Dariusz!
Moderator w spoczynku
- Odpowiedzi
- 4 076
Nie ma okresu wypowiedzenia. Może Pani poinformować, że od dziś przerywa staż. Oczywiście nieuzasadnione przerwanie stażu oznacza stosowne konsekwencje.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak to nie musiałaś mieć badań lekarskich? Jesteś bezrobotną czy pracodawcą? Jeśli bezrobotną, to nikt nie powinien cię dopuścić do stażu bez zaświaczenia lekarskiego! A ten staż to w ogóle za pośrednictwem UP?PsychoMama napisał:Witam! Moja sytuacja jest taka: złożyłam wniosek w UP o staż (na konkretną osobę) w połowie czerwca. staż dostałam dopiero od 16 sierpnia. Chciałam iść na studia dzienne jednak się nie dostałam. Teraz będę szła na studia zaoczne i chcę przeprowadzić się do innego miasta. Czy podjęcie studiów zaocznych i zmiana miejsca zamieszkania będzie powodem do przerwania stażu nie z mojej winy? Jeśli nie to jakie poniosę ewentualne koszty rezygnacji, jeśli UP nie wypłaca mi żadnych zwrotów za przejazd itp a badań lekarskich nie musiałam mieć?
???????(...)Urząd pracy chce aby żona napisała oświadczenie że rezygnuje ze stażu z własnej winy(...)
W tej konkretnej sytuacji organizator stażu miał prawo wystąpić o przerwanie stażu, ale UP przed wydaniem decyzji ma obowiązek wysłuchać bezrobotnego, a nie od razu wymuszać rezygnację. Rozumiem, że w tej chwili żona przebywa na zwolnieniu lekarskim z uwagi na problemy zdrowotne związane z ciążą? Ale przecież nie oznacza to, że jej stan zdrowia nie może się polepszyć. Od jak dawna żona przebywa na zwolnieniu lekarskim? Chodzi mi o to, ile podczas 3 miesięcznego stażu faktycznie go odbywała?Została tam poinformowana że musi napisać oświadczenie o rezygnacji ze stażu z własnej winy bo nie może kontynuować programu.