S
Sniadek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Pracowała od 18 kwietnia do 10 maja, czyli 3 tygodnie. Staż kończy się 18 lipca, obecnie jest na zwolnieniu lekarskim.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Powinna napisać zgodnie z prawdą tzn, że zgodnie z zaświadczeniem lekarskim na tą chwilę jest niezdolna do pracy z adnotacją, że o dalszej niezdolności lub zdolności do stażu orzeknie lekarz przy najbliższej wizycie, także trudno jest zdefiniować czy staż będzie fizycznie realizowany po zakończeniu aktualnego zwolnienia.Więc powinna pisać te oświadczenie że sama rezygnuje ze stażu?
Jeśli UP przerwałby staż z winy bezrobotnego (chociaż w tym przypadku wydaje mi się to mało prawdopodobne) to konsekwecją jest zwrot kosztów poniesionych przez UP, tj. badań lekarskich wykonanych przed stażem oraz ewentualnie refundowanych dojazdów (stypendium stażowe nie podlega zwrotowi).I jakie będą konsekwencje finansowe?
Nie bardzo rozumiem...a to nie wykonywałeś je PRZED rozpoczęciem stażu? Jeśli tak, to kto je finansował i kiedy i czemu oczekujesz zapłaty z tego tytułu z PUP?czy Urząd Pracy zapłaci mi za (...) badania ?
Na pewno nie rezygnuj nie mając jakiegokolwiek zaplecza. Najpierw dowiedz się czy twój PUP posiada jeszcze środki finansowe na organizację nowych staży (niewykorzystane przez ciebie środki na aktualnym stażu nie zostaną przeniesione do nowego pracodawcy). Jeśli tak, dogadaj się z pracodawcą, niech on złoży do PUP wniosek wskazując tam twoją kandydaturę. Jak wniosek będzie już złożony do PUP, łatwiej będzie przekonać PUP, aby dał szansę na nowy staż. Ale pamiętaj, to są tylko wskazówki. Nie jestem w stanie wskazać ci "złotej drogi", bo takiej nie ma. Zawsze istnieje ryzyko, że w tej konkretnej sytuacji PUP będzie niewzruszony. To czy staż zostanie przerwany staż bez konsekwencji i czy zostaniesz skierowana na nowy zależy bowiem od konkretnej sytuacji i okoliczności Próbować warto, ale żeby coś wywalczyć musisz mieć argumenty. Także zorientuj się jak ze środkami w PUP i ruszaj do pracodawców.Pytanie, co mam zrobić by zrezygnować bez konsekwencji? Czy UP za moją prośbą może kosztem tego stażu wysłać mnie np na staż w Policji ( sama na własną rękę chcę iść do komendy poprosić o staż)?