tak na szybko jedna z odpowiedzi na wezwanie do zapłaty..................
Witam,
po pierwsze - skąd ta pewność, że to ja otworzyłam u Państwa konto. Komputer, z którego zarejestrowano się na stronie jest ogólnodostępny a mój adres e-mail też nie jest tajemnicą dla wielu osób, z którymi utrzymuję kontakt.
Ciekawa jestem jakie to "poważne kroki prawne" zamierzają Państwo przeciwko mnie wszcząć.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wypowiadał się już wielokrotnie na temat straszenia konsumentów m.in. przez firmy windykacyjne sformułowaniami jakie Państwo stosują:
" spowoduje poważne konsekwencje prawne"
Państwa roszczenie nie zostało udowodnione i nie jest orzeczone żadnym wyrokiem Sądowym. Straszycie dalej, że "będą dodatkowe koszty postępowania windykacyjnego, sądowego a następnie komorniczego." Jest to niedozwolone w świetle ochrony Konsumentów. Ja się czuję zastraszona i kategorycznie żądam zaprzestania tego typu praktyk.
Jestem nadto bardzo ciekawa, albowiem piszą Państwo, że możliwe są wobec mnie kroki prawne w postaci "komorniczej egzekucja należności". O ile mi wiadomo (choć widzę, że Państwu nie) to żeby wszcząć postępowanie egzekucyjne należy posiadać przede wszystkim tytuł wykonawczy (czyli zgodnie z kpc tytuł egzekucyjny opatrzony w klauzulę wykonalności). Znów mnie straszycie czynnościami, których podjąć nie możecie.
Kolejną waszą groźbą jest pisanie, że zostanę wpisana do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych. Ciekawe bo zgodnie z art. 56. ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o Krajowym Rejestrze Sądowym - Na wniosek wierzyciela posiadającego tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie fizycznej wpisuje się do rejestru dłużników niewypłacalnych dłużnika, który w terminie 30 dni od daty wezwania do spełnienia świadczenia nie zapłacił należności stwierdzonej tytułem wykonawczym. Tak jak wcześniej pisałam - najpierw trzeba mieć tytuł wykonawczy - proszę się doszkolić w obowiązujących przepisach prawa a dopiero później pisać takie wiadomości bo się państwo ośmieszacie. I chyba znów mnie straszycie...
Wnoszę o wykasowanie moich danych osobowych albowiem zgodnie z Art. 19. 1. Usługodawca nie może przetwarzać danych osobowych usługobiorcy po zakończeniu korzystania z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
Nie zawierałam z Państwem nigdy żadnej umowy, czy to na piśmie czy to przez internet. W całości kwestionuję wezwanie do zapłaty i odmawiam spełnienia tego roszczenia. Jednocześnie wnoszę o poinformowanie mnie o skutecznym i trwałym usunięciu moich danych osobowych.
Proszę mnie więcej nie straszyć albowiem sprawa zostanie przekazana do rzecznika praw konsumentów i urzędu ochrony konsumentów. Proszę postudiować zakazane praktyki zamieszczone m.in. na stronie UOKiK
Zgodnie z Art. 4. 1. USTAWAY z dnia 23 sierpnia 2007 r.o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym Praktyka rynkowa stosowana przez przedsiębiorców wobec konsumentów jest nieuczciwa, jeżeli jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i w istotny sposób zniekształca lub może zniekształcić zachowanie rynkowe przeciętnego konsumenta przed zawarciem umowy dotyczącej produktu, w trakcie jej zawierania lub po jej zawarciu.
2. Za nieuczciwą praktykę rynkową uznaje się w szczególności praktykę rynkową wprowadzającą w błąd oraz agresywną praktykę rynkową, a także stosowanie sprzecznego z prawem kodeksu dobrych praktyk, jeżeli działania te spełniają przesłanki określone w ust. 1.
Wobec powyższego uważam, że stosujecie nieuczciwe praktyki rynkowe.
Jednocześnie załączam przepisy karne dot. nieuczciwych praktyk do Państwa wiadomości:
Rozdział 4
Przepisy karne
Art. 15. 1. Kto stosuje agresywną praktykę rynkową, podlega karze grzywny.
2. W sprawach o czyny, o których mowa w ust. 1, orzekanie następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. Nr 106, poz. 1148, z późn. zm.5)).
Art. 16. 1. Kto stosuje nieuczciwą praktykę rynkową polegającą na zarządzaniu mieniem gromadzonym w ramach grupy z udziałem konsumentów w celu finansowania zakupu produktu w systemie konsorcyjnym, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
2. Tej samej karze podlega, kto stosuje nieuczciwą praktykę rynkową polegającą na organizowaniu grupy konsumentów, o której mowa w ust. 1.
3. Jeżeli wartość mienia zgromadzonego w celu finansowania zakupów w systemie konsorcyjnym jest wielka, sprawca czynu określonego w ust. 1 lub 2, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
4. Karom określonym w ust. 1-3 podlega także ten, kto dopuszcza się czynów w nich określonych, działając w imieniu lub w interesie przedsiębiorcy prowadzącego działalność gospodarczą określoną w art. 10 ust. 1 lub 2.
Art. 17. 1. Ściganie przewidzianych w ustawie przestępstw następuje na wniosek pokrzywdzonego, a wykroczenia na żądanie pokrzywdzonego.
2. Z wnioskiem o ściganie przestępstw określonych w art. 16 mogą wystąpić także podmioty, o których mowa w art. 12 ust. 2.
3. Z żądaniem ścigania wykroczenia określonego w art. 15 mogą wystąpić także podmioty, o których mowa w art. 12 ust. 2.
Proszę zaprzestać dalszych gróźb i straszenia mnie. Wnoszę o całkowite i permanentne wykasowanie moich danych osobowych. W przypadku gdybyście Państwo chcieli dochodzić swojego roszczenia możecie wystąpić na drogę sądową. Proszę więcej nie wysyłać do mnie żadnych wiadomości mailowych czy pisemnych wezwań do zapłaty.
W przypadku dalszego nękania mnie sprawa zostanie przekazana do UOKiK oraz złożę wniosek o ściganie zgodnie z art. 17 powyższej ustawy.
Bez poważania,
właściciel adresu e-mailowego