę się zmieniło - oprócz zamieszczenia nowego regulaminu ?
Niwa - jeśli nie przestraszy Cię listowna odpowiedż ze nic nie możesz wypowiedzieć - to wyślij ale - czy tak Ci żle że jesteś anonimowa ??
Piszesz :
Bo przecież są zmiany w ich pierdzielonym regulaminie i to moje "odstąpienie od umowy" po 10 dniach rzeczywiście jest bezskuteczne

A skąd takie mniemanie - to kto stanowi prawo - czy ustawy i dyrektywy - czy pobieraczek ??? Skoro ustawa " konsumencka " każdemu takie prawo daje - mało tego , mówi w art. 17
Nie można w drodze umowy wyłączyć lub ograniczyć praw
konsumenta określonych w art. 1-16e, także w razie dokonania wyboru prawa obcego
czyli żadna umowa czy regulamin nie może konsumentowi odmawiać takiego prawa - to skąd takie mniemanie że - tego prawa nie masz- prawa do 3 miesięcy na wypowiedzenie umowy przy braku " papieru " ??

Witam :D ja bym mógł to gdzieś zgłośic ,najlepiej jakbyśmy wszyscy to razem zgłosili ;) ja od zasranego pobieraczka dostałem narazie jednego maila.Nie wiem ile ich jescze będzie,ale i tak nie będę płacil bo ja ma dopiero 15 lat ;) oni mnie przeciez do sądu podac nie moga,bo jestem niepełnoletni .Filmik na youtube sam opisuje sytyacje:‪Pobieraczek.pl‬‏ - YouTube . A mógłbym wysłac im drogą mailowom rezygnację z umowy? pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Doszły takie punkty:

w § 3. Warunki świadczenia usługi drogą elektroniczną

14. Użytkownik oświadcza, że jest świadom, iż świadczenie Usługi Usenet w ramach Bezpłatnego Testowania powoduje obciążenie zasobów wykorzystywanych do świadczenia Usługi Usenet, w szczególności infrastruktury dostawcy sieci Usenet (dalej jako „Zasoby Angażowane”). Użytkownik zobowiązuje się do niepodejmowania działań prowadzących do nieuzasadnionego obciążania Zasobów Angażowanych. Użytkownik jest świadom, że nieuzasadnione obciążenie Zasobów Angażowanych stanowi szkodę wyrządzoną Usługodawcy.

15.Użytkownik, korzystający z Bezpłatnego Testowania zobowiązuje się do wypowiedzenia zawartej umowy przed upływem terminu wskazanego w ust. 11(czyli tych nieszczęsnych 10 dni), bądź do opłacenia Usługi Usenet w zamówionym pakiecie cenowym. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania niepieniężnego wskazanego w zdaniu 1 prowadzi do nieuzasadnionego obciążenia przez użytkownika Zasobów Angażowanych i podlega karze umownej zgodnie z postanowieniami § 6 ust. 3 oraz 4.

w§ 6. Odpowiedzialność

3.Naprawienie przez użytkownika szkody o której mowa w § 3 ust. 14. nastąpi poprzez zapłatę na rzecz Spółki kary umownej w wysokości stanowiącej wyrażoną w złotych polskich, równowartość 100 dolarów amerykańskich, w terminie 7 dni od niewykonania lub nienależytego wykonania niepieniężnego zobowiązania o którym mowa w § 3. ust. 15. Wysokość równowartości kwoty wskazanej w zdaniu 1, zostanie ustalana według średniego kursu walut ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski w pierwszym dniu miesiąca, w którym roszczenie odszkodowawcze stało się wymagalne.

i zmiana nastąpiła w § 4. Warunki zawierania i rozwiązywania umowy o świadczenie usługi drogą elektroniczną, w pkcie4.

Usługobiorca obowiązany jest do uiszczenia wynagrodzenia z tytułu realizacji Usług Usenet w wysokości wynikającej z wybranego pakietu cenowego. Za dzień uiszczenia wynagrodzenia Usługodawca uważa datę wpływu wynagrodzenia na rachunek bankowy Usługodawcy.

a było tak:

Usługobiorca obowiązany jest do uiszczenia wynagrodzenia z tytułu realizacji Usług Usenet w wysokości wynikającej z wybranego pakietu cenowego w terminie 17 dni od zawarcia umowy o świadczenie opisanych w Regulaminie usług. Za dzień uiszczenia wynagrodzenia Usługodawca uważa datę wpływu wynagrodzenia na rachunek bankowy Usługodawcy.

czyli na mój chłopski rozum w tym punkcie żadna zmiana.

I zmieniła się siedziba na :Eller Service S.C. Sopot, Al. Niepodległości 658/3.

A potem są warunki, któr ewydaje mi się, ze się nie zmieniły, ale napisane są takim maczkiem i tak zawile, ze nie mam pewności.

i tyle wiem.

Ahah,Basshunter na wcześniejszych stronach był link do składania podpisów w sprawie. W tej sytuacji też chyba chciałabym być niepełnoletnia :)

Mam nadzieję, szczerze sobie i wszystkim nieszczęśnikom wkręconym życzę pozytywnego(dla Nas)rozstrzygnięcia przez sąd i zamknięcia tej spółki!.

Prawniku2011, czyli to:
Wobec powyższego podnoszony przez Pana argument dotyczący obowiązku potwierdzenia przez usługodawcę na piśmie informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000, nr 22, poz. 271) jest bezpodstawny i nie znajduje uzasadnienia.

mogą sobie, krótko mówiąc o d... potłuc?? I dalej mamy prawo do 3mies odstąpienia?

W regulaminie jest wspomniane z tego co zarejestrowałam, że : Usługobiorca ma prawo wglądu do swoich danych osobowych oraz prawo do żądania ich poprawienia i usunięcia. Zażądałam usunięcia i nic.

A, właśnie na stronie głównej dojrzałam: Informacja dla użytkowników
Podczas 10-dniowego bezpłatnego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność i koszt umowy zgodnie z Regulaminem.

NO i teraz to już na prawdę czuję się jak debil, no stereotypowa blondynka- żeby nie spojrzeć od razu tylko się zarejestrować...

Ostatnia edycja:
Witam ;) to czyli móglbym wysłac dla nich takie oświadczenie o rezygnacji z umowy? ja już kopie takiego oświadczenia mam i mysle tylko czy wyslac czy nie.Czy to cos da? Oni myślą ze jestem pelnoletni bo na ich stronie podalem nieprawdziwa date urodzenia. Czytalem w internecie że mozna wyslac im to drogą mailowa jesli oni mysla ze jestem pelnoletni.

pierwszy post na tym forum ws pobieraczka powastał 1 2009 roku, od 2ch lat te same problemy tak nekaja ludzi;/

Ja za Wasza porada postanowilam nie reagowac ale tez sie boje konsekwencji...

Niwa - napisałaś - zmiana w regulaminie :

Usługobiorca obowiązany jest do uiszczenia wynagrodzenia z tytułu realizacji Usług Usenet w wysokości wynikającej z wybranego pakietu cenoweg

Nawet nie chce mi się tego badziewia zwanego regulaminem ponownie czytać ale - oni nie mieli dodawać jakiś kosmetycznych wpisów typu że ktoś do czegoś jest obowiązany - oni mieli zmienić praktykę czyli :

- reklama nie może sugerować że 10 dni jest darmowe .
- jeśli sugeruje to nie mogą za te 10 dni żądać zapłaty.

Tu chodzi o to by więcej nikt nie zarejestrował się nie mając pojęcia że coś zawiera. Zapisy prawne mówią wyrażnie - Ty i wszyscy nie mają szukać w regulaminie że coś zawierają tym bardziej że reklamy tego nie mówią . Tam nie ma czytelnej informacji że - rejestrując się coś zawierasz - a wszyscy powinni być o tym w sposób jasny i nie budzący wątpliwości poinformowani że coś zawierają. I tu UOKiK NAKAZAŁ ZMIANĘ TEJ PRAKTYKI - a nie że dodadzą jakiś punkcik nieistotny dla sprawy.
Dlatego pobieraczek NIGDY NIE ZMIENI TEGO CO NAKAZAŁ UOKiK - bo nikt już tam by się nie zarejestrował.
Napisałaś :

mogą sobie, krótko mówiąc o d... potłuc?? I dalej mamy prawo do 3mies odstąpienia?

jasne że tak , każde zawarcie umowy nie potwierdzone listownie nam to daje - a oni muszą odmawiać wszystkim tego prawa bo zobacz - wszyscy jak dostaną maile zaczynają czytać fora - niektórzy tylko lecą z kasą - ogromna większość czyta i widzi że coś jest nie tak - dlatego pobieraczki mówią - sorry nic nie możecie bo jest po terminie . Dlaczego 10 dni darmowego testowania?? Bo zapisy prawne mówią o możliwości rezygnacji w 10 dniach bez podania przyczyny . A kto wypowiada coś co jest darmowe ?? Dlatego 10 darmowych dni a nie np. 5 . Dlaczego maile informujące że zawarło się umowę wysyłane są po 10 dniach ?? Po to by powiedzieć - prawo dawało ci 10 dni na rezygnację i jest już po terminie . A to jest nieprawda - nie ma papieru - są 3 miesiące. Teraz tylko trzeba to wmówić ludziom , to że mieli tylko 10 dni - zwłaszcza nieletnim - i niektórzy na to się łapią.

kurka21 - jeśli nie zareagujesz - dostaniesz 3 maile i to wszystko . Jeśli zareagujesz - dostaniesz odpowiedż . Zadecyduj - nie musisz zmieniać maila ale warunek - nic im nie odpiszesz lub nie przestraszysz się odpowiedzi .

Ostatnia edycja:
Kurka21 : Ja też się troche boję tego bo musze zaplacic w ciągu 3 dni..a potem co?nie wiadomo..ale i tak nie będę płacił

Ostatnia edycja:
Basshunter, kurka21- chciałabym Wam pomóc, ino nie wiem jak.

Bass- ja wysłałam maila i nie pomogło, z tego co tu Szanowni koledzy i koleżanki wspominali, jako niepełnoletniemu może Ci to latać- że się tak wyrażę.

kurko21nie sądzę ażebyś musiała go kasować, klepnij tylko pobieraczka jako spamującego i finito.

prawniku2011, cierpliwość jest cnotą, a Ty jako znoszący moje obawy i lamenty to chyba juz ozłocony tam na górze będziesz :)

Bardzo, ale to Bardzo , Bardzo Ci dziękuję, że w tak łopatologiczny sposób to wytłumaczyłeś/aś.

Czyli już ze spokojjem sumienia będę kładła się spać . :)

Dziękuję, Dziękuję, Dziękuję !!!!!!

Ostatnia edycja:
Codziennie na tej zasranej stronce rejestruje się na pewno wiele osób i nie wiedza o tym co ich czeka.To jest nie normalne.Jedni sie przestrasza i zapłacą i drudzy nie będą placic

Nasuwa się pytanie , czy możemy coś zrobić, żeby zamknęli spółkę? Ale właściciele otworzą nowego bubla... Ale czy naprawdę my jako gro społeczeństwa nie możemy spowodować chociaz żeby zlikwidowali tę stronę?

Niwa : Najlepiej by było jakbyśmy złożyli grupowy pozew o to aby zlikwidowac tą stronę . ja tak mysle . A czemu tego już w telewizji nie poruszają? to powinno byc,ponieważ są juz miliony osób oszukanych w ten sposób przez nich.

Chciałbym zabrać głos. Oni zmienili regulamin w kwietniu tamtego roku, ale tam nadal był adres Gdański. Teraz widzę że nadal jest z kwietnia tamtego roku a są dokonane pewne zmiany jak np. adres (teraz nagle Sopot). Dodatkowo jeszcze mi się rzuca pewien punkt odnośnie zużywania "zasobów" co dla mnie jest pomyłką bo sami wysyłają maile, w których twierdzą że konto jest blokowane dopóki nie zostanie uiszczona opłata. Skoro zablokowane, to te ich śmieszne "zasoby" nie mogą się zużywać. Dlatego dla mnie to bardzo śmierdzi. .
ale wracając do regulaminu to nie jestem pewien tego co jeszcze pozmieniało się bo nie mam na widoku regulaminu wprowadzonego 16 kwietnia 2010r ale adres jest na 100% zmieniony, i cholera wie co jeszcze. Dlatego też dokonują jakiś zmian, nikogo nie informują o tym. Według prawa taka umowa jest nieważna i można ją zerwać bez konsekwencji. Było głośno swego czasu o tym że sieć orange wprowadził zmiany w regulaminie i klienci abonamentowi bez konsekwencji rezygnowali z umów bo TAKIE MIELI PRAWO.

Jednak z drugiej strony mimo że mamy taką możliwość to i tak nie ma czego wypowiadać moim zdaniem bo nie ma żadnego dowodu żę zostało coś u nich "zakupione".

Kiedyś jakiś klient chciał od pobiesraczka fakturę jednak oni odpisali że dostanie fakturę proforma dopiero po zapłaceniu. Proforma jest nic nie warta. To jedynie pewna propozycja faktury, na którą kontrahent nie musi się zgadzać. Dlatego to wszystko jest wielką ściemą. Ba, jest jeszcze pojęcie e-faktury, jednak ani w regulaminie ani w ich kłamliwych mailach nie znalazłem tego.
EDYCJA

Dodam jeszcze jedno. Dlaczego nagle gdy robi się gorąco zmienili adres firmy ? Czyżby Gdańska piwnica była zbyt rzucająca się w oczy i zmienili ją na Sopocką norę ? Druga spraw przez pewien czas niejaki Knera wysyłał pisma z wezwaniem do zapłaty. Kto podał prawdziwe dane to listownie, kto byle jakie to mailowo. Listownie przychodzi jak ulotki roznoszone przez dzieciaki, które dorabiają sobie w wakacje. Nawet podpisu szanowego pana nie było. Teraz ostatnio przeczytałem że są podpisy ale od jakiegoś Michała Kluczyńskiego (?) który jest upoważniony przez Knerę. Czy to nie dziwnie ? Na początku Knera osobiście wysyłał i się nie podpisywał. Teraz jak zrobiło się gorąco bo ludzie ich zdemaskowali dają podpis jakiegoś pazia który jest zwykłym kolesiem z piwnicy. Pewnie za jakiś czas jak przychody nadal będą marne, zaczną wysyłać poleconymi listy ale nadal nie będzie podpisu właściwej osoby. Wszystko tylko żęby postraszyć. takie jest moje zdanie i pewnie znajdą się osoby które tak samo myslą.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót