Rezygnacja z usługi Pobieraczek bez konieczności zapłaty

• Autor wątku Autor wątku kasiu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
"Kryteria pomiaru stopnia społecznej szkodliwości czynu podaje art. 115 par. 2 k.k.: Przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra, rozmiary wyrządzonej lub grożącej szkody, sposób i okoliczności popełnienia czynu, wagę naruszonych przez sprawcę obowiązków, jak również postać zamiaru, motywację sprawcy, rodzaj naruszonych reguł ostrożności i stopień ich naruszenia."

A wiem niejako z autopsji, po prostu znajomym zdarzyło się zabrać zakupy z hipermarketu do domu razem z koszykiem. Pracownicy zgłosili to jako kradzież, policjant, który zajął się sprawą, powiedział, że jeśli poniesione straty nie przekraczają (tu nie jestem pewna teraz) 200/250zł, nie ma możliwości ukarania czymś innym niż upomnienie.

W obu przypadkach nasze 95zł się mieści w zakresie.

EDIT:

"Jeśli zatem sprawca uniknie odpowiedzialności karnej za przestępstwo np. przeciwko mieniu na podstawie Kodeksu Karnego z powodu znikomej szkodliwości społecznej czynu – gdy wartość przedmiotu czynu nie przekroczy 250 zł, może być pociągnięty do odpowiedzialności na podstawie Kodeksu Wykroczeń (odpowiedzialność w przypadku kradzieży rzeczy do wartości 250 zł). W przypadku odpowiedzialności opartej na Kodeksie Wykroczeń konieczne jest bowiem zaistnienie szkodliwości społecznej czynu (nawet jeśli jest ona znikoma).Pamiętać więc należy, iż szkodliwość społeczna czynu jest jedną z okoliczności branej pod uwagę przez sąd w procesie wymierzania kary – zgodnie bowiem z art. 53 § 1 KK, sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych przez ustawę, bacząc, by jej dolegliwość nie przekraczała stopnia winy, uwzględniając stopień społecznej szkodliwości czynu oraz biorąc pod uwagę cele zapobiegawcze i wychowawcze, które ma osiągnąć w stosunku do skazanego, a także potrzeby w zakresie kształtowania świadomości prawnej społeczeństwa."

Ostatnia edycja:
Pardon, mój błąd. Choć to akurat dziwne, bo urzędniczka w biurze rzecznika konsumenta powiedziała, że właśnie w taki sposób działa to i w tym przypadku.

Tak czy inaczej w dalszym ciągu uważam, że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się procesował o 95zł, w dodatku takie, które zagarnąć chce bezprawnie.

Kwota może być istotna w kwestii ewentualnego wpisu do rejestru dłużników.
Nie będzie miała natomiast znaczenia (to, że jest "za niska") w przypadku postępowania cywilnego, czy też karnego za oszustwo (bo taką odpowiedzialnością straszy Pobieraczek), bo oszustwo nie jest przestępstwem przepołowionym.
Oczywiście moim zdaniem straszenie w tym przypadku odpowiedzialnością za oszustwo jest niedorzecznością i zakrawa na groźbę bezprawną, ale fakty prawne pozostają.

w czarnym scenariuszu moze byc tak, ze w tej umowie -ktorej nie mam nie podpisywałam i konta nie aktywowalam jak np na tym forum- może byc którys punkt że odsetki za zwłokę są na 100% dniowo -wiem przesadzam,ale tak żeby było wyrażniejsze...

reasumując nie wejde juz na tą stone z niczyjego komputera, chocby po to żeby zobaczyć regulamin i "umowy"

choc temat jest poważny i przyprawia o ból głowy-w najlepszym razie-to przychodzi mi tu jeden cytat z bajki pt "MADAGASKAR" pingwin mówi do Martiego:"nas tu wcale nie było!" Pozdrawiam.

Ile zapłacisz, przegrywając z Pobieraczkiem w sądzie z Pobieraczek.pl nadal straszy internautów. Ile mogą zapłacić w sądzie? - Strefa Biznesu, Nowiny 24 - lokalny portal przedsiębiorców

"- W razie przegranej w sądzie internauta musiałby zapłacić ok. 100 zł za korzystanie ze strony, maksymalnie 49 zł ustawowych odsetek oraz opłaty sądowe w wysokości 107 zł – wylicza A. Kondrat. - Razem daje nam to niecałe 300 zł. Tyle ryzykujemy, nie płacą Pobieraczkowi.

A. Kondrat wszystkich, którzy zwracają się do niego po poradę, a potem oświadczają, że poniosą ryzyko i nie zapłacą Pobieraczkowi, prosi o kontakt w razie oddania sprawy do sądu przez właściciela serwisu. Rzecznik może bowiem dalej takiej osobie pomóc. Do tej pory nikt jednak z taką informacją nie zadzwonił."

Także spokojnie, to nie są miliony, którymi nas się straszy.

Jeszcze raz DUZE DZIEKI dla FORUM i FORUMOWICZÓw i ocywiście MODERATORA za temat i porady

Witam, w tym szabolnie jest podany adres ip 66...., czy zamiast niego mam podać swój, czy ten pozostawić na swoim miejscu ?

rutex1515 napisał:
Witam, w tym szabolnie jest podany adres ip 66...., czy zamiast niego mam podać swój, czy ten pozostawić na swoim miejscu ?

ech...
toż to przykładowe. wpisz to co CI przysłali w...wezwaniu do zapłaty. taki sam Ip.

Witam. Moja sprawa wygląda następująco. Ostatnio bawiłem się trochę, próbowałem coś ściągnąć z internetu czy coś w tym stylu i zarejestrowałem się na "Pobieraczku" i teraz grzebałem w skrzynce i były e-mail'e z treściami takimi jak we wcześniejszych postach. Dodam, iż jestem niepełnoletni, a podałem całkowicie inne dane osobowe.
Czy w tym wypadku mam, to po prostu olać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam MrJozef ;).

jeśli internet jest na twoich rodziców to oni ponoszą odpowiedzialność za ciebie skoro jesteś niepełnoletni, bynajmniej tak powiedział mi prawnik, jeśli bardzo by się przyczepili to nie ty a twoi rodzice mogliby ponieść konsekwencje.... ale jak na razie pobieraczek nie ma na tyle mocy prawnej by odszukać kogoś po adresie IP

Może tak ostrożniej z epitetami (i, przy okazji, ortografią), bo forum będzie miało następną sprawę o naruszenie dóbr osobistych.

z wypowiedzi rippera wnioskuję że "forum" już...miało takową sprawę.

a ludzie DALEJ czytać nie umieją.
wszystko jest w POPRZEDNICH POSTACH. WSZYSTKO. a jeśli nie rozumiesz co jest napisane...poproś kogoś bystrzejszego w temacie o przetłumaczenie.
myślę że aż tak zaawansowany analfabetyzm wtórny jeszcze nie dotarł do Polski...

Jeśli ktoś przeczytał już ten temat (JEŚLI) to wie co robić.
dostałeś wezwanie do zapłaty x2.
straszą CIĘ kancelariami, odsetkami, sądem prokuraturą.

nie przejmuj się.
zapewne nie minęły 3 miesiące od rejestracji którą oni wskazują.

WYŚLIJ ODSTĄPIENIE OD UMOWY opisywane dużo wcześniej w tym wątku wraz z podstawą prawną.
jeśli podałeś "fałszywe dane" - to wyślij je MAILEM podpisując się tymi danymi (w sumie kuriozum trochę z tego wychodzi).
jeśli podałeś "prawidłowe dane" wyślij je poleconym (może być za potwierdzeniem odbioru jeśli CIĘ stać;);P).
jak jesteście niepełnoletni - też nie ma czego się bać. nie pociągną CIĘ przed żaden sąd - bo nie mogłeś w świetle prawa takiej umowy zawrzeć. NIE RÓB PANIKI. ich słowa są puste.

jeśli oni odpowiedzą na twoje odstąpienie ŻE GO NIE PRZYJMUJĄ - nie przejmuj się - te bajki włóż między książki i spokojnie sobie żyj dalej. ty odstąpienie złożyłeś i miałeś takie prawo.

NIE PŁAĆ. i nie płacz. nic CI nie zrobią - a jeśli zapłaciłeś - no cóż. trudno...sam się zastanawiam nad możliwości egzekwowania zwrotu kaski od nich.

I JEŚLI CZEGOŚ SZUKASZ I NA KAŻDEJ STRONIE TEGO FORUM JEST NAPISANE - "PRZECZYTAJ TEMAT" TO TO ZRÓB. dla swojego spokoju i dla spokoju innych.

Nie było mnie ze 3 dni... a Wy spamujecie aż miło. 60 postów poszło do kosza! Ostrzeżenia zostały rozdane.

Jeśli zauważę, że ktoś pyta jeszcze raz o to samo... to na ostrzeżeniu i usunięciu posta się nie skończy.

Posty usuwam bez ostrzeżenia!

Chcesz coś napisać w tym temacie? Przeczytaj go najpierw!

mam pytanie, niestety podałam swoje prawdziwe dane, wysłałm oświadczenie po miesiącu czasu drogą listową, dziś otrzymałam odpowiedź od nich że mam zapłacić! na poprzednich stronach nie znalazłam odpowiedzi co w takim przypadku.

Było i mi proszę tutaj takich rzeczy nie wciskać, skoro zmieścił się Pan w terminie 3 m/c to oni nie muszą nic odpisywać, a jak odpisali to ich strata. Odstąpienie było skuteczne i żadne argumenty drugiej strony tego nie zmienią (jeśli odstąpienie było zgodne z prawem w odpowiednim terminie) - na odstąpienie zgoda drugiej strony nie jest konieczna.

Kolejne posty zakończy się ostrzeżeniem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót