Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie ma okresu wypowiedzenia. Może Pani poinformować, że od dziś przerywa staż. Oczywiście nieuzasadnione przerwanie stażu oznacza stosowne konsekwencje.

Mam pytanie: oczywiście chodzi o rezygnacje ze stażu.

Odpowiedziałem na ogłoszenie naboru na staż, jakie zamieścił na swojej stronie UP w moim mieście. Podpisałem umowę na 4 miesiące na stanowisku kontrolera jakości w firmie produkującej konstrukcje stalowe (przemysł ciężki). Niestety nie został mi przedstawiony żaden program stażu, nie zostało również ustalone co dokładnie należeć będzie do moich obowiązków. Warunki pracy są koszmarne, nie dostałem ubrania roboczego ani żadnych środków ochrony bezpośredniej (typu okulary ochronne, kask itp). Moje upomnienia nic nie pomagają, pracodawca zapewnia, że dostanę ubranie itd a nic się nie dzieje. Brak środków ochrony spowodował naświetlenie oczu, i lekkie poparzenie skóry (od spawarek).
Nie zostałem również przeszkolony do wykonywania tego typu pracy, pracodawca wiedział jakie posiadam wykształcenie jestem elektrykiem a mam badać jakość spawów. Pytałem pracodawcę czy zostanę przeszkolony odnośnie badania spoin, powiedział, że dopiero po odbyciu stażu, jeśli nadal będę chciał pracować w tej firmie. Natomiast za każdym razem gdy gotowe produkty wyjeżdżają do klienta, pracodawca straszy mnie, że jak klient to cofnie to obciąży mnie kosztami. Należy nadmienić, że pracując tam czyli w DKJ nie mam nawet podstawowych narzędzi do pracy jak suwmiarka, łata, metrówka itd, a o dokumentację techniczną nie można się nikogo doprosić. Poza tym nie mam swojego stanowiska pracy (np. jakiegoś kantorka) gdzie nawet mógłbym trzymać przyniesione przez siebie narzędzia. Nie wiedziałem jak wygląda dział kontroli jakości w tej firmie, że jest tak koszmarnie dowiedziałem się pierwszego dnia. Pracodawca powiedział do prac, i tyle radź sobie sam człowieku. A co najlepsze w firmie tej wogóle nie powinna odbywać się żadna produkacja ponieważ hala i urządzenia tam zainstalowane takie jak np. suwnice nie mają odbioru technicznego. Oficjalnie hala jest cały czas w remoncie o czym świadczy żółta tablica informacyjna zawieszona na hali. Czy w takich warunkach można odbywać staż? Czy w związku z opisanymi warunkami mogę zrezygnować z tego stażu? Czy pracodawca może stażystę pociągnąć do odpowiedzialności? Nie wiedziałem co to za firma i na czym dokładnie ten staż polega. Proszę o pomoc.

Witam! Moja sytuacja jest taka: złożyłam wniosek w UP o staż (na konkretną osobę) w połowie czerwca. staż dostałam dopiero od 16 sierpnia. Chciałam iść na studia dzienne jednak się nie dostałam. Teraz będę szła na studia zaoczne i chcę przeprowadzić się do innego miasta. Czy podjęcie studiów zaocznych i zmiana miejsca zamieszkania będzie powodem do przerwania stażu nie z mojej winy? Jeśli nie to jakie poniosę ewentualne koszty rezygnacji, jeśli UP nie wypłaca mi żadnych zwrotów za przejazd itp a badań lekarskich nie musiałam mieć?

Witam!!!ja mam takie dość nietypowe pytanie.Czy jest możliwość dokończenia stażu u innego pracodawcy, jeśli staż zostanie przerwany z winny pracodawcy???Gdyż jestem na stażu już 5 miesięcy zostało mi 4 mies.do końca od 2 miesięcy mam problemy z pracodawcą i już sama chciałam zrezygnować ze stażu ale w PUP mi odradzili i jeśli ta pani nie zmieni swojego zachowania UP wyciągnie z tego konsekwencje(tak mi powiedziano).Tylko czy ja to wytrzymam?(nie wiem).Proszę o szybką odpowiedz.

PsychoMama napisał:
Witam! Moja sytuacja jest taka: złożyłam wniosek w UP o staż (na konkretną osobę) w połowie czerwca. staż dostałam dopiero od 16 sierpnia. Chciałam iść na studia dzienne jednak się nie dostałam. Teraz będę szła na studia zaoczne i chcę przeprowadzić się do innego miasta. Czy podjęcie studiów zaocznych i zmiana miejsca zamieszkania będzie powodem do przerwania stażu nie z mojej winy? Jeśli nie to jakie poniosę ewentualne koszty rezygnacji, jeśli UP nie wypłaca mi żadnych zwrotów za przejazd itp a badań lekarskich nie musiałam mieć?
Jak to nie musiałaś mieć badań lekarskich? Jesteś bezrobotną czy pracodawcą? Jeśli bezrobotną, to nikt nie powinien cię dopuścić do stażu bez zaświaczenia lekarskiego! A ten staż to w ogóle za pośrednictwem UP?

Ostatnia edycja:
Witam
Mam pytanie odnośnie rezygnacji ze stażu
Moja sytuacja wygląda następująco:
Mam staż od lutego i kończy mi sie dopiero w grudniu. Myślałam o przeniesieniu na studia dzienne( nie jest powiedziane że zostanę przeniesiona przez dziekana). Załóżmy, że od października jednak staruje na studia dzienne. Czy według tego co pisz na stronie PUP, że:
"Ponadto w przypadku przerwania stażu z innego powodu niż podjęcie pracy osoba bezrobotna zwraca koszty stażu tj. koszty badań lekarskich oraz dojazdów.

Nieuzasadnione przerwanie stażu to między innymi: wyjazd za granicę czy podjęcie nauki w systemie dziennym."

mam rozumieć, że zwracam w moim przypadku tylko koszty badań? ( ponieważ dojazd u mnie nie wchodzi w grę)

Tak, w twoim przypadku zwracasz koszty badań poniesionych przez UP w związku ze skierowaniem cię na staż i tracisz status osoby bezrobotnej.

Proszę o odpowiedź,jestem bezrobotna od lutego z prawem do zasiłku.Dużo wcześniej zapłaciliśmy za urlop w Polsce.Wiem że to trzeba zgłosić UP.Tylko jak oni liczą te dni kalendarzowo tz. np.od czwartku do soboty następnego tygodnia ( to jest akurat 10 dni ) czy tylko dni robocze ( bez weekendów ).

Mam pytanie, bo chcę zrezygnować ze stażu i mam już nawet załatwioną pracę, ale w poniedziałek dopiero dostanę umowe, lecz będzie to umowa przez tydzień umowa - zlecenie, potem przez miesiąc umowa na okres próbny i dopiero później umowa o pracę, czy nie będzie przeszkadzało w urzędzie jeżeli pokażę im umowę zlecenie???? I czy będę mogła zrezygnować wtedy ze stażu????/

nie zgłoszenie sie do pracodawcy

Witam, Mam ogromny problem. Zarejestrowałam sie do UP i dostałam 10.03 skierowanie do odbycia stażu. Miało być ono rozpatrzone do 31.03. Musiałam na jakis czas wyjechać z Krakowa i dopiero wczoraj wróciłam. Chciałam sie dzisaj umówić na spotkanie z pracodwcą ale dowiedziałam sie ze już nabór na staż został zakonczony. W UP dowiedzizłam sie ze zeostane skreslona z listy oboby bezrobotnej. Czymoge cos w zwiazkuz tym zrobić? Nie mam pojęcia do robic?! z góry dziękuje za odp

A czy wiesz z jakiego powodu zostałaś skreślona z ewidencji UP? Miałaś jakieś wezwanie, na które się nie stawiłaś? Otrzymałaś już decyzję z UP?

witam mam pytanie. Sytuacja wygląda następująco Z powodu braków środków został przerwany mi staż. Złożyłam podanie o zgodę na ponowne odbycie stażu jednak jej nie otrzymałam. Czy jeśli przerwanie to nie nastąpiło z mojej winy muszę w ogóle taką zgodę posiadać czy powinnam dostać nowy staż bez żadnego problemu. proszę o pomoc

witam ma skierowanie na staż i zostałam przyjęta,ale teraz to przemyślałam i nie chcę go podjąć, jestem narazie przed badaniami i szkoleniem bhp pracę mam rozpocząć od 04.04.2011 czy mogę jakoś zrezygnować z tego stażu zeby mnie nie wyrejestowano z UP i zebym mogła skorzystać z innych stażów

Witam,
Czy po rozpoczęciu stażu w firmie A mogę z niego zrezygnować i przejść na staż do firmy B?
Czy rezygnacja ze stażu jest możliwa tylko wtedy, gdy podejmę pracę na umowę o prace?

mam kilka pytań dotyczacych stażu:
- rezygnacja jest możliwa jesli podejmę pracę - czy to musi być koniecznie umowa o pracę czy moze być o dzieło, zlecenie, czy zatrudnienie na okres próbny? Pracodawcy rzadko dają od razu umowę o pracę
- czy jeśli poprosiłabym pracodawcę zeby to on ze mnie zrezygnował jest to gdzieś zaznaczane i może negatywnie wpływać na to jak patrzą na mnie inni pracodawcy? czy wtedy też muszę oddawać pieiądze do UP i zostaje wykreślona na 3 miesiące z listy bezrobotnych?
- czy na stażu opłacają mi składki emerytalne, zdrowotne i czy staż liczy się do ogólnego stażu pracy?

dziękuję za odpowiedź

Ad. 1. Umowa zlecenie i o dzieło też zostanie uwzględniona
Ad. 2. To że pracodawca wystąpi z inicjatywą przerwania stażu nie jest jednoznaczne z tym, że nie poniesie Pani konsekwencji. Przede wszystkim pracodawca musi podać powód rezygnacji, UP musi wysłuchać bezrobotnego i dopiero po zbadaniu sprawy wyda decyzję. Jeśli dojdą do wniosku, że miała Pani wpływ na prośbę pracodawcy, trzeba się liczyć z konsekwencjami przerwania stażu (wykreślenie z ewidencji na 120, 180 lub 270 dni + zwrot kosztów za badania lekarskie + refundowane koszty dojazdu na staż).
Przerwanie stażu będzie odnotowane w dokumentach zgromadzonych w UP. Co prawda żaden pracodawca nie otrzyma takiej informacji od UP bez Pani zgody. Ale przecież w 99%pracodawcy wymagają CV (a czasami dokumentów potwierdzających np. doświadczenie), także proszę się liczyć z tym, że UP kiedykolwiek wyda Pani dokument zgodnie ze stanem faktycznym. Dociekliwy pracodawca na pewno będzie chciał znać powód przerwania stażu i może wziąć to pod uwagę przy decyzji o ewentualnym zatrudnieniu.
Ad. 3. Tak

Witam!

Mam pytanie odnośnie rezygnacji ze stażu z własnej winy, mam nadzieję że piszę w dobrym temacie.

Moja żona jest na trzy miesięcznym stażu od 18.05.2012 W trakcie odbywania stażu okazało się, że żona jest w ciąży. Wiadomo pierwsze miesiące są ciężkie więc jest teraz na zwolnieniu. Pracodawca wysłał list do urzędu w którym informuje że nie potrzebuje takiego pracownika. Urząd pracy chce aby żona napisała oświadczenie że rezygnuje ze stażu z własnej winy,

W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy żona musi coś takiego napisać?
2. Jakie będą tego konsekwencje?

(...)Urząd pracy chce aby żona napisała oświadczenie że rezygnuje ze stażu z własnej winy(...)
???????
W jaki sposób UP poinformował o konieczności złożenia takiego oświadczenia tzn. listownie, telefonicznie? Czy na pewno tak zostało to sformułowane, czy raczej UP chodzi o złożenie przez żonę wyjaśnień co do dalszej kontynuacji stażu?

Ostatnia edycja:
Na początku dostaliśmy telefon z UP, a jako że nie zrozumieliśmy takiej decyzji żona osobiście stawiła się w placówce urzędu. Została tam poinformowana że musi napisać oświadczenie o rezygnacji ze stażu z własnej winy bo nie może kontynuować programu. Jeśli tego nie zrobi UP i tak przerwie staż i wypłatę stypendium.

Została tam poinformowana że musi napisać oświadczenie o rezygnacji ze stażu z własnej winy bo nie może kontynuować programu.
W tej konkretnej sytuacji organizator stażu miał prawo wystąpić o przerwanie stażu, ale UP przed wydaniem decyzji ma obowiązek wysłuchać bezrobotnego, a nie od razu wymuszać rezygnację. Rozumiem, że w tej chwili żona przebywa na zwolnieniu lekarskim z uwagi na problemy zdrowotne związane z ciążą? Ale przecież nie oznacza to, że jej stan zdrowia nie może się polepszyć. Od jak dawna żona przebywa na zwolnieniu lekarskim? Chodzi mi o to, ile podczas 3 miesięcznego stażu faktycznie go odbywała?

Ostatnia edycja:
Powrót