Sytuacja wygląda tak.
Brat założył konto na pobieraczek.pl dnia 21.11.2010r.
Dzisiaj dowiedzialem sie ze zalozyl tam konto, wiec podjalem odpowiednie kroki i dalem ojcu tresc wypowiedzenia z umowy.
Jak widac nie minelo jeszcze 10 dni od rejestracji, tak wiec jutro rodzic ma zamiar wyslac wypowiedzenie podane w tym temacie.
Jeszcze jedna sprawa, pewnie bardzo istotna. Jak tylko dowiedzialem sie ze brat sie zarejestrowal usunalem jego e-maila, w obawie przed jakimkolwiek sciagnieciem danych osobowych. Pozniej dowiedzialem sie sie brat i tak podal prawdziwe dane przy rejestracji, tak wiec nic nie zdzialalem.
1. Przy wypowiedzeniu listem poleconym trzeba podac adres IP, ktorego wlasnie nie mam bo usunalem konto. Czy wystarczy napisac ze odstepuje od umowy zawartej na nazwisko xxxx i login xxxx ?
2. Jako ze brat jest niepelnoletni i wpisal prawdziwe dane, ojciec do wypowiedzenia ma zamiar dopisac: " Powyzsze odstoapienie sporzadkowane zostalo przez prawnego opiekuna XXXXX w zwiazku z niepelnoletnosia uzytkownika". Dobry krok ?
3. Czy po wyslaniu tego wypowiedzenia mozna calkowicie zignorować to co przysle pobieraczek.pl ? Czy bede prawnie uwolniony od umowy ? Z tego co czytalem mam na to dziesiec dni, dzisiaj jest 29, jutro list zostanie wyslany, mam nadzieje ze dojdzie przez 01.12.2010. Z tego co powiedzial ojciec, liczy sie data nadania listu. Dodam jeszcze, ze brat nie pobieral zadnych plikow z serwisu. Czy to cos zmienia?
4. Slyszalem ze trzeba wyslac polecony z opcja, ze serwic pobieraczek.pl musi odpowiedziec ? Moglby ktos bardziej przyblizyc ten temat ?
5. Ehh, dowiedzialem sie wlasnie ze brat zle zapisal podane haslo, nie mam dostepu do przypomnienia hasla bo usunalem e-maila, czy bedzie ono do czego kolwiek potrzebne ?
6. Temat to rzeka: zaczalem czytac od nowa bo nie moglem odpedzic mysli o pozwie, i dowiedzialem sie ze Colder pisze ze prawo jest po stronie kosumenta i pobieraczek nawet gdyby wyslal pozew, nie wygra, nawet jesli by wygral to raptem 300 zł. A taka kwota warta jest ryzyka nie zapłaty.
7. Usunalem e-mail na ktory nie zdazylo przyjsc zadne wezwanie do zaplaty. Czy w takim wypadku nieodebranie wezwania traktowane jest jako odmowa zapłaty ? Moge powolac sie na sytuacje, gdzie ktos usunal moje konto, hacker, kolega z zartu itd. Czy to cos zmienia ?
Zdaje sobie sprawe z tego ze odpowiedz moze juz padla wczesniej, niestety bardzo prosze mi wybaczyc, ale mam straszny dzien i jesli nawet przelecialbym po łebkach cały temat, pewnie ominalbym wazna odpowiedz.
Do tego, przy odpowiedzi na moje pytania mozliwe ze kolejni oszukani znajda odpowiedz w moim poscie, zadalem dosc duzo pytam, mozliwe ze istotnych.
Potraktujmy to jako podsumowanie calej dyskusji. Odpowiedzi sa rozsypane po calym temacie, a teraz jest okazja by zebrac je w kilka postow, ktore moderator moglby pozniej polaczyc w jeden duzy faq.
Prosze o szybka odpowiedz, poniewaz jutro mija ostateczny termin kiedy moge wyslac rezygnacje.